Drtivá porážka Ruska - jediná šance na dosažení míru v Evropě!

 


ASI JEDINOU ŠANCÍ NA MÍR JE 

DRTIVÁ  PORÁŽKA  RUSKA !

(Rozšířená a aktualizovaná verze původního interview pro Krajské listy z 30/4 2022)

Pane Fero, v minulosti jste publikoval velmi tvrdé odsudky vnitřních ruských poměrů. Leckdo se vám smál a situaci zlehčoval. Současná válka vám bohužel dává za pravdu. Cítíte určitou satisfakci?

Namísto pocitu zadostiučinění, že došlo na moje slova, pociťuji spíše vztek a lítost.

Vztek na to, že ani Mnichov a poté Stalinovy hrátky se Západem neodradily naivní a oportunistické západní politiky od appeasementu; lítost nad tím, že kvůli krátkozrakosti, nepoučitelnosti, zbabělosti a lhostejnosti Evropanů znovu trpí jen pár kilometrů za našimi hranicemi miliony nevinných lidí. Prociťuji to o to více, že pro mě není Kyjev, Charkov, Slavjansk či  Mariupol pouze názvem jakéhosi cizího města kdesi na východě, nýbrž jedním z míst, v nichž žijí moji přátelé, konkrétní lidé, měst, která znám ze svých cest po Ukrajině.

Ukrajinská tragédie je nejen katastrofou pro ukrajinský národ a  ukázkou ostudného selhání Západu, který mohl této tragédii zabránit, ALE mementem i pro státy, které si myslí, že Rusko je příliš daleko od nich, aby je mohlo nějak ohrozit.  Pokud by se totiž Rusku podařilo trvale zmocnit ukrajinských území anebo se vyhnout odpovědnosti za způsobené škody (reparacím), nebude žádný národ nikde v bezpečí, protože přestanou platit veškeré dosud jakžtakž respektované zásady mezinárodních vztahů vycházejících z Charty OSN, a všichni diktátoři nabydou oprávněný pocit beztrestnosti, bohorovnosti, a odvahu prosazovat své ambice silou.



Autorovo setkání s příslušníky ukrajinské teritoriální obrany - Charkov, 2/11 2014

Tragickou souhrou okolností v době okupace Krymu a následující ruské hybridní agrese na Donbasu - kdy by byl adekvátním partnerem Putina nějaký druhý Ronald Reagan, Helmut Kohl a Margaret Thatcherová - stál v čele USA socialistický intelektuál Obama a poté oportunistický narcis byznysmen Trump a mnohé státy NATO / EU byly reprezentovány proruskými šváby a populisty typu Zemana, Fica a Orbána, resp. politiky, kteří nemají ani osobní prožitek okupačních tanků burácejících ulicemi jejich měst, ani reálnou znalost Ruska nebo aspoň jeho historie, která je historií agrese vůči všem sousedům a pokusů ovládnout svět (resp. – kromě teritoria bývalého impéria – aspoň Persii, Balkán a Malou Asii).




 

Čekal jste současnou válku, nebo jste patřil k těm, co tipovali, že Putin pouze blafuje a chce si přesuny vojsk vylepšit vyjednávací pozice?

S ohledem na historii a předchozí, i zcela nedávné eskapády Putinovy junty (Čečensko, Gruzie, Sýrie, Krym a hybridní válka na Donbasu), bylo asi aspoň všem odborníkům jasné, že k otevřené agresi dojde. A v okamžiku, kdy do Černého moře vpluly Ropuchy a ruská ambasáda v Kyjevě začala pálit dokumenty, už nebylo pochyb o vývoji situace. I když osobně jsem nepředpokládal a nadále nepředpokládám, že by ruským cílem bylo či mohlo být  obsazení celé Ukrajiny, jelikož by tímto pokusem zabředli do dlouhotrvající, krvavé a nepopulární operace a riskovali zhroucení vlastní ekonomiky pod tlakem kolektivních a synchronizovaných západních sankcí a sekundárních občanských nepokojů v RF.




Předpokládal jsem, asi celkem logicky, že po ruském uznání separatistických "republik" a následném obsazení vzbouřeneckých oblastí regulérní ruskou armádou na základě žádosti separatistů o "internacionální pomoc" přijde "referendum" krymského typu o připojení k Rusku (tedy sprostá anexe).





S ohledem na odvěkou iracionálnost kremelských deprivantů jsem za celkem pravděpodobné pokládal následné rozšíření ruských operací a ovládnutí jihovýchodního pobřeží za účelem propojení Krymu a okupovaného Donbasu. S 50%ní pravděpodobností jsem však očekával i v případě otevřené agrese de facto „Gruzínský scénář“, tj. plošný vzdušný útok na ukrajinské vnitrozemí a Oděsu a obsazení nárazníkového pásma kolem Donbasu, aby se odtud následně ruské jednotky stáhly, jakmile završí destrukci veškeré důležité ukrajinské infrastruktury a zničení hlavních ukrajinských vojenských zařízení. Obdobně jako v případě vpádu do Gruzie. Ovšem to, že se Rusko odhodlá rozpoutat konflikt takového rozsahu, s masivním nasazením pozemních vojsk, a dokonce ani po prvotním náznaku katastrofy se nenechá odradit od pokračování sebevražedného dobrodružství, mi rozum nebere.


 


 

Očekáváte vítězství Ukrajiny, Ruska, anebo spíše kompromisní plichtu, ke které budou dříve či později donuceny obě strany? V mnoha článcích se dozvídám, že Ukrajina má šanci zvítězit, ale je to bez jaderných zbraní, které má pouze Rusko a může je teoreticky použít, a při takové početní převaze Rusů vůbec možné? Situace na bojišti nyní rozhodně nepůsobí jako úspěch Ukrajiny, spíše jako její velmi pomalé a systematické obsazování z jihovýchodu…


Je tristní, že ani jeden z reálně pravděpodobných scénářů nelze označit za optimistický 😕
Vycházejme z premisy, že jediným relevantním řešením pro Ukrajinu i Západ – v čemž se naštěstí shodují aspoň východoevropští, američtí a britští politici – je zdrcující porážka Ruska. Jenom ta může být zárukou, že válka na Ukrajině skončí a že se podobná katastrofa nebude v Evropě ani na Kavkaze opakovat.

Bohužel, Západ má co napravovat, jelikož se na vzniku ukrajinské katastrofy spolupodílel. Nikoli ve smyslu, který nám podsouvají kremloboti  jako prof. Klaus nebo "experti" jako generál Šándor, tedy ve smyslu spoluviny (provokováním či neochotou k ústupkům a "rozpínavostí NATO"), nýbrž v tom smyslu, že naopak svou liknavostí a naivními pokusy diskutovat s autistickým kremelským gaunerem, bezcharakterním a po zuby ozbrojeným, dopustil situaci, kdy musí Ukrajina víceméně osamoceně čelit mnohonásobné přesile ruských jednotek, jež mohla svým členstvím v NATO od vpádu odradit, resp. aspoň námi adekvátně vyzbrojená hned v první fázi války odrazit. A nyní Západ už jen hekticky zachraňuje, co se dá. 

Ukončení války, resp. zastavení masového ruského vraždění Ukrajinců, je v rukou / kompetenci západoevropských vlád. S adekvátní zbrojní a technickou podporou je dnes ukrajinská armáda – morálně, technicky i takticky převyšující agresora – schopná zásadně zvrátit situaci na bojišti, ba přenést válečné operace i na území agresora. Se sofistikovanými raketovými systémy Ukrajinci brzy dokážou nejen do značné míry eliminovat ruské vzdušné údery, ALE vážně ohrozit i logistické základny, komunikační uzly a dopravní infrastrukturu v ruském týlu, což může zásadně ovlivnit nejen bojeschopnost, ale též morálku okupačních vojsk i ruské veřejnosti. Záleží jen na síle naší podpory, jak brzy dokáže Ukrajina adekvátně vzdorovat ruské agresi a zabránit aspoň masovému vraždění svých obyvatel.

Kdyby všichni členové NATO poskytli Ukrajině požadovanou adekvátní výzbroj v rozsahu,  procentuálně odpovídajícím objemu české či polské pomoci (vesměs povalující se někde ve skladech), byla by válka dávno rozhodnutá! Netuším k čemu jsou třeba Francouzům salvové raketomety s dostřelem 80 km zaparkované 3000 km od linie dotyku s nepřítelem (hranic NATO a Ruska/Běloruska)?

Mimochodem dávno před ruským vpádem na Ukrajinu muselo být každému rozumnému člověku, i neodborníkovi, jasné, že obranná koncepce NATO - resp. jeho obranná struktura - je po rozšíření o postkomunistické země iracionální. Minimálně od r.  2015 měla být přinejmenším polovina tanků, dělostřeleckých baterií a salvových raketometů dislokována podél hranic s nepřátelským Ruskem (a jeho běloruským protektorátem), v pásmu max. 300 km od vnější hranice NATO. Zde měla být vybudována první obranná linie složená z aliančních základen a letišť, kde měl dávno probíhat formou rotací průběžně výcvik zahraničních/spojeneckých jednotek namísto poflakování někde v Provensálsku, Normandii, Savojsku, Beneluxu či Porýní.




Bohužel, ruský vpád na Ukrajinu a následující situace nejen odkryl skutečnou tvář Ruska i žluč a hnilobu ruské společnosti idealizované našimi slavjanofily,

ALE také charaktery Evropanů a západních politiků - bohužel i řady Chamberlainů, Quislingů, Henleinů a Biľaků mezi námi 🙁 Takže dnes hrajeme opět vabank jak o svobodu Ukrajiny, potažmo východní Evropy, ale i o charakter západní společnosti.

Západní politici, potažmo političtí lichváři, licitující s Putinem na úkor Ukrajiny, si vesměs ani na pozadí ukrajinské katastrofy (genocidy ukrajinského národa) a ruských výhružek Západu snad opravdu neuvědomují, že 

obětování Ukrajiny (byť jen částečné) bude znamenat konec EU i NATO (resp. principů, na nichž stojí, a akceschopnosti těchto organizací).

Pokrytečtí politici, kteří mají plnou hubu míru, ve skutečnosti svým sabotováním relevantních zbrojních dodávek bránící se Ukrajině jen oddalují konec války a prodlužují krveprolití. Čím hlouběji do nitra ukrajinského území díky naší (západní) laxní pomoci ruští okupanti proniknou, tím drastičtější budou ruské ztráty i naše náklady na válku, tím déle bude válka trvat , tím více Ukrajinců zemře a tím déle bude trvat obnova Ukrajiny. Tím dražší bude tato obnova a větší dopad na ekonomiku celé Evropy.

"Telefonista" Macron by se měl zaměstnat na Lince důvěry a nemontovat se do politiky - jen pokračuje ve šlépějích Daladiera !

(A propos, škoda, že cyničtí "mírotvůrci" - Klaus, Orbán, Fico a spol. - nevyrazí na Donbas či do Mariupolu, aby nám předvedli "diplomatické řešení" onoho krvavého konfliktu,  jenž je dle Klause "produktem názorové propasti" a na vině jsou "ega namyšlených jednotlivců". Ještě nikdy v historii nebyl žádný agresor zastaven modlitbami papeže anebo diplomatickými kroky, které nebyly podepřeny raketami. )


Rusové rozumí pouze argumentaci silou

... řeči protitankových pěstí  a igelitových pytlů s nálepkou "Kargo 200"


Těmto argumentům Rusáci rozumějí:





















Pokud jde o možnost „plichty“, myslím, že ruská zvěrstva v Buči, Irpini a Mariupolu, stejně jako barbarské bombardování civilních sídlišť a snahy o totální destrukci Ukrajiny v hitlerovském stylu, prakticky vylučují nějaké nové Minské dohody, které by byly výsměchem ukrajinským bojovníků i obětem. Vzhledem na to jak znám ruskou historii i náturu, za předpokladu, že nedojde ke zhroucení samotného ruského režimu, pak za nejreálnější považuji následující dvě varianty: 

A) Poziční válka v oblasti Donbasu se střídavými ofenzivami a defenzivami, raketovými útoky na cíle v ruském vnitrozemí a na Krymu a partizánskými a diverzními akcemi na územích okupovaných Ruskem; 

B) Vytlačení ruských jednotek z ukrajinského území i Podněstří (navrátivšího se pod jurisdikci Moldavska za podpory ukrajinských sil) a přetrvávající přeshraniční konflikty .

Pravděpodobnost té či oné varianty je závislá od úrovně podpory Západu, který si musí – resp. by si měl i ve vlastním zájmu! – uvědomit, že jedinou šancí na mír je drtivá porážka Ruska.

Každopádně, stejně jako za současné situace považuji za vyloučenou možnost, že by se Ukrajina spokojila s výměnou území za mír či vazalskou pozicí, považuji za vyloučenou  variantu  podepsání plnohodnotné mírové smlouvy (která by byla přijatelná i pro Ukrajinu) ze strany Ruska, jelikož pro takovou není ruské vedení ani ruská společnost díky trvalému formování imperiálního / velmocenského myšlení vůbec mentálně způsobilá. Podepsání smlouvy, kterou by Rusko přiznalo porážku, by se rovnalo - prizmatem ruského myšlení - popření podstaty Ruska, jakožto neporazitelné velmoci, Třetího Říma. Bohužel.

Tudíž vůbec netuším, co mají na mysli někteří "mírotvorci" vyzývající k "diplomatickému řešení" ukrajinské genocidy, resp. nabízející své prostřednictví při mírových jednáních !? O čem může Macron nebo Erdogan hodiny vykecávat s ruským diktátorem, pokud mu tedy nechtějí nabízet nějakou úlitbu na úkor Ukrajiny... 






Pokud se ruský stát znovu nerozpadne na řadu etnických států a různých satrapií, které budou mít dost vlastních starostí, zůstanou rusko-ukrajinské vztahy nanejvýš ve fázi jakéhosi blízkovýchodního status quo - "mezi válkou a mírem", jaký panoval na Donbasu od r. 2014.

Jedinou cestou k zajištění základní normalizace života na Ukrajině aspoň v takovémto izraelském stylu je -- i po vytlačení okupačních sil za původní hranice Ukrajiny anebo linii z 23. února -- zabezpečení ukrajinského vzdušného prostoru. Tj. poskytnout ukrajinské armádě schopnost sestřelovat veškeré ruské rakety, resp. zasahovat v odvetě jejich odpalovací zařízení na území Ruska.

Pokud nebudou mít Ukrajinci k dispozici adekvátní protiraketové systémy, jimiž by byli schopni eliminovat všechny ruské střely mířící na její území, resp. schopnost okamžitě  ničit  ruské baterie ostřelující Ukrajinu z území RF, bude Ukrajina nepřetržitě ve válečném stavu... a o míru nemůže být ani řeč!



"Nikdy se nevzdávej!"


Jakýkoliv zásadní ústupek, "kompromis" s Ruskem na úkor Ukrajiny může nejen Putinovi posloužit jako důkaz vítězství a posílit jeho vnitropolitickou pozici, ALE zároveň bude zárodkem další katastrofy. Rusáci nechápou podstatu kompromisu, každý ústupek je pro ně pouze projevem slabosti a utvrzením v jejich nadřazenosti a síle. Obecně pak, každý ústupek vždy motivuje kteréhokoliv diktátora / agresora pouze ke stupňování agrese.

Vyjednávání o míru či příměří s ruským diktátorem, zatímco Rusko bombarduje dál Ukrajinu, masakruje civilisty a plošně ničí její infrastrukturu, připomíná vyjednávání s gangsterem na noční ulici, zdali se spokojí jen s naší peněženkou anebo nám sebere i mobil. Jak prohlásil Boris Johnson: „Vyjednávat s Putinem, to je jako vyjednávat s krokodýlem, který vás drží za nohu.“




Je absurdní, že ještě po několika měsících ruské agrese si totéž neuvědomují Maďaři (kteří odmítají Ukrajincům  vůbec pomáhat), anebo Němci a Francouzi, kteří jim pomáhají způsobem chytré horákyně, připomínajícím sabotáž (pár houfnic, kanony bez munice nebo zdržování dodávek tak dlouho, aby se vůbec nedostaly na frontu). Úsměvné je vyjádření kancléře Scholtze, že "v případě vstupu Finska a Švédska do NATO mohou počítat tyto státy s německou podporou". S takovou podporou, jakou poskytl Ukrajincům, si to mohou Seveřané rovnou hodit.

Obětování Ukrajiny (případně i Moldavska) a "normalizace" vztahů s fašistickým Ruskem by se dalo parafrázovat situací, kdy nám agresor znásilní ženu, vykrade byt .... a my se uspokojíme s tím, že nás nechal na živu -  ve stylu "čo bolo, to bolo" - a půjdeme s ním obchodovat.



Kritici zpětného dopadů sankcí a nákladů humanitní krize by si měli uvědomit, že:

1) negativní dopady sankcí a náklady na řešení humanitární katastrofy jsou naší daní či trestem za vlastní dlouhodobé ignorantství, naivitu a oportunismus ve vztahu k Rusku, případně obecně nenažranost Západu (o vědomém ignorování podnikatelského rizika ze strany západních koncernů operujících ve fašistickém, kleptokratickém Rusku ani nemluvě). Asi jako když skrblík ušetří tisícovku za minimax (prevenci) aby následně prošustroval miliony za rekonstrukci vyhořelého domu či firmy (důsledky požáru);

2) sankce nejsou jenom jakýmsi trestem či pomstou Západu za ruské zločiny na Ukrajině, ale především zákonitou preventivní reakcí, prevencí před tím, abychom si dalším vykrmováním východního molocha nekoledovali, že zardousí i nás. Resp. omezením příslovečného přilévání oleje do ohně (tj. financování války, vyzbrojování ruské armády našimi technologiemi a dotace zločinného teroristického režimu)!

Pokud  podle Lavrova "musí být klíčovou součástí mírových jednání zrušení sankcí a uznání anexe Krymu", pak není o čem jednat

To by bylo, jako jednat ve 40. letech "v zájmu své ekonomiky" s Hitlerem o míru, s tím, že by si diktoval podmínky (uznání anexe Alsaska, Rakouska, Protektorátu a části Polska, a zrušení obchodního embarga) a namísto vynucování válečných reparací na Německu by se Západ zavázal financovat obnovu Německem zničených zemí ze svého.

Podmínkou zahájení mírových jednání musí být připravenost Ruska stáhnout se z ukrajinského území, a podmínkou zrušení sankcí pak zaplacení válečných reparací Ukrajině.





Poučen opakujícími chybami a nepoučitelností západních politiků a věčnou nenažraností a oportunismem byznysmenů, mám obavy, aby se znovu neopakoval rok 1945 a 2014, tj. situace, kdy by se Západ spokojil se stažením Ruska z východní Ukrajiny, resp. na nějakou linii dotyku z r. 2014.

Ani samotné naprosté stažení ruské armády nemůže být důvodem k ukončení sankcí a návratu západních firem do Ruska, jako by se nechumelilo! Z vyjádření některých západních koncernů a firem označujících zastavení jejich obchodních aktivit v Rusku jako "dočasné přerušení" či "pozastavení", mám však nepříjemný pocit, že si jejich představitelé v duchu plánují, obratem své aktivity obnovit bez ohledu na to, jak dopadne rusko-ukrajinská válka.... a jejich momentální postoj nebyl motivován etickými zásadami, nýbrž jen kalkulem, pochopením nepopulárnosti opačného kroku.

Obnovení ekonomické spolupráce Západu s Ruskem bez stažení ruské armády ze všech okupovaných území, včetně Krymu, zdůvodněné ekonomickými zájmy západních firem, by bylo jednoduše nejen zradou Ukrajiny, ale prohrou Západu .... a zřejmě i prvním krokem k rozpadu NATO, jelikož většina Evropanů by propadla skepsi ohledně jeho schopnosti bránit své členy a tudíž i smysluplnosti. 

    


Odvolávat se v souvislosti s reparacemi na případ Německa po Versaillské smlouvě (v r. 1918) je nesmysl, jelikož jde o diametrálně jinou situaci se zcela odlišným kontextem. Na rozdíl od poraženého a demilitarizovaného Německa , Rusko dostalo po skončení Studené války opakovaně šanci vzpamatovat se, byla mu nabídnuta pozice partnera. 

 A když už jsme u Německa - po II. světové válce Němcům  následně stačilo k sebereflexi 7 válečných let (1939-1945, resp. 12 let nacistické vlády), zatímco Rusům neotevřelo oči ani 70 let komunistické diktatury (ke které nostalgicky vzhlíží podstatná část Rusů), ani 30 let postkomunistické éry, během nichž se jim Západ nejen otevřel, ale i podbízel.



Jestliže Německo v r. 1945 využilo šanci k obnově země a začlenění do společenství civilizovaných zemí, Rusko všechny šance během posledních 100 let nejen že nevyužilo, ale arogantně odmítlo anebo zneužilo. Rusko nemá nejen nárok na další šanci, kterou jen znovu zneužije proti naivním "užitečným idiotům", kteří mu ji poskytli, ale ani z racionálního hlediska to nemá smysl.




Otevřená, resp., zcela na místě je, podle mě,  možnost kompletní rekonstrukce bezpečnostní / obranné architektury Evropy, tj. (pokud se nepodaří upravit obranný mechanismus tak, aby ojedinělý sabotér nemohl vetem ohrozit akceschopnost Aliance) musí dojít ke vzniku nového uskupení zemí nejohroženějších a zároveň nejaktivnějších -- Finska, Pobaltí, Polska, Česka, Slovenska, Moldavska, Rumunska -- přímo na linii dotyku, a V. Británie a USA (případně i celé Skandinávie), které bude opravdu akceschopné





V této struktuře nemají a priori místo žádné státy, které dnes odmítají či sabotují zbrojní dodávky Ukrajině, která je dnes předpolím NATO. Každá aliance je tak silná, jak jsou odhodlaní její jednotliví členové ... a aliance odkázaná na sobecké vrtochy, kličkování a vyděračství - resp. dokonce oslabovaná sabotážemi a prodejností - několika členů s právem veta (jmenovitě hlavně Maďarska a Turecka), resp. cynickým politikařením oportunistů (Německa, Francie, Itálie), nemůže být adekvátním protivníkem totalitní mocnosti řízené bezohledným diktátorem nezávislým na vůli lidu či parlamentu.

A propos: Takové Finsko disponuje dvěma stovkami moderních tanků Leopard 2, tedy stejným počtem jako čtyřicetkrát větší Německo, o bojeschopnosti jeho armády ani nemluvě.


Může mě šlak trefit, když sledují počínání západních politiků, plánujících obranu Evropy jako nějaký šampionát ve fotbale či Expo - tj. v několikaletých termínech / perspektivě desetiletí, zatímco válečné operace se v XXI. století odehrávají v rozmezí týdnů či dnů a nikoliv jako v minulých válkách. Jejich plány na modernizaci armád či zbrojní dodávky spojeneckým zemím připomínají přípravy na válku, která je plánovaná na fixní termín v daleké budoucnosti, jako nějaká Olympiáda.

Je absurdní, že 30 let po zániku Varšavské smlouvy je  nadále většina aliančních pozemních jednotek dislokovaná ve stejném teritoriu jako v době, kdy stály sovětské divize na Rýně, na Šumavě a na Jadranu 😡

Opravdu netuším, jaký smysl mají tankové či dělostřelecké brigády dislokované v Německu, Španělsku, Francii či Itálii - když jediná hrozba číhá na východní hranici NATO/EU? Z Normandie, Savojska či Porýní mohou tyto útvary dorazit na frontu tak akorát po válce, resp. až budou Rusáci u Dunaje či na Visle.

Zaprášené tanky, děla a vrtulníky zaparkované několik tisíc kilometrů od potenciální fronty jsou státům bezprostředně ohrožovaným Ruskem platné jako mrtvému kabát i bez ohledu na nekonečné kabinetní diskuze napříč kontinentem a kramářské handrkování o kompenzace za solidaritu. 

 


Domníváte se, že Putin usiluje o zisk celé Ukrajiny, nebo „jenom“ její jihovýchodní části, kde převažují ruskojazyční obyvatelé? Nebo spíše zvažuje různé varianty, kdy odloupnutí Donbasu od Ukrajiny může být, řekněme, minimálním cílem, a maximálním její úplné připojení k Rusku?

Myslím, že žádný rozumně uvažující odborník nevidí reálně možnost okupace celé Ukrajiny, zvláště nyní, kdy po prezentaci ruského barbarství a protiukrajinské xenofobie pozbylo Rusko i mezi někdejšími ukrajinskými rusofily 90% obdivovatelů, a tudíž je absurdní představa, že by okupační správa dokázala ovládat 40 milionů obyvatel, aniž by na Ukrajinu přesunula celou ruskou armádu a zbídačelou ekonomiku převedlo na válečný systém.

A hlavně jsem přesvědčen, že Kreml by se spokojil s oficiálním připojením ekonomické a surovinové základny Donbasu, přičemž na území zbytku Ukrajiny by mu dnes stačilo nastolit buď loutkový „neutrální“ režim běloruského typu, anebo vytvořit oblast spálené země. Kremelská propaganda nezbytně potřebuje pro vlastní národ (a přežití totalitního režimu) obraz nepřátelského, nebezpečného a bídného okolního světa, "úpadkové západní demokracie"  jakožto semeniště zla, odsouzené k zániku:





Putinem deklarovaný pocit ohrožení Ruska vojsky expanzí NATO je totiž zřejmý blábol. Již v principu je prostě pro ruský režim nežádoucí, aby byl obklopen prosperujícími sousedy, kteří by již svou existencí zpochybňovali ruský samoděržavný, kleptokratický systém, neschopný zabezpečit svému národu ani jakž takž slušný život … a tudíž se Kreml všemi silami snaží jednak zpochybnit pozitivní hodnoty západní demokracie, jednak demokratické státy rozvracet za pomoci ruské páté kolony, ideologické diverze, psychologické války a kybernetických útoků … případně i otevřenými sabotážemi, financováním mezinárodního terorizmu a organizováním masové migrace nasměrované do západní Evropy.







Ostatně stačí trochu zdravého rozumu, aby průměrně inteligentní člověk pochopil nesmyslnost legendy o krvežíznivém a dobyvačném NATO. Že se žádný stát nepřipojil k NATO pod nátlakem, nýbrž výlučně v obavách z ruské agrese, stejně jako k členství v EU motivuje státy perspektiva rozvoje a prosperity. Zrovna tak každý ví, že - na rozdíl od Ruska - se NATO  od svého vzniku  nepodílelo na agresi vůči jakémukoliv suverénnímu státu. O nějaké anexi ani nemluvě. Snahy o expanzi a dobývání dalších území jsou vlastní výlučně Rusku, jehož vládci jsou myšlením ještě stále někde v 19. století, ačkoliv nedokázali racionálně spravovat a zvelebit ani území, kterých se zmocnili expanzí během posledních 500 let.

Při posuzování historických událostí je třeba vždy vzít v potaz analogie a hledat společného jmenovatele. Pokud tak učiníme v případě ruských agresí, invazí  a okupací jen během posledních 100 let - od tzv. Zimní války (napadení Finska), přes okupaci Polska, Maďarska, Československa a Afghánistánu po Čečensko, Abcházii, Osetii, Krym a Donbas - uvědomíme si, že jediným společným jmenovatelem je zde ruská expanze a snaha o podmanění okolních národů, žádné obavy z rozšiřování NATO. Už ani nemluvě o tom, že ruský vpád na Ukrajinu naopak pouze inicioval posílení východního křídla NATO i americké přítomnosti v Evropě a vstup Finska a Švédska (resp. i Moldavska) do NATO.

Pokud by NATO chtělo skutečně získat nadvládu na euroasijským prostorem (sférou vlivu SSSR), bylo by k tomu přistoupilo v době všeobecného rozpadu východního bloku a zhroucení post-sovětských ekonomických a vojensko-mocenských struktur začátkem 90. let min. století a nečekalo by 20 či 30  let na nástup kremelských jestřábů k moci a obnovu imperiálních ambic Ruska.

Jenže právě v okamžiku ROZPADU SSSR a největšího oslabení Ruska se Američané z jeho příhraničních oblastí stahují a vyklízejí většinu vojenských základen podél ruských hranic! Pod dojmem iluze, že Rusko směřuje k demokracii, Pentagon v rámci programu BRAC úplně zrušil desítky vojenských základen, příkladem může být islandský Keflavík (zavřená v r. 2006), největší a nejdůležitější americká letecká základna v sev. Atlantiku na které v dobách studené války sloužilo až 15 tisíc amerických vojáků, nebo základna Lajes na Azorech, případně Rhein-Main Air Base ve Frankfurtu (zavřená r. 2005), AFB Mildenhall, Alconbury, Molesworth atd …

Fakta hovoří jasně: Od r. 1989 zmizely z Evropy 4/5 jaderné výzbroje aliance a většina amerických vojáků. Do r. 2013 americká armáda stáhla z Evropy prakticky všechny tanky a obrněnce (v r. 2013 se stáhly z Německa poslední americké tanky Abrams). Měla tak skončit 70 let trvající poválečná éra masivní americké přítomnosti v Evropě. V době vrcholu takzvané studené války bylo především v Německu rozmístěno až 20 amerických obrněných divizí, tedy 6 000 tanků (přičemž nyní – a teprve od r. 2015 - je v Evropě také nasazena americká obrněná brigáda o síle 3300 mužů). Ještě v r. 1980 bylo v Evropě 200 tisíc amerických vojáků. Loni to bylo – a to i po dodatečném posílení kvůli chování Ruska – pouhých zhruba 33 tisíc mužů)!!! I průměrně inteligentní člověk si zdravým selským rozumem vydedukuje souvislosti.

 Všechny aktuální strategické plány NATO jsou jen jednoznačně reakcí na jednotlivé dobrodružné a agresivní akce RF vůči svým sousedům a Západu obecně. Celá poslední dekáda ruské zahraniční politiky je ve znamení provokací, ekonomického i vojenského vydírání, vyhrožování silou a vojenských intervencí - od Gruzie přes Ukrajinu, Moldavsko a Pobaltí až po Skandinávii a Arktidu. Není tedy divu, že Západ konečně reaguje - byť i navíc se zpožděním a liknavě, víceméně dokopáván Američany, kteří nemají chuť věčně hrát nevděčnou roli zachránce  - změnou obranné strategie ...

Stejně, jako namísto preventivního vyzbrojení Ukrajiny anebo aspoň odstrašovacího manévru skrze umístění vojenských jednotek NATO na Ukrajině (včetně dislokace 6. flotily v Černém moři a přesunu spojeneckých válečných lodí do oděského a mariupolského přístavu), se Západ začal vzpamatovávat až týdny po ruském vpádu na Ukrajinu a adekvátní těžkou výzbroj dodal Ukrajině po měsících spekulování, nyní zřejmě čeká, až ruská armáda obsadí i Moldavsko a vybombarduje všechny přístupové trasy pro dodávky zahraniční pomoci.




Namísto, aby již aspoň od 1. března zahájilo NATO masivní přesun svých jednotek a sofistikovaných obranných systémů na území spojeneckého Moldavska, ohrožovaného ruskou okupační posádkou v Podněstří, budou 9. května všichni západní politici „šokováni“ ruskou výsadkovou operací, která vzbouřeneckou Podněsterskou republiku a Gagauzsko změní ve východiště k útoku na jižní Ukrajinu a nástupiště k obsazení Moldavska.




Ohledně věčného mýtu o vnějším ohrožení a spiknutí světa proti Matičce Rusi
doporučuji blog







 

Domníváte se, že údajně z 90% zničený Mariupol bude po válce obnoven, nebo alespoň jeho historické části, podobně jako kdysi Varšava? Či ho čeká spíše osud čečenského Grozného a významně změní svoji tvář? A závisí to i podle toho, kterému státu bude nakonec patřit?

Těžko odhadnout. Každopádně po skončení ruské okupace bude přinejmenším morální povinností Západu (který poklonkováním Kremlu a zbabělostí dopustil jeho zničení) vybudovat novou, moderní Ukrajinu, již proto, aby nastavil ruskému národu zrcadlo. Pokud by Mariupol náhodou zůstal ruský, lze očekávat jen to, že by prostě tamní sutiny zarostly kopřivami a křovím. Vždyť za posledních 100 let Rusové nedokázali zvelebit ani vlastní města na evropskou úroveň (např. vyasfaltovat ulice aspoň v milionových metropolích). Groznyj byl znovu postaven na troskách jen jako úlitba místodržícímu Kadyrovovi za to, že plní roli kavkazského kápa a hlídá ruské ropovody, mimochodem za zisky z kavkazské ropy.





K tomu ještě poznamenám, že právě osud Mariupolu a genocida jeho obyvatel by měla být pro celý svět mementem. V tomto případě totiž nelze vůbec zpochybnit cílevědomé úsilí Ruska zmasakrovat zdejší populaci. Kdyby byli Rusové opravdu ochotni umožnit civilistům odchod, stačilo by, kdyby neblokovali přístup a umožnili evakuaci např. prostřednictvím tureckého loďstva z místního přístavu, který je dávno pod ruskou kontrolou, stejně jako celé přilehlé moře.

 

Ruská propaganda tvrdí, že Ukrajinci v tajných laboratořích financovaných USA pracovali na tvorbě biologických zbraní, plánovali naočkovat netopýry jakýmisi viry, které by použili proti Rusku ... Kromě mnoha Rusů tomu naletěla i část české konspirační scény a putinofilů, kteří tuto informaci vzali velmi vážně. Máme to brát jako neúprosný důsledek Gaussovy křivky, tedy nic specificky českého či středoevropského, nebo si myslíte, že v některé jiné zemi by takové hlouposti naletělo méně lidí a vše souvisí i s úrovní vzdělání?

Tady nejde jen o úroveň vzdělání, ale i genetiku, v každé zemi žije vedle druhu Homo sapiens i jisté procento příslušníků Homo stupidus, které se region od regionu liší. Četnost výskytu druhého druhu je zřejmě přímo úměrná procentu stoupenců konspiračních teorií, apokalyptických sekt a populistických stran. Jde o konflikt mezi vírou a fakty, v němž logické argumenty nemají žádnou váhu. Sektáři si prostě vybírají fakta a zprávy, které se jim hodí do jejich šablony, a věří tomu, co jim štymuje s jejich předprogramováním. Nehledě na to, že kremloboti tyto fámy šíří vědomě, účelově.

A propos: Pokud vím, na Ukrajině – stejně jako po celém světě – fungovaly laboratoře pracující s viry za účelem výzkumu a tvorby protilátek. A také vím, že fabriky na bojové látky (chemické a bakteriologické) existovaly, a zřejmě dosud fungují, hlavně v okolí Uralu, kde také dochází ke sporadickým incidentům s únikem antraxu apod.

Mimochodem, už jen s ohledem na nedávnou (resp. přetrvávající) pandemii Covidu-19, je takřka nepochybné, že v dnešním globalizovaném světě postrádá výroba, resp. použití, bakteriologických zbraní smysl. Zmíněná pandemie a bleskové globální šíření viru nám logicky dokazuje, že použití skutečně efektivní bakteriologické zbraně kousek od našich hranic (území NATO) má zhruba stejný dopad, jako když hodíte sousedovi přes plot pytlík s náloží cholerické či morové nákazy, která během týdne skolí celou vaši ulici i s vaší rodinou.

A pokud by se ve zmíněných laboratořích - např. v Charkově - opravdu pracovalo s biologickými zbraněmi, je logické, že je Rusáci rozbombardují (jak učinili) aniž by vzápětí inkriminované oblasti vzápětí zachvátila smrtící pandemie? 

Hlavně však je podezřelá jakákoliv informace, kterou šíří profláknutý lhář - potažmo kremelská propaganda, které člověk nemůže věřit ani datum, nepodívá-li se do kalendáře.

 

Domníváte se, že riziko použití jaderných bomb na Ukrajině či vůči zemím Západu je vysoké a měli bychom velmi vážně počítat i s touto eventualitou, nebo je máme brát především jako součást zastrašovací propagandy?

To je tak nalevo od rozumu, že je asi zbytečné nad tím uvažovat.  Asi nemá smysl připravovat se na Armagedon. Řeknu jenom tolik, že Západ udělal osudovou chybu, když v r. 1946 (stejně jako v r. 1943 ve věci invaze na Balkán) nevyslyšel vizionáře Churchilla a neeliminoval sovětskou / ruskou hrozbu v době, kdy měl absolutní převahu v technologiích a nukleární výzbroji, a mohl přinutit Rusáky stáhnout se z okupovaných zemí a podporou ujařmených národů dosáhnout rozpadu tohoto žaláře národů na nespočet etnických útvarů... dnes bychom se nemuseli denně třást hrůzou, že se zítra probudíme do válečné vřavy, jelikož kdejaký diktátor má pod postelí kufřík s červeným tlačítkem. Kdyby západní politici vzali vážně sovětskou hrozbu, neměli by dnes atomovku ani čínští maoisté, ani korejský magor.

 


Vy dlouhodobě žijete v Bratislavě, která je hlavním městem Slovenska. Cítíte se případně ohrožen a domníváte se, že i Bratislava může být cílem jaderného útoku? Nebo by Rusové cílili spíše na západoevropské a americké cíle a středovýchodní Evropu by v pořadí významnosti vojenských cílů měli až na dalších místech? Není výhodou Bratislavy její blízké sousedství s orbánovským Maďarskem a neutrálním Rakouskem, jejichž území by bylo zasaženo spolu s Bratislavou? A myslíte si, že by Rusové respektovali neutralitu Rakouska a to by v případě jaderné války spolu se Švýcarskem a nečleny NATO ušlo přímé jaderné hrozbě?

K tomu se nechci ani nemohu relevantně vyjadřovat. Jediné, co vím jistě je, že Rusové nikdy nerespektovali nic, co jim nevyhovovalo. Právo, etiku, uzavřené smlouvy … jedině pomyslný meč. A s logikou či rozumem u nich nepochodíte.


Pro Slováky by měla být otázka Donbasu a "osvobozování krajanů" vrcholně srozumitelná

 


Na Slovensku lze pozorovat mnohem silnější proruské cítění nežli v Česku. Má to své historické příčiny? Nebo je za tím také skrytý strach z jaderné války a snaha nezadat si zbytečně s ruským medvědem?

Jistou roli zde hraje jak geografická a kulturní blízkost, tak mentalita asi. Aniž bych otázku nějak do hloubky zkoumal, vidím na první pohled jisté disproporce i v historii. Slovenská mentalita byla nepochybně příčinou, proč slovenský národ trpěl 1000 let pod maďarským jařmem. Pro zajímavost v čs. legiích působilo asi 7% Slováků, mezi chartisty bylo Slováků max. 10, všeobecný pesimistický pocit či existenční postoj je v SR podstatně výraznější než v ČR. Vezmu-li však v potaz ducha zbabělosti a kolaborace, panujícího i v Česku, který zřetelně vyplývá z neochoty 60% Čechů bránit v případě války svou vlast, nemáme si asi co vyčítat! Opakuji, nemám relevantní vědomosti, abych mohl seriózně hodnotit, do jaké míry jde o objektivní fakt, anebo jaká je jeho příčina.

Jinak příznačné je, že největšími obdivovateli Ruska i Číny, přesněji ruského a čínského režimu (a kritiky mých článků) jsou jedinci slabého ducha (resp. ideoví souputníci těchto totalitních režimů). Pokud jde o proruské sympatie lůzy, fanoušci Putina a podporovatelé ruské agrese jsou prostě satanisté, kteří obdivují Putina, protože je ztělesněním zla, anebo idioti, kterým psychický defekt nedovolí chápat realitu.



Hlupákům, kteří fandí Putinovi jen z hlouposti, doporučuji, ať se zamyslí nad skutečností, že

A) ruskou agresi podpořily v OSN jen 4 státy, zatímco 141 zemí tuto agresi odsoudilo;

B) že právě z Donbasu a ruskojazyčné východní Ukrajiny uprchlo na západ země 11 milionů obyvatel, plus 6 milionů do zahraničí (vesměs do EU);

C) jak to, že východoukrajinská města s ruskojazyčným obyvatelstvem - jako Charkov, Mariupol atd.  -- srdnatě vzdorují ruské okupaci namísto, aby vítaly ruskou "osvoboditelskou" armádu??? Koho tedy Rusáci osvobozují? 


Však také reakce kremlobotů a trollů ve stylu "a co bombardování Bělehradu a Iráku?" jsou jen důkazem, že informace o ruských zločinech a lžích jsou nezpochybnitelé ... a jim chybí argumenty! Asi jako když Pepíček lapený s pytlíkem  třešní reaguje tím, že Jarda ukradl třešní ještě víc...  A propos na poznámku "a kde jste byl když 8 let zabíjeli Ukrajinci lidi na Donbasu a zakazovali tamním Rusům mluvit rusky?" mohu osobně odvětit - "tehdy jsem opakovaně navštívil východní Ukrajinu ... a vím, že jsou to bláboly" ... mimochodem i přes onen "rozbombardovaný Bělehrad"  jsem shodou okolností projížděl pár měsíců po americkém náletu na tamní ministerstvo obrany a televizi, takže mohu tuto svou vzpomínku objektivně porovnat se záběry Charkova, Buče, Irpině, Kyjeva a Mariupolu!




Jinak je též úsměvné, když ruský diktátor Vladimir Putin, představitel fašistického režimu, označuje ukrajinskou vládu jako „neonacisty“, navzdory faktu, že prezident Zelenskyj se hlásí ke svému židovskému původu a jeho předkové zahynuli při holokaustu, zatímco v Rusku veřejně působí desítky neonacistických organizací s 80 000 členy. A navíc, jaký je zásadní rozdíl mezi stalinisty a nacisty? Snad jen v tom, že stalinisté mají na svědomí mnohem více zločinů a mrtvých, než náckové... navíc na vlastních národech.






 

V ruské televizi se pro nás, kteří žijeme v západní sféře vlivu, odehrávají až neuvěřitelné debaty, v nichž tzv. političtí komentátoři nesmírně cynicky a arogantně vyhrožují okolním státům či Západu jaderným armageddonem. Věc má zřejmě delší trvání. Proč vlastně Západ tyto jevy okatě přehlížel a nevznášel vůči Rusku ostré diplomatické nóty? Nebyl by pak méně překvapen současnou situaci?

Bohužel, drtivá většina západních politiků i politologů zná Rusko maximálně z knih, takže obraz Ruska, prezentovaný na Západě, není odrazem reality, nýbrž výsledkem jejich tupozrakosti, barvosleposti či rudého zákalu. Snahy vtěsnat nepochopenou ruskou realitu do vlastní evropské šablony. Navíc jsou západní politici příliš závislí na žebříčcích popularity, než aby se odhodlali k nepopulárním krokům, to je momentálně konkrétně případ kancléře Scholtze lavírujícího ostudně mezi přízní ruské páté kolony, veřejným míněním a ekonomickými zájmy velkokapitálu. Tak, jako běžný Rus vůbec nechápe, co to jsou veřejnoprávní média nebo občanské svobody, tak si mnohý evropský politik neuvědomuje, že takový Putin nemusí vůbec brát ohledy na veřejné mínění nebo média a skutečná moc v Rusku spočívá v rukou fašistické junty, party gangsterů a estébáků, bývalých Putinových parťáků z KGB ... Naryškina - šéfa SVR (zahraniční rozvědky), Bortnikova - ředitele tajné služby FSB, Patruševa - gen. tajemníka Bezpečnostní rady;  Kostjukova - šéfa vojenské zpravodajské služby GRU (Putinova Canarise) a Zolotova - velitele Národní gardy (Putinova Himmlera), kteří za sebou mají statisíce všeho schopných vrahounů a pologramotných žoldáků. 


Ukázkou naivity bylo, když třeba George Bush v červnu 2001 prohlásit: "Podíval jsem se Putinovi do očí a viděl jsem v něm přímého a důvěryhodného politika. Pochopil jsem jeho duši."  (V narážce na zmíněný Bushův blábol následně prozíravější McCain kontroval: "Podíval jsem se mu do očí a viděl jsem tři písmena: K, G a B.") Co k tomu dodat?

 


 

Co se podle vás skrývá za rusko-ukrajinskou politikou Viktora Orbána? Máme v ní číst především snahu, kdyby válka přešla až do polohy střetu s NATO, ponechat Maďarsko stranou tohoto konfliktu a také neztratit levný ruský plyn? Anebo za tímto jednáním můžeme hledat i případnou tajnou či ústní dohodu o možném postoupení části Podkarpatska s maďarskou menšinou Maďarsku, pokud by se Rusům podařilo časem Ukrajinu kompletně obsadit a nějak rozdělit? Či jsou zde ještě další, méně viditelné příčiny?



Aniž bych chtěl vyloučit, že v pozadí Orbánova „pacifismu“ figurují i některé iredentistické motivace, myslím, že Orbán je v první řadě bezskrupulózní oportunista, takový maďarský Daladier či Chamberlain, který hraje na nejprimitivnější strunu, sobeckost a slabomyslnost svých voličů. Pokud jde o jeho péči ohledně zabezpečení plynu svému národu, pominu-li politická i etická hlediska, měl by si uvědomit, že stačí, aby jedna zbloudilá ruská raketa odpálila větev plynovodu vedoucího přes Ukrajinu do Maďarska, resp. ho museli kvůli válečným operacím uzavřít Ukrajinci anebo aby Kreml uzavřel celou tranzitní síť … a Maďaři nebudou mít plyn stejně, navzdory tomu,  jak hluboko do ruského rekta vlezli. 

A pokud jde o argumenty ohledně životní závislosti Maďarska na ruské ropě a plynu, proč by na ně měli brát Ukrajinci anebo ostatní partneři v EI/NATO ohledy, když Maďaři ignorují stejně důležité životní zájmy Ukrajiny a odmítají Ukrajincům zásadní pomoc pro přežití, dokonce i tranzit zbrojních dodávek ostatních spojenců přes maďarské území?!  K čemu pak jsou nám takovíto "spojenci", oportunističtí vychcánkové a vyžírkové?

Ve světle aktuální maďarské politiky si fakt nedovedu představit pozici Maďarska v okamžiku, kdy ruská raketa zasáhne třeba slovenské město, Humenné či Michalovce, čímž se spustí platnost článku č. 5 o kolektivní obraně zemí NATO (a to je možná otázka nejbližších dní, vzhledem k nedávnému ostřelování obcí, ležících pár desítek kilometrů od slovenských hranic). 

Zřejmě pak Orbán opět vyrukuje s nějakou alibistickou obstrukcí.

Upřímně řečeno, netuším, co pohledává Maďarsko v EU a NATO, tedy kromě vlastního parazitování na výhodách členství.

 

Jaká je podle vás budoucnost Zelenského? Kdyby Putin chtěl, dávno by ho přece mohl zlikvidovat.

Putinovi do hlavy nevidím, ale z okolností vyplývá, že Zelenskyj měl být zlikvidován hned v prvních hodinách útoku, kdy s tímto cílem byla vysazena speciální komanda přímo v centru Kyjeva. Poté, co tato operace zkrachovala, stejně jako pokusy o vytvoření předsunuté základny ruských výsadkových vojsk na letišti Hostomel a průnik do centra Kyjeva, byla zřejmě následně odvolána, jelikož ruskému velení došlo, že scénář s bleskovou eliminací centra moci (obdobně jako v noci u 20. na 21. srpna 1968 v Praze) a implantováním Janukovičovy kolaborantské vlády nevyšel, a mrtvý Zelenskyj jako mučedník by mohl být ještě nebezpečnější, než živý. Možná má Putin fixní ideu, že Zelenskyj – jakožto symbol ukrajinského vzdoru – by měl figurovat při podpisu kapitulace Ukrajiny, aby tím přišel o hrdinskou aureolu, a proto ho zakázal zabít.

 








Nakolik je podle vás reálná spekulace o Putinově vážném onemocnění? Jen mimochodem, už druhou dekádu běží šeptanda na české esoterní scéně, že Putin je vážně nemocen, obklopuje se podobně jako car Mikuláš II. různými léčiteli?

Nemám k dispozici informace, které by se zakládaly na racionálním základu. K úvahám ohledně Putinova zdraví psychického poznamenám jen následující – někdy je i pro psychiatra obtížné zvenčí rozlišit paranoidního psychopata od deprivanta. Bohužel v důsledcích se to příliš neliší.

Pokud chce někdo aspoň rámcově pochopit smysl počínání ruského diktátora, měl by si především uvědomit, že jeho povahu formovalo společenství, ve kterém se od raného mládí pohyboval – pouliční gang, komunistická tajná policie (díky níž absolvoval jakožto nasazený práskač i univerzitu) a poté „oddělení mezinárodního obchodu“ pitěrské mafie. Fakticky celý jeho život se odehrával ve sféře, kde je naše představa morálky a cti neznámým pojmem. Kde je slušnost a etika znakem slabosti, a za "pozitivní charakterové rysy" je považovaná síla, lstivost, bezohlednost a krutost. Není divu, že právě jeho si - díky jeho bezskrupulóznímu krysímu „charakteru“ - Bratrstvo mocných v pozadí (konglomerát mafie, tajné služby a nomenklaturních kádrů) během transformace sovětského státu v kleptokracii vybralo za svého bílého koně … a tak se neznámý major KGB a účetní petrohradského magistrátu znenadání ocitl v čele tajné služby FSB a pak i v křesle gosudara, kam si přinesl svůj gangsterský pohled na svět (jakož i svou vrozenou paranoiu a mstivost).




V jeho bezohledných rozhodnutích (masakry Čečenců, vraždy oponentů atd.) lze zřejmě najít sadistické zadostučinění za pocit ukřivděnosti, který si s sebou nese od útlého mládí, kdy si svůj osud chcípáčka a školního otloukánka začal kompenzovat jednak cvičením bojových umění, jednak zákeřností a vychutnáváním si své moci z pozice pouličního grázla, udavače a čekisty.




"Denacifikace" východní Ukrajiny v čečenském stylu



 

A co vaše cestopisy o Rusku, které vzbudily velkou pozornost čtenářů i odborníků? Chystáte v dohlednu nějaký nový titul?

Právě dokončuji další svazek mých cestopisů o Rusku, konkrétně o severním Kavkaze, který vyjde na podzim (obsah knihy:  http://www.cadpress.sk/cnks3obsah.pdf )... Mimochodem, pokud si pak někdo zalistuje v této knize, konkrétně v kapitolách o masakrech NKVD na severním Kavkazu před 80 lety, nebude již "šokován" zprávami z Mariupolu nebo Buči! Vždyť od genocidy Čerkesů v 19. století, přes masakry v Horní Balkárii, Katyni a Grozném, nebo bombardování Budapešti či Aleppa, se nic nezměnilo ani v myšlení, ani v metodách Rusáků. 


  





Kdysi se mohli politici vymlouvat na nedostatek informací a rudí švábové na pomýlenost, naivitu, nikoli ale v době internetu ... přesto se mi i mnozí "odborníci, politologové" vysmívali, když jsem posledních 10 let opakovaně varoval před nástupem fašismu v Rusku ve svých článcích a knihách .... a najednou jsou "šokovaní", "překvapení" ruskou realitou … Ti slušnější se mi aspoň po 24. únoru omluvili.





 

Fero Richard Hrabal-Kronďák (*17.07.1952) je bratislavský nakladatel, cestovatel a publicista českého původu. Před rokem jsme s ním v Krajských listech hovořili o situaci v postsovětském Rusku a nyní s ním debatujeme aktuální situaci ohledně rusko-ukrajinské války.

   

O autorovi:

http://www.cadpress.sk/frhk_media.htm

https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska-aneb-rusko-je.html

http://www.cadpress.sk/medialni_ohlasy.htm

 

 

===========================================================

Při nákupu knih přímo od autora anebo z eshopu vydavatelství

http://www.cadpress.cz 

podpoříte zároveň i autora (a jeho projekt),

který při prodeji prostřednictvím VO distribuce obdrží pouze 1/4 prodejní ceny !


Aktualizovaný / Rozšířený  text původního, nezveřejněného rozhovoru pro Krajské listy 

Bratislava, 30/4 2022

Zpovídal  Radovan Lovčí

==============================================================

Výše uvedené interview navazuje na mé předchozí rozhovory a články:



Na Ukrajině jde i o Prahu a Brusel!


  


Největším nebezpečím pro Rusko je jeho vlastní režim

https://www.blisty.cz/art/106958-nejvetsim-nebezpecim-pro-rusko-je-jeho-rezim.html


https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/25283-kazda-ctvrta-ruska-rodina-obyva-drevenici-bez-wc-to-je-35-milionu-lidi-rika-cestovatel-fero-r-hrabalkrondak-pritom-se-kreml-ohani-raketami.htm


https://www.blisty.cz/art/106314-ruskem-za-poznanim.html

http://www.cadpress.sk/rozhovor_tema_i2022.pdf

https://www.blisty.cz/art/106958-nejvetsim-nebezpecim-pro-rusko-je-jeho-rezim.html



DOPORUČUJI  I  BLOG



 


 

Putin asi skončí jako Hitler nebo Ceausescu. To je osud diktátorů, zamýšlí se cestovatel Hrabal-Krondak

 &

https://ferohrabal.blogspot.com/2022/03/damokluv-otaznik-rusko-po-putinovi.html

https://ferohrabal.blogspot.com/2022/03/rusko-na-ceste-k-fasismu.html

https://vod.idnes.cz/a/2201/28/VF220128_170647_flv_middle_jaha.mp4


https://www.forum24.cz/rusko-ktere-skoro-nikdo-nezna-cestopis-fero-hrabala-krondaka/







‼️‼️ TENTO PRVNÍ SVAZEK TRILOGIE OBSAHUJE MJ. I "STRUČNÝ EKSKURZ" (c. 70 stran) DO DĚJIN UKRAJINY A HISTORIE RUSKO-UKRAJINSKÝCH VZTAHŮ ! ‼️‼️

http://www.cadpress.sk/cestopisy.htm





 

Více již na blogu: 

https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska.html 

či webu

http://www.cadpress.sk/cestopisy.htm




 

O autorovi:

http://www.cadpress.sk/frhk_media.htm

https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska-aneb-rusko-je.html

http://www.cadpress.sk/medialni_ohlasy.htm

 

 

===========================================================

Při nákupu knih přímo od autora anebo z eshopu vydavatelství

http://www.cadpress.cz 

podpoříte zároveň i autora (a jeho projekt),

který při prodeji prostřednictvím VO distribuce obdrží pouze 1/4 prodejní ceny !



Komentáře

ferohrabal píše…
„Kreml říká, jak jsou sankce velkým štěstím a darem pro jejich ekonomiku. Teď jejich ministerstvo zahraničí požaduje zrušení sankcí, aby se odblokovaly přístavy. Pokud vás sankce posilují, tak proč je rušit?“ šťouchl si do ruské propagandy ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak.
***
Ukrajinci již používají bojová vozidla YPR-765 dodaná z Nizozemska *** Ukrajina dostane z Itálie také houfnice FH70 *** Slovinsko pošle na Ukrajinu tanky M-84 *** Ukrajinci dostanou kanónové houfnice Zuzana 2 ze Slovenska Umístěné na podvozku Tatra *** Ukrajinci dostali 10 000 pušek z Belgie, včetně futuristických F2000 *** Na Ukrajinu dorazily z USA první vrtulníky Mi-17V5 *** Indie pozastavila objednávku ruských vrtulníků Ka-31E. *** Elitní formace 1. ruské tankové armády byla rozdrcena. ***
ferohrabal píše…
Aktuální informace z fronty:

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-28/5706342-rosiya-atakuvala-na-pivdni-i-zrushue-napryamok-na-skhodi-karta-boiv


https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-28/5706355-ne-tolko-v-melitopole-partizany-zaporozhskoy-oblasti-boryutsya-s-okkupantami

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-28/5706351-rossiya-poteryala-v-ukraine-uzhe-30-tysyach-voennykh


https://vk.com/ferohrabal

ferohrabal píše…
https://hlidacipes.org/jan-rakytka-staronovy-model-ruskeho-hrdiny-smrt-valecnika-jako-nejvyssi-vykoupeni/
https://www.fonetech.cz/my-jsme-anonymous-pet-veci-ve-kterych-putin-hackery-priserne-podcenil/
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-28/5706333-viyna-den-93-situatsiya-na-donbasi-pogirshuetsya-a-okupanti-prodovzhuyut-tisnuti-bilya-severodonetska
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-28/5706379-rosiya-vtratila-bilshe-soldativ-anizh-kazhe-genshtab-zsu-eks-ministr-nazvav-tsifru
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-28/5706375-boi-za-donbas-u-minoboroni-sprostuvali-khvastoshchi-rosiyan
ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ INFORMACE Z UKRAJINSKÉ FRONTY / RUSKA A UKRAJINY:
https://vk.com/ferohrabal
***
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-snahy-aby-si-putin-zachoval-tvar-nechapu-je-to-valecny-zlocinec-203597
https://www.forum24.cz/rusko-se-na-ukrajine-dopousti-genocidy-dukazy-uvadi-prvni-nezavisla-zprava/
https://cnn.iprima.cz/on-line-v-demidove-jsou-zaplavene-desitky-domu-ukrajinci-vyhodili-do-povetri-prehradu-109237
https://www.forum24.cz/v-cem-se-mylili-a-co-spravne-odhadli-znami-experti-o-valce-na-ukrajine
https://echo24.cz/a/iAFXH/nemecko-slibovalo-ukrajine-zbrane-ale-skoro-zadne-nedodalo
https://armadnizpravodaj.cz/pozemni-technika/nato-systemy-protivzdusne-obrany-v-rumunsku/

https://zivotvcesku.cz/vojensky-expert-lukas-visingr-nastinil-dalsi-vyvoj-valky-jeste-par-mesicu-a-rusy-prevalcuje-americka-armada-s-modrozlutou-vlajkou-mini/
https://echo24.cz/a/i4eRV/putin-se-dal-prokousava-donbasem-musime-ukrajine-dodat-tezke-zbrane-rika-johnson
https://www.securitymagazin.cz/defence/komentar-pluk-azov-pro-nekoho-nackove-pro-nekoho-hrdinove-1404068789.html
https://echo24.cz/a/SNfT6/proc-putin-rozvratil-svetovy-rad-a-co-prinese-rozsireni-nato-o-finsko-a-svedsko


https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-05-29/5706409-rossiyanam-bezrazlichna-gibel-desyatkov-tysyach-svoikh-soldat-na-voyne-4-klyuchevykh-prichiny-pochemu-eto-tak
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-29/5706434-u-vsu-uspekhi-v-luganskoy-oblasti-gayday-ozvuchil-svezhuyu-informatsiyu
https://telegraf.com.ua/blogi-mnenija/2022-05-29/5706430-rossiyane-vraga-nuzhno-ili-nazyvat-chetko-ili-obzyvat-derzko
https://cnn.iprima.cz/zpravy-rusky
https://cnn.iprima.cz/zahranicni-dobrovolnici-znicili-rusky-transporter-v-tymu-byl-syn-britske-poslankyne-109166
https://cnn.iprima.cz/rusove-uz-zadne-velke-zazraky-neudelaji-maji-pulku-vojaku-co-na-zacatku-tvrdi-expert-109187
https://www.lidovky.cz/domov/rusko-rusove-viry-biologicke-riziko-opici-nestovice-zvirata-virolog-grubhoffer.A220528_204715_ln_domov_lros

ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:

https://echo24.cz/a/SKR2w/valka-na-ukrajine-online
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rozhovor-s-generalem-hodgesem-o-rusku-i-donbase/r~0023b404dda311ecba5b0cc47ab5f122
https://echo24.cz/a/iZfzE/maji-macron-a-scholz-mozek-telefonat-s-putinem-pobouril-pobalti?
https://www.forum24.cz/putinovi-zaplaceni-podporovatele-se-vymkli-kontrole-propaganda-kvuli-nim-pusobi-smesne
https://www.forum24.cz/dugin-velkorysost-vrchniho-velitele-v-operaci-z-desi-i-vetsinu-ruskeho-lidu/
https://www.lidovky.cz/svet/rusko-lavrov-valka-ukrajina-invaze-donbas-moskva-dobyti.A220530_091112_ln_zahranici_kov
https://www.forum24.cz/vymyvani-mozku-slavi-uspech-88-rusu-veri-ze-ukrajinci-jsou-naciste
https://twitter.com/i/status/1530067008246751233
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-30/5706493-viyna-den-95-rosiyani-shturmuyut-severodonetsk-a-zsu-pishli-u-kontrnastup-na-pivdni-ukraini
https://www.newsweek.com/us-british-volunteers-russians-shoot-rockets-video-1710847
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-30/5706506-snova-partizany-v-okkupirovannom-melitopole-progremel-moshchnyy-vzryv-foto-i-karta
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-30/5706508-okkupanty-ispugalis-vyyasnilis-detali-vzryva-v-melitopole
ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3495792-u-severodonecku-pokracuji-tvrde-boje-cilem-rusu-je-obklicit-obrance-tvrdi-ukrajinsky
https://twitter.com/i/status/1531227775029346304

https://www.respekt.cz/agenda/dalsi-pokus-dohodnout-embargo-na-ruskou-ropu-zkrachoval-evropa-miri-k-reputacnimu-fiasku
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/rusko-tezce-shani-kupce-pro-svou-ropu-cina-a-indie-by-vypadek-z-eu-nenahradily-40398560
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-2022-online-prenos/r~f71237feddbc11ec8c6f0cc47ab5f122/
https://www.lidovky.cz/svet/rusko-nato-valka-na-ukrajine-namestek-vychod-evropa-nasazeni-sily.A220530_111035_ln_zahranici_kov
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/namestek-nato-rusko-porusilo-dohodu-na-vychode-evropy-muzeme-zasahnout-40398540
https://www.lidovky.cz/svet/machacek-ukrajina-rusko-zelenskyj-putin-valka-budoucnost-konec-mir-primeri-plyn.A220530_103405_ln_zahranici_rk
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-30/5706518-okupanti-malo-ne-rozstrilyali-svogo-zh-generala-u-viyskakh-rf-bunti

ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:
31/5
Česko se ve střední a východní Evropě řadí k zemím, jejichž obyvatelé nejčastěji zastávají názor, že za konflikt na Ukrajině je zodpovědné Rusko. Na opačné straně žebříčku devíti států skončilo Maďarsko, Bulharsko a Slovensko. V České republice také stoupl podíl zastánců Evropské unie a NATO.
...
Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN) si předvolal ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského kvůli pochybnostem, které vzbuzuje užívání ruských nemovitostí v Česku. V tiskové zprávě to dnes sdělila česká diplomacie. Podle ministra Jana Lipavského (Piráti) Rusko nerespektuje Vídeňskou úmluvu, ani místní pravidla a zákony.
...
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/podivejte-se-jak-polsky-piorun-poslal-dalsi-vrtulnik-ka-52-alligator-k-zemi/daniel
https://youtu.be/qYyIAkSJIso
https://cnn.iprima.cz/putin-je-masovy-vrah-nechapu-jaky-ma-smysl-s-nim-mluvit-rika-komentator-109323
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/pokud-putin-pouzije-jaderne-zbrane-usa-se-zapoji-do-valky-ri/r~148cffc6dda911eca873ac1f6b220ee8/
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/video-rusky-vojak-ukazal-na-ukrajinsky-dron-prostrednicek/r~d4cead40e01d11ecbe29ac1f6b220ee8/
https://armadnizpravodaj.cz/udalosti/nejmodernejsi-ruske-zbrane-obsahuji-desitky-americkych-cipu/
https://armadnizpravodaj.cz/pozemni-technika/italske-tazene-houfnice-na-donbase/
ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:
31/5

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/putinova-agresivni-moderatorka-vyloudila-usmev-potesil-ji-be/r~fb4aa204e0da11ecbe29ac1f6b220ee8/
https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/zbyde-z-vas-jen-popel-vyhrozuje-evrope-rusky-poslanec-40398651
https://nazory.aktualne.cz/komentare/dovolit-putinovi-zachovat-si-tvar-rusko-musi-byt-porazeno/r~3a162830dc0f11ec8c6f0cc47ab5f122
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-31/5706589-u-rossiyan-panika-v-odesse-zametili-priznak
https://twitter.com/i/status/1518983948310827009
https://www.novinky.cz/podcasty/zbytecna-valka/clanek/rusko-je-rozpadavajici-se-kolonialni-mocnost-rekl-byvaly-diplomat-40398366
https://www.forum24.cz/hladomor-prichazi-z-moskvy-uz-podruhe-vsechno-samozrejme-doprovazi-putinovske-lhani/

ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-2022-online-prenos/r~f71237feddbc11ec8c6f0cc47ab5f122
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-31/5706574-voyna-den-96-rossiya-vsemi-silami-shturmuet-luganshchinu-teryaya-pozitsii-na-yuge-ukrainy
https://www.lidovky.cz/svet/evropska-unie-shoda-na-embargu-na-dovoz-ruske-ropy-sankce.A220531_064348_ln_zahranici_kov
https://www.lidovky.cz/svet/ukrajina-rusko-valka-obranci-donecka-lidova-republika-azovstal-mariupol.A220531_084429_ln_zahranici_kov
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-video-splnili-nemozne-ukrajinsti-piloti-se-dostali-do-mariupolu-a-zpet-204463
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-mariupol-c-2-uz-zase-ziji-tisice-lidi-ve-sklepich-a-takrka-bez-zasob-204439
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-31/5706669-eskadrilya-alligatorov-pod-izyumom-poredela-video-boya-vsu-protiv-ka-52
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-01/5706671-voyna-den-98-vsu-nastupayut-na-yuge-ukrainy-no-rossiyane-prodvinulis-v-severodonetske
ferohrabal píše…
SMRT NA BOJIŠTI - Zlikvidovali jsme dalšího ruského velitele, tvrdí ukrajinská armáda
29. května 2022 Na Ukrajině zemřel velitel ruského výsadkového praporu ze 104. výsadkového pluku, podplukovník Alexandr Dosjagajev. Od začátku války našlo na bojišti smrt asi deset ruských generálů a větší počet jiných vysokých důstojníků.
https://echo24.cz/a/iv2fz/zlikvidovali-jsme-dalsiho-ruskeho-velitele-tvrdi-ukrajinska-armada
***

Rusové zveřejnili útok svého dronu na cíl. Sebevražedný KUB-BLA si to však zamířil jinam:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rusove-zverejnili-utok-sveho-dronu-na-cil-sebevrazedny-kub-b/r~f585e346e02211ec93abac1f6b220ee8/

Ruský voják ukázal dronu prostředníček. Bezpilotní letoun později okupanty zlikvidoval:
https://cnn.iprima.cz/rusky-vojak-ukazal-dronu-prostrednicek-bezpilotni-letoun-pozdeji-okupanty-zlikvidoval-109381

Ukrajinská armáda ukořistila několik vzácných ruských baterií 2B16 Nona-K, což je kombinace houfnice a minometu v jednom:
https://armadnizpravodaj.cz/pozemni-technika/ukrajinska-armada-ukoristila-nekolik-2b16-nona-k/

Češi bojují v obklíčení ruskou armádou. Na horkém místě ukrajinské fronty:
https://echo24.cz/a/ixNa2/cesi-bojuji-v-obkliceni-ruskou-armadou-na-horkem-miste-ukrajinske-fronty


Město Rubižne je srovnáno se zemí, ukazuje video z dronu
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/mesto-rubizne-je-srovnano-se-zemi-ukazuje-video-z-dronu-40398574


Hackeři z Anonymous nepřestávají udivovat. Okradli mocnou tajnou službu GRU i přední ruskou strojírenskou firmu:
https://www.fonetech.cz/hackeri-z-anonymous-neprestavaji-udivovat-okradli-mocnou-tajnou-sluzbu-gru-i-predni-ruskou-strojirenskou-firmu/


https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-01/5706702-zsu-znishchili-vidnogo-kadirovskogo-komandira-foto
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nejsilnejsi-finska-zbran-kdo-je-premierka-sanna-marinova/r~64d8889ce0e711ecbc030cc47ab5f122/
https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-06-01/5706692-u-putina-zayavili-o-vklyuchenii-okkupirovannykh-territoriy-ukrainy-v-sostav-rf-net-somneniy




ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine


https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-novinar-ondrej-soukup-o-nalade-obyvatel-na/r~13da17a2e1ba11ecb1f50cc47ab5f122/
https://twitter.com/i/status/1532576836269625345
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/valka-ruska-unternehmen-zitadelle-a-ukrajinske-dilema.A220602_212019_p_zahranici_nef
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/putin-je-sr-c-a-sojgu-neschopny-amater-kritizuji-rusti-dustojnici-sve-veleni-40398949
https://cnn.iprima.cz/tvrde-boje-na-donbasu-pokracuji-ukrajinci-zverejnili-zabery-masivniho-utoku-na-ruske-tanky-109627
https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/800x450/2/77/430968f1-4f2583f6a297b662a9e98ba86b820772.jpg?v=7428_1
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-06-03/5706862-rossiyane-prodolzhayut-unichtozhat-severodonetsk-i-lisichansk-foto-posledstviy
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-03/5706859-ubitykh-bolshe-chem-ranenykh-arestovich-ozvuchil-chislo-poter-rossii-v-ukraine
https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/rusko-ukrajinsky-konflikt/3497785-valka-na-ukrajine-trva-uz-sto-dni-v-severodonecku-padly
https://plus.telegraf.com.ua/crime/2022-06-02/5706781-okupanti-u-severodonetsku-khvalyatsya-tim-yak-vbivayut-mirnikh-foto-18
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/houfnice-tezkeho-kalibru-to-je-krab-polaci-je-darovali-ukrajine-proc-budi-strach/daniel
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-2022-online-prenos/r~f71237feddbc11ec8c6f0cc47ab5f122
ferohrabal píše…
Ruské gardové vrakoviště / úspěšná přeměna "špičkové" ruské bojové techniky na hromadu šrotu pro ukrajinské ocelárny

успешная трансформация / успешное превращение «топовой» российской боевой техники в свалку металлолома для украинских металлургических заводов

https://www.youtube.com/watch?v=RtmtSJSh5sk

https://www.youtube.com/watch?v=2AMJnN0dP-Q

https://www.youtube.com/watch?v=6ibE2WjrMIg

https://www.youtube.com/watch?v=xmhG6P02k-w

https://www.youtube.com/watch?v=5mi2HfMtyOI

https://www.youtube.com/watch?v=xmhG6P02k-w
https://www.youtube.com/watch?v=RpC1kXhW2Lw
https://www.youtube.com/watch?v=98Wr9NFzpN4
https://www.youtube.com/watch?v=lThftiW_Hk8
https://www.youtube.com/watch?v=7kBz3xQPckM
https://www.youtube.com/watch?v=J0XqR2Rop14
https://www.youtube.com/watch?v=v4sAfDd_TgU
https://www.youtube.com/watch?v=jGxKHRis4sg
https://www.youtube.com/watch?v=R6LQ-9pxfz4
ferohrabal píše…
Válečné aktuality a dění kolem Ukrajiny:

https://echo24.cz/a/SKR2w/valka-na-ukrajine-online


Když zakážete knihy od Orwella, všichni vědí, že jste totalitní zrůda!
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/113555/novinarek-kdyz-zakazete-knihy-od-orwella-vsichni-vedi-ze-jste-totalitni-zruda-karla-janecka-na-vas.html
***
Rusové přišli v lesích o celou brigádu. Šojgu nařídil zrychlení „speciální operace“
https://echo24.cz/a/SwqSN/rusove-prisli-v-lesich-o-celou-brigadu-sojgu-naridil-zrychleni-specialni-operace
***
Ruští anarchisté se hlásí do ukrajinské armády. Konečně mohou bojovat s Putinovým mordorem
Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/rusko-ukrajina-anarchiste-neonacismus-fasismus-valka.A220604_150046_ln_zahranici_kov

Nepojedeme. Ruský dopravní systém je po zavedení západních sankcí na hranici kolapsu:
https://vikend.hn.cz/c1-67076030-nepojedeme-rusky-dopravni-system-je-po-zavedeni-zapadnich-sankci-na-hranici-kolapsu
https://zahranicni.hn.cz/c1-67077550-zapad-bez-jedineho-vystrelu-nici-ruske-tovarny-embargem-na-ropu-ale-putinovi-moc-velkou-skodu-nenadela
***
Dorota Nvotová má stopku pro festivaly! Zpěvačka zuří: https://vipshow.cz/nejnovejsi-zpravy/dorota-nvotova-ma-stopku-pro-festivaly-zpevacka-zuri/martinatomkova
***
https://cnn.iprima.cz/ve-vzduchu-nam-rekli-ze-letime-na-ukrajinu-sto-dni-valky-ocima-ruskych-parasutistu-109694
***
https://telegraf.com.ua/kiev/2022-06-05/5707034-ugroza-vsemu-miru-poyavilis-foto-novogo-prestupleniya-rossii
***
https://cnn.iprima.cz/ukrajina
***
https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse
***
Kavkazci a Burjati umírají na Ukrajině za zbabělé Moskviče: https://regnum.ru/news/society/3527554.html
https://regnum.ru/news/3527554.html
***

Rusko zničilo sklady v přístavu Mykolajiv. Obilí zřejmě shořelo, navzdory slibům Africe
https://echo24.cz/a/Sfsaw/rusko-znicilo-sklady-v-pristavu-mykolajiv-obili-zrejme-shorelo-navzdory-slibum-africe

***
Ukrajinci se radují z nových norských houfnic. „Jsou výkonnější než sovětské“
https://echo24.cz/a/StLV7/ukrajinci-se-raduji-z-novych-norskych-houfnic-jsou-vykonnejsi-nez-sovetske


ferohrabal píše…
Další žolík!
Na Ukrajině zemřel ruský generál Kutuzov
https://echo24.cz/a/ShsKF/na-ukrajine-zemrel-rusky-general-kutuzov
***
Названо имя еще одного российского генерала, убитого в Донецкой области
https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-06-05/5707077-nazvano-imya-shche-odnogo-rosiyskogo-generala-vbitogo-na-donechchini
***

Zabaveno. Aeroflot přišel na Srí Lance o letadlo, které ukradl leasingové společnosti:
https://zdopravy.cz/zabaveno-aeroflot-prisel-na-sri-lance-o-letadlo-ktere-ukradl-leasingove-spolecnosti-115801/

***
Ruský reportér opěvoval raketomet TOS-1. Za 130 vteřin ruští vojáci běželi jako o život:
https://echo24.cz/a/SBypv/rusky-reporter-opevoval-raketomet-tos-1-za-130-vterin-vojaci-bezeli-jako-o-zivot
***
Kreml žije v zajetí myšlenek z druhé poloviny 18. století, říká sociolog Kagarlickij
https://www.forum24.cz/kreml-zije-v-zajeti-myslenek-z-druhe-poloviny-18-stoleti-rika-sociolog-kagarlickij/
***
Rusko ztratilo kvůli špatnému velení a absenci vybavení většinu 35. armády
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/rusko-ztratilo-kvuli-spatnemu-veleni-a-absenci-vybaveni-vetsinu-35-armady-40399091
***
Švýcarsko schválilo Německu předání tanků Leopard 2A4 dalším zemím
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/svycarsko-schvalilo-nemecku-predani-tanku-leopard-2a4-dalsim-zemim/2215338
***
Tři balkánské země zakázaly přelet letadla s Lavrovem, který se chystá do Srbska
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/tri-balkanske-zeme-zakazaly-prelet-letadla-s-lavrovem-ktery-se-chysta-do-srbska-40399162
***
Ukrajina se pomalu stává ruským Vietnamem. Paralel lze najít stále víc, Ukrajinci jsou stejně odhodlaní jako Vietkong
https://armadnizpravodaj.cz/udalosti/selhavani-putina-se-napadne-podoba-tomu-z-ameriky/
***
Německo se konečně rozhýbalo. Na Ukrajinu pošle své nejmodernější protivzdušné systémy a salvové raketomety
https://www.armyweb.cz/clanek/nemecko-se-zrejme-konecne-rozhybalo-na-ukrajinu-posle-sve-nejmodernejsi-protivzdusne-systemy-a-salvove-raketomety
***
ferohrabal píše…
AKTUALITY:


"Telefonista" Macron asi moc četl Dostojevského
https://echo24.cz/a/Sv5Xp/macron-asi-moc-cetl-dostojevskeho
***
Jak Rusové rozkrádají „obilnici Evropy“. Dealerem zrna je nechtěně i Turecko, ilegální dodávky míří k Asadovi
Obilí, které Rusové údajně kradou na Ukrajině, má končit na Blízkém východě. V seznamu zemí, kam ilegální dodávky dorazily, figuruje Sýrie, ale i Turecko.
https://www.lidovky.cz/byznys/obilnice-evropy-rozkradani-zrno-dealer.A220606_111151_ln_ekonomika_tmr
***
„Bezprecedentní, nemyslitelné a hanebné,“ zuří Lavrov nad zkaženou cestou do Srbska
https://echo24.cz/a/SPmGQ/bezprecedentni-nemyslitelne-a-hanebne-zuri-lavrov-nad-zkazenou-cestou-do-srbska
***
Přijeďte si vyzvednout svého syna. Ruský pohled na zajatce se nemění
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-zahady-glosa-prijedte-si-vyzvednout-sveho-syna-rusky-pohled-na-zajatce-se-nemeni-204807
ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/analyza-o-co-vlastne-rusku-jde-ukrajina-ma-ohromne-zasoby-plynu-40399497

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin
Edward Lucas: Putin má plán, jak vyvolat hladomor. S Ruskem musíme jít do konfrontace: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/edward-lucas-o-ruske-blokade-ukrajinskych-pristavu/r~3a165ba4e33d11ec93abac1f6b220ee8/
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/jednodussi-je-neposlouchat-pravdu-rusky-velvyslanec-utekl-pr/r~d3030380e67111ecba63ac1f6b220ee8










https://www.youtube.com/watch?v=kRa8qMR3I4A

Zbraně ze Západu v akci? Ukrajinci zveřejnili záběry drtivého útoku na ruské pozice
https://cnn.iprima.cz/zbrane-ze-zapadu-v-akci-ukrajinci-zverejnili-zabery-drtiveho-utoku-na-ruske-pozice-109971


Houfnice Caesar z Francie řádí na frontě. Ukrajině pomohly zničit 80 ruských děl
https://echo24.cz/a/SGQGY/houfnice-caesar-z-francie-radi-na-fronte-ukrajine-pomohly-znicit-80-ruskych-del

Obávané americké houfnice na Donbase. Ruský tank údajně roztrhaly na kusy
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/obavane-americke-houfnice-na-donbase-rusky-tank-udajne-roztr/r~71addd4ee65d11ec8980ac1f6b220ee8



Okupované území se mění pro Rusy ve smrtící zónu. Číhá tam skryté nebezpečí
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/464018-rusove-si-nevi-rady-s-ukrajinskymi-partyzany-bez-neprustrelnych-vest-uz-ani-nevystrci-nos

Už je jasné, proč Ukrajinci ustoupili z centra Severodoněcku
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zpravy-z-bojiste-boj-o-severodonecku-je-neprehledny-zjevne-vsak-krvavy-20514

Na Ukrajině padl další ruský generál a též prominentní člen tzv. Vagnerovy skupiny
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-podle-kyjeva-zemrel-na-ukrajine-dalsi-rusky-general-205044#


https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-04/5706971-strashni-vtrati-rosii-ermak-povidomiv-pro-rozgrom-tsiloi-armii-rf


ferohrabal píše…
Ponížení Putina v přímém přenosu. Nenapadlo ho, že by se tohle mohlo stát!
Rána do zad, jakou si Vladimir Putin nedovedl představit. Na petrohradském fóru si od kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva vyslechl, že jeho země kategoricky odmítá uznání samozvaných republik na ukrajinském Donbase.
Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/465015-obrovske-ponizeni-vladimira-putina-nenapadlo-ho-ze-by-se-tohle-mohlo-stat


==========
Plán na 3 dny se změnil v regulérní válku (možná světovou):
https://cnn.iprima.cz/osvobodime-i-krym-rika-ukrajinsky-ministr-odhalil-ruske-plany-z-prvnich-dni-invaze-110836


ferohrabal píše…
Umělá inteligence se Rusům urvala ze řetězu:

https://www.securitymagazin.cz/defence/video-trefa-do-cerneho-rusky-protiletadlovy-system-buk-provedl-sebedestrukci-a-zasahl-vlastni-baterii-i-vojaky-1404068966.html
ferohrabal píše…
https://www.fonetech.cz/jsou-proste-fenomenalni-hackeri-z-anonymous-zastavili-vlaky-mezi-ruskem-a-cinou/


https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-27/5708864-v-armii-rossii-nekhvatka-generalov-putinu-prikhoditsya-vydergivat-komsostav-s-pensii-smi

ferohrabal píše…
Ruští fašisté zasáhli svou "vysoce přesnou" raketou (a tudíž zřejmě cíleně / úmyslně) "strategické" nákupní centrum, aby povraždili co nejvíce "banderovských žen a důchodců" .... podle Kremlu je to jen ukrajinská propaganda anebo se Ukrajinci bombardují sami. Je načase, aby Macron opět zatelefonoval Putinovi a optal se ho jak se cítí :( https://www.lidovky.cz/svet/ukrajina-kremencuk-utok-rusko-valka-invaze.A220627_165802_ln_zahranici_kov


https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-06-27/5708932-u-zelenskogo-povidomili-pro-pershikh-zhertv-raketnogo-udaru-v-kremenchutsi


https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-27/5708861-voyna-den-124-okkupanty-aktivizirovalis-na-fronte-beschelovechnye-obstrely-gorodov
ferohrabal píše…
Konec ruského paliva pro Temelín. ČEZ uzavřel nové smlouvy s USA a Francií ***
Energetická společnost ČEZ v úterý uzavřela smlouvy s americkou společností Westinghouse a francouzskou firmou Framatome na dodávky palivových souborů pro jadernou elektrárnu Temelín. Dodávky souborů na více než deset let začnou v roce 2024.

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/konec-ruskeho-paliva-pro-temelin-cez-uzavrel-nove-smlouvy-s-usa-a-francii-40401423

=====================================

Desítky ruských vojáků měly zemřít po ukrajinském útoku na Donbase. Základnu nedaleko města Izjum zasáhly rakety HIMARS, které na Ukrajinu dorazily minulý týden z USA.
https://twitter.com/i/status/1541082361030447104

Podle ukrajinského webu Guildhall, který se odkazuje na zdroj z ukrajinské vojenské rozvědky, byl útok proveden 24. června a jeho cílem bylo velitelské stanoviště 20. armády Západního vojenského okruhu Ozbrojených sil Ruské federace.
https://cdn.administrace.tv/2022/06/28/small_21/86602091812c2883ae930ef1706d798a.jpg

Ke konci minulého týdne byl proveden útok také na velitelské stanoviště ruských leteckých sil. Kromě „značného množství zničené techniky a zbraní“ informují Ukrajinci i o zabití plukovníka A. V. Vasiljeva, který velel 106. gardové vzdušně-výsadkové divizi.

https://cnn.iprima.cz/rozprasena-ruska-velitelstvi-a-zabity-plukovnik-ukrajinci-ukazali-silu-obavanych-raketometu-111645?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#gallery-carousel-89876

https://cdn.administrace.tv/2022/06/09/medium/de4cf51772ae5300c6ddef31deb70e58.jpg



ferohrabal píše…
Sadismus je vlastností putinovského systému a navazuje na stalinismus, říká ruský sociolog:
https://www.forum24.cz/sadismus-je-vlastnosti-putinovskeho-systemu-a-navazuje-na-stalinismus-rika-rusky-sociolog/


Rusové pálí mosty do Evropy:
https://echo24.cz/a/SzHFh/rusko-pali-mosty-valka-ukrajina-euroasie-cina
ferohrabal píše…
Tak Putin napadl Ukrajinu údajně kvůli posilování NATO a jeho aktivitám ve východní Evropě, "ohrožujícím" Ruské impérium :) Výsledkem ruské agrese je naopak obrovské posílení východního křídla NATO - vstup Finska a Švédska do Aliance, destinásobné posílení aliančních sil rychlé reakce (ze 40 000 mužů na téměř 400 000 vojáků), nové zbrojní programy a nové vojenské základny podél ruských hranic!!! Americké tanky v Pobaltí, Rumunsku a Polsku,
a nové velitelství NATO. USA kvůli Rusku posilují v Evropě. Kvůli ruské agresi vyšlou USA do Evropy další moderní stíhačky, bojová plavidla a posílí vojenské struktury. Na summitu NATO v Madridu to spojencům slíbil americký prezident Joe Biden. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu je v Evropě nyní přes 100 tisíc amerických vojáků, před 10 lety jich bylo 30 000.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/nato-summit-usa-biden-posila-f-35-stihacky-torpedoborce-velitelstvi.A220629_113022_ln_domov_kov


https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/valka-ukrajina-rusko-online-40388819
https://cnn.iprima.cz/politolog-rossiya-ne-sposobna-dostic-pobedy-ona-poteryala-voennyj-prestiz-111661
https://cnn.iprima.cz/ukrajina
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-29/5709063-voyna-den-126-okkupanty-podbirayutsya-k-lisichansku-raketnyy-terror-prodolzhaetsya

ferohrabal píše…

https://www.sme.sk/c/22949824/do-gulagov-odviedli-zo-slovenska-tehotne-zeny-aj-mladez-teraz-rusi-opakuju-historiu-na-ukrajine.html

https://www.reflex.cz/clanek/festival-karlovy-vary/114083/liev-schreiber-ve-varech-pacifikoval-fotografy-slzel-pri-vzpomince-na-dedecka-a-vypravel-o-ukrajine.html
https://abc11.com/liev-schreiber-unite-for-ukraine-bluecheck-washington-dc/11866652/
https://www.youtube.com/watch?v=d3NVs3vF9rU


Россияне обстреляли себя сами? Появились новые детали ночных "хлопков" в Белгороде
https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-07-03/5709524-rossiyane-obstrelyali-sebya-sami-poyavilis-novye-detali-nochnykh-khlopkov-v-belgorode-foto
https://telegraf.com.ua/blogi-mnenija/2022-07-03/5709548-esli-rossiyane-ne-ostanovyat-putina-khlopkov-kak-v-belgorode-stanet-bolshe
https://t.me/telegraf_com_ua/17532?single

https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-07-03/5709527-bolezni-putina-progressiruyut-astrolog-obratil-vnimanie-na-zasile-dvoynikov-politika



ferohrabal píše…
Na sociálních sítích se objevilo video, jak čeští dobrovolníci na Ukrajině odvážejí zabavenou ruskou techniku.
https://twitter.com/i/status/1543935294461845505
***
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-04/5709603-rossiya-mozhet-atakovat-tri-novykh-goroda-na-vostoke-svezhie-karty-boev-v-ukraine

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-04/5709687-nuzhno-atakovat-aerodromy-general-khodzhes-skazal-kak-prekratit-obstrely-ukrainy-raketami

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-04/5709596-voyna-den-131-otstuplenie-na-donbasse-trevozhnoe-zayavlenie-zelenskogo

ferohrabal píše…
5. července 2022 06:01
ON-LINE: Rusové přišli na jihu o vojáky i raketomety. Mají bídnou morálku, hlásí Ukrajinci
https://cnn.iprima.cz/on-line-112202
***
https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse
***
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/valka-ukrajina-rusko-online-40388819
***
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/bill-browder-magnitskeho-zakon-putin-rusko_2207041600_ako
***
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zpravy-z-bojiste-rusove-obsadili-lysycansk-past-vsak-zrejme-zustala-prazdna-208228
***
https://t.co/u1HQNrquh8
ferohrabal píše…
Udeř a zmiz. Z okupovaných Ukrajinců jsou partyzáni, střílí kolaboranty a škodí od počítače:
https://cnn.iprima.cz/uder-a-zmiz-z-okupovanych-ukrajincu-jsou-partyzani-strili-kolaboranty-skodi-od-pocitace-112214
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-06/5709820-ukrainskie-partizany-kak-gotovilis-k-voyne-i-raskryli-agenturnuyu-set-rf
***
hněv ukrajinských dronů a děl v akci:
https://cnn.iprima.cz/rusove-se-ukryvali-v-rozbombardovane-vesnici-ukrajinci-okupanty-zmasakrovali-112237
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-07-06/5709875-v-okkupirovannom-khersone-vzryvy-i-moshchnyy-pozhar-chto-izvestno
https://telegraf.com.ua/obshhestvo/2022-07-06/5709858-ne-mozhna-navit-piva-okupanti-na-zaporizhchini-virishili-borotisya-z-bezprobudnim-piyatstvom-svoikh-voyak
***

Záhadná úmrtí ruských oligarchů.
https://echo24.cz/a/Sqq4k/zahadna-umrti-ruskych-oligarchu-od-zacatku-invaze-jich-zemrelo-jiz-pet
+
V bazénu s kulkou v hlavě. Zemřel další ruský oligarcha spojovaný s Gazpromem
https://echo24.cz/a/SEG42/rusky-miliardar-voronov-gazprom-rusko-oligarcha

***
Si Ťin-pching odmítl Putinovo pozvání do Ruska.
https://www.lidovky.cz/svet/si-tin-pching-odmitl-pozvani-putina-k-navsteve-ruska.A220706_201609_ln_zahranici_kov
***
ferohrabal píše…
Před 215 lety Francie a Rusko uzavřely tylžský mír (který Rusko vzápětí porušilo)
https://www.reflex.cz/clanek/historie/80478/pred-215-lety-francie-a-rusko-uzavrely-tylzsky-mir.html
***
https://telegraf.com.ua/sport-cat/2022-07-06/5709907-sozdat-mir-bez-rossii-ne-poluchitsya-v-rf-ne-ponimayut-pochemu-protiv-nikh-opolchilis
***
https://www.forum24.cz/jednotne-rusko-vydalo-potajmu-dokument-jak-vysvetlit-lidem-valku-a-ruske-valecne-zlociny/
***
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/466285-rusove-priznali-porazku-rekl-odbornik-opotrebovaci-valka-hraje-do-karet-ukrajine
***
https://www.forum24.cz/nahrada-mcdonalds-v-rusku-nabizi-plesnive-hamburgery-ci-brouky-v-jidle-odplata-zapadu-se-nepovedla/
***
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rusko-zvarene-obchody-a-restaurace/r~1d3b6600f86e11ecba63ac1f6b220ee8/
***
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-novinar-ondrej-soukup-o-obyvatelich-ruskeh/r~c1ce3800fb7a11ec8980ac1f6b220ee8/
***
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-pomahame-ukrajincum-najit-ruske-agenty-rika-mluvci-kyberpartyzanu-208240
***
ferohrabal píše…
Politický důchodce, bývalý premiér a krátce loutkový prezident Dmitrij Medvěděv se opět rozepsal. Objasnil, v čem je smysl války, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině. Rusko má být prý velké. Hlásání Velké Rusi ale není moc velká myšlenka.
Svou úvahou nás politická mrtvola v roli blogera obdařila v sobotu 9. července na telegramu:
https://www.forum24.cz/medvedev-hlasa-velkou-rus-ty-komplexy-menecennosti-jsou-hrozna-vec

***
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-10/5710347-milyon-soldativ-dlya-zvilnennya-pivdnya-reznikov-rozpoviv-pro-nakaz-zelenskogo
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/valka-ukrajina-rusko-online-40388819
https://cnn.iprima.cz/ukrajina
***
Cizinecká dobrovolnická legie na ukrajinské frontě
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-video-vlci-proti-ruskym-orkum-na-fronte-s-elitni-jednotkou-gruzinske-legie-208569#d
https://www.aktuality.sk/clanok/b0yxzcs/online-vojna-na-ukrajine-kyjev-statocne-vzdoruje-ruskym-okupantom/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_legie_%C3%BAzemn%C3%AD_obrany_Ukrajiny
ferohrabal píše…
https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-07-14/5710693-v-ukraine-likvidirovali-voennoe-rukovodstvo-odnoy-iz-diviziy-armii-rf-foto


https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-14/5710678-rossiya-sovershila-neponyatnyy-shag-pod-slavyanskom-svezhie-karty-boev-v-ukraine

https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-07-13/5710666-v-novoy-kakhovke-opyat-khlopki-chto-proiskhodit
ferohrabal píše…
Putin žije v 18. století, když takhle bude pokračovat, Rusko zemře, varuje ruský historik Zubov:
https://www.forum24.cz/putin-zije-v-18-stoleti-kdyz-takhle-bude-pokracovat-rusko-zemre-varuje-rusky-historik-zubov
(přesně ... Rusáci nechápou, že ve 21. století se neprosazuje mezinárodní postavení či sféra vlivu dělovými čluny a křižníky (resp. tanky, raketami a bombardéry) :( )
ferohrabal píše…
Tak to je konečně smysluplné, zásadní stanovisko: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-scholz-eu-si-jiz-nemuze-dovolit-veta-clenskych-statu-v-zahranicni-politice-209102


https://membrana-cdn.media/tgr/rus_desktop/telegraf-rus-main-event1-953-20220715-desktop.mp4?r=15324
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-17/5710998-krimskiy-mist-ta-zsu-biti-chi-ne-biti




ferohrabal píše…
Lavrov opět otočil: "Naše zájmy už přesahují Donbas, teď chceme mnohem víc území".
Cílem ruské armády už není pouze dobytí Donbaského regionu, přiznal poprvé šéf tamní diplomacie Sergej Lavrov. Dodávky, které Západ nadále posílá na Ukrajinu, plány Ruska změnily. Chceme Cherson i Záporoží, cituje Lavrova agentura RIA Novosti.(Rusáci prostě dojdou tak daleko, kam je pustíme ... však odedávna platí, že "Ruské pohraničí může být kdekoliv."
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/lavrov-opet-otocil-nase-zajmy-uz-presahuji-donbas-ted-chceme-mnohem-vic-uzemi-40403499
ferohrabal píše…
Kam až chce Putin dojít: Ukázali mapu, jak hodlá změnit hranice v Evropě
Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/467734-kam-az-chce-putin-dojit-ukazali-mapu-jak-hodla-zmenit-hranice-v-evrope?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&campaignsrc=tn_clipboard#dop_ab_variant=774511&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

ANEBO

Jaké bude Rusko bez Putina (resp. po porážcena Ukrajině): Představitelé ujařmených národů chtějí z něj vytvořit 34 suverénních států:

Rusko musí být po válce na Ukrajině "dekolonizováno, deimperializováno a deputinizováno". Zaznělo to na Fóru Svobodných národů Ruska, které proběhlo o víkendu v Praze. Jejich zástupci si představují, že se Rusko po pádu Vladimira Putina rozdělí na 34 samostatných států.
Zdroj:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/467785-jake-bude-rusko-bez-putina-chteji-ho-rozdelit-na-34-statu-jednali-o-tom-v-cesku

ferohrabal píše…
https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/valka-ukrajina-rusko-online-40388819

https://cnn.iprima.cz/ukrajina




Jinak je hodně zavádějící tvrzení západních politiků, že "Ukrajincům nemohou dodat špičkové západní zbraně z důvodu jejich neschopnosti je ovládat"! ... V zemích Aliance totiž mimochodem žilo už dávno před válkou přes 4 500 000 Ukrajinců - z nichž min. desetitisíce prošly v posledních desetiletích regulérním voj. výcvikem v armádách NATO - hlavně USA a Kanady - resp. francouzské Cizinecké legie (ale rovněž jednotek dalších států - BR, ARG, KAZ .... ). Navíc stovky zahraničních dobrovolníků mají výcvik i na nejmodernější zbraňové systémy .... takže ??? (https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainians)

ferohrabal píše…
Zmetci typu Fica, Orbána, Klause a Schrödera by měli sedět v internačním táboře anebo aspoň domácím vězení!

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-2022-online-prenos/r~61b0fefc099f11eda873ac1f6b220ee8/ :(



"Mírotvorci" volající po okamžitém příměří mi evokují velmi adekvátní situaci, jaká by asi nastala, pokud by Spojenci uzavřeli "příměří" s Hitlerem v r. 1942, resp. po bitvě u Stalingradu?

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/analyza-o-co-vlastne-rusku-jde-ukrajina-ma-ohromne-zasoby-plynu-40399497

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/analyza-ukrfasisti-banderovci-a-ruska-propaganda-40391283

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/valka-ukrajina-rusko-online-40388819

ferohrabal píše…
Podle představitelů Ukrajiny smrt Vadaturského, který patřil mezi největší obchodníky s obilím, nebyla náhodou.
"Nebyla to náhoda, ale dobře promyšlená a zorganizovaná vražda,“ byl ruským cílem, protože byl klíčovou postavou ukrajinského zemědělství. Rusové útok na podnikatele plánovali, smrt Vadaturského má co dočinění s krizí, kterou se Rusko snaží způsobit ve světě!
***
Kreml se snaží napříč Ruskem všemožně naverbovat co nejvíce mužů ochotných odejít válčit na Ukrajinu. Za účast na invazi jim slibuje astronomické mzdy i řadu bonusů. Podle analytiků si tím však zadělává na problémy. Náklady na nasazení mužů budou obrovské, ale efektivita v boji sporná. Vytvořením regionálních jednotek Moskva rovněž riskuje, že jí vojáci nebudou loajální.
„Jde to radikálně proti celé tradici ruských sil. Jednotky vytvořené na základě sdíleného původu představují nebezpečí. Když jsou jednotky smíšené, pak může být neloajalita potlačena obrácením celého útvaru proti neloajálnímu vojákovi. Ale zde se může celá jednotka obrátit proti veliteli,“ řekl listu The Moscow Times ruský armádní expert Pavel Luzin.

Regionální bataliony budou podle Luzina nejen náchylnější ke vzpourám, ale rovněž mohou ve svých regionech vyvolat po návratu domů politickou nestabilitu. „Tito vojáci by si mohli po návratu myslet, že je moskevská vláda donutila bojovat za své hloupé cíle a bere je za poslušné kolonizované domorodce. Je to opravdu výbušný koktejl,“



Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/rusko-ukrajina-valka-invaze-kreml-moskva-nabor-regiony-vojaci-rekruti-dalny-vychod-tatarstan-cecensk.A220804_072552_ln_zahranici_lros
***

https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse
https://cnn.iprima.cz/zpravy-rusky

***
https://www.novinky.cz/news-in-russian

ferohrabal píše…
Ohňová show na koncertě v ropném skladu. Ukrajinci si utahují ze ztráty Rusů, ukázali video
https://twitter.com/i/status/1554690336919851008
https://cnn.iprima.cz/ohniva-show-ukrajinci-odpalili-na-sklad-ropy-na-vychode-okupovane-zeme-114580

***


https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/specialni-drony-s-vybusninou-diky-nim-se-ukrajincum-dari-vyt/r~1e13ffce132611edb1f50cc47ab5f122/

https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-04/5712724-partizany-na-okkupirovannom-donbasse-obstrelyano-avto-s-mestnymi-gaulyayterami

***

Rusko má další problém. Ázerbájdžán vtrhl na Náhorní Karabach a zaútočil na Arménii
https://echo24.cz/a/S7zVP/rusko-problem-azerbajdzan-vtrhl-na-karabach-armenie

https://cnn.iprima.cz/cesi-se-v-kauze-vrbetice-spojili-s-britskou-policii-vysetruji-vybuch-i-utok-na-skripala-114689


Rusko láká cizince na vodku, přitom má jen prázdné regály. Parodie bizarního videa baví svět:
https://cnn.iprima.cz/rusko-chce-prilakat-cizince-114542
https://twitter.com/i/status/1552750007408885760
https://twitter.com/i/status/1553013653686943744




ferohrabal píše…

Likvidace dalšího ruského muničáku:
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-06/5712849-v-makeevke-proizoshla-moshchnaya-bavovna-na-vrazheskom-sklade-foto-i-video
https://t.me/telegraf_ua_news/19443?single
https://t.me/telegraf_ua_news/19442?single

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-08-06/5712845-rossiyane-teryayut-sklady-pachkami-i-manevriruyut-v-more-okolo-kryma-ok-yug
https://youtu.be/IFIduOAJxJc
https://telegraf.com.ua/zaporozhe/2022-07-31/5712324-v-melitopole-proizoshla-bavovna-na-aerodrome-s-tekhnikoy-okkupantov-foto

Likvidace kolaborantů a ruských diverzantů ukrajinskými partizány:
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-05/5712810-khersonskiy-kollaborant-saldo-uzhe-v-kome-chto-izvestno-o-ego-sostoyanii
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-04/5712724-partizany-na-okkupirovannom-donbasse-obstrelyano-avto-s-mestnymi-gaulyayterami
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-08-03/5712631-zrobila-krok-dobroi-voli-zsu-likviduvali-vidomu-teroristku-zradnitsyu-korsu

***
https://telegraf.com.ua/politika/2022-07-31/5712329-a-kak-zhe-ne-bem-po-mirnym-putinskie-propagandisty-otkryto-raduyutsya-ubiystvu-vadaturskogo
ferohrabal píše…
Smrt Putinových velitelů v přímém přenosu. Denacifikovali jsme jich šest, tvrdí Ukrajinci
https://cnn.iprima.cz/video-auto-s-ruskymi-veliteli-zasahla-raketa-denacifikovali-jsme-je-smeji-se-ukrajinci-114826
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-06/5712882-partizani-pratsyuyut-u-noviy-kakhovtsi-rozstrilyali-kolaboranta-a-u-berdyansku-prolunav-vibukh



Mají pár dnů, aby z taxikáře nebo zemědělce nebyla potrava pro ruské střely:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-maji-par-dnu-aby-z-taxikare-nebo-zemedelce-nebyla-potrava-pro-ruske-strely-211028
***
https://telegraf.com.ua/zaporozhe/2022-08-06/5712872-miny-i-tainstvennyy-gruz-stalo-izvestno-o-novoy-podlosti-rossiyan-na-zaporozhskoy-aes
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-06/5712896-evrosoyuz-otreagiroval-na-udary-rossii-po-zaporozhskoy-aes
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-08-06/5712839-voyna-den-164-bitva-za-donbass-yadernyy-terror-rossii
ferohrabal píše…

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-08-08/5713006-bolee-sotni-zhertv-himars-raznesli-kazarmy-okkupantov-v-melitopole-video
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-08/5713015-zsu-vdarili-ne-lishe-po-antonivskomu-mostu-shcho-vidomo-foto-video
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-08-07/5712987-okkupanty-v-panike-vsu-nachali-ispolzovat-neobychnye-rakety
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-08/5713064-poki-shche-stoit-zyavilosya-i-video-naslidkiv-chergovogo-udaru-zsu-po-antonivskomu-mostu
https://t.me/telegraf_ua_news/19552?single
ferohrabal píše…
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3521178-svedci-hlasi-nejmene-12-explozi-u-ruske-zakladny-na-krymu-stovky-kilometru-od-fronty
https://www.lidovky.cz/svet/krym-letecka-zakladna-muncni-sklady-urkrajina-rusko-valka.A220809_162156_ln_zahranici_lros
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-09/5713175-vzryvy-v-novofedorovke-izvestnyy-voennyy-ekspert-oproverg-versiyu-rossiyan
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-09/5713154-v-okupovanomu-krimu-vibukhi-v-rayoni-viyskovoi-bazi-rosiyan-shcho-vidomo-video
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-08-09/5713171-vibukhi-u-novofedorivtsi-zyavilasya-reaktsiya-vladi-ukraini
https://twitter.com/i/status/1556998593977933825
https://twitter.com/i/status/1556994861529808896
https://telegraf.com.ua/lifestyle/2022-07-27/5711915-krymskomu-prigotovitsya-bavovna-na-antonovskom-mostu-razveselila-ukraintsev

https://www.lidovky.cz/svet/ukrajina-rusko-donbas-odpor-partyzani-hnuti-chersonska-oblast.A220809_165125_ln_zahranici_lros


https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3521177-rusove-za-sebou-v-buce-nechali-nejmene-458-mrtvych-oznamily-ukrajinske-urady


ferohrabal píše…
https://www.stream.cz/zahranicni-1240695-1/video-ukazuje-nasledky-vybuchu-na-ruskem-vojenskem-letisti-na-krymu-64370943

https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-10/5713218-bavovna-u-novofedorivtsi-stalo-vidomo-skilki-tekhniki-mogli-vtratiti-rosiyani


https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse


https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-08-10/5713250-general-malomuzh-glavnye-vyvody-o-vzryvakh-v-novofedorovke-i-ikh-posledstviyakh

ferohrabal píše…
AKTUALITY:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3521446-pokud-zapad-vytrva-v-podpore-ukrajiny-umim-si-prestavit-ze-rusko-vyklidi-krym-rika
https://echo24.cz/a/SYZG3/rusko-turiste-krym-plaze-vybuch-letecka-zakladna-panika
https://echo24.cz/a/SmQb8/rusko-valka-na-ukrajine-past-protiofenziva-cherson
https://echo24.cz/a/Sc2Pp/cestovani-viza-do-eu-rusko-jaderny-utok-solovjev
***
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-12/5713383-partizany-sledyat-za-kazhdym-predatelem-utro-v-melitopole-nachalos-s-moshchnogo-vzryva
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-12/5713371-rossiyane-aktivizirovali-aviatsiyu-na-yuge-no-vse-ravno-teryayut-sklady-ok-yug

ferohrabal píše…
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-ruska-verze-je-smyslena-dukazy-zpochybnuji-zpusob-zabiti-valecnych-zajatcu-211498

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-mame-prilis-malo-vojaku-putinuv-poradce-promluvil-o-stavu-ruske-armady-211419

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-rusko-v-evrope-vrazdi-rusti-turiste-si-tu-uzivaji-cesi-chteji-kolektivni-trest-211334
ferohrabal píše…
Michail Durněnkov je ruský dramatik, který na protest proti ruské invazi na Ukrajinu opustil svou zemi. Rozhodl se k tomu jen krátce poté, co ruská armáda překročila ukrajinské hranice, což veřejně odsoudil.
„Přeji si úplnou a drtivou porážku ruské armády… Čím výraznější bude, tím rychleji se moji krajané probudí ze svého hanebného snu. Přeji Ukrajincům sílu a odvahu,“ napsal na počátku invaze Durněnkov na svůj profil na Facebooku.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-svet-bez-obalu-preji-si-drtivou-porazku-ruske-armady-dramatik-odsoudil-invazi-a-emigroval-211393#

ferohrabal píše…
- https://www.lidovky.cz/domov/rusko-nato-ukrajina-donbas-valka-sankce-putin.A220819_151408_ln_domov_lros


*** Není, co dodat! Přesně v souladu s tézemi zhruba obsaženými v mém dubnovém blogu Stejně to asi vidí většina racionálně uvažujících odborníků (kam jistě nepatří ten exšpion-klaun Magor Šandor, jemuž další hlupáci dávají dennodenně prostor v médiích) 🙁 ) viz
ferohrabal píše…
Nerostné poklady Ukrajiny mizí, ruské drancování ji připravilo o biliony
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-nerostne-poklady-ukrajiny-mizi-ruske-drancovani-ji-pripravilo-o-biliony-211787




Albánie zadržela jednoho Ukrajince a dva Rusy, kteří se pokoušeli vniknout do areálu zbrojovky ve městě Gramsh. Při zásahu se zranili dva albánští vojáci, oznámilo v sobotu večer albánské ministerstvo obrany.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/v-albanske-zbrojovce-zadrzeli-dva-rusy-a-ukrajince-jsou-podezreli-ze-spionaze-40406344


Rekonstrukce tajné mise: Agenti přijeli z různých míst, po explozi zmizeli v Rusku
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/operace-vrbetice-mapa/r~60035a3aa37c11eb99faac1f6b220ee8/

https://plus.rozhlas.cz/zpochybnit-muzeme-vse-ale-fakta-jsou-jasna-skripal-byl-cilem-utoku-agentu-gru-7777200
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sergej_Skripal

Pokračování Vrbětic? V Bulharsku vybuchl sklad munice:
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/v-bulharsku-vybuchl-municni-sklad-a-zacal-horet-nikdo-nebyl-zranen-40404489

Čtyři výbuchy munice měly stejný scénář, Bulhaři viní GRU:
h
ferohrabal píše…
Nutno vzít hlavně v potaz, že Rusáci jsou na Západu absolutně závislí pokud jde o technologie - od mikrovlnek přes počítače až po rakety nacpané západními součástkami, Tudíž záleží jenom na nás, jak rychle a jak hluboko Rusko padne 🙂 viz třeba

https://udalosti247.cz/komentare/zapad-sestavuje-ruske-zbrane/
ferohrabal píše…
https://cnn.iprima.cz/a-kdo-je-klaun-ted-ukrajinci-v-cele-se-zelenskym-putina-prehrali-smeje-se-byvaly-spojenec-184315
ferohrabal píše…
Nutno vzít v potaz, že Rusáci jsou na Západu absolutně závislí pokud jde o technologie - od mikrovlnek přes počítače až po rakety nacpané západními součástkami, záleží jenom na nás, jak rychle a jak hluboko Rusko padne 🙂 viz třeba: https://udalosti247.cz/komentare/zapad-sestavuje-ruske-zbrane/

a
Temné mraky nad Ruskem. Prokremelský list přiznává tíhu sankcí a kde škodí
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-sankce-valka-ukrajina-komsomolskaja-pravda-prehled.A220825_124656_zahranicni_kha
ferohrabal píše…
https://www.forum24.cz/putin-se-osvobozeni-krymu-nedozije-skonci-s-cecenskou-kulkou-v-hlave-rika-byvaly-poslanec-ilja-ponomarev/
ferohrabal píše…
Ruský prezident Putin udelil medailu za odvahu päťnásobnému vrahovi, ktorý vstúpil do Wagnerovej armády a začiatkom augusta zomrel v bojoch na východe Ukrajiny pri Bachmute.
Súd v roku 2013 poslal Ivana Neparatova na 25 rokov do väzenia za vraždy, lúpeže, vydierania, únosy a ďalších trestných ľudí. V rokoch 2009 až 2010 pri meste Sergijev Posad neďaleko Moskvy zavraždil päť ľudí, niektorí boli jeho dlžníkmi, niektorí zomreli pri lúpežných prepadoch. Vo väzení strávil 12 rokov a tento rok podpísal zmluvu s Wagnerovou skupinou a bol vyslaný na Ukrajinu.

Nieparatov zomrel pri Bachmute 5. augusta, keď mu šrapnel zranil hlavu. Prezident Putin ho 16. augusta vyznamenal medailou za "statočnosť a hrdinstvo, ktoré prejavil pri plnení úloh" počas ruskej invázie. Ruské médiá v uplynulých týždňoch informovali, že v ruských väzniciach sa medzi odsúdenými konajú nábory do vojny na Ukrajine. (ČTK)



Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22998407/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-3-9-2022.html

Za půl roku války na Ukrajině přišla ruská armáda o tisíce vojáků. Důležitý je nejen počet, ale i to, jací lidé hynou, píše ruská redakce BBC. Rusko podle ní přišlo o více než 900 elitních specialistů, jejichž výcvik trval roky a stál miliony dolarů.
Ruské vševojskové jednotky nebyly podle západních i ruských expertů připraveny na útočné akce. V důsledku tak úkoly, které normálně plní pěchota, musely plnit jednotky speciálních sil, námořní pěchota a výsadkáři. Právě tyto elitní jednotky utrpěly citelné ztráty. O život přišly i desítky vojenských pilotů. S nahrazením těchto ztrát bude mít Rusko podle názoru odborníků problém.
K 1. září se BBC z otevřených zdrojů podařilo zjistit smrt 151 vojáků speciálních sil GRU. Skoro každý čtvrtý z nich byl důstojníkem. Podle zveřejněných nekrologů největší ztráty utrpěla 22. gardová brigáda speciálních sil. Zabito bylo přinejmenším 30 vojáků, včetně čtyř důstojníků, velitelů rot (brigáda má jen čtyři roty speciálních sil).
***
ferohrabal píše…
Rusové za posledních 24 hodin přišli o 19 tanků a dalších 29 obrněných vozidel... a stovky žoldáků . Ukrajinci se po obsazení ruského tábora zmocnili také velmi vzácného ruského systému Silok-01, určeného k boji s drony.
***
Největší ztráty utrpěl k 1. září 25. oddíl speciálních sil z Kazaně. Na Ukrajině zahynulo deset jeho příslušníků, včetně dvou důstojníků. Podle památníku v areálu jednotky oddíl za půl roku na Ukrajině utrpěl stejné ztráty jako za deset let v Čečensku.
https://cnn.iprima.cz/ukrajinci-postupuji-na-jihu-i-vychode-rusove-za-den-ztratili-skoro-50-obrnencu-185384

***
USA zatrhly vývoz nejvýkonnějších GPU do Ruska a Číny, Ruské zbraně jsou plné zastaralých západních součástek !
***
Další problém pro Rusy, Ukrajina nasadí černé sršně - nanodrony Black Hornet.
Velká Británie s Norskem pošlou Ukrajině vojenské vybavení v hodnotě 54 milionů liber (přes 1,5 miliardy korun). Kromě standardních technologií dostane Kyjev 850 miniaturních dronů Black Hornet. Ty mají Ukrajincům pomoci sledovat okupanty, aniž by si jich díky jejich velikosti dokázali Rusové všimnout.
https://cnn.iprima.cz/ukrajina-nasadi-cerne-srsne-mikrodrony-ji-maji-pomoct-s-tajnym-sledovanim-okupantu-185163

https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse
ferohrabal píše…
„Nemáme armádu, i pláštěnky má nepřítel lepší.“ Zklamaný ruský voják promluvil (prostě loupeživé, krvežíznivé hordy ...)
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rus-sel-po-zabiti-syna-na-ukrajine-dobrovolne-do-valky-nemam/r~fb5e52da2d1111ed93abac1f6b220ee8/

Sankce drtí ruskou ekonomiku:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/z-ruska-unikl-duverny-dokument-a-tvrdi-opak-nez-putin-sankce/r~ec9d75c82db611ed82b7ac1f6b220ee8/

Ruská armáda slaví "jubileum": https://cnn.iprima.cz/on-line-britove-popsali-problem-pro-rusko-ztratilo-uz-50-tisic-vojaku-tvrdi-ukrajinci-185477

Obavy v proruských kruzích vzbuzují hlavně partyzánská hnutí, bojující na okupovaných územích Ukrajiny proti kolaborantům. Členové těchto skupin prošli výcvikem už před začátkem invaze a podle Kyjeva jsou velkým přínosem pro ukrajinskou armádu.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/alexej-kovalev-byl-zavrazden-patri-mezi-dalsi-obeti-z-rad-uk/r~f725200a2cf711ed93abac1f6b220ee8/

Řádí partyzáni po celém Rusku:
https://www.facebook.com/narodna.pravda.ua/videos/874054716899835
https://www.facebook.com/narodna.pravda.ua/videos/569628508278305


https://cnn.iprima.cz/ukrajina
https://cnn.iprima.cz/ukrajinci-znicili-most-pres-dnepr-chteji-zabranit-ruskemu-strategickemu-vyuziti-185385

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/mark-galeotti-o-moznem-konci-vladimira-putina/r~301bc9482a2011eda25a0cc47ab5f122/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zapadni-tajne-sluzby-putin-dal-chce-celou-ukrajinu-jeho-arma/r~cc865d20f85711ec82b7ac1f6b220ee8/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rozdrtili-ruskou-presilu-ale-posledni-kulku-maji-pro-sebe-re/r~d6a3e454249811edbe29ac1f6b220ee8/



ferohrabal píše…
https://youtu.be/KTKXEUU7LfU

https://www.facebook.com/watch?v=874054716899835

https://theins.ru/en/politics/252885

ferohrabal píše…
Litva, Lotyšsko a Estonsko se dohodly na výrazném omezení vstupů ruských občanů, kteří mají schengenská víza, na území těchto pobaltských států.
***
Podle analytiků je na jihu Ukrajiny zjevná "vysoká úroveň spolupráce mezi ukrajinskou armádou a partyzány".
***
Rusové na ústupu zahazují kromě zbraní i kradené pračky.
https://cnn.iprima.cz/rusove-po-sobe-nechavaji-zbrane-i-ukradene-pracky-opustit-takovou-trofej-glosoval-kyjev-185596
***
"Ukrajinci nám dávají na prdel. Dněpr je plný mrtvol", běduje okupant po telefonu své ženě
https://cnn.iprima.cz/ukrajinci-nam-davaji-na-pdel-dnepr-je-plny-mrtvol-okupant-popsal-situaci-u-chersonu-185617
***
Ukrajinci dostali účinné polské drony warmate:
https://youtu.be/zzzOH5fBAqw
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-ukrajinci-dostali-ucinne-polske-drony-warmate-40408007
***
Žoldnéřské jednotky působící na straně Rusů na okupovaných částech Ukrajiny utrpěly vysoké ztráty: https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-ruske-soukrome-armady-utrpely-velke-ztraty-40407921
ferohrabal píše…
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-09-07/5715865-masshtaby-porazhayut-vsu-berut-mnozhestvo-plennykh-na-kharkovshchine
ferohrabal píše…
Ti dva "telefonisté" už mi lezou krkem ... slušně řečeno ! https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-scholz-si-volal-s-putinem-nalehal-na-diplomaticke-reseni-valky-na-ukrajine-40408604 Fakt netuším o čem si vypráví 90 minut, když podstatu lze shrnout do jediné věty "táhněte okamžitě do pr_____ " :( pochybuji, že Churchill nebo Roosevelt telefonovali takhle s Hitlerem za WWII !! Hlavně, že díky laxnosti a kličkování Macrona a Scholzte Rusáci vraždí už půl roku Ukrajince, zatímco díky okamžité vojenské pomoci (případně i preventivní podpoře) Západu mohla válka už dávno skončit anebo ani nezačít, kdyby zaprášené německé a francouzské zbraně měli v lednu, únoru či aspoň v březnu Ukrajinci

Když slyším ty pokrytecké kecy o potřebě diplomatického řešení a výzvy k příměří ve chvíli, kdy je už 1/2 Ukrajiny srovnaná se zemí a ruské rakety masakrují bezbranné obyvatelstvo, otevírá se pomyslná kudla v kapse. Jednat s prolhaným a zákeřným Ruskem o příměří, pokud nepřestane ostřelovat Ukrajinu a nezačne stahovat jednotky z okupovaných území, by znamenalo jen ukrajinskou sebevraždu, oddychový čas pro lstivý Kreml, aby doplnil zásoby a stavy mužstva .... asi jako kdyby Sověti uzavřeli příměří s nacisty během stalingradské bitvy, resp. Spojenci zahájili mírová jednání s Hitlerem v r. 1942, kdy ovládal wehrmacht většinu Evropy a ruské území až po Kavkaz a Moskvu 🙁 Západní politici by měli sdělit Putlerovi jediné: že pokud okamžitě nezastaví bombardování Ukrajiny, bude povinností NATO vytvořit nad Ukrajinou protiraketový deštník (navzdory tomu, že bude Rusáky označen za "snahu o konfrontaci" či "eskalaci konfliktu"), a poskytnout Ukrajině plnohodnotnou špičkovou výzbroj NATO, včetně dalekonosných raket. Pokud to neučiní, nezbavím se obavy, že budou hledat výmluvy i v okamžiku, kdy Rusáci vybombardují Košice, Kišiněv nebo Rigu !!! *** Musím stále opakovat, co prohlašuji (a nejen já) již od dubna?


https://www.novinky.cz/sekce/valka-na-ukrajine-358
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-nedobrovolne-zivil-ruske-vojaky-uz-chapu-proc-cesi-nemaji-rusy-radi-214096
https://svet.sme.sk/c/23006709/ukrajina-vojna-rusko-protiofenziva.html
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-rusko-nema-na-vyber-bud-mobilizuje-nebo-prohraje-tvrdi-americti-zpravodajci-40408557
https://cnn.iprima.cz/ukrajinci-deptaji-moralku-a-bojeschopnost-rusu-ti-prestali-na-frontu-posilat-nove-jednotky-186092
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-09-13/5716324-voyna-den-202-vsu-prodolzhayut-razvivat-nastuplenie-no-rossiyane-usilivayut-soprotivlenie
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-proc-se-tak-dari-ukrajinske-ofenzive-klam-vyzbroj-general-40408520
https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/videos/819742232772898
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rusky-reporter-se-v-zivem-vstupu-podrekl-moderatorka-jen-nev/r~83bdf678337311edbc030cc47ab5f122/
https://www.stream.cz/svet-bez-obalu/video-z-charkovske-ofenzivy-nechteji-s-nami-bojovat-ustupuji-64469180



ferohrabal píše…
https://cnn.iprima.cz/bleskovy-postup-ukrajincu-pokracuje-dobyli-jsme-uz-8000-kilometru-ctverecnich-hlasi-zelenskyj-186183

https://cnn.iprima.cz/cnn-vanoce-v-izjumu-rusove-nechali-ukrajincum-pred-odchodem-tuny-vojenskeho-materialu-186167

https://cnn.iprima.cz/brutalni-zabery-z-boju-rusove-prchali-v-kradenem-aute-vozidlo-zasahla-ukrajinska-raketa-186084

https://svet.sme.sk/c/23007964/vojna-na-ukrajine-protiofenziva-rusko-scenare-vyvoja.html

https://telegraf.com.ua/photo/2022-09-14/5716463-tsina-svobodi-bil-ta-vtoma-fotograf-pokazav-zvorotniy-bik-kontrnastupu-zsu-reportazh

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-09-14/5716459-stalingrad-shche-ne-proyshli-ekspert-ozvuchiv-shcho-stane-perelomom-u-viyni-z-rosieyu


https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-09-14/5716492-pytali-dazhe-zhenshchin-zhitel-balaklei-rasskazal-o-zverstvakh-okkupantov

https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse

https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2022/9/14/russia-ukraine-live-news-kyiv-anticipating-energy-system-attacks

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11210639/Ukraine-war-Zelensky-speaks-victory-Russian-propagandists-admit-defeat.html

https://www.youtube.com/watch?v=zMFsBIf3WnY
https://www.aljazeera.com/news/2022/9/10/russia-loses-control-of-key-towns-as-ukrainian-forces-advance
https://www.youtube.com/watch?v=XGANbDjSYeA
https://www.youtube.com/watch?v=Vhsyjk9olIY
https://www.youtube.com/watch?v=_Z0j6EEGoiA
https://www.youtube.com/watch?v=SUp9Zd6gTmc
ferohrabal píše…
https://cnn.iprima.cz/putinovy-zazracne-zbrane-misto-terminatoru-fiaska-a-hrozby-ktere-svet-nevidel-186218
ferohrabal píše…

https://echo24.cz/a/SKguT/zpravy-zahranici-propagandistovi-zapalila-auta-krym-zharstvi-partyzani-rusko?
https://podcasty.seznam.cz/podcast/nazory-a-argumenty/130868
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-rusko-prohrava-hlavne-kvuli-slabemu-vycviku-a-veleni-zalozenemu-na-strachu-40409019
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-putin-strategicky-selhal-rekl-britsky-nacelnik-stabu-40409017

ferohrabal píše…
AKTUALITY:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/tuvinci-umiraji-ve-valce-na-ukrajine-aby-vydelali-penize/r~c81f4afe329e11edbe29ac1f6b220ee8/
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-politicky-geograf-michael-romancov-o-reakc/r~5e649a5c35ae11ed8980ac1f6b220ee8/
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-09-19/5716887-rossiya-v-ukraine-teryaet-vse-bolshe-samoletov-v-britanskoy-razvedke-nazvali-dve-prichiny

Hvězdná ruská zpěvačka Alla Pugačovová: Rusko je vyvrhel
Známá ruská zpěvačka Alla Pugačovová dnes veřejně kritizovala válku, kterou vede Rusko na Ukrajině a která podle ní zabíjí vojáky pro iluzorní cíle, zatěžuje obyčejné lidi a mění Rusko v globálního vyvrhele. Pugačovová to podle agentury Reuters uvedla na Instagramu, který je v Rusku zakázaný.
https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/rusko-ukrajinsky-konflikt/3530364-ruska-hudebni-ikona-pugacevova-se-vyjadrila-proti-valce
https://magazin.aktualne.cz/kultura/hudba/nasi-chlapci-umiraji-zbytecne-pugacovova-putin/r~b2d67544377311edbe29ac1f6b220ee8/
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-zaradte-si-me-mezi-zahranicni-agenty-ruska-zpevacka-pugacovova-zkritizovala-valku-na-ukrajine-40409046


Ruská armáda v noci na pondělí ostřelovala oblast další jaderné elektrárny na Ukrajině. Tentokrát rakety okupantů podle informací energetické společnosti Enerhoatom dopadly 300 metrů od reaktorů Jihoukrajinské jaderné elektrárny v Mykolajivské oblasti, zapomínají, že i ruské atomové elektrárny jsou v dosahu ukrajinských raket!

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-rusove-ostrelovali-na-ukrajine-dalsi-jadernou-elektrarnu-40409041


Tělo s oprátkou i odříznutým šourkem. Izjum vydává děsivá svědectví. Jen ať se nás bojí, zní v ruské TV:
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-telo-s-opratkou-i-odriznutym-sourkem-izjum-vydava-desiva-svedectvi-jen-at-se-nas-boji-zni-v-ruske-tv-40409063
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3530362-pulrok-ve-sklepe-sedm-srilanskych-studentu-osvobodili-v-charkovske-oblasti
https://www.facebook.com/groups/1474581979470108/?multi_permalinks=3214633312131624


https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/3432412-rusko-ukrajinsky-konflikt
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3529926-v-provizornich-hrobech-v-izjumu-lezi-podle-policie-hlavne-civiliste-na-misto-dorazi
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3530236-sedis-vystreli-ti-tesne-vedle-hlavy-a-pak-klidne-do-ni-popisuje-muz-zajaty-rusy-v
https://udalosti247.cz/komentare/putin-pousti-z-veznic-i-vrahy/

V Pobaltí začal platit zákaz vstupu ruským turistům
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-jste-disident-dokazte-to-v-pobalti-zacal-platit-zakaz-vstupu-ruskym-turistum-40409086
https://byznysdenik.cz/finance/panika-mezi-rusy-ve-finskych-lesich-zakopavaji-eura/mediatrend/
https://www.facebook.com/photo/?fbid=3409860452578982&set=gm.3214633312131624&idorvanity=1474581979470108
ferohrabal píše…
Naša slabosť povzbudila Rusko k ďalšej agresii, povedala Čaputová:
https://aktuality.sk/clanok/9K7b6TC/nasa-slabost-povzbudila-rusko-k-dalsej-agresii-povedala-caputova/
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-demokraticky-svet-musi-byt-hlasem-ukrajiny-rekla-caputova-v-osn-40409273

"Tí, ktorí teraz mlčia o tomto novodobom imperializme, alebo sa na ňom tajne spolupodieľajú, prejavujú nový cynizmus, ktorý rúca svetový poriadok, bez ktorého nie je možný mier," povedal Macron. (TASR)

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23011577/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-20-9-2022.html
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-ruska-valka-je-navrat-do-doby-imperialismu-a-kolonialismu-rekl-macron-v-osn-40409271


https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/na-nase-jednotky-ve-vesnici-prisli-az-druhy-den-ukrajinci-os/r~364c749837fe11edbe29ac1f6b220ee8/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/pobalti-rusky-mluvici-obyvatele/r~2fe0c992350111ed8c6f0cc47ab5f122/

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-rusko-specha-s-pseudoreferendy-na-okupovane-ukrajine-protiofenzivu-by-prezentovalo-jako-utok-na-svou-zem-40409205

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-lukasenko-pripravuje-belorusko-na-mozne-vyhlaseni-valecneho-stavu-40409264



https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse

https://telegraf.com.ua/novosti-ssha/2022-09-20/5717038-v-ssha-pridumali-krasivyy-otvet-na-putinskie-referendumy

https://telegraf.com.ua/novosti-ssha/2022-09-20/5717033-pomozhet-li-rossii-mobilizatsiya-general-ssha-dal-pechalnyy-dlya-kremlya-prognoz

https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-09-20/5717027-parad-referendumiv-zmi-diznalisya-khto-z-verkhivki-kremlya-za-tsim-stoit

ferohrabal píše…
https://cnn.iprima.cz/general-sedivy-prvni-pujdou-vojaci-zakladni-sluzby-putin-je-na-frontu-posle-uz-na-podzim-186833

"Mobilizace je zlomový bod. Rusové budou mít převahu", varuje generál Šedivý ....
ANO, ale tuto převahu můžeme zvrátit MY (Západ), pokud okamžitě dodáme Ukrajině všechnu výzbroj, kterou požaduje a která nám leží zbytečně ve skladech - hlavně po celé západní Evropě, kde je všem platná jako mrtvému kabát = hlavně tanky a vrtulníky a desítky raketometů a houfnic, namísto jednotlivých kusů, včetně špičkové dalekonosné munice !! = a vytvoříme zároveň elektronický / kybernetický protiraketový deštník nad Ukrajinou

p.s.
Zeman: "Adekvátní reakcí na ruskou mobilizaci by bylo zvýšení pomoci Ukrajině"




https://www.youtube.com/watch?v=1mvaNZl0sN4

https://www.youtube.com/watch?v=QZvKT_wi0lU

https://www.youtube.com/watch?v=zkOOPy9Lr_s

https://www.youtube.com/watch?v=zkOOPy9Lr_s

https://www.youtube.com/watch?v=dafRLfDwpDM
ferohrabal píše…
27/9

10:41
Kazachstan chce pomáhať Rusom utekajúcim pred mobilizáciou, vyhlásil to prezident Tokajev. 
Tokajev podľa svojej tlačovej služby skonštatoval, že o ruských občanov, ktorí utekajú pred "beznádejnou situáciou" vo svojej krajine, sa "treba postarať a zaistiť im bezpečnosť".
Podľa ministerstva vnútra od vyhlásenia mobilizácie v Rusku vstúpilo na územie Kazachstanu približne 98-tisíc Rusov.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23017552/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-27-9-2022.html

10:28
Rusi utekajúci pred mobilizáciou platia vysoké sumy za miesta v súkromných lietadlách. Cestujú najmä do Arménska, Turecka a Azerbajdžanu, ktoré im umožňujú vstup bez víz. Za miesto v lietadle zaplatia aj 28-tisíc eur.
Cena za prenájom osemmiestneho stroja sa pohybuje zhruba od 90-tisíc do 150-tisíc libier, čo je niekoľkonásobne viac než zvyčajne. Ruská spoločnosť FlightWay, ktorá ponúka lety súkromnými lietadlami, uvádza, že dopyt po jednosmerných letoch do Arménska, Turecka, Kazachstanu a Dubaja vzrástol až 50-násobne.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23017552/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-27-9-2022.html?ref=njctse

10:09

Na hranici medzi Ruskom a Gruzínskom vznikne pracovisko vojenskej správy, ktoré bude plniť úlohy vyplývajúce z mobilizácie. Kvôli návalu ľudí, ktorí sa chcú dostať do Gruzínska, im gruzínski pohraničníci umožňujú prejsť hranicu pešo alebo na bicykli.
Za posledný týždeň prešlo cez priechod Verchnij Lars 37 500 vozidiel a 115-tisíc ľudí,

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23017552/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-27-9-2022.html?ref=njctse
***
před protiofenzívou Ukrajiny v Charkovské oblasti ruské velitelství v Izjumu zasaženo vysoce přesnými americkými raketami HIMARS.
Ukrajinci zde zabili plukovníka Borise Totikova, velitele raketových vojsk a dělostřelectva ruské 35. kombinované armády. O jeho pohřbu podle agentury Unian informoval ruský server Ryazan News. K pohřbu došlo v Rjazani v neděli 25. září.
***
ferohrabal píše…
Vše jde podle plánu (ale ne Putlerova) :)
28/9 2022

12:18
Posledné tri turecké banky sa odpájajú od ruského platobného systému Mir.
Platební systém Mir, který v Rusku funguje od roku 2017, používá více než polovina ruské populace. Tento měsíc z něj vystoupil například Uzbekistán, už před ním to udělal Kazachstán či Tádžikistán.
***
12:37
Poľsko a Bulharsko vyzývajú svojich občanov, aby opustili Rusko. Moskva pre mobilizáciu uvažuje o úplnom zatvorení hraníc so susednými štátmi. Z krajiny pre obavy z odvodov utekajú státisíce mužov.
Bulharské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vyzýva občanov, aby sa zdržali ciest do Ruska a tým občanom, ktorí v krajine sú, odporučilo, aby zvážili možnosť rýchleho odchodu s využitím v súčasnosti dostupných dopravných prostriedkov.

****

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-09-28/5717675-voyna-den-216-vsu-prodvigayutsya-na-kharkovshchine-i-postepenno-okruzhayut-gruppirovku-voysk-rf

ferohrabal píše…
Novinky z fronta: Podzim bude veselý / Všechno jde podle plánu!! (Ruští okupanti dostávají na prdel):

Těla mrtvých Rusů zůstávají podél frontové linie. Čekají na návrat domů v černých igelitových pytlích.. Za ustupujícími ruskými vojsky zůstává kromě všudypřítomné destrukce i mnoho lidských obětí vpádu na Ukrajinu. Nejčastěji jde právě o ruské vojáky, jejichž těla spolubojovníci nechávají ležet podél celé frontové linie. S jejich identifikací i následným odesláním do Ruska pomáhá ukrajinská strana. Stovky zemřelých vojáků čeká transport domů například ve speciálních chladicích vlacích.
Ukrajina je připravena vrátit tato těla agresorovi.

Stovky ruských zajatců plní ukrajinské zajatecké tábory. Někteří se vzdávají i s obrněnou technikou.

https://www.facebook.com/PortalMilitarny/videos/1202794040305645
https://www.facebook.com/PortalMilitarny/videos/467259198688876
https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/633319368202328
https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/788648219131951
https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/1717201635325153
https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/500688741611065
https://www.facebook.com/jiri.skalsky.1/videos/485729660123601
ferohrabal píše…
Namísto mnoha slov:
https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/1744308819266337
https://www.facebook.com/watch?v=469275755160861
https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/578535220692405
https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/videos/3281674915390606
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-10-07/5718687-vsu-kontratakuyut-pod-kupyanskom-i-na-luganshchine-aktualnye-karty-boev-v-ukraine
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-10-07/5718679-voyna-den-226-vsu-udachnymi-atakami-pozdravlyayut-putina-s-yubileem
https://www.facebook.com/1281698530/videos/g.1474581979470108/643255917338481
https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/videos/527683679168123
https://www.facebook.com/radiosvoboda.org/videos/448665217305772
ferohrabal píše…
Сегодня очень красивое утро! это для Врбетице: https://www.youtube.com/watch?v=BtBiOzhYlAE 🙂 Из имеющихся изображений я бы лично исключил 90% официальной версии Кремля о бомбе в машине!! Я предполагаю 70% лодка со взрывчаткой под мостом или 30% ракета... Просто снос самовольной постройки на чужой земле 🙂 Жду окончательного сноса

https://www.facebook.com/vokinburt/videos/1040885349919241

https://www.facebook.com/1281698530/videos/g.1474581979470108/478771147502762

https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/483597500354438

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3534649-ukrajinsky-velitel-zaluznyj-zavital-na-twitter-vojaci-ho-maji-za-hrdinu
ferohrabal píše…
Dneska opravdu krásné ráno! to je za Vrbětice: https://www.youtube.com/watch?v=BtBiOzhYlAE 🙂 Z dostupných snímků bych osobně na 90% vyloučil oficiální verzi Kremlu o bombě v autě!! Tipuji na 70% člun naložený výbušninami pod mostem nebo z 30% raketa... Prostě odstranění nepovolené stavby na cizím pozemku 🙂 Těším se na definitivní demolici

https://www.facebook.com/vokinburt/videos/1040885349919241

https://www.facebook.com/1281698530/videos/g.1474581979470108/478771147502762

https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/483597500354438

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3534649-ukrajinsky-velitel-zaluznyj-zavital-na-twitter-vojaci-ho-maji-za-hrdinu

ferohrabal píše…
Izrael vyloučil dodávky zbraní na Ukrajinu.

https://www.lidovky.cz/svet/ukrajina-rusko-valka-izrael-zbrane-obchod-rakety-vzdusna-obrana.A221019_140750_ln_zahranici_vag

V tom případě je na místě, aby EU a USA zastavily všechny dodávky zbraní i obrannou spolupráci s Izraelem se stejným zdůvodněním jako Izrael odmítá pomoc bránící se Ukrajině! Ať Izraelcům pošlou taky jenom lékárničky a deky namísto protiraketových systémů!
ferohrabal píše…
‼🥸 Pomyslná kudla v kapse se mi otvírá nad každodenními žabomyšími polemikami a rezolucemi k ruské agresi proti Ukrajině, zatímco nejsme schopni udělat ani pár fakticky bezbolestných a zároveň logických kroků v souladu s principy západní demokracie!
Pominu-li chronický problém salámové metody dodávek (vesměs zastaralých) zbraní, bez dostatečné zásoby munice a v nedostatečném množství (ačkoliv některé země NATO ležící tisíce kilometrů od fronty mají skoro plné sklady a garáže i 2 roky po začátku války), liknavost při kontrole dodržování sankcí, resp. při zavádění sankcí sekundárních, a neochotu provést např. kybernetický útok proti ruským strategickým cílům, je zde celá řada řekněme pasivních kroků, k nimž měl Západ již dávno přistoupit:
1) Anulování dohody z Montreaux (jejímiž signatáři jsou de facto jen členové NATO) a tím uvolnění Bosporské úžiny pro plavidla třetích stran (za účelem odminování námořních tras v Černém moři a zásobování Ukrajiny i ukrajinského vývozu;
2) Zablokování veškerého zásobování a dopravního spojení ruské okupační posádky v Podněstří přes území a vzdušný prostor zemí NATO a Moldavska;
3) Zmražení bilaterálních diplomatických styků států EU s Ruskem a jejich omezení na jednu jedinou společnou misi EU v Moskvě a reciproční ruskou misi v Bruselu (a tím pádem eliminaci působení stovek ruských „diplomatů“ z GRU/SVR/FSB a jejich expozitur po celém Západě, jakož i vyloučení různých individuálních jednání s Kremlem);
4) Vytvoření protiraketového (PLO) štítu NATO alespoň nad nejbližším ukrajinským pohraničím (odůvodněné mimochodem i řadou incidentů, kdy ruské rakety a drony dopadly území anebo narušily vzdušný prostor Polska, Moldavska a Rumunska, a je pouze otázkou času, kdy dojde k zásahu území NATO s tragickými důsledky!);
5) Zmražení kontraktů se švýcarskými zbrojovkami, jejichž výrobky (zbraně či munici) nelze de facto použít v žádném válečném konfliktu kvůli tamním „pacifistickým“ zákonům;
6) Odebrat bankovní licence, resp. omezit využívání služeb bank, které odmítají poskytovat překlenovací úvěry nebo další služby zbrojovkám, anebo dokonce podnikají v Rusku, a zároveň vytvořit státní fondy pro úvěrování zbrojní výroby, resp. zvýhodnit banky, které se staví k obraně demokracie zodpovědně (obrana státu, potažmo EU, nemůže záviset na libovůli bankéřů a oligarchů, navíc tváří v tvář ruské válečné ekonomice, kterou ve fašistické diktatuře nelimitují žádné humanitní či legislativní ohledy a zásady).
7) Naprostou a zásadní prioritou by měla být konfiskace ruského majetku a bankovních účtů na Západě a vložení výnosů do fondů k financování výzbroje, hospodářské pomoci a poválečné rekonstrukce Ukrajiny !!
=================================
Přesně tak .... a není to téma na filozofování!
https://medium.seznam.cz/clanek/topi-pigula-chovejme-se-k-rusku-jako-k-lodi-na-ktere-vypukl-mor-48963

Populární příspěvky z tohoto blogu

Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě nácků a rudých švábů

Cestovní zápisky z Ruska aneb Rusko je jiná planeta!