"IMPERIALISTICKÉ INTERVENCE" A AMERICKÉ ZÁKLADNY





K oblíbenému argumentu našich kremrolí a amerikanofobů, kolika intervencí se dopustily imperialistické Spojené státy po celém světě a o tom, jak USA podporovaly ten či onen nedemokratický režim musím upozornit na skutečnost, že ony intervence byly vesměs podmíněny šířením rudého moru napříč kontinenty. Stačí nahlédneme-li do níže uvedených map, znázorňujících šíření komunistické ideologie a rozšiřování sovětského vlivu - od nastolování prosovětských režimů, po podporu marxistických a maoistických povstaleckých hnutí a teroristických organizací od jv. Asie přes Afriku až po Latinskou Ameriku.
Je nepochybné, že veškeré "imperialistické invaze" byly motivovány Trumanovou doktrínou o "zadržování komunismu" reagující na sovětskou rozpínavost a ideologickou diverzi, ohrožující samotnou existenci "svobodného světa" (tj. euroatlantické civilizace). Ze stejného důvodu byly mnohdy Západem podporovány i různé pofiderní režimy (jako Somozova, Diemova či Pinochetova diktatura), pokud byly s to hrát roli protipólu komunistického nebezpečí, jež svým charakterem a globálními mocenskými aspiracemi bylo nepoměrně větší, než režimy lokálních despotů. Šlo prostě o "vyhánění čerta ďáblem", akceptování nutného (menšího) zla, nikoliv o svobodnou volbu výběru ideálního partnera.
Ze stejným příčin podporovaly USA v 80. letech i afghánské mudžahídy, jelikož to byl jediný způsob, jak eliminovat sovětské záměry získat okupací Afghánistánu nástupiště k ovládnutí Perského zálivu a fakticky i Středního východu. (Ostatně již v závěru WWII se Sověti pokusili připojit ke komunistickému bloku Irán {jenž částečně okupovali} a Řecko {kde podporovali komunistické povstání}, a usilovali o rozšířené své sféry vlivu na Turecko {jehož východní provincie hodlali přímo začlenit do SSSR}.

Pokud jde o reálnost ruských/sovětských ambicí ovládnutí světa - stačí se mrknout na mapy uvedené na blogu:  http://ferohrabal.blog.cz/1511/diky-bohu-ze-si-amerika-hraje-na-svetoveho-policajta




Ještě k oblíbenému tématu zahraničních vojenských základen:


Stále dokola (již od dob SSSR) slýchávám stupidní argument antiamerikanistů, komunistů a pseudo-pacifistů, že Rusko (potažmo SSSR) je obklíčeno sítí amerických (imperialistických) vojenských základen, jež mají být východištěm budoucí invaze Západu (imperialistických sil), jenž nesnívá o ničem jiném, než jak by Rusko obsadil a rozparceloval. Takže předkládám (těm, kdož hledají pravdu, nikoliv záminku k provokování), několik základních podnětů k zamyšlení:

1) Především stačí trochu rozumu (těm slabším v počtech pak kalkulačka), aby soudný člověk pochopil, že ony bolševické žvásty o síti amerických (imperialistických) vojenských základen obkličujících Rusko, jsou blábol už jen z hlediska logiky.
Jestliže USA mají v zahraničí (včetně mírových misí v krizových oblastech - J. Koreji, Afghanistánu, Syrii a Iráku – a zřejmě i posádek plavidel US Navy) 300 000 vojáků a využívají 800 vojenských "základen", vyplývá to, že průměrně připadá na jedno takové zařízení 375 MUŽŮ!  Z toho je jasné, že ve většině případů nejde o žádnou klasickou základnu (jako je Sevastopol, Tiraspol či Kaliningrad, kde je posádkou několik ruských divizí!), nýbrž o radarovou / monitorovací / retlanslační stanici, styčnou misi, logistické nebo výcvikové centrum apod., jejichž "posádku" tvoří 5, 10, 20 amerických vojáků, kteří obvykle nedisponují ničím více než pár automatickými puškami (oproti ruským základnám strategických bombardérů, raketových a tankových divizí podél hranic EU - v Podněstersku, Bělorusku, na Krymu, v Kaliningradské oblasti a okupovaných regionech sev. Kavkazu například).

2) Rusko nepotřebuje další základny, pokud má ze svých současných na dostřel polovinu světa, včetně hlavních dopravních a energetických tepen Západu (jako je Suez, Bospor, Perský záliv, Panamský průplav a Malacký průliv či kaspická a severomořská naftová pole - podívejte se na mapu, resp. ještě lépe na GLOBUS!

3) Už dávno má mírumilovné RUSKO základny v Arménii, Ázerbájdžánu, Sýrii, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Bělorusku, na Kubě a ve Vietnamu, jakož i na okupovaných územích v ukrajinském Sevastopolu, Abcházii a Jižní Osetii, v Moldávii (tzv. Podněsterské republice), v Kaliningradu, Karélii, Tuvě, na Sachalinu a na Kurilských ostrovech.
V říjnu 2014 odsouhlasila rozmístění ruských vojenských základen na svém území Argentina. V únoru 2015 podepsalo Rusko smlouvu o pronájmu letecké a námořní základny na Kypru. Naposledy na podzim 2018 o základně v Eritreji. Od r. 2014 Kreml podepsal 19 vojenských kontraktů s africkými zeměmi a tisíce příslušníků ruských "soukromých" armád (Vagnerovy společnost atd.) působí kromě Sýrie i v Gabonu, Súdánu, Libyii, Středoafrické republice a v Bosně.

4) Momentálně navíc Rusko jedná o pronájmu dalších základen v Srbsku, Řecku, Alžírsku, Angole, Mosambiku, Nikaragui, Venezuele, Singapuru a na Seychelách, atd. – jak potvrdil min. obrany, gen. Šojgu - viz oficiální zprávy RIA/TASSu.

Ostatně až do rozpadu Sovětského svazu měla Moskva – kromě okupačních posádek v zemích Varšavské smlouvy a Mongolsku - svou námořní základnu na Kubě, v Somálsku, Jemenu, v Sýrii, Etiopii a Vietnamu, a opěrné body sovětského námořnictva byly ještě v dalších 6 státech, zejména v Africe (Alžírsku, Angole, Egyptě, Guinei, Mozambiku, Libyii). Pokud se odtud Rusové stáhli, pak hlavně díky tomu, že jednak neměli na pronájem a jednak jim postupně zrezivěla jejich flotila - nikoliv na základě jakéhosi záchvatu mírumilovnosti.

Nevím tedy, kdo koho obkličuje!? Onen dramatický popis „Ruska obklíčeného americkými základnami“ je stejně imbecilní jako situace, kdy 15 policajtů „obklíčí“ pevnost obsazenou 500 po zuby ozbrojenými gangstery.
Prostě, kdo chce znát fakta, ten si je najde, pitomci vždy vyrukují jen s provokačními kydy a pak sklapnou.
Jako vždy platí, že KDO CHCE PRAVDU NAJÍT, TEN SI JI NAJDE, a ten, kdo sleduje jiné cíle, má svou pravdu již dopředu naprogramovanou, resp. si vybírá jen takové informace, které se mu "hodí do krámu" - a je naprosto imunní vůči jakýmkoliv faktů a argumentům!

Pokud by NATO chtělo skutečně získat nadvládu na Euroasijským prostorem (sféru vlivu SSSR), bylo by k tomu přistoupilo v době všeobecného rozpadu východního bloku a zhroucení post-sovětských ekonomických a vojensko-mocenských struktur začátkem 90.let min. století a nečekalo by 20 let na nástup kremelských jestřábů k moci a obnovu imperiálních ambic Ruska.
Jenže právě v okamžiku ROZPADU SSSR a největšího oslabení Ruska se Američané z jeho příhraničních oblastí STAHUJÍ a vyklízejí většinu vojenských základen podél ruských hranic! Pod dojmem iluze, že Rusko směřuje k demokracii, Pentagon v rámci programu BRAC úplně zrušil desítky vojenských základen, příkladem může být islandský Keflavík (zavřená v r. 2006), největší a nejdůležitější americká letecká základna v sev. Atlantiku na které v dobách studené války sloužilo až 15 tisíc amerických vojáků, nebo základna Lajes na Azorech, případně Rhein-Main Air Base ve Frankfurtu (zavřená r. 2005), AFB Mildenhall, Alconbury, Molesworth atd …

Fakta hovoří jasně: Od r. 1989 zmizely z Evropy čtyři pětiny jaderné výzbroje aliance a většina amerických vojáků. Do r. 2013 americká armáda stáhla z Evropy prakticky všechny tanky a obrněnce (v r. 2013 se stáhly z Německa poslední americké tanky Abrams). Měla tak skončit 70 let trvající poválečná éra masivní americké přítomnosti v Evropě. V době vrcholu takzvané studené války bylo především v Německu rozmístěno až 20 amerických obrněných divizí, tedy 6 000 tanků (přičemž nyní – a teprve od r. 2015 - je v Evropě také nasazena americká obrněná brigáda o síle 3300 mužů). Ještě v r. 1980 bylo v Evropě 200 tisíc amerických vojáků. Loni to bylo – a to i po dodatečném posílení kvůli chování Ruska – pouhých zhruba 33 tisíc mužů)!!! I průměrně inteligentní člověk si zdravým selským rozumem vydedukuje souvislosti.

 Všechny aktuální strategické plány NATO jsou jen jednoznačně reakcí na jednotlivé dobrodružné a agresivní akce RF vůči svým sousedům a Západu obecně. Celá poslední dekáda ruské zahraniční politiky je ve znamení provokací, ekonomického i vojenského vydírání, vyhrožování silou a vojenských intervencí - od Gruzie přes Ukrajinu, Moldavsko a Pobaltí až po Skandinávii a Arktidu. Není tedy divu, že Západ konečně reaguje - byť i navíc se zpožděním a liknavě, víceméně dokopáván Američany, kteří nemají chuť věčně hrát nevděčnou roli zachránce  - změnou obranné strategie. ....

p.s.
Jsou úsměvné ony donekonečna omílané bludy o úsilí „amerického imperialismu“ destabilizovat kvůli ropě, plynu a nerostným zásobám hned tu, hned onu zemi. USA se totiž v posledních desetiletích staly se významným exportérem nafty i plynu (hlavně z břidlic). Po zrušení zákazu exportu ropy začínají Američané namísto dovozu naopak vyvážet ropu do celého světa. Tento export už má schopnost znatelně ovlivňovat globální trh s touto strategickou surovinou.  Dodávky směřují do Francie, Německa, Nizozemska, Izraele, Číny a Panamy a podle obchodníků brzy zamíří i do dalších míst světa, jakmile se do vývozu zapojí přístavy na západním pobřeží USA. Rostoucí objemy exportu z USA už  nyní "děsí trhy". Spojené státy totiž v současnosti těží zhruba 9,2 milionu barelů ropy denně (z toho asi polovina pochází z břidlicových ložisek). Do roku 2014 se zvyšovala rekordními tempy kolem 15 procent ročně a Mezinárodní agentura pro energii (IEA) předpověděla, že produkce v USA bude dále růst a v r. 2021 dosáhne rekordního maxima – více než 14 milionů barelů denně. TÍM BY PODSTATNĚ PŘEKONALA NYNĚJŠÍ TĚŽBU NEJVĚTŠÍCH SVĚTOVÝCH PRODUCENTŮ RUSKA A SAÚDSKÁ ARÁBIE, jejichž těžba se pohybuje nad 10 miliony barelů denně).
Totéž se týká americké produkce břidlicového plynu, jež nabývá v posledních letech na významu. Obrovský boom zažívá především v USA, kde se stal v posledních 10 letech nejrychleji rostoucí těžařskou aktivitou. Zvýšení produkce plynu a ropy, především díky těžbě z břidlic, způsobilo rapidní pokles cen obou komodit a významně podpořilo růst amerického hospodářství. Ve světovém měřítku znamená pokles cen energií pro americké společnosti významnou konkurenční výhodu. V Evropě ovšem senzaci v podobě levného zdroje energie, který by mohl nahradit uhlí a vést ke snížení emisí uhlíku, poněkud brzdí komplikovanost těžby a environmentální rizika s ní spojená.

I když pomineme jednoznačný fakt téměř úplné energetické soběstačnosti USA (na rozdíl od naší země a Evropy obecně!) stačí POUŽÍT ZDRAVÝ ROZUM, abychom pochopili nesmyslnost báchorek o ekonomickém pozadí amerických intervencí! Pro byznys je totiž nejlepší klid, který zaručují ve Třetím světě právě diktátoři, a nejhorší pro něj může být nekonečná válka na S.Východě či na Ukrajině. Dneska nejsme v 18. či 19. století, kdy bylo třeba okupovat další a další teritoria, jak dodnes usiluje Rusko. Globální ekonomika nejde do kupy s imperialistickými válkami, jež destabilizují trhy a ohrožují energetické a zásobovací trasy. Proto se také tak dlouho zdráhal Západ (a hlavně Amerika) angažovat jak v Libyi, tak v Sýrii, a zasáhly váhavě, až když začal tamní konflikt přerůstat hranice regionu (když jednak hrozilo jeho rozšíření, jednak v jeho důsledku došlo k masovému exodu obyvatelstva).


Otevřít popis



Nejdůležitější vojenská cvičení NATO jako celku, jednotlivých zemí Aliance a Ruska v letech 2013 a 2014. Srovnávány jsou počty nasazených sil.

Nejdůležitější vojenská cvičení NATO jako celku, jednotlivých zemí Aliance a Ruska v letech 2013 a 2014. Srovnávány jsou počty nasazených sil.


Doporučuji také články

„TAJEMNÉ POZADÍ ANTIAMERIKANISMU“:

2. STUDENÁ VÁLKA MEZI RUSKEM A ZÁPADEM ??
+
„RUSKO - poslední koloniální mocnost“:







Rusové ukázali Arktický trojlístek, moderní základnu za polárním kruhem




Ruská vojenská základna Arktický trojlístek na ostrově Alexandřina země. | foto: Ministerstvo obrany Ruské federace
Ministerstvo obrany spustilo na svém webu interaktivní 3D exkurzi, která zájemce provede po všech zákoutích arktické základny rozkládající se na ploše 14 tisíc metrů čtverečních. Ambiciozní projekt má podobu trojcípé hvězdy v barvách ruské vlajky.
Vojenská infrastruktura se podle ministerstva skládá ze staveb„zvláštního účelu“, velících středisek, garáží vojenské a speciální techniky, autonomního energobloku a skladišť. Najdeme zde i tělocvičnu, kinosál, knihovnu, oranžérii či odpočinkovou místnost se stolním tenisem.

Fotogalerie

Armáda uvádí, že vojáci mohou díky „modulární skladbě základny úspěšně plnit rozkazy v obtížných klimatických podmínkách“.
Arktický trojlístek bude plně samostatný, zásoby by místní posádce čítající až 150 lidí měly vydržet půldruhého roku. Přísun energie zajistí čerpací stanice vybudovaná na břehu ostrova, která bude pumpovat pohonné hmoty z tankerů na základnu.
Arktický trojlístek se nachází na ostrově Alexandřina země, nejzápadnější výspě souostroví Země Františka Josefa. Jde o nejseverněji položený ruský vojenský komplex. Na základně, v jejímž okolí panují až padesátistupňové mrazy, by mohly být rozmístěny i stíhačky MiG-31 a stíhací bombardéry Su-34.
Rusko v posledních letech pilně pracuje na vojenské expanzi za polární kruh. Buduje nové jaderné ledoborce, obnovuje zašlé sovětské základny a staví nové. Ve hře jsou především nezměrné zásoby ropy a zemního plynu. Zbraně pro Arktidu se stanou i jedním z hlavních motivů letošní vojenské přehlídky na Rudém náměstí konané k výročí konce druhé světové války v Evropě (více zde).


Alexandřina země
Alexandřina země
































Komentáře

ferohrabal píše…
Intervence v Libyi:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kaddafiho-valky-v-africe.A110321_160502_domaci_jw

Populární příspěvky z tohoto blogu

Drtivá porážka Ruska - jediná šance na dosažení míru v Evropě!

Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě nácků a rudých švábů

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost