Ruský sen - který bych přál prožít všem našim kremlobotům



Ruský sen - který bych přál prožít na vlastní kůži všem našim kremlobotům























































Morbidní nostalgie aneb Ruský postkomunistický satanismus.

Bohužel tato morbidní nostalgie aneb ruský postkomunistický satanismus přetrvává u poloviny ruského národa dodnes...

Pokud někomu připadá Putinovo Rusko jako standardní demokracie, resp. evropský stát, se kterým lze normálně spolupracovat, znamená to, že tam buď nikdy nebyl (resp. kdysi se zájezdem SČSP či ROH) a čte pouze zprávy Sputniku a Aeronetu; anebo pod pojmem "normální stát" má na mysli postsovětskou opričninu, kleptokracii šmrncnutou směsí pravoslavného šovinismu a stalinského satanismu (není-li sám kremlobot). Za posledních 100 let jakoby se totiž v postavení a vztahu Ruska vůči světu, ani v Rusku samotném (co do uvažování i zaostávání životní úrovně za Západem), nic zásadního nezměnilo.
V mezinárodní politice je zcela zřejmá kontinuita Stalin⎼Brežněv⎼Andropov⎼Putin.
Stejně jako před 100 lety tvoří triangulární centrum Ruska mocenská triáda Kreml⎼Lubjanka⎼Danilovský klášter[1] (tj. kremelský dvůr, tajná policie a pravoslavný patriarchát). Tuto konfiguraci nazývám Ruská tripartita anebo Trojjedinost na ruský způsob. Klidně ji můžeme ztotožnit s tzv. Bratrstvem, jelikož nejvyšší představitelé všech tří složek jsou navzájem spjati jak minulostí (službou v KGB), tak ekonomickými zájmy a vazbami v současnosti.
Pokud jde o státní uspořádání, nachází se dnes Rusko kdesi na pomezí samoděržaví, socialismu a tzv. "státního kapitalismu"[2]. Politicky pak má dnešní ruská postsovětská kleptokracie – s trochou nadsázky blíž ke Kimovu či Berdymuhamedovu režimu, než k standardní parlamentní demokracii evropského typu, a v případě Kadyrovova Čečenska pak spíše k Bokassovu bizarnímu císařství či Haiti Papa Doca a jeho Tonton Macoutes.
Pokud bych měl heslovitě charakterizovat stav ruské společnosti, použil bych výrazy byrokracie, formalismus, korupce, frustrace, nihilismus, šovinismus, xenofobie. Z těchto ingrediencí těžko splácat životaschopný, rozvíjející se stát západního typu.







Více viz článek RUSKÁ OPRIČNICKÁ DEMOKRATURA V PRAXI:


Výmluvným faktem – svědčícím o iracionálnosti takových tendencí – je, že nejhorlivějšími obdivovateli Ruska (potažmo SSSR) byli vždy lidé, kteří tam sami nikdy nebyli, resp. ho poznali jen z okna limuzíny či salónního kupé (ať již doslovně či obrazně, tj. třeba z okna odborářské zotavovny). Přitom naivní západní intelektuálové a levičáčtí blouznivci byli vždy pro Kreml prospěšnější, než profláknutí komunističtí agitátoři.
Tak, jako kdysi jezdili do Moskvy anarchisté a komunisté (slovy Gottwaldovými) "učit se, jak zakroutit buržujům krky", dnes tam putují z celého světa i náckové, aby absolvovali kurzy, jak rozvrátit EU a NATO, … a ztroskotanci a naivní pitomci typu Monsona, Seagala, Depardieua a Snowdena. Přesně v souladu s Leninovou tézí o "užitečných idiotech".








Viz článek  "MOSKVA – Odvěká Mekka světové reakce"

Mnozí politici (i publicisté) rádi namlouvají sobě i nám, resp. snad žijí v iluzi, že ona „nová“ studená válka začala teprve anexí Krymu. Neuvědomují si (anebo odmítají uvěřit), že momentální situace je spíše jen znakem toho, že si kremelští vládci přestali brát servítky a těm našim spadly – víceméně – klapky z očí. Myšlení, praktiky ani ideologie nynějších ruských představitelů se nikdy nezměnily. Zatímco Západ se změnil za posledních 75 let k nepoznání, Rusko akorát jakž-takž potapetovalo starou fasádu. Zatímco ze Západu přichází téměř denně zprávy o pokrocích ve vědě a technologiích, z Ruska zaznívají jen fanfarónské hlášky o nových zbraních (balistických střelách, raketových systémech, tancích, bombardérech, ponorkách a termobarických super bombách).
Však stačí, prochází-li našinec Leninovými ulicemi a míjí všudypřítomné sochy Vladimíra Iljiče − a občas dokonce i Stalinovy  − aby si uvědomil, že ono "Nové Rusko" prostě připomíná legendární ruskou matrjošku. Odšroubuješ-li hlavu Putina, najdeš uvnitř ukrytého Stalina (v něm případně Gríšu Rasputina a nakonec Ivana Hrozného). Jestliže pro dnešní Němce je zhola nepředstavitelné, že by před sídlem Spolkového bezpečnostního úřadu či policejního ředitelství stála socha Heinricha Himmlera, Rusům připadá docela normální vztyčit před ústředím FSB pomník Leninova krvežíznivého kata F.E. Dzeržinského, zakladatele a velitele obávané Čeky, faktické předchůdkyně GPU, NKVD a posléze KGB, jenž je všeobecně považován za jednoho ze strůjců masových vražd a bolševických represálií během občanské války. Stejně jako tu málokdo pozastavuje nad tím, že v sebemenší ruské obci se dodnes hlavní ulice jmenuje po vůdci bolševické revoluce a otci komunistické genocidy, a že dokonce i ulic Stalina je dodnes v Rusku minimálně šestapadesát. Příznačné je i to, že třeba Stalinův Mistr kat, generál NKVD, náčelník Kommandantury a vrchní popravčí Lubjanky Vasilij Blochin, je dnes prezentován v síni slávy FSB jako vzorný pracovník tajné policie. Bolševický kat, který podle nejreálnějších odhadů vlastnoručně zabil na 15 tisíc lidí a popravy 50 tisíc osob řídil. (Po smrti Stalina byl Blochin sice "ze zdravotních důvodů" propuštěn a následně zbaven hodnosti generála a všech řádů, ovšem koncem 60. let mu byla vrácena hodnost i metály, včetně Řádu rudého praporu (kterým byl v říjnu 1940 vyznamenán za osobní podíl na vraždě 7000 polských válečných zajatců během Katyňského masakru v létě téhož roku), čímž byl fakticky rehabilitován.)






Mráz přichází z Kremlu od r. 1917 a občasná období „oteplení“ byla obvykle jen iluzorní.
Viz článek „2. STUDENÁ VÁLKA MEZI RUSKEM A ZÁPADEM ??“



[1]   Ústředí ruské pravoslavné církve a sídlo patriarchy v Moskvě.
[2]   Společnosti, kde produkční síly (výrobní prostředky a lidské schopnosti) jsou vlastněny a řízeny státem kapitalistickým způsobem, i když se takové státy třeba samy nazývají socialistickými



 Jestliže někomu mnou předkládaná fakta kolidují se socialistickými učebnicemi dějepisu a sovětskými encyklopediemi, není to má věc. Když už máte averzi k "západním" pramenům, jakožto nástrojům protiruské propagandy, najděte si odpovědi v nezávislých ruských zdrojích na netu:

Doporučuji sledovat aspoň weby jako 
http://www.facebook.com/groups/1038729066158235/ (Российский комитет солидарности с демократической оппозицией Сирии);

(Сибирский Державный Союз);
https://www.facebook.com/rusnsn.info/info  (Национальная Служба Новостей),








&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Negativní reakce kremlobotů jako ty, mne paradoxně těší . jsou důkazem, že se s mými argumenty nedokážou vyspořádat jinak, než nadávkami a posměšky.

Výmluvným faktem – svědčícím o iracionálnosti takových tendencí – je, že nejhorlivějšími obdivovateli Putinova Ruska (potažmo SSSR) byli vždy lidé, kteří tam sami nikdy nebyli, resp. ho poznali jen z okna limuzíny či salónního kupé (ať již doslovně či obrazně, tj. třeba z okna odborářské zotavovny), resp. ruští patrioti z Paříže, New Yorku, Prahy a Karlových Varů...
Přitom naivní západní intelektuálové a levičáčtí blouznivci byli vždy pro Kreml prospěšnější, než profláknutí komunističtí agitátoři. Přesně v souladu s Leninovou tézí o "užitečných idiotech".
Tak, jako kdysi jezdili do Moskvy anarchisté a komunisté (slovy Gottwaldovými) "učit se, jak zakroutit buržujům krky", dnes tam putují z celého světa i náckové, aby absolvovali kurzy, jak rozvrátit EU a NATO, … a ztroskotanci a naivní pitomci typu Monsona, Seagala, Depardieua a Snowdena.

Viz článek  "MOSKVA – Odvěká Mekka světové reakce"

Mnozí politici (i publicisté) rádi namlouvají sobě i nám, resp. snad žijí v iluzi, že ona „nová“ studená válka začala teprve anexí Krymu. Neuvědomují si (anebo odmítají uvěřit), že momentální situace je spíše jen znakem toho, že si kremelští vládci přestali brát servítky a těm našim spadly – víceméně – klapky z očí. Myšlení, praktiky ani ideologie nynějších ruských představitelů se nikdy nezměnily. Zatímco Západ se změnil za posledních 75 let k nepoznání, Rusko akorát jakž-takž potapetovalo starou fasádu. Zatímco ze Západu přichází téměř denně zprávy o pokrocích ve vědě a technologiích, z Ruska zaznívají jen fanfarónské hlášky o nových zbraních (balistických střelách, raketových systémech, tancích, bombardérech, ponorkách a termobarických super bombách).
Však stačí, prochází-li našinec Leninovými ulicemi a míjí všudypřítomné sochy Vladimíra Iljiče − a občas dokonce i Stalinovy  − aby si uvědomil, že ono "Nové Rusko" prostě připomíná legendární ruskou matrjošku. Odšroubuješ-li hlavu Putina, najdeš uvnitř ukrytého Stalina (v něm případně Gríšu Rasputina a nakonec Ivana Hrozného). Jestliže pro dnešní Němce je zhola nepředstavitelné, že by před sídlem Spolkového bezpečnostního úřadu či policejního ředitelství stála socha Heinricha Himmlera, Rusům připadá docela normální vztyčit před ústředím FSB pomník Leninova krvežíznivého kata F.E. Dzeržinského, zakladatele a velitele obávané Čeky, faktické předchůdkyně GPU, NKVD a posléze KGB, jenž je všeobecně považován za jednoho ze strůjců masových vražd a bolševických represálií během občanské války. Stejně jako tu málokdo pozastavuje nad tím, že v sebemenší ruské obci se dodnes hlavní ulice jmenuje po vůdci bolševické revoluce a otci komunistické genocidy, a že dokonce i ulic Stalina je dodnes v Rusku minimálně šestapadesát. Příznačné je i to, že třeba Stalinův Mistr kat, generál NKVD, náčelník Kommandantury a vrchní popravčí Lubjanky Vasilij Blochin, je dnes prezentován v síni slávy FSB jako vzorný pracovník tajné policie. Bolševický kat, který podle nejreálnějších odhadů vlastnoručně zabil na 15 tisíc lidí a popravy 50 tisíc osob řídil. (Po smrti Stalina byl Blochin sice "ze zdravotních důvodů" propuštěn a následně zbaven hodnosti generála a všech řádů, ovšem koncem 60. let mu byla vrácena hodnost i metály, včetně Řádu rudého praporu (kterým byl v říjnu 1940 vyznamenán za osobní podíl na vraždě 7000 polských válečných zajatců během Katyňského masakru v létě téhož roku), čímž byl fakticky rehabilitován.)

Mráz přichází z Kremlu od r. 1917 a občasná období „oteplení“ byla obvykle jen iluzorní.
Viz článek „2. STUDENÁ VÁLKA MEZI RUSKEM A ZÁPADEM ??“

Sice asi málokterý ruský představitel – kromě party zelených mozků − věří, že by Rusko mohlo nad Západem zvítězit v otevřeném střetu, ale zrovna tak se ruský režim nevzdává odvěkého plánu Západ aspoň rozvrátit, resp. si znovu podmanit přinejmenším teritoria někdejšího SSSR a ovládnout či destabilizovat politický a ekonomický systém bývalých satelitů.
Jestliže za sovětské éry byla ruská protizápadní / protievropská ideologická diverze motivována snahou o mocenské ovládnutí světa, v současné době, kdy jen blázen může doufat ve světovou revoluci a nastolení komunistického systému, je – kromě iracionální patologické nenávisti vůči Evropě − motivována hlavně snahou o záchranu ruského opričnicko-kleptokratického systému, který nemá šanci na přežití v otevřeném střetu s liberální parlamentní demokracií a odpolitizovaným ekonomickým systémem. Navíc mnozí paranoidní čekisté, opričnici i řadoví Rusové opravdu věří, že hlavním cílem Západu je zachvátit Matičku Rus, což kremelští propagandisté umně využívají a podporují. Pro každý totalitní systém je totiž nezbytná existence vnějšího ohrožení, vnějšího nepřítele (i kdyby si ho měl režim vymyslet/vytvořit), ruku v ruce s vírou v nadřazenost či předurčenost vlastního národa, a co největší izolace, neboť masy odkojené a krmené výlučně vlastní propagandou budou vždy snadno manipulovatelné.

Zásadní rozdíl oproti „První studené válce“ je snad jen v tom, že – kromě využívání mnohem účinnějších metod psychologické války, elektronických médií a virtuálních nástrojů – dnes tvoří ruskou pátou kolonu na Západě namísto buněk Kominterny, nejen levičácké spolky, ale – navenek paradoxně – i evropská „hnědá internacionála“. I laiky z řad „bojovníků proti imperialismu“ by mělo trknout, když vidí, že nejhlasitějšími podporovateli putlerovského imperialismu jsou – vedle Vyvadilových "Přátel Ruska", „Veľké národné a proruské koalície“ a partají typu KSČM nebo KSS –  ULTRAPRAVICOVÉ a NEOFAŠISTICKÉ ORGANIZACE Evropy jako Národní fronta Marine Le Penové,  nizozemská Strana nezávislosti  (UKIP), Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, maďarský Jobbik, řecký Zlatý úsvit nebo Kotlebova Ľudová strana.
Ruská propaganda je dnes o to nebezpečnější, že využívá po desetiletí prověřované a cizelované metody ("vědecky ověřené" a dlouholetou praxí vyzkoušené v masovém měřítku) a její vlivová agenda na Západě je systematicky pěstovaná již skoro 100 let - tudíž veškeré úsilí západních "protiruských štvavých centrál" (tj. demokratických politiků, aktivistů a svobodných médií) je proti kremelské propagandistické mašinérii jen amatérským počinem ochotnického ansámblu.

Každodenní záplava kremlofilních přípěvků klonovaných bolševickou pátou kolonou a anonymními trolly ze Sputniku na internetových fórech je jen důkazem o masivním útoku ruské propagandistické mašinérii na veřejné mínění EU :)
Typickou ukázkou metod páté kolony je třeba facebooková skupina " Rusko bez cenzury - Россия без цензуры", sdružující partu kremlobotů a ruských imigrantů, zneužívajících pohostinnost Západu k šíření dezinformací, útokům proti politice EU/NATO a kremelské propagandy pod uvedenou sugestivní nálepkou



HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Jelikož internetová diskuzní fóra jsou zahlcena "zasvěcenými" komentáři kremlobotů a zlomyslných rusofilních trollů, kteří ovšem znají Rusko vesměs jen z TV, resp. nějaké goebbelsovsko-kremelské hlásné trouby (Sputniku, Aeronetu, Parlamentních listů apod.) anebo ze zájezdu ROH / SČSP, věnuji raději energii postupnému zpracování svých poznatků a názorů do knižní podoby, přesněji do zhruba osmisvazkové edice, shrnující především mé zážitky z cest po Rusku a teritoriu bývalého SSSR, kde jsem během poslední dekády prožil více než 3 roky, během nichž jsem navštívil všechny republiky a oblasti RF, důsledně se vyhýbajíc Potěmkinovým vesnicím (turistickým destinacím).

Pokud tedy máte předběžný zájem o můj sociálně-antropologicko-politologický cestopis, rodící se pod pracovním názvem  "NAPŘÍČ ZEMÍ, KDE DNES ZNAMENÁ VČERA aneb Z BRATISLAVY na ČUKOTKU",
ze kterého tu a tam v internetových diskuzích průběžně přetiskuji úryvky,
stačí, když se přidáte do některé z FB-skupin,
kde bude následně určitě uveřejněno avízo, takže vydání 1. svazku nepropásnete:

Ferův ARCHIV 
(mé názory, inspirace a odkazy na zajímavé informační zdroje)

Knihy - ABRAXAS / CAD Press:

CESTOVÁNÍ / Moje Expedice za hranice všedních dnů:

Obsah I.-VI. svazku najdete na webu: http://cadpress.sk/cestopisy.htm




Zájemcům o život reálného současného Ruska doporučuji 1. svazek ze sibiřské série cestopisů
- CESTA NA TAJMYR aneb "Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu - krajem šamanů, starověrců, komunistických lágrů a morbidní postsovětské nostalgie" (doplněným stovkami barevných fotografií)
- který se pokouší oslovit nejen milovníky cestování a cestopisů, ale i lidi zajímající se o reálné autentické Rusko (potažmo Sibiř a Arktidu) a historii vztahů Rusko v. Západ, jakož i naivní a pomýlené "rusofily" čerpající své informace o "zemi, kde dnes znamená včera", výlučně ze Sputniku a proruských webů či bulvárních / dezinformačních médií.

ANOTACE:

„Cestopis o Rusku, a jmenovitě hlavně o Sibiři a Arktidě, z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů, jelikož ho během posledních 10 let projel křížem krážem – od Petrohradu po Vladivostok, od Murmansku po Magadan, od Čečenska po Čukotku a od Altaje po Jamal, Tajmyr a Jakutsko – absolvujíc desetitisíce kilometrů navštívil de facto všechny oblasti a republiky Ruské federace, vyhýbajíc se vesměs turistickým destinacím.

Během svého putování navštívil nejen četná muzea a chrámy, ale též mnohé archivy, školy a výzkumné ústavy i řadu těžko dostupných míst – starověká posvátná místa, opuštěné vojenské základny, archeologická naleziště, zlaté doly i polární stanice, megalitické svatyně, továrny i mrtvá města, hroby čs. legionářů i pozůstatky stalinských lágrů, rejdařství, zemědělské farmy a ateliéry umělců, ale i pozoruhodné přírodní scenérie, zahraničním turistům nedostupné.

Pomáhal vakcinovat soby jamalským pastevcům, účastnil se lovu kalmarů v Japonském moři a sobů na Čukotce, lovil jesetery na Leně a kambaly na Kolymě, zúčastnil se šamanských obřadů na Altaji, v Burjatsku, Tuvě a Jakutsku, splavil mohutné a divoké sibiřské řeky - Jenisej, Irtyš, Lenu, Kolymu, Angaru a Podkamennou Tunguzku...

Díky několikaletému pobytu uvnitř nejrůznějších místních etnických a sociálních komunit, namísto života v hotelech a turistických apartmánech sdílejíc s domorodci mnohé intimní životní epizody (rodinné oslavy, svatby, křtiny a náboženské rituály), měl možnost seznámit se zdejšími poměry – každodenním životem a názory obyčejných lidí – komplexněji, než se to podaří mnohému "domorodci", žijícímu ve vzdálené metropoli, nebo zahraničnímu "expertovi", mnohdy navíc závislému na službách tlumočníka, během několikatýdenní expedice.

Cestujíc po Rusku autostopem, dálkovými vlaky, maršrutkami a náklaďáky, občas pásovými transportéry, na palubě vrtulníku, nákladní lodi, remorkéru či tankeru, setkává se během svých cest s intelektuály i dělníky a řemeslníky, ministry i pastevci, vědci i domorodými šamany, rektory universit i venkovskými učiteli, žurnalisty, spisovateli, zálesáky, léčiteli, geology a naftaři, představiteli samospráv, byznysmeny i politiky, s polárníky, záchranáři, piloty vrtulníků i šoféry náklaďáků; s lodníky, námořníky i rybáři. Namísto klábosení s klienty kosmopolitních hostelů a turistických rezortů diskutuje při šálku čaje či sklence vodky s místními umělci, spisovateli, válečnými veterány, kozáky, lovci a zlatokopy, studenty i penzisty, buddhistickými mnichy, muslimskými imámy i židovskými rabíny, pravoslavnými popy i katolickými misionáři, s etnografy i příslušníky četných původních etnik, aby své poznatky a zážitky následně prezentoval ve svých cestopisech, doplňujíc je vlastními úvahami a historickými odkazy.

Kniha je navíc doplněná zhruba 750 jedinečnými barevnými fotografiemi.“

 





Kompletní prezentace knihy (včetně recenzí a ukázek) je na webu  

http://www.cadpress.sk/tajmyr2018.htm


O KNIZE / Namísto vlastních slov cituji :

„Nový cestopis F.R. Hrabala-Krondaka Cesta na Tajmyr není jenom poutavou zprávou o současném životě na Sibiři, v oblasti povodí řeky Jeniseje a za polárním kruhem, ale podává ucelený a propracovaný obraz současného Ruska v širokých souvislostech.

Autor zachycuje nejen historii míst, která navštívil, ale zajímají jej veškeré náboženské, kulturní, etnografické, ekonomické i politické souvislosti s nimi spojené. Jeho vyhraněný a nemilosrdně kritický pohled na iluze a mýty, kterým o roli Ruska v dějinách a v současnosti podléhají i vzdělané vrstvy ruské společnosti, je podložen faktickými znalostmi a osobní zkušeností.

Kniha pana Hrabala-Krondaka je výrazným a důležitým příspěvkem do diskuse o našem vztahu k Rusku a o vztahu Ruska k nám.

Měla by se proto stát povinnou četbou pro české a slovenské politiky, zejména ty nejvyšší.“

Daniel KROUPA,

odborný asistent Katedry politologie a filozofie FF UJEP

--------------

Je to opravdu daleko, daleko více než jen cestopis.

Mohu napsat jen jedno… Doporučuji…. Doporučuji… Doporučuji!

Václav MARHOUL

Filmový režisér

---------------------

Poutavý cestopis Fr. Hrabala-Krondaka není pouhým cestopisem, nýbrž cenným svědectvím o současném Rusku, doplněným mnohými sondami do ruské politické a kulturní historie. Zvláště cenné jsou poukazy na neuralgické body česko-ruské historie, úlohu Československých legií, osud Podkarpatské Rusi či srpnovou okupace roku 1968, dodnes zkreslovanou ruskými médii.

Mons. prof. PhDr. Tomáš HALÍK, Th.D.

teolog, sociolog a filozof; prezident České křesťanské akademie a viceprezident mezinárodní vědecké rady – Council for Research in Values and Philosophy

***********************

KOMPLETNÍ PREZENTACE KNIHY 

(včetně recenzí a ukázek) je na webu

http://www.cadpress.sk/tajmyr2018.htm



Objednáte-li si knihu přímo přes eshop CadPress: http://www.cadpress.cz/cadpress/eshop/0/0/5/11504-CESTA-NA-TAJMYR-F-R-Hrabal-Krondak , jednak ušetříte zhruba 10% z běžné MO / pultové ceny v knihkupectvích,

Jednak zároveň podpodoříte autora/vydavatele, který by jinak – při prodeji prostřednictvím VO distribuce – dostal pouze 1/3 z prodejní ceny!






Autentické Rusko / Pro informaci:  
nebo

Prosím místo lajkování SDÍLET A PŘEPOSÍLAT .... . zatím (i díky lajdácké prezentaci mých knih "knihkupci") o knihách málokdo ví .... a televize zajímají spíše senzace, bulvár a konspirace ... resp. rozhovory redaktoři obvykle dělají stále s těmi stejnými VIP ze svého či šéfova notýsku (jako je třeba odborník na všechno, gen. Šándor a pod.), případně se spolužáky z fakulty a kamarády z tenisu 🙁  kteří sice v Rusku nikdy nebyli, ale mají  "status" 


 


Za posledních 100 let jako by se v postavení a vztahu Ruska vůči světu, ani v Rusku samotném (co do uvažování i zaostávání životní úrovně za Západem), nic zásadního nezměnilo.
Tak, jako kdysi jezdili do Moskvy anarchisté a komunisté (slovy Gottwaldovými) "učit se, jak zakroutit buržujům krky", dnes tam putují z celého světa i náckové, aby absolvovali kurzy, jak rozvrátit EU a NATO, … a ztroskotanci a naivní pitomci typu Monsona, Seagala, Depardieua a Snowdena. Přesně v souladu s Leninovou tézí o "užitečných idiotech".

Viz článek  


Doporučuji i mé další články k aktuálním otázkám i historickým událostem





Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě rudých švábů

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html

 

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/ruska-pravda-skutecnost.html

 

Vrbětice, Covid, Klaus a ruská pátá kolona – zřejmé souvislosti

https://ferohrabal.blogspot.com/2021/04/vrbeticeklaus-ruska-pata-kolona-zrejme.html

 

Migrace a islamofobie jako 2 nástroje destrukce Západu

https://ferohrabal.blogspot.com/2020/02/migrace-islamofobie-jako-nastroje.html

 

KORONA a VZPOURA SLABOMYSLNÝCH

https://ferohrabal.blogspot.com/2020/09/korona-vzpoura-slabomyslnych.html

 

Moskva - odvěká Mekka světové reakce

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/moskva-mekka-svetove-reakce.html

 

V CENTRU NENÁVISTI aneb Historie antisemitismu

https://ferohrabal.blogspot.com/2017/05/v-centru-nenavisti-aneb-historie.html

 

Pochybný "Čínský zázrak"

https://ferohrabal.blogspot.com/2017/04/pochybny-cinsky-zazrak.html






 


 




Mé rozhovory a vystoupení v médiích a recenze mých knih


BRITSKÉ LISTY:

https://www.blisty.cz/art/106314-ruskem-za-poznanim.html 

 

 

https://www.blisty.cz/art/106958-nejvetsim-nebezpecim-pro-rusko-je-jeho-rezim.html




https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska.html


***



Vystoupení v diskuzním pořadu "Máte slovo" - 
téma Napětí na Ukrajině / Ruská hrozba










 rozhovor v Startitupu 



https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-fero-richard-hrabal-krondak-cely-zaznam.V220128_120235_idnestv_jaha

nebo

https://vod.idnes.cz/a/2201/28/VF220128_170647_flv_middle_jaha.mp4



***


F. R. Hrabal-Krondak -- rozhovor o současném Rusku a rusko-evropských vztazích pro "Krajské listy" / 18. únor 2021:

https://www.facebook.com/fero.hrabal/posts/5320866491286721 
nebo
https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/25283-kazda-ctvrta-ruska-rodina-obyva-drevenici-bez-wc-to-je-35-milionu-lidi-rika-cestovatel-fero-r-hrabalkrondak-pritom-se-kreml-ohani-raketami.htm

 

***


Rozhovor v iDnes / MF Víkend 20/8 2021:

https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/rusko-cestovatel-a-spisovatel-fero-richard-hrabal-krondak-rozhovor.A210730_134802_kolem-sveta_hig?

 

 

***

Rozhovor o reálném aktuálním Rusku - FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/


***

 

Literárna revue 4/2021 / Sobota 13.02.2021

Hosťom Literárenej revue je FRANTIŠEK HRABAL KRONDAK - cestovateľ a autor knihy

CESTA NA TAJMYR alebo po Jeniseji k Severnému ľadovému oceánu:

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1099/1517565

 

***

FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/

 

 ***

https://www.forum24.cz/rusko-ktere-skoro-nikdo-nezna-cestopis-fero-hrabala-krondaka/


***

DENNÍK N:

https://dennikn.sk/2645204/pozoruhodne-knihy-o-krajine-kde-sa-minulost-derie-do-buducnosti


 

Zájemcům o život reálného současného Ruska doporučuji knižní sérii "Cesta na konec světa a zpět":


***

 

Ohlasy mých cest v zahraničních médiích

http://www.cadpress.sk/medialni_ohlasy.htm

 

 




Komentáře

Anonymní píše…
Staví Vladimir Putin pro Rusy digitální koncentrák? Kreml rázně osekává svobodu na ruském internetu.
https://zpravy.tiscali.cz/putin-pohrbil-internet-my-pohrbime-putina-325422

Anonymní píše…
Ruská právnička natočila policejní násilí, druhý den ji našli mrtvou (13. března 2019).
V Rusku došlo k dalšímu podezřelému úmrtí, kolem kterého se rojí čím dál více otazníků. Na Sibiři zemřela právnička, která den předtím natočila skupinu policistů při krutém bití svého klienta. Její telefon se ztratil a policie vyloučila, že by měla její smrt jakoukoli souvislost s kriminálním jednáním.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-policie-nasili-smrt-pravnicka-obhajce-lidskych-prav.A190313_113511_zahranicni_dtt?
ferohrabal píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.
ferohrabal píše…
https://www.respekt.cz/politika/dmitrij-muratov-nasim-ukolem-je-popsat-korupci-ne-dostat-vsechny-do-vezeni
Anonymní píše…

Arkadij Babčenko: Západ nechápe, co se na něj z Ruska plíží
Svoboda slova je dobrá tam, kde je se hraje podle pravidel. Svoboda slova je nástroj demokraticky vytvořené společnosti. Funguje jen v demokratických společnostech. Jako důležitý nástroj vlivu společnosti na státní moc. Ale v autoritativních společnostech se mění na nástroj propagandy. Společnost tímto nástrojem neovlivňuje moc, ale státní moc ovlivňuje společnost. Zotročuje ji. A, a to je je ještě horší, rozvrací.

V Berlíně se nedávno odehrála podivná akce komunistů – ulicí Friedrichstrasse projeli na tahačích sovětské tanky a křižník Aurora s hesly “Lepší revoluce než válka”. Jakápak revoluce v Německu? K čemu Německo potřebuje revoluci? Jakou souvislost s tím mají ruské tanky a křižník Aurora, který se stal symbolem jednoho z nejstrašnějších státních převratů, který vedl k milionům mrtvých? Kdo tuhle přehlídku platí? Na první pohled vypadá taková akce nepatřičně, na druhý směšně. Ale když budete bušit do stejného cíle rok za rokem, věřte, že tato taktika přinese ovoce.

Demokracie je znakem dospělé, svobodné společnosti. Příznakem autoritativní, nedozrálé společnosti je infantilismus. Neschopnost logického úsudku a pochopení, že určité akce vedou k určitým výsledkům.

http://tapolitika.cz/ze-sveta/ruska-mozaika/arkadij-babcenko-zapad-nechape-co-se-na-nej-z-ruska-plizi/
Anonymní píše…
Jak Putin ukradl Rusku demokracii
Rusko si vždy žilo tak trochu vlastním životem. Sebevědomě ignorovalo vše, co se kolem něj dělo, a pohlíželo na sebe jako na světovou mocnost, která určuje pravidla hry. To v jeho historii nejednou vyústilo v překotné reformy, které se stejně rychle objevovaly, jako mizely. Poslední čtvrtstoletí nebylo výjimkou.

Geopolitická rizika
Západní politici, novináři, byznysmeni i akademici, kteří pozorně sledují novodobé dějiny Ruska, se takřka do detailů shodují v popisování toho, co se v Rusku v postsovětské éře stalo. Sovětský svaz se rozpadl v roce 1991, když jeho poslední prezident Michail Gorbačov odstoupil z funkce a otěže vedení státu předal Borisi Jelcinovi. Tehdy se také z přidružených sovětských republik jako Ukrajiny či Běloruska staly nezávislé státy.

První polovina 90. let 20. století byla pro Rusko i všechny bývalé sovětské republiky obdobím zásadní politické i ekonomické transformace. V Rusku se k moci dostali lidé, kteří se v zemi pokoušeli nastolit demokratické principy a vytvořit liberální tržní hospodářství. Po nějakém čase nicméně reformní snahy začaly slábnout, až nakonec úplně utichly a Rusko se v kruhu vrátilo na začátek.

V odpovědích na otázku, proč Rusko z cesty politických a ekonomických reforem sešlo, již odborníci tak jednotní nejsou. Někteří tvrdí, že se tak stalo proto, že se východ Evropy nezapojil do poválečného Marshallova plánu, jiní navrhují, že se Západ po rozpadu SSSR málo angažoval v integraci Ruska do mezinárodního společenství, a další zase říkají, že se jednalo o čistě ruský problém spojený s letargií tamní společnosti a nedostatečným tempem reforem brzděných mimo jiné i nerozhodným, poté neustále opilým a nakonec nemocným Borisem Jelcinem.

Co když ale všechno bylo trochu jinak?
Kanadská novinářka Chrystia Freelandová upozorňuje na překotné změny zákonů, které se v 90. letech často dostávaly do vzájemných střetů, takže prakticky všichni podnikatelé tím, že jeden zákon dodržovali, na druhé straně jiný porušovali. "S ohledem na další vývoj je evidentní, že se nejednalo pouze o porodní bolesti nového politického a ekonomického systému. Vše bylo záměrně vymyšlené tak, aby mohl být v kterémkoli okamžiku jakýkoli významný byznysmen obviněn z nezákonného chování a jednoduše odstřižen od svého majetku a vlivu," uvádí Freelandová ve své knize Obchod století.



https://www.investicniweb.cz/2014-12-17-jak-putin-ukradl-rusku-demokracii/

Karen Dawishaová i Chrystia Freelandová přitom nejsou jen tuctovými konspirátorkami, které by své teorie zakládaly na domněnkách a spekulacích. Obě vycházejí z množství dokumentů použitých v různých soudních procesech, materiálů sesbíraných investigativními novináři, rozhovorů se světovými podnikateli a bankéři či zjištění ruských médií, z nichž některá již na přímý rozkaz Kremlu ukončila svoji činnost.
Anonymní píše…
Ruští jehovisti si stěžují na mučení. Udělali si to sami, tvrdí úřady
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-muceni-elektrosoky-svedkove-jehovovi-jehoviste.A190329_142443_zahranicni_dtt?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
Anonymní píše…
Šlendrián nebo sabotáž? Každopádně důrazné varování před riziky závislosti na ruských energetických zdrojích a motivace k úvahám o zásadní diverzifikaci! Obdobně mohou být západoevropské rafinerie a zásobování phm kdykoliv ochromeno díky příslovečnému ruskému šlendriánu anebo úmyslně se strategickým záměrem...................... https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2803052-je-neprodejna-aneb-jak-rusko-znecistilo-ropu-za-miliardy-urcenou-pro-eu
Anonymní píše…
Rudí švábové si zřejmě neodpustí srovnávat brutalitu ruským Omonů vůčí mírumilovným občanům, kteří si dovolili zvednout transparent s heslem "Svobodné volby", se zákroky pařížské policie vůči násilníkům podpalujícím auta, demolujícím obchody a vrhajícím kamení po policajtech (proti nimž by v Rusku nebo Číně už nastoupily tanky a odstřelovači)
Prvomájový pochod v Petrohrade: Dvoch aktivistov odsúdili na desať dní väzenia

https://www.aktuality.sk/clanok/688822/prvomajovy-pochod-v-petrohrade-dvoch-aktivistov-odsudili-na-desat-dni-vaezenia/

Zatýkanie počas protestu v Petrohrade, 1. máj 2019
Zdroj: Reuters
Dvoch účastníkov prvomájového pochodu v Petrohrade odsúdil tamojší súd na desať dní väzenia. Akciu miestne úrady síce povolili, ale skončila sa masovým zatýkaním jej účastníkov, informovala vo štvrtok rozhlasová stanica Echo Moskvy.
Ako spresnila agentúra Interfax, odsúdenými sú bývalý predseda hnutia Otvorené Rusko Andrej Pivovarov a Alexandr Šuršev, petrohradský koordinátor štábu opozičného politika Alexeja Navaľného.
Akcia organizovaná pri príležitosti sviatku jari a práce sa konala pod heslom „Slobodnému Petrohradu slobodné voľby“.
K zásahu polície podľa Interfaxu došlo po tom, ako sa časť davu zastavila na ulici Nevskij prospekt. Zadržaní a na políciu predvedení boli aktivisti, ktorých plagáty a slogany polícia vyhodnotila ako príliš kontroverzné a nezodpovedajúce deklarovaným cieľom pochodu, uviedol spravodajský portál Fontanka.ru.
Dodal, že policajti pri zatýkaní mnohých demonštrantov zvalili na zem a izolovali od tých aktivistov, ktorí ich chceli chrániť, a následne od odvliekli do policajných áut.
Medzi približne 50 zadržanými bol aj poslanec mestského zastupiteľstva Maxim Reznik, ktorého však už medzičasom prepustili na slobodu.
Podujatie bolo úradmi povolené, ale podľa zdroja v hnutí Otvorené Rusko sudkyňa okresného súdu v Petrohrade napriek tomu konštatovala, že Pivovarov je vinný z organizovania nepovoleného verejného podujatia.

ferohrabal píše…

Policie v Moskvě pozatýkala více než 200 demonstrantů
Více než 200 lidí ve středu zadržela moskevská policie při nepovoleném pochodu, jehož účastníci vybízeli k potrestání viníků nespravedlivého stíhání investigativního novináře Ivana Golunova. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na policejního mluvčího. Mezi zadrženými jsou i reportéři a opoziční politik Alexej Navalnyj, považovaný za hlavního oponenta Kremlu.

„Asi 1200 lidí se zúčastnilo nepovolené veřejné akce. Kvůli porušení pravidel pro pořádání demonstrací bylo zadrženo více než 200 lidí," uvedl policejní mluvčí podle TASS. Navalnému za opakované porušení těchto pravidel hrozí 30 dnů za mřížemi.

Golunov, známý odhalováním korupce, byl sice v úterý pod tlakem veřejnosti náhle zbaven všech obvinění, ale organizátoři středeční demonstraci neodvolali, přestože ji úřady nepovolily.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/507490-policie-v-moskve-pozatykala-vice-nez-200-demonstrantu.html
ferohrabal píše…
Za zatčením Golunova stáli důstojníci FSB, stopy vedou i na Slovensko, píše server
....
Za zatčením ruského reportéra Ivana Golunova stojí podle jeho spolupracovníků dva důstojníci tajné služby FSB Alexej Dorofejev a Marat Medojev. Golunova zadrželi minulý týden policisté za údajné přechovávání drog. Nakonec byl ale po tlaku veřejnosti propuštěn kvůli nedostatku důkazů. Skutečným důvodem jeho zatčení byl chystaný článek o tzv. moskevské "pohřební mafii", na kterou mají být členové FSB napojení, píše server Investigace.cz. Podle něj má přitom Medojev vazby na Slovensko.
Marat Medojev se svým otcem Igorem vybudoval ve slovenském okrese Pezinok nedaleko Bratislavy úspěšný byznys. Důstojníci ruské kontrarozvědky FSB přitom nesmějí podnikat, upozorňuje Investigace.cz.

Více: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ivan-golunov-slovensko-dustojnik-fsb-bratislava/r~629fac0c8e7b11e9ae850cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
ferohrabal píše…
Doporučuji autentické nahlédnutí do ruské reality: https://www.facebook.com/fero.hrabal/videos/3024352397604820/
ferohrabal píše…
https://www.forum24.cz/rusti-vedci-maji-nahlasovat-schuzky-s-cizinci-a-zakazat-jim-hodinky/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
ferohrabal píše…
K obeznámení s neskutečným rozsahem rozkrádání ruské ekonomiky organizovaným zločinem a Bratrstvem rudé hvězdy a výčtem obětí banditské "privatizace" ruského státu doporučuji následující prameny:

ANALÝZA PRIVATIZAČNÍCH PROCESŮ
V RUSKU V 90. LETECH
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/28814/BPTX_2008_2_11230_0_15407_0_87212.pdf?sequence=1&isAllowed=y

a články Andrey Kostlánové


Jak Čubajs bojoval se Soskovcem, Jelcinovým " rádoby následníkem"
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=522833&setver=touch


Ruská federace , " bezpečné " místo pro podnikatele
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=522785&setver=touch

Jakuninovy Ruské železnice a Putinova cesta za Kaddáfím
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=526864

Putinova velká ekonomická koalice (s mafií)
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=526260

Pěvecký Kmotr Kobzon, přítel Stalina, Lužkova, Putina a Gotta
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=523607

Machmudov, Let Kunovice a překvapení somálští piráti
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=523802

Z literatury pak třeba: Prof. Mark Galeotti: The Vory − Russia´s Super Mafia, Yale University Press 2018 (české vydání pod názvem Vor v zákoně: Ruská mafie, Universum, Praha 2019); Anders Aslund: Russia's Crony Capitalism − The Path from Market Economy to Kleptocracy. Yale University Press 2019; Anna Arutunyan: Mystérium Putin. Knižní klub, Praha 2012; Masha Gessen: Muž bez tváře – Neuvěřitelný vzestup Vladimira Putina; Steven Lee Myers: Nový car: − Vzestup a vláda Vladimira Putina. Argo 2016 nebo David Satter: Čím menej vieš, tým lepšie spíš. Ruská cesta k teroru a diktatúre za Jeľcina a Putina. Artforum, Bratislava 2016
atd ............................
ferohrabal píše…
Kreml odstřihne ruský internet je od zbytku světa.
Tisíce zablokovaných webových stránek či poskytování osobních dat o internetových uživatelích bezpečnostním složkám – omezení vůči svobodnému internetu v Rusku přibývá s každým dnem. V listopadu by měl v zemi začít platit zákon, který stejně jako v sousední Číně odstřihne Rusko od celosvětové internetové sítě.
Dále: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-internet-zakon-odstrizeni-od-zbytku-sveta-web-kreml.A190902_093745_zahranicni_remy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
ferohrabal píše…
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/porad-se-tu-krade-ve-velkem-postezoval-si-putin-na-kosmodromu-40303145?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
ferohrabal píše…
Patříme na západ, Rusko není a nemůže být naším vzorem.

I K.H. Havlíček byl také zpočátku slavjanofilem, ale po několikaletém pobytu v Rusku změnil názor.
Již Karel Havlíček Borovský, prohlásil: „Dosvědčiti mohu, že Rusové s ostatními Slovany nikoli bratrsky, nýbrž nepoctivě a soběcky smýšlejí. To už jsou mi milejší Maďaři, kteří proti nám bojují otevřeně, než Rusové, přibližující se s jidášským polibkem, aby nás pak strčili do kapsy. Tito pánové počínají všude místo ruský říkati a psáti slovanský, aby pak místo slovanský zas také ruský říci mohli.“

K. H. Borovský : Rusové rádi nazývají všechno ruské slovanským, aby pak mohli tvrdit, že všechno slovanské je ruské.


https://echo24.cz/a/iP8yp/patrime-na-zapad-rusko-neni-a-nemuze-byt-vzorem
http://www.bohumildolezal.cz/texty/rs1105.html
https://www.sinagl.cz/postrehy-a-komentare/3759-stale-aktualni-varujici-slova-k-h-borovskeho-o-rusku.html
Anonymní píše…
Jefim Fištejn: Rusko je dnes absolutně na dně

https://www.forum24.cz/jefim-fistejn-rusko-je-dnes-absolutne-na-dne-a-putinova-autorita-taky/
ferohrabal píše…
Již třetí ruský lékař, který si stěžoval na podmínky,a vypadl z okna.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rusky-lekar-si-stezoval-na-podminky-a-vypadl-z-okna-jako-treti-v-rade-103943
ferohrabal píše…
Neteče voda, v jídle jsou červi. Pandemie ukázala zoufalý stav ruských nemocnic

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/v-ruskych-nemocnicich-chybi-tepla-voda-i-topeni/r~f0aef0088f9111ea80e60cc47ab5f122/

ferohrabal píše…
https://video.aktualne.cz/dvtv/zdravotnici-padajici-z-oken-sileny-stav-nemocnic-nakazenych/r~6047f71a8ef811ea9d74ac1f6b220ee8/
ferohrabal píše…
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusko-podle-merkelove-vede-hybridni-valku-prekrucuje-fakta/1890572?
ferohrabal píše…
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/americane-po-pozarech-vraceji-ruske-ventilatory-40323981
ferohrabal píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.
ferohrabal píše…

F.R.HRABAL-KRONDAK: Rozhovor o současném Rusku pro "Krajské listy" - 18. únor 2021:
https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/25283-kazda-ctvrta-ruska-rodina-obyva-drevenici-bez-wc-to-je-35-milionu-lidi-rika-cestovatel-fero-r-hrabalkrondak-pritom-se-kreml-ohani-raketami.htm
ferohrabal píše…

Napriek tomu, że sa Ruskom a postsovietskym priestorom zaoberám už vyše 50 rokov, kniha “Cesta na Tajmyr aneb Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu” bola pre mňa prameňom zaujímavých faktov a užitočným doplnením všetkeho, čo som doteraz o Rusku vedel. Poznám Rusko na vlastné oči, sledujem jeho geopolitické pôsobenie, nie som rusofób a kriticky vnímam všetky jeho negatíva i dekadentné tendencie. V takomto kontexte odporúčam knihu každému, kto sa zaujíma o Rusko hlbšie.



PhDr. Igor CIBULA, bývalý riaditeľ rozviedky SIS

(Slovenskej informačnej služby), politický analytik a zakladateľ portálu orientácia.sk



***



Literárna revue 4/2021 / Sobota 13.02.2021

Hosťom sobotnej Literárenej revue je FRANTIŠEK HRABAL KRONDAK - cestovateľ a autor knihy CESTA NA TAJMYR alebo po Jeniseji k Severnému ľadovému oceánu:

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1099/1517565



***

Ohlasy mých cest v zahraničních médiích

http://www.cadpress.sk/medialni_ohlasy.htm

ferohrabal píše…
Rusko vydalo novou storublovou bankovku. Do oběhu se ale jen tak nedostane, protože západní společnosti, které provozovaly v Rusku bankomaty a samoobslužné pokladny, v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu ze země odešly a ruské bankomaty nevědí, jak s novou bankovkou naložit.

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/rusko-vydalo-novou-storublovku-bankomaty-si-s-ni-nevedi-rady-40401937

***
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-02/5709396-voyna-den-129-zapadnoe-oruzhie-koshmarit-okkupantov-ugroza-kramatorsku

https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-07-02/5709435-genshtab-pokazav-epichne-video-vibukhu-porozhogo-skladu-na-donbasi
ferohrabal píše…

Temné mraky nad Ruskem. Prokremelský list přiznává tíhu sankcí a kde škodí
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-sankce-valka-ukrajina-komsomolskaja-pravda-prehled.A220825_124656_zahranicni_kha


Nutno vzít v potaz, že Rusáci jsou na Západu absolutně závislí pokud jde o technologie - od mikrovlnek přes počítače až po rakety nacpané západními součástkami, záleží jenom na nás, jak rychle a jak hluboko Rusko padne 🙂 viz třeba: https://udalosti247.cz/komentare/zapad-sestavuje-ruske-zbrane/

a td
ferohrabal píše…
Byly nás stovky. Bývalý informátor FSB popsal, jak agenti ruské tajné služby infiltrovali Navalného tým:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/stovky-z-nas-byli-informatori-fsb-rika-ex-podrizeny-navalneh/r~d3fcbbce252711eda9eeac1f6b220ee8/
ferohrabal píše…
„Nemáme armádu, i pláštěnky má nepřítel lepší.“ Zklamaný ruský voják promluvil (prostě loupeživé, krvežíznivé hordy ...)
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rus-sel-po-zabiti-syna-na-ukrajine-dobrovolne-do-valky-nemam/r~fb5e52da2d1111ed93abac1f6b220ee8/

Sankce drtí ruskou ekonomiku:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/z-ruska-unikl-duverny-dokument-a-tvrdi-opak-nez-putin-sankce/r~ec9d75c82db611ed82b7ac1f6b220ee8/

Ruská armáda slaví "jubileum": https://cnn.iprima.cz/on-line-britove-popsali-problem-pro-rusko-ztratilo-uz-50-tisic-vojaku-tvrdi-ukrajinci-185477

Obavy v proruských kruzích vzbuzují hlavně partyzánská hnutí, bojující na okupovaných územích Ukrajiny proti kolaborantům. Členové těchto skupin prošli výcvikem už před začátkem invaze a podle Kyjeva jsou velkým přínosem pro ukrajinskou armádu.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/alexej-kovalev-byl-zavrazden-patri-mezi-dalsi-obeti-z-rad-uk/r~f725200a2cf711ed93abac1f6b220ee8/

Řádí partyzáni po celém Rusku:
https://www.facebook.com/narodna.pravda.ua/videos/874054716899835
https://www.facebook.com/narodna.pravda.ua/videos/569628508278305


https://cnn.iprima.cz/ukrajina
https://cnn.iprima.cz/ukrajinci-znicili-most-pres-dnepr-chteji-zabranit-ruskemu-strategickemu-vyuziti-185385

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/mark-galeotti-o-moznem-konci-vladimira-putina/r~301bc9482a2011eda25a0cc47ab5f122/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zapadni-tajne-sluzby-putin-dal-chce-celou-ukrajinu-jeho-arma/r~cc865d20f85711ec82b7ac1f6b220ee8/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rozdrtili-ruskou-presilu-ale-posledni-kulku-maji-pro-sebe-re/r~d6a3e454249811edbe29ac1f6b220ee8/



ferohrabal píše…
https://cnn.iprima.cz/bleskovy-postup-ukrajincu-pokracuje-dobyli-jsme-uz-8000-kilometru-ctverecnich-hlasi-zelenskyj-186183

https://cnn.iprima.cz/cnn-vanoce-v-izjumu-rusove-nechali-ukrajincum-pred-odchodem-tuny-vojenskeho-materialu-186167

https://cnn.iprima.cz/brutalni-zabery-z-boju-rusove-prchali-v-kradenem-aute-vozidlo-zasahla-ukrajinska-raketa-186084

https://svet.sme.sk/c/23007964/vojna-na-ukrajine-protiofenziva-rusko-scenare-vyvoja.html

https://telegraf.com.ua/photo/2022-09-14/5716463-tsina-svobodi-bil-ta-vtoma-fotograf-pokazav-zvorotniy-bik-kontrnastupu-zsu-reportazh

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-09-14/5716459-stalingrad-shche-ne-proyshli-ekspert-ozvuchiv-shcho-stane-perelomom-u-viyni-z-rosieyu


https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-09-14/5716492-pytali-dazhe-zhenshchin-zhitel-balaklei-rasskazal-o-zverstvakh-okkupantov

https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse

https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2022/9/14/russia-ukraine-live-news-kyiv-anticipating-energy-system-attacks

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11210639/Ukraine-war-Zelensky-speaks-victory-Russian-propagandists-admit-defeat.html

https://www.youtube.com/watch?v=zMFsBIf3WnY
https://www.aljazeera.com/news/2022/9/10/russia-loses-control-of-key-towns-as-ukrainian-forces-advance
https://www.youtube.com/watch?v=XGANbDjSYeA
https://www.youtube.com/watch?v=Vhsyjk9olIY
https://www.youtube.com/watch?v=_Z0j6EEGoiA
https://www.youtube.com/watch?v=SUp9Zd6gTmc

Populární příspěvky z tohoto blogu

Drtivá porážka Ruska - jediná šance na dosažení míru v Evropě!

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě nácků a rudých švábů