2. STUDENÁ VÁLKA MEZI RUSKEM A ZÁPADEM ?





DRUHÁ či STARONOVÁ STUDENÁ VÁLKA 
MEZI RUSKEM A ZÁPADEM ??





Mnozí politici (i publicisté) rádi namlouvají sobě i nám, resp. snad žijí v iluzi, že ona „nová“ studená válka začala teprve anexí Krymu. Neuvědomují si (anebo odmítají uvěřit), že momentální situace je spíše jen znakem toho, že si kremelští vládci přestali brát servítky a těm našim spadly – víceméně – klapky z očí. Myšlení, praktiky ani ideologie nynějších ruských představitelů se nikdy nezměnily.
Však stačí, prochází-li našinec Leninovými ulicemi a míjí všudypřítomné sochy Vladimíra Iljiče − a občas dokonce i Stalinovy  − aby si uvědomil, že ono "Nové Rusko" prostě připomíná legendární ruskou matrjošku. Odšroubuješ-li hlavu Putina, najdeš uvnitř ukrytého Stalina (v něm případně Gríšu Rasputina a nakonec Ivana Hrozného).






 Jestliže pro dnešní Němce je zhola nepředstavitelné, že by před sídlem Spolkového bezpečnostního úřadu či policejního ředitelství stála socha Heinricha Himmlera, Rusům připadá docela normální vztyčit před ústředím FSB pomník Leninova krvežíznivého kata F.E. Dzeržinského, zakladatele a velitele obávané Čeky, faktické předchůdkyně GPU, NKVD a posléze KGB, jenž je všeobecně považován za jednoho ze strůjců masových vražd a bolševických represálií během občanské války. Stejně jako tu málokdo pozastavuje nad tím, že v sebemenší ruské obci se dodnes hlavní ulice jmenuje po vůdci bolševické revoluce a otci komunistické genocidy, a že dokonce i ulic Stalina je dodnes v Rusku minimálně šestapadesát.

Mráz přichází z Kremlu od r. 1917 

a občasná období "oteplení" byla obvykle jen iluzorní. 








Rusko vždy v historii stálo na opačné straně barikády 

než západní demokracie 

(od bratření s Habsburky, Hohenzolerny a Hitlerem přes korejskou, vietnamskou a Šestidenní válku až po podporu arabským diktátorům, Kaddafímu, Saddámovi a Assadovi).




      











Picture



Mnozí politici (i publicisté) rádi zapomínají, resp. si v blažené nevědomosti neuvědomují, že ona "nová" studená válka není ve skutečnosti žádným novým fenoménem. Pomineme-li ideový konflikt mezi bolševickým Ruskem a Západem před 100 lety, pak k prvnímu otevřenému konfliktu mezi Ruskem (SSSR) a Západem došlo již v závěru 2. světové války, kdy se Rusko v letech pokusilo připojit ke komunistickému bloku Řecko [kde podporovalo komunistické povstání 1944-45] a Irán [jenž Sověti v letech 1945-47 částečně okupovali], a usilovali o rozšíření své sféry vlivu na Turecko] jehož východní provincie hodlali Sověti přímo začlenit do SSSR] a tak získat přístup k Perskému zálivu a fakticky i Střednímu východu a Indickému oceánu 

(což se jim následně víceméně podařilo díky podpoře arabských diktatur v Sýrii, Iráku, Jemenu, Etiopii a Somálsku).




Studená válka - 1.fáze (animace)





Ostatně již v závěru WWII se Sověti pokusili využít obsazená území jako nástupiště k ovládnutí celé Evropy. Ve skryté podobě pak vojenská konfrontace Ruska a Západu pokračovala v Koreji, Vietnamu, na Středním východě a dalších oblastech světa, kde se dokonce i přímo v leteckých soubojích opakovaně utkali letci USA a V. Británie se sovětskými piloty - o desetitisících sovětských "poradců" působících v ozbrojených silách všech asijských, afrických latinskoamerických marxistických režimů a protizápadních diktátorů. To ruský režim vypustil z láhve džina kavkazského a afghánského terorismu, který do sovětské okupace Afghánistánu a genocidy severokavkazských národů neexistoval. Afghánští a čečenští mudžáhidi, zocelení bojem s ruskou armádou, dnes uplatňují své zkušenosti v řadách Islámského státu. Nyní zloděj vykřikuje "chyťte zloděje". Iniciátor terorismu nabízí Západu, že mu pomůže s likvidací terorismu. SSSR patřil i k hlavním dodavatelům konvenčních zbraní do Iráku za vlády Saddáma Hussaina (dodal mu např. rakety SCUD - hlavní nosiče zbraní hromadného ničení) a zároveň bojkotoval akce mezinárodního společenství proti Saddámovi. (Sovětští poradci působili v Iráku od 60.let. Komunistický blok dodal do Iráku tisíce tanků, bojových vozidel pěchoty, obrněných transportérů a dělostřeleckých systémů, stovky letadel a prostředků protivzdušné obrany a zajišťoval výcvik pro tisíce příslušníků obsluh - zhruba 70 % irácké výzbroje. V r. 1987, v době vrcholící irácko-iránské války, objem irácko-sovětského obchodu např. vzrostl o 46% oproti r. 1986.



Studená válka - dokument BBC (Animace)

Územní nároky SSSR vůči Turecku a Íránu po 2. světové válce




Výsledek obrázku pro cold war animation map


















Doporučujeme:
BOWMAN, John S. Kronika dějin 20. století. Rev. a dop. vyd. Praha: Columbus, 1993, 280 s. ISBN 8090157823.
Americký dokumentární film Korean War in Color (Korejská válka v barvě) byl natočen v roce 2011. V 87 minutách podává svědectví o Korejské válce v letech 1950 – 1953. Film je dostupný v anglickém znění 

















Zásadní rozdíl oproti „První studené válce“ je snad jen v tom, že – kromě využívání mnohem účinnějších metod psychologické války, elektronických médií a virtuálních nástrojů – dnes tvoří ruskou pátou kolonu na Západě namísto buněk Kominterny, nejen levičácké spolky, ale – navenek paradoxně – i evropská „hnědá internacionála“. I laiky z řad „bojovníků proti imperialismu“ by mělo trknout, když vidí, že nejhlasitějšími podporovateli putlerovského imperialismu jsou – vedle Vyvadilových "Přátel Ruska", „Veľké národné a proruské koalície“ a partají typu KSČM nebo KSS –  ULTRAPRAVICOVÉ a NEOFAŠISTICKÉ ORGANIZACE Evropy jako Národní fronta Marine Le Penové,  nizozemská Strana nezávislosti  (UKIP), Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, maďarský Jobbik, řecký Zlatý úsvit nebo Kotlebova Ľudová strana.
Ruská propaganda je dnes o to nebezpečnější, že využívá po desetiletí prověřované a cizelované metody ("vědecky ověřené" a dlouholetou praxí vyzkoušené v masovém měřítku) a její vlivová agenda na Západě je systematicky pěstovaná již skoro 100 let - tudíž veškeré úsilí západních "protiruských štvavých centrál" (tj. demokratických politiků, aktivistů a svobodných médií) je proti kremelské propagandistické mašinérii jen směšným amatérským počinem ochotnického ansámblu.

Důkazy o ruské infiltraci do volebního systému USA a ovlivňování amerického veřejného mínění:

(přičemž je jasné, že usvědčující dokumenty, které americké úřady uvolní pro zveřejnění, jsou jen zlomkem důkazů, které mají americké tajné služby a ministerstvo spravedlnosti k dispozici)

Nemusíme ani chodit daleko, stačí zabloudit do kterékoliv internetové diskuze na politické téma, kde se to jen hemží anonymními virtuálními "diskutéry", z jejichž příspěvků více či méně reprodukujících slogany, mystifikace a fejky Sputniku či Aeronetu (a nezřídka i ze zprzněné googlovské "češtyny") jednoznačně vyplývá jejich zadání i zdroj. Třeba takový ruský troll Walter Radar alias Hunter,Leclerc,Skočdopole,Pražák,Capek,Nechanický,Kopeček,Malec Blum,Hulín,Lilith .... atd. je hmatatelným důkazem, jak ruský mediální brainwashing funguje ... jeden šikovný operátor z Lubljanky či třešničkový kremlobot dokáže pod desítkami profilů vytvářet dojem "veřejného mínění" napříč internetem. (Obdobně, jako to prokázalo vyšetřování FBI, amerického ministerstva spravedlnosti i tajných služeb V.Británie, Holandska a dalších zemí během nedávných volebních kampaní).

Vždyť to právě ruský režim byl vždy i patronem mezinárodního terorismu, a vypustil z láhve i džina terorismu kavkazského a afghánského, který do sovětské okupace Afghánistánu a genocidy severokavkazských národů neexistoval. (Za vlády krále Zahira Šáha zažíval Afghánistán období stability. V r. 1978 afghánská komunistická strana provedla převrat, při němž by Záhirův švagr president Muhammad Dáúd Chán a 17 členů jeho rodiny zavražděno, a převzala vládu v zemi.) Afghánští a čečenští mudžáhidi, zocelení bojem s ruskou armádou, dnes uplatňují své zkušenosti v řadách Islámského státu. Palestinští teroristé - vycvičení v diverzních centrech KGB, GRU, Stasi a StB - a jejich žáci stojí dnes v čele Hizballáhu, Hamásu a dalších teroristických organizací, včetně Islámského státu (Putinova mateřská KGB trénovala teroristy z Bolívie, Jižní Afriky, Mosambiku, Baskicka, Kypru, Chile, Libanonu, Palestiny, Severního Irska, Ekvádoru, Súdánu a spousty dalších zemí). I Jásir Arafat (zakladatel největší palestinské teroristické organizace al-Fatah, předseda Organizace pro osvobození Palestiny a prezident tzv. Palestinské autonomie) byl agentem KGB s krycím jménem "Aref" (resp. "Beskov"). Stejně tak pracoval v žoldu sovětské rozvědky i jeho nástupce, palestinský vůdce Mahmúd Abbás (od 80. let vedený pod krycím jménem "Krotov").
To ruské tajné služby během „studené války“ systematicky budovaly a podporovaly finančně i logisticky teroristická hnutí a organizace po celém světě (včetně ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu, IRA, ETA, Al-Fattahu, Černého září, Rudých brigád či Frakce Rudé armády), jelikož podpora protizápadních teroristických a guerillových organizací ruku v ruce s ideologickou diverzí, včetně infiltrace a ovládání různých „mírových“ a „pacifistických“ hnutí, byla a je trvalou součástí strategie destabilizace a rozvratu Západu. Nyní zloděj vykřikuje „chyťte zloděje“. Stalinovi pohrobci, kmotři teroristů z Lubjanky, koryfejové NKVD a KGB, dnes nabízí Západu spolupráci při potírání terorismu.
Největší sranda je, že dnes právě Rusko, které vycvičilo vůdce všech středovýchodních teroristů, bombarduje utečenecké tábory a nemocnice, vetem v RB znemožnilo vytvoření bezpečných zón pro uprchlíky a dodává zbraně jak Sýrii, tak Iránu (který neuznává existenci Izraele, resp. má v programu zničení "sionistického útvaru na území Palestiny"), pokrytecky vyzývá ke zklidnění situace a mírovému řešení. Stejně jako v případě KLDR, která je odedávna spojená s Moskvou pupeční šňůrou.

Neználkům (politikům i publicistům), kteří rádi zapomínají, resp. si v blažené nevědomosti neuvědomují, že ona „nová“ studená válka není ve skutečnosti žádným novým fenoménem, bych rád připomenul některá fakta. Pomineme-li ideový konflikt mezi bolševickým Ruskem a Západem před 100 lety (a související sibiřskou anabázi čs. legií), jakož i protizápadní rudo-hnědou (nacisticko-komunistickou) koalici, pak k prvnímu otevřenému konfliktu mezi Ruskem (SSSR) a Západem došlo již v závěru 2. světové války, kdy se Rusko pokusilo připojit ke komunistickému bloku Řecko [kde podporovalo komunistické povstání 1944-45] a Irán [jenž Sověti v letech 1945-47 částečně okupovali], a usilovalo i o rozšíření své sféry vlivu na Turecko] jehož východní provincie hodlal Stalin přímo začlenit do SSSR] a tak získat přístup k Perskému zálivu a fakticky i Střednímu východu a Indickému oceánu – viz aspoň mapy na blogu http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/04/podil-sovetu-zapadnich-spojencu-na.html
(Ostatně již v závěru WWII se Sověti pokusili přeměnit obsazená území ve střední a jižní Evropě v nástupiště k obsazení celého kontinentu. Ve skryté podobě pak vojenská konfrontace Ruska a Západu pokračovala v Koreji, Vietnamu, na Středním východě a dalších oblastech světa, kde se dokonce i přímo v leteckých soubojích opakovaně utkali letci USA a V. Británie se sovětskými piloty – o desetitisících sovětských „poradců“ působících v ozbrojených silách všech asijských, afrických latinskoamerických marxistických režimů a protizápadních diktátorů. To ruský režim vypustil z láhve džina kavkazského a afghánského terorismu, který do sovětské okupace Afghánistánu a genocidy severokavkazských národů neexistoval. Afghánští a čečenští mudžáhidi, zocelení bojem s ruskou armádou, dnes uplatňují své zkušenosti v řadách Islámského státu. Nyní zloděj vykřikuje „chyťte zloděje“. Iniciátor terorismu nabízí Západu, že mu pomůže s likvidací terorismu. SSSR patřil i k hlavním dodavatelům konvenčních zbraní do Iráku za vlády Saddáma Hussaina (dodal mu např. rakety SCUD - hlavní nosiče zbraní hromadného ničení) a zároveň bojkotoval akce mezinárodního společenství proti Saddámovi. (Sovětští poradci působili v Iráku od 60.let. Komunistický blok dodal do Iráku tisíce tanků, bojových vozidel pěchoty, obrněných transportérů a dělostřeleckých systémů, stovky letadel a prostředků protivzdušné obrany a zajišťoval výcvik pro tisíce příslušníků obsluh - zhruba 70 % irácké výzbroje. V r. 1987, v době vrcholící irácko-iránské války, objem irácko-sovětského obchodu např. vzrostl o 46% oproti r. 1986.)
Není ostatně pochyb, že operace „Islámského státu“ neřídí žádní fanatičtí islamisté, parta primitivních psychopatů, nýbrž zcela racionálně uvažující bývalí důstojníci irácké tajné služby, kteří absolvovali výcvik v KGB, SVR a GRU, využívající islamistickou ideologii pragmaticky pouze jako nástroj k dosažení mocenských cílů (viz např. https://kyleorton1991.wordpress.com/2015/04/21/saddam-husseins-regime-produced-the-islamic-state/). Pro ně jsou pak oni vraždící pomatenci jen figurkami na šachovnici. Během let 1973-2003 působilo v Iráku na 70.000 ruských vojenských poradců, z nichž mnozí působili jako zpravodajští a bezpečnostní specialisté. To je známo i z dokumentů objevených v Iráku v r. 2003 (viz  třeba "The World Was Going Our Way The KGB and the Battle for the Third World" by Christopher Andrew & Vasili Mitrokhin, N.York: Basic Books, 2005: http://www.meforum.org/973/the-world-was-going-our-way, resp. http://www.strategypage.com/htmw/htintel/articles/20061010.aspx nebo http://www.nationalobserver.net/1999_winter_campbell.htm ). Iráčtí zpravodajci absolvovali kurzy ve speciální škole SVR [Služby vnější rozvědky] v Moskvě dokonce ještě těsně před americko-britským útokem. Během války v Zálivu pokračovaly ve své práci rezidentury SVR a vojenské rozvědky [GRU] při ruském velvyslanectví v Bagdádu. Jejich úkolem bylo zajistit archívy zvláštních služeb Saddáma Husajna a nábor mezi iráckými důstojníky a agenty! (Jen několik dnů před počátkem anglo-americké operace přijely do Bagdádu dvě skupiny "silové podpory" SVR zvané Clona.).
Ruská zahraniční politika je stejně nová, jako chvalozpěvy ruských politiků na masového vraha Stalina či nedávná tvrzení ruských oficiálních médií o oprávněnosti okupace ČSSR (kvůli hrozícímu ozbrojenému převratu / vpádu imperialistů a fašistů) nebo pozvání okupačních vojsk A. Dubčekem v 68.
Pro naivní snílky žijící v iluzi o "Novém Rusku" by měl být varováním provokační článek s názvem "Československo by mělo být Sovětskému svazu za rok 1968 vděčné: historie pražského jara", který zveřejnil server televize Zvezda, oficiální mediální kanál ruského ministerstva obrany, 21. 11. 2017, tedy v den oficiální návštěvy Miloše Zemana v Rusku.
Ústředním motem tohoto pamfletu je, že "Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 zmařila převrat a zajistila zemi 20 let míru". Už jen tento pouhý článek by měl každému soudnému čtenáři otevřít oči. Zcela jednoznačně totiž ukazuje, že v čele RF stojí nepoučitelní revanšisté. TV Zvezda totiž není nějaký okresní plátek či soukromá regionální televize, nýbrž hlásná trouba Putinova režimu.
Důvěryhodnost a nezávislost ruských médií dosvědčují oněch pět různých (tj. zfalšovaných), "zaručeně pravdivých" verzí sestřelení malajského boeingu předložených postupně ruskými úřady nebo ruské mysteriózní reportáže o masových demonstracích proti průjezdu US Dragons-konvoje přes ČR.

Polemizovat dokola s bláboly a posměšky kremlobotů, frustrátů a trollů, kteří sem i tak chodí jen provokovat a anebo ukájet svou touhu po zviditelnění je zbytečnou ztrátou energie, času i sebeúcty ..... …. a INTELIGENTNÍM LIDEM (návštěvníkům, kteří mají zájem se zamyslet nad mými argumenty a informacemi bez předběžné zaujatosti) JSOU K DISPOZICI MÉ ČLÁNKY blog.cz
např.  "NOVÉ RUSKO" -- PODFUK NEBO ILUZE ? : http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/04/nove-rusko-podfuk-nebo-iluze.html    
 „RUSKO - POSLEDNÍ KOLONIÁLNÍ MOCNOST“:  http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/04/rusko-posledni-kolonialni-mocnost.html


Výsledek obrázku pro russian military bases map




















Výsledek obrázku pro russian military bases map
Výsledek obrázku pro russian military bases map












Výsledek obrázku pro marxist influence africa maps



ALE mám též obavy, aby i za francouzskými Žlutými vestami nebyli ti samí soudruzi, jako onehdy za Rudými brigádami a Černým zářím (i za různými "mezinárodními svazy a federacemi" studentstva, míru, žen atd., sídlícími v Praze či Moskvě)!
Organizátoři žlutého teroru nejsou žádní rozhořčení občané. Rudé prapory se srpem a kladivem (stejně jako ty rudo-černé) v rukou některých "aktivistů" mnohé naznačují…
Tohle již není projev lidové nespokojenosti s politikou vlády, nýbrž další z organizovaných pokusů rozbít "prohnilou kapitalistickou společnost" a obrodit ji stylem a la Venezuela. Bude zajímavé zjistit, kdo se se skrývá v pozadí této guerilly. Možná tytéž síly, které byly v pozadí všech těch "mírových hnutí" a levičáckých organizací (ale i teroristických brigád – AD, BR, FRA, GRAPO, PFLP, PL, N17 atd.) řádících v západní Evropě v 60. a 70. letech! Normální občan se nevypraví demolovat policejní radary, lámat mýtné brány, rozbíjet výklady a podpalovat auta Molotovovými koktejly jen proto, že se mu nelíbí ekonomické reformy.
Za pozornost stojí již skutečnost, že řada protagonistů tohoto hnutí (jmenovitě Éric Drouet a Maxime Nicolle nebo fašista Hervé Ryssen, odsouzený za popírání holokaustu,) patří k ultrapravicovým organizacím a během těchto "sociálních bouří" došlo – kromě vyloženého vandalismu a rabování – jak k projevům antisemitismu, tak anarcho-komunistické propagandě.
Stačí ostatně sledovat, jak se zalykají radostí nad nepokoji kremloboti a redaktoři ruských režimních médií, která jinak přehlíží brutální zásahy OMONů vůči sebemenší skupince mírumilovných demonstrantů s transparentem, hladovým důchodcům nebo staříkům protestujícím proti drastickému prodloužení odchodu do penze.
Ani by mne nepřekvapilo, kdyby v pozadí "lidové vzpoury" stáli titíž manipulátoři, jako v pozadí našich sdružení bojovníků proti EU a NATO (DSSS Tomáše Vandase, spolku Hej, Občané! Žarka Jovanoviče, Národní demokracie Adama Bartoše atd.)


Za posledních 100 let jako by se v postavení a vztahu Ruska vůči světu, ani v Rusku samotném (co do uvažování i zaostávání životní úrovně za Západem), nic zásadního nezměnilo.
Tak, jako kdysi jezdili do Moskvy anarchisté a komunisté (slovy Gottwaldovými) "učit se, jak zakroutit buržujům krky", dnes tam putují z celého světa i náckové, aby absolvovali kurzy, jak rozvrátit EU a NATO, … a ztroskotanci a naivní pitomci typu Monsona, Seagala, Depardieua a Snowdena. Přesně v souladu s Leninovou tézí o "užitečných idiotech".

Viz článek  


Doporučuji i mé další články k aktuálním otázkám i historickým událostem





Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě rudých švábů

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html

 

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/ruska-pravda-skutecnost.html

 

Vrbětice, Covid, Klaus a ruská pátá kolona – zřejmé souvislosti

https://ferohrabal.blogspot.com/2021/04/vrbeticeklaus-ruska-pata-kolona-zrejme.html

 

Migrace a islamofobie jako 2 nástroje destrukce Západu

https://ferohrabal.blogspot.com/2020/02/migrace-islamofobie-jako-nastroje.html

 

KORONA a VZPOURA SLABOMYSLNÝCH

https://ferohrabal.blogspot.com/2020/09/korona-vzpoura-slabomyslnych.html

 

Moskva - odvěká Mekka světové reakce

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/moskva-mekka-svetove-reakce.html

 

V CENTRU NENÁVISTI aneb Historie antisemitismu

https://ferohrabal.blogspot.com/2017/05/v-centru-nenavisti-aneb-historie.html

 

Pochybný "Čínský zázrak"

https://ferohrabal.blogspot.com/2017/04/pochybny-cinsky-zazrak.html






 


 




Mé rozhovory a vystoupení v médiích a recenze mých knih


BRITSKÉ LISTY:

https://www.blisty.cz/art/106314-ruskem-za-poznanim.html 

 

 

https://www.blisty.cz/art/106958-nejvetsim-nebezpecim-pro-rusko-je-jeho-rezim.html




https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska.html


***



Vystoupení v diskuzním pořadu "Máte slovo" - 
téma Napětí na Ukrajině / Ruská hrozba










 rozhovor v Startitupu 



https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-fero-richard-hrabal-krondak-cely-zaznam.V220128_120235_idnestv_jaha

nebo

https://vod.idnes.cz/a/2201/28/VF220128_170647_flv_middle_jaha.mp4



***


F. R. Hrabal-Krondak -- rozhovor o současném Rusku a rusko-evropských vztazích pro "Krajské listy" / 18. únor 2021:

https://www.facebook.com/fero.hrabal/posts/5320866491286721 
nebo
https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/25283-kazda-ctvrta-ruska-rodina-obyva-drevenici-bez-wc-to-je-35-milionu-lidi-rika-cestovatel-fero-r-hrabalkrondak-pritom-se-kreml-ohani-raketami.htm

 

***


Rozhovor v iDnes / MF Víkend 20/8 2021:

https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/rusko-cestovatel-a-spisovatel-fero-richard-hrabal-krondak-rozhovor.A210730_134802_kolem-sveta_hig?

 

 

***

Rozhovor o reálném aktuálním Rusku - FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/


***

 

Literárna revue 4/2021 / Sobota 13.02.2021

Hosťom Literárenej revue je FRANTIŠEK HRABAL KRONDAK - cestovateľ a autor knihy

CESTA NA TAJMYR alebo po Jeniseji k Severnému ľadovému oceánu:

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1099/1517565

 

***

FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/

 

 ***

https://www.forum24.cz/rusko-ktere-skoro-nikdo-nezna-cestopis-fero-hrabala-krondaka/


***

DENNÍK N:

https://dennikn.sk/2645204/pozoruhodne-knihy-o-krajine-kde-sa-minulost-derie-do-buducnosti


 

Zájemcům o život reálného současného Ruska doporučuji knižní sérii "Cesta na konec světa a zpět":


***

již vyšlo:

CESTA NA TAJMYR aneb "Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu - krajem šamanů, starověrců, komunistických lágrů a morbidní postsovětské nostalgie",
 1. svazek ze sibiřské série cestopisů  (doplněným stovkami barevných fotografií) - který se pokouší oslovit nejen milovníky cestování a cestopisů, ale i lidi zajímající se o reálné autentické Rusko (potažmo Sibiř a Arktidu) a historii vztahů Rusko v. Západ, jakož i naivní a pomýlené "rusofily" čerpající své informace o "zemi, kde dnes znamená včera", výlučně ze Sputniku a proruských webů či bulvárních / dezinformačních médií.





ANOTACE: 
„Cestopis o Rusku, a jmenovitě hlavně o Sibiři a Arktidě, z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů, jelikož ho během posledních 10 let projel křížem krážem. Nejen od Petrohradu po Vladivostok, ale též od Murmansku po Magadan, od Čečenska po Čukotku a od Altaje po Jamal a Tajmyr, a navštívil de facto všechny oblasti a republiky Ruské federace, vyhýbajíc se vesměs turistickým destinacím, ale navštívil mnohá posvátná místa, polární stanice, pozůstatky stalinských lágrů i pozoruhodné přírodní scenérie. Pomáhal vakcinovat soby jamalským pastevcům, účastnil se lovu kalmárů v Japonském moři a sobů na Čukotce, lovil jesetery na Leně a kambaly na Kolymě,  zúčastnil se šamanských obřadů na Altaji, v Jakutsku, Tuvě a Burjatsku, splavil mohutné a divoké sibiřské řeky - Jenisej, Irtyš, Lenu, Kolymu, Angaru a Podkamennou Tunguzsku...
Díky tříletému pobytu uvnitř nejrůznějších místních etnických a sociálních komunit měl možnost seznámit se zdejšími poměry – každodenním životem a názory obyčejných lidí – komplexněji, než se to podaří mnohému "domorodci", žijícímu ve vzdálené metropoli, nebo zahraničnímu "expertovi", mnohdy navíc závislému na službách tlumočníka, během několikatýdenní expedice.
Cestujíc po Rusku dálkovými vlaky, maršrutkami a náklaďáky, občas pásovými transportéry, na palubě vrtulníku, nákladní lodi či tankeru, setkává se během svých cest s intelektuály i dělníky a řemeslníky, ministry i pastevci, vědci i šamany, rektory universit i venkovskými učiteli, žurnalisty, byznysmeny i politiky, s polárníky, piloty vrtulníků i šoféry náklaďáků; s lodníky, námořníky i rybáři. Diskutuje při šálku čaje či sklence vodky s místními umělci, spisovateli, válečnými veterány, lovci a zlatokopy, studenty i penzisty, buddhistickými mnichy, muslimskými imámy i židovskými rabíny, pravoslavnými popy i katolickými misionáři, s etnografy i příslušníky nesčetných původních etnik, aby své poznatky a zážitky následně prezentoval ve svých cestopisech, doplňujíc je vlastními úvahami.
Kniha je navíc doplněná zhruba 750 jedinečnými barevnými fotografiemi.“

Kompletní prezentace knihy (včetně recenzí a ukázek) je na webu  

http://www.cadpress.sk/tajmyr2018.htm




Objednáte-li si knihu přímo přes eshop CadPress: 

resp. přímý link
http://www.cadpress.cz/cadpress/eshop/0/0/5/11504-CESTA-NA-TAJMYR-F-R-Hrabal-Krondak ,
 jednak ušetříte zhruba 10% z běžné MO / pultové ceny v knihkupectvích,


Jednak zároveň podpoříte autora/vydavatele, který by jinak – při prodeji prostřednictvím VO distribuce – dostal pouze 1/3 z prodejní ceny!



další svazky edice








CITUJI Z OHLASŮ: 

„Toto je daleko, daleko více než jen cestopis. Mohu napsat jen jedno… Doporučuji…. Doporučuji… Doporučuji!“   -   Václav MARHOUL, filmový režisér
-----------
"Některé cestopisy se svou autentičností vymykají obvyklým popisům průběhu putování, památek a reálií, a jsou svým způsobem antropologickými sondami. Do této kategorie neotřelých pohledů na neznámé kraje patří i tato publikace. Autor se tak řadí po bok Jana Eskymo Welzla či Mnislava Zeleného-Atapany.     
Chcete-li se o Rusku dozvědět něco, co dozajista nevíte, určitě si knížku přečtěte."
                                                     
Prof. MUDr. Cyril HÖSCHL DrSc.
-----------

"Krondakovy knihy kombinují osobní svědectví z terénu s poznatky z dějin, politiky, mezinárodních vztahů, ekonomiky, kultury a životního stylu obyvatel navštívených zemí. Množství událostí a osudů - příběhy známých osobností i zcela neznámých lidí, postřehy z osobních setkání, úvahy o sociálním a ekonomickém prostředí, četné příhody, ze kterých se dají odečítat hlubší souvislosti - to vše pulzuje poutavým vyprávěním, doprovázejíc hlavní příběh, jehož aktérem je samotný autor, potulující se napříč onou širou zemí, mezi arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami.
      Kniha Fera Hrabala-Krondaka je vynikající čtení pro každého, kdo se zajímá o zemi, kde se dnes minulost dere do budoucnosti."

PhDr. Grigorij Mojsejevič MESEŽNIKOV,
politolog a politický analytik, prezident Institutu pro veřejné otázky
-----------

 "Tato nejnovější Krondakova kniha nepředstavuje jenom pouhý další cestopis o Rusku doplněný stovkami jedinečných fotografií. Jde o cestopis “literárně-sociologicko-politologický“, resp. plasticky podaný reálný obraz dnešního Ruska z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů. Hrabal-Krondak totiž momentálně nepochybně patří k největším znalcům dnešního Ruska u nás; 

Jaromír ŠTĚTINA, 
bývalý dlouholetý reportér z oblastí Sovětského svazu 

=================

Z tohoto cestopisu jsem vysloveně nadšen a doporučuji k přečtení.  S autorem nemusíte souhlasit v jeho politických názorech, je dosti kriticky k vládě Vladimíra Putina, ale jinak je to opravdu úžasný detailní cestopis po dnešní Ruské federaci.  

Lukáš Lhoťan
publicista


*************************


Ohlasy mých cest v zahraničních médiích

http://www.cadpress.sk/medialni_ohlasy.htm

 

 

 



Plánované svazky

 


 

 

 

 

Doporučuji také 

 

Třeba

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/ruska-pravda-skutecnost.html

 

 

RUSKÝ SEN - KTERÝ BYCH PŘÁL PROŽÍT VŠEM NAŠIM KREMLOBOTŮM

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/rusky-sen-ktery-bych-pral-vsem-nasim.html

 

 

"PROČ NIKDO NEMÁ RÁD RUSKO - KROMĚ RUDÝCH ŠVÁBŮ"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html

 

 

IDEA TŘETÍHO ŘÍMA A ZJUGANOVOVI "BLANIČTÍ RYTÍŘI"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/idea-tretiho-rima-zjuganovovi-blanicti.html

 

 

"Děsivé dědictví Rudého Babylonu aneb Rusko na cestě k fašismu"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/rudy-babylon.html

+

"RUSKÁ OPRIČNICKÁ DEMOKRATURA V PRAXI":

http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/05/rusky-antimajdan-navrat-opricniny.html

 

nebo

POCHOD PODLÝCH "REVOLUCIONÁŘŮ":

http://ferohrabal.blogspot.co.id/2017/04/pochod-podlych-revolucionaru.html

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUALIZACE

22/2/22

Komentáře

ferohrabal píše…
"Ruská pravda" je odedávna v příkrém rozporu s chápáním zbytku světa (ať již jde o události roku 1812, 1853, 1918, 1939, 1941, 1945, 1968 anebo 2014), není tedy divu, že se není Rusko schopno se Západem na ničem domluvit.
Názornou ukázkou rozdílu mezi pravdou objektivní a tou ruskou je třeba vykreslování příčin a okolností II. světové války oficiální sovětskou i postsovětskou (ruskou) historiografií jakožto střetu nevinné a mírumilovné Země Sovětů, zákeřně napadené krvelačnými nacistickými hordami.

Ovšem zcela ve stylu tzv. "ruské pravdy" postupují ruští historici i v případě Napoleonova ruského tažení (v ruské historiografii Vlastenecké války), které popisují jako pokus imperialistického Francouzského císařství ovládnout Ruské impérium, které Francouzi zákeřně a bezdůvodně napadli.

Viz článek
"MOSKVA – Odvěká Mekka světové reakce"
https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/moskva-mekka-svetove-reakce.html

+

Doporučit jako doplněk třeba články "RUSKÁ OPRIČNICKÁ DEMOKRATURA V PRAXI": http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/05/rusky-antimajdan-navrat-opricniny.html
+
„RUSKO - poslední koloniální mocnost“:
http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/04/rusko-posledni-kolonialni-mocnost.html
ferohrabal píše…

A americká pomoc po válce:

https://plzenoviny.cz/unrra-mela-zamezit-povalecnemu-zmatku-jeji-zasluhy-jsou-velke-chaosu-vsak-zabranit-nedokazala/?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Marshall%C5%AFv_pl%C3%A1n

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2438236-marshalluv-plan-postavil-povalecnou-zapadni-evropu-na-nohy-ceskoslovensko-stalo-mimo

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/marshalluv-plan-ceskoslovensko-vitalo-po-natlaku-stalina-ho-ale-muselo-odmitnout-9375

http://www.totalita.cz/vysvetlivky/marshall.php

http://dejinyasoucasnost.cz/archiv/2007/7/odmitnuti-marshallova-planu-/

Populární příspěvky z tohoto blogu

Drtivá porážka Ruska - jediná šance na dosažení míru v Evropě!

Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě nácků a rudých švábů

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost