"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

 




"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost








"Ruská pravda" je odedávna v příkrém rozporu s chápáním zbytku světa (ať již jde o události roku 1812, 1853, 1918, 1939, 1941, 1945, 1968 anebo 2014), není tedy divu, že se není Rusko schopno se Západem na ničem domluvit.



Názornou ukázkou rozdílu mezi pravdou objektivní a tou ruskou je třeba vykreslování příčin a okolností II. světové války oficiální sovětskou i postsovětskou (ruskou) historiografií jakožto střetu nevinné a mírumilovné Země Sovětů, zákeřně napadené krvelačnými nacistickými hordami, anebo sibiřské anabáze čs. legií jako "řádění loupeživých Běločechů".
.


Ovšem zcela ve stylu tzv. "ruské pravdy" postupují ruští historici i v případě Napoleonova ruského tažení (v ruské historiografii Vlastenecké války), které popisují jako pokus imperialistického Francouzského císařství ovládnout Ruské impérium, které Francouzi zákeřně a bezdůvodně napadli. Zcela opomíjejíc fakt, že předtím - v r. 1806 - Rusové nejprve společně s Pruskem přepadli Francii a Napoleon vpadl do Ruska teprve poté, co Rusové porušili Tylžskou mírovou smlouvu (uzavřenou po jejich porážce v bitvě u východopruského Friedlandu v r. 1807) a v roce 1811 začali znovu přesouvat vojenské jednotky k hranicím, na řeku Němen.

Stejně jako v případě II. světové války, kdy nešlo na východní frontě jen o střet SSSR a zemí Osy (Německa, Itálie a Japonska), ani v případě „francouzsko-ruské války“ v r. 1812, nešlo jen o konflikt mezi Francií a Ruskem. Na straně Francouzského císařství se totiž války zúčastnilo Bádensko, Bavorsko, Berg, Hesensko, Ilyrské provincie, Itálie, Neapolské království, Sasko, Septinsulární republika, Španělsko,, Švýcarsko, Varšavské knížectví, velkovévodství Frankfurt a Würzburg, Vestfálsko a Württembersko, jakož i holandská, portugalská, irská a belgická legie.

Spojenci Francie pak bylo Dánsko, Norsko, Prusko, Portugalsko a Rakousko.
Přičemž zatímco Rusové se vítězstvím nad Napoleonem pyšní, třeba pro všechny slovanské národy Evropy byla Napoleonova porážka těžkou ranou, jelikož se upevnila moc nejreakčnějších evropských režimů – pruské, rakouské a ruské monarchie – pod jejichž jhem strádaly.

Zrovna tak Krymská válka v letech 1853-56 mezi carským Ruskem a koalicí tvořenou Osmanskou říší, Británií, Francií a Sardinským královstvím nebyla válkou dobyvačnou (jak ji dezinterpretují ruské učebnice), nýbrž odvetou za ruskou okupaci Valašského a Moldavského knížectví a zmařením ruského pokusu ovládnout Balkán a Bospor.







A tak bychom mohli pokračovat od jedné historické události k druhé.
V kostce: Kdykoliv dorazili kozáci do střední a západní Evropy, byla to katastrofa pro evropskou civilizaci, ať to bylo v letech 1805-14, v r. 1849 anebo 1945.






Třeba klíčem k pochopení výše a smysluplnosti ztrát Rudé armády ve II. světové válce může být níže uvedená tabulka zobrazující bilanci Zimní války, kdy se navíc Sověti neutkali s rovnocenným či silnějším protivníkem (jako byl následně Wehrmacht), nýbrž s mnohonásobně slabší a technicky zaostalou finskou armádou! Z uvedeného skóre jasně vyplývá jednak neschopnost sovětského velení, jednak jeho a bezohledné používání živé síly jakožto příslovečného kanonenfutru, jenž při opakovaných stečích proti nacistickým pozicím jednoduše velitelé tak dlouho hnali proti kulometům, až mrtvoly rudoarmějců zaplnily nepřátelské okopy a přeživší po nich mohli přeběhnout. 






Za posledních 100 let jakoby se v postavení a vztahu Ruska vůči světu, ani v Rusku samotném (co do uvažování i zaostávání životní úrovně za Západem), nic zásadního nezměnilo. V ruské mezinárodní politice je zcela zřejmá kontinuita StalinBrežněvAndropovPutin.










S odstupem času se tak jeví srpnová okupace Československa jako pouhá etapa krvavé štafety mezi maďarským a čečenským masakrem. Jednotlivé epizody rusko-evropských vztahů se dají všelijak interpretovat či dezinterpretovat, avšak podívá-li se člověk na historiogram či "timeline" moderní evropské historie, vidí, že jím vine kontinuální červená čára ruských agresí – od brutálně potlačených polských povstání proti ruské nadvládě v 18. a 19. století přes ruskou genocidu kavkazských národů generálem Jermolovem, rusko-finskou Zimní válku, Katyňský masakr a krvavé potlačení maďarské revoluce v r. 1956 až po Putinovu Čečenskou válku, anexi Abcházie, Jižní Osetie a Krymu a hybridní agresi na Donbasu.








Při každé návštěvě "nového" Ruska si připadám jako ve sci-fi, jako bych cestoval v čase - nazpět. Stačí popřepínat pár televizních kanálů.


      Jestliže na TV Zvězda, která je fakticky hlásnou troubou kremelských jestřábů a stalinistů, fedrují od rána do večera do éteru filmy "pro pamětníky" (válečné a budovatelské, resp. komsomolské romance) a tendenční historické dokumenty á la "ze světa násilí a bezpráví", na Kanále 1 dávají takřka denně několikahodinové "diskuze" mezi putlerovci, žirinovci a komunisty a kanál Rossija 24 masíruje ego patriotů chvalozpěvy o grandiózním mezinárodním ohlasu šampionátu a radostných zítřcích, na stanici Mir pionýrský oddíl právě hatí hanebný pokus aristokrata zmocnit se rodinného klenotu, ukrytého jeho matkou před bolševiky.
Není tak ani divu, že podle průzkumu ruské agentury Levada (zabývající se nezávislými průzkumy veřejného mínění) stoupl za posledních 7 let třeba podíl Rusů schvalujících sovětsko-nacistickou smlouvu z r. 1939 z 33 na 45%, zatímco jen 17% dotázaných tuto smlouvu odsuzuje.





Téměř 45% Rusů pak vůbec neví, že 17. září 1939 Rudá armáda zaútočila z východu na Polsko[1] a 38% dotázaných neví zhola nic o paktu Molotov-Ribbentrop. O existenci tajného dodatku je přesvědčeno jen 40% Rusů, 15% jej považuje za výmysl a 45% lidí o něm neslyšelo.







Co se týče okupace ČSSR v r. 1968 nebo Maďarské revoluce, je situace zhruba podobná. Jak ukazuje průzkum ruského nezávislého sociologického centra Levada či agentury FOMnibus, z Rusů ve věku 18-24 let ví o vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa jen 10%, v generaci třicátníků je to 13%. Z dospělých Rusů obecně pak jen zhruba třetina (32%) má aspoň nějakou představu o tom, co se v r. 1968 v Československu stalo, a 26% z nich okupaci ČSSR schvaluje, přičemž pod vlivem revanšistické propagandy v médiích počet Rusů, schvalujících okupaci stoupl od r. 2008 dvojnásobně.



Co se týče Maďarské revoluce, 57% Rusů o sovětském zásahu proti maďarským povstalcům v r. 1956 nic neví a polovina toho zbytku pak považuje tehdejší sovětskou intervenci za oprávněnou.







[1]     Správně na tuto otázku odpověděla jen asi desetina dotázaných.




Rusko očima svých sousedů v průběhu staletí:




































viz  též













Bohužel, ať se vám to líbí, či nikoliv, náš globalizovaný svět je nadále BIPOLÁRNÍ (stejně jako je duální celý vesmír), takže se holt každý musí rozhodnout - na základě rozumu či sympatie - KAM PATŘÍ! Neutralitu uvnitř světa, v němž žijeme, si může dovolit - díky svému IQ - pouze debil (IQ 50-69) či  imbecil (IQ 35-49), u jedinců aspoň průměrně inteligentních bývá jejich "neutralita" spíše projevem cynického oportunismu, resp. bezcharakterního "pragmatismu"!  Pokud tedy nejsou vlastníky soukromého ostrova a tudíž skrytě neparazitují na systému, kterým opovrhují a od něhož se distancují.

Já osobně se budu vždy spíše přiklánět k Americe (byť si ji neidealizuji), jelikož symbolizuje ideál společnosti založené na rovnosti a občanských svobodách (byť realita pokulhává, samozřejmě – jako vždy – za tímto ideálem), pokud si mohu vybrat jen mezi nedokonalou americkou demokracií a orientální despocií šmrncnutou marxismem či caro-papistickým impériem, putlerovskou kleptokracií, symbolizující ideál samoděržaví opovrhujícího demokracií, humanismem, rovností i občanskými svobodami. Jakousi reálnou třetí alternativou euoatlantické civilizace (potažmo EU/NATO) se totiž může jevit už jen islámská teokracie, představující fakticky jen odnož či vývojovou formu caro-papistické despocie (způsobem uvažování i metodami).

Na rozdíl od Ruska třeba odporní Američané uznali například nezávislost ČSR hned v r. 1918, nebojovali nikdy proti naší armádě, neodvlékali naše občany na Sibiř, neznásilňovali naše ženy a nedrancovali nikdy naši zem, neanektovali ani píď našeho (čs.) území, nedosadili nám tu komunistickou diktaturu, nepřetvořili naši zemi na 40 let v protektorát, neokupovali násilím naši zemi a jejich vojáci nezabíjeli naše občany ....  a nesnažili se ani nastolit diktaturu proletariátu nad celým světem  ............... takže NEMAJÍ ŽÁDNÝ ZÁJEM ANI POTŘEBU vytvářet americkou interpretaci moderních dějin! 

A tak z čistě „přízemního“, lidského pohledu, budu vždy preferovat jako spojence hegemona, jehož armáda nikdy neokupovala naší zemi, neimportovala nám na „osvoboditelských“ tancích zrůdnou bolševickou ideologii, nevraždila naše občany, nevyhrožuje mé zemi raketovým ostřelováním a nevraždí mé přátele, resp. režim, jenž (na rozdíl od sovětského/ruského) nikdy nezavraždil ani jediného mého příbuzného a nepřipravil mou rodinu (stejně jako značnou část národa) o majetek a práci celých generací.







Na tomto místě nutno zdůraznit, že tendence oddělovat fenomén SSSR a současného Ruska jsou v lepším případě projevem naivity. "Nové Rusko" je – ve smyslu obrody a vypořádání se s bolševicko-stalinistickou minulostí – asi tak „nové“, jako by bylo nové „demokratické Německo“, v jehož čele by stanul bývalý důstojník Gestapa; v jehož parlamentu by zasedali poslanci NSDAP s hakenkrajcem na klopě a jehož ulice by zdobily pomníky Hitlera a Himmlera, symboly svastiky a Mein Kampf za výklady knihkupectví.




A propos: Možná to někoho překvapí, ALE tak, jako kdysi jezdili do Moskvy anarchisté a komunisté (slovy Gottwaldovými) "učit se, jak zakroutit buržujům krky", dnes tam putují z celého světa i náckové, aby absolvovali kurzy, jak rozvrátit EU a NATO, … a ztroskotanci a naivní pitomci typu Monsona, Seagala, Depardieua a Snowdena. Přesně v souladu s Leninovou tézí o "užitečných idiotech".

Viz článek
"MOSKVA – Odvěká Mekka světové reakce"




Proč nás nemáte rádi?

Tuhle otázku, vyslovovanou s lítostivou hořkostí a ukřivděností, jsem si už v Rusku vyslechl snad stokrát.
Proč, proč, proč ....
Stačí znát trochu historii a každý si může odpovědět sám!
Vždyť se dá říci, že kdykoliv dorazili kozáci do střední a západní Evropy, byla to katastrofa pro celou evropskou civilizaci, ať to bylo v letech 1805-14, v r. 1849 anebo 1945.
Aby byl obraz "slovanské vzájemnosti" co nejúplnější můžeme na úvod zmínit třeba ruský podíl na potlačení povstání v Uhrách 1848-49, po kterém byl v Rakousko-Uhersku nastolen Bachův absolutismus a na dlouho potlačeny emancipační snahy slovanských národů Habsburské monarchie.[1]

Od počátku 20. století následuje celý řetěz ruských zásahů, které negativně, ba tragicky, ovlivňovaly naši historii, a projevů nepřátelství vůči našemu národu. Nejlépe pak vyniknou tyto aspekty česko-ruské vzájemnosti na pozadí česko-amerických vztahů.
Zatímco vláda Spojených států již 3. září 1918 de facto uznala Československou národní radu (ČSNR v Paříži) jako československou representaci, resp. vládu „česko-slovenských národů“, a stala se tak hlavním garantem naší budoucí státnosti[2], bolševické Rusko se v téže době (podpisem Brestlitevského míru) stalo faktickým spojencem Habsburků, což se hmatatelně projevilo v postoji ruské vlády vůči českým a slovenským zajatcům.[3]
Nejprve ruské úřady znemožnily dohodnutý přesun našich vojáků do Francie, zatímco zároveň propustily ze zajateckých táborů statisíce rakouských, maďarských a německých zajatců, kteří měli posílit armády Centrálních mocností na západní frontě, a následně se pak – z rozhodnutí Lenina a Trockého – dokonce pokusily naše legionáře odzbrojit a uvěznit.
Výše uvedeným krokem bylo velení čs. vojsk bolševiky vmanipulováno do pozice kontrarevoluční síly a přinuceno hledat jinou cestu, jak naše jednotky vyvést z Ruska. Sibiřská anabáze našich legií byla vynucena geopolitickou situací a nikoliv ambicemi jejich velení osvobodit Rusko od bolševického režimu anebo obsadit Sibiř, jak ji interpretují šovinističtí publicisté.
Pokud by si legie nevynutily volný průchod Ruskem se zbraní v ruce, skončily by tisíce našich vojáků v lepším případě v rakouských věznicích či komunistických lágrech, nejpravděpodobněji však v hromadných hrobech, stejně jako miliony bezbranných obětí bolševického teroru[4].
Poté, co Rudá armáda zablokovala legiím dohodnutou evakuační trasu přes Archangelsk, neexistovala žádná jiná, kterou by se Čechoslováci dostali z Ruska. Přímá cesta západním směrem byla totiž uzavřena díky tomu, že Polsko bylo v letech 1916-18 fakticky satelitním státem, protektorátem Ústředních mocností a poté (od února 1919 do března 1921) na jeho území probíhaly boje mezi Rudou armádou a Poláky.
Obdobná situace byla i na území Ukrajiny, kde až do r. 1921 probíhaly boje mezi ruskou Rudou a ukrajinskou Zelenou armádou, bělogvardějci a bolševiky, mezi polskou armádou a partyzánskou Revoluční povstaleckou armádou Ukrajiny pod vedením anarchisty Nestora Machna, mezi Němci a jednotkami Symona Petljury, resp. armádou hejtmana Skoropadského a silami Direktorátu.[5]
(Paradoxně i vztahy mezi nově vzniklým Československem a Německem byly lepší, než vztahy česko-ruské. V říjnu 1918 totiž německá vláda nevyslyšela výzvy sudetoněmeckých separatistů a odmítla vyslat do Sudet vojenské jednotky, díky čemuž tam došlo k nastolení československé státní moci a ustavení úředních orgánů bez krveprolití, resp. vesměs prakticky bez boje.
Již 29. října 1918 přichází do pražského Obecního domu jako první cizí diplomat právě německý konzul Friedrich von Gebsattel, aby blahopřál členům Národního výboru k vytvoření československého státu. Zároveň vyhlašuje: „Německo nemá zájem na připojení území Deutschböhmen, jenom žádá o ochranu německých občanů v Čechách.“)

Bratrské vztahy se sovětským Ruskem pak udržovali během celého meziválečného období především agenti Kominterny, čs. komunisté, kteří se – slovy s. Gottwalda – jezdili do SSSR „učit, jak buržujům vykroutit krky“. Tedy, podle sovětských instrukcí připravit likvidaci jediného demokratického režimu ve střední a východní Evropě a implantaci ČSR do kloaky sovětské říše. (Již v r. 1929 Gottwald jako nově zvolený poslanec v parlamentu otevřeně hrozil politickým odpůrcům likvidací: ,,... naším nejvyšším revolučním štábem je skutečně Moskva. A my se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk. A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistry!“.)

V srpnu 1944 Sověti iniciovali předčasné zahájení Slovenského národního povstání, jemuž měla přijít na pomoc Rudá armáda. Skupiny sovětských výsadkářů, shozené na Slovensku už v červenci 1944, svými akcemi na zdejších železnicích pak v podstatě vyprovokovaly příchod německých vojsk, takže povstalci byli nuceni okamžitě vystoupit, ačkoli povstání nebylo ještě pořádně připraveno.[6] Díky tomu, jakož i sovětskému zákazu vojenské podpory ze strany Američanů[7] (schopných zásobovat povstalce leteckým mostem ze severní Itálie[8]) bylo následně povstání utopeno v krvi.

V zájmu oslabení nacistických jednotek vzdorujících ruské ofenzivě vázáním několika divizí boji s povstalci.[9]

Díky nátlaku na Spojence a lživým tvrzením o bezprostředním postupu Rudé armády na čs. území Rusové jednak vyprovokovali květnové povstání v Čechách (které se jen šťastnou shodou okolností nezměnilo v národní tragédii), jednak lstí a za cenu nesčetných obětí dosáhli obsazení většiny československého území, které by jinak, možná i dávno před nimi, s minimálními ztrátami osvobodili Američané, kde si rudoarmějci počínali spíše jako na území obsazeném, než osvobozeném. Tím mám na mysli masové znásilňování žen, drancování a rabování, jakož i zavlečení desetitisíců čs. občanů do ruského GULAGu (kde tisíce z nich našly smrt).

Jen díky tomu, že se maršál Schörner, velitel skupiny armád Střed (Mitte), nechal americkou misí ve východočeských Velichovkách přesvědčit ke kapitulaci své milionové armády (namísto, aby realizoval plán změnit Českou kotlinu v poslední pevnost odporu – Festung Böhmen)[10], nedošlo i v ČR k naplnění slovenského scénáře. Květnové povstání totiž vypuklo 5. května na většině území Čech v přesvědčení (živeném Sověty), že Rudá armáda je už na cestě a dorazí během nejbližších hodin. Ta byla ovšem v té době vázána boji s nacistickými jednotkami ve Slezsku a v Sasku a do valné části českých měst dorazila až týden po vypuknutí povstání (9.5. 1945 byly hlavní síly Rudé armády na linii Liberec-Trutnov-Šumperk-Dačice, a např. do zmíněných Velichovek dorazili Sověti až 11. května). O podílu na osvobození Prahy pak svědčí samotná skutečnost, že při něm padlo 30 rudoarmějců.

Především ovšem "osvobození" podstatné části Československa Rudou armádou bylo ruskou prioritou proto, že vytvořilo podmínky pro začlenění země do sovětského bloku (nezbytného z geopolitické perspektivy), při němž už o "svobodě" nemůže být řeči.
Následovala sovětská anexe území Podkarpatské Rusi 29. června 1945. Přičemž tato událost podstatně ovlivnila i další vývoj Československa. Podle mého přesvědčení by totiž v opačném případě nedošlo ani k rozpadu společného státu v r. 1993, pokud by jeho součástí byla i Podkarpatská Rus. Pro Rusíny bylo totiž jejich soužití v rámci ČSR (zvláště po zkušenostech s horthyovským a sovětským režimem) zárukou rozkvětu, takže by málokdo z nich podpořil slovenské snahy o rozbití ČSFR a slovenští nacionalisté by se ocitli ve výrazně menšinové pozici.
V této souvislosti pak nutno zdůraznit, že již během zákulisních jednání Sověti smetli ze stolu nejen čs. návrh uspořádat na Zakarpatské Ukrajině plebiscit ohledně národního sebeurčení, ale i požadavek, aby ztráta tohoto území byla Československu kompenzována aspoň posunutím čs. jižní hranice k Dunaji[11] a připojením některých historických území Koruny české. Jmenovitě historického Chebska[12], Lužice a tzv. Pruského Slezska[13], a to nejen jako součást oslabení poraženého Německa, ale v případě Lužice i jako odčinění historické křivdy pociťované lužickými Srby, jejichž naděje na společný stát s Čechy a Slováky nebyly v r. 1918 naplněny.
A už vůbec nemínilo Rusko podpořit čs. ambice na posunutí české hranice k Dunaji a připojení části Dolního Rakouska, včetně Vídně,[14] ačkoliv v téže době Stalin bez skrupulí překresloval mapu východní Evropy ve prospěch územních zisků SSSR, včetně svévolné anexe Východního Pruska[15], na které nemělo Rusko ani historické nároky z carského období. A oproti jehož připojení k SSSR měl čs. požadavek na připojení Vídně aspoň jakési opodstatnění vzhledem ke skutečnosti, že až polovina tamních obyvatel měla (a má) české či slovenské kořeny[16].

Na rozdíl od Königsbergu (dnešního Kaliningradu), jehož ruské obyvatele bylo před anexí možné spočítat na prstech, takže nepřipadala do úvahy oblíbená sovětská rétorika o anexi, jakožto ochraně ruského etnika, která posloužila jako záminka k okupaci východního Polska či Zakarpatské Ukrajiny.
S ohledem na významné předválečné postavení ČSR ve střední Evropě (z hlediska politické stability, vědecko-technologického potenciálu a ekonomické úrovně), neměli zřejmě Sověti nejmenší zájem dát poválečnému Československu možnost naplnit ambice středoevropského hegemona posílením jeho postavení předchozího. Zvláště když s ČSR počítali jako s tažným koněm svého budoucího RVHP (v jehož rámci se jednotlivé národní ekonomiky měly stát jen specializovanými segmenty, filiálkami podřízenými kremelské centrále).

V únoru 1948 zinscenovalo u nás Rusko komunistický puč a za pomoci své páté kolony přeměnilo ČSR na 40 let v sovětský protektorát. Téhož roku bylo ČSR sovětským nátlakem přinuceno odmítnout Marshallův plán, jehož cílem byla obnova poválečné Evropy za masivní americké pomoci. Díky tomuto kroku, nucené izolaci od Západu a podřízení čs. ekonomiky zájmům SSSR (jakož i souvisejícímu masivnímu odlivu mozků v důsledku emigrace[17] a politických represí), klesla postupně její úroveň z předválečné světové špičky na úroveň zaostalých ruských satelitů, v některých oblastech pak na úroveň zemí Třetího světa.

V srpnu 1968 pak následuje krvavá okupace Československa Rudou armádou (a několika jednotkami sovětských spojenců v roli komparsu) a nastolení přímého okupačního režimu, jehož negativní důsledky – nejen ekonomické a ekologické, ale hlavně morální – přetrvávají dodnes.[18] Zvláště pak díky arogantním a cynickým snahám četných ruských politiků, historiků a publicistů nadále nepokrytě obhajovat tuto agresi, schvalovanou či bagatelizovanou však i podstatnou částí ruské populace.
A právě tato poslední skutečnost představuje hlavní překážku, znemožňující nastolení normálních vztahů mezi našimi národy. Je totiž odrazem absolutní nepoučitelnosti z historie a přetrvávajících šovinistických a imperialistických stereotypů v myšlení ruských představitelů i Rusů obecně.
Ono je možné odpustit jen tomu, kdo sám upřímně lituje svého činu!
A právě proto, že téměř polovina dospělých Rusů, kteří něco o Srpnu 1968 ví, okupaci ČSSR schvaluje, nelze tu skutečnost přejít lakonickým "čo bolo, to bolo". Udělat za ní tlustou čáru, jako v případě česko-německé vyspořádání s minulostí.
Pro naivní snílky žijící v iluzi o "Novém Rusku" by měl být varováním provokační článek s názvem "Československo by mělo být Sovětskému svazu za rok 1968 vděčné: historie pražského jara", který zveřejnil server televize Zvězda, oficiální mediální kanál ruského ministerstva obrany, 21. 11. 2017, tedy v den oficiální návštěvy Miloše Zemana v Rusku.


Ústředním mottem tohoto pamfletu je, že „Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 zmařila převrat a zajistila zemi 20 let míru” („Vstup vojsk do Československa nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za 'sametových' revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy…”).

Celý text viz  
https://ferohrabal.blogspot.com/2017/11/mraz-prichazi-opet-z-kremlu.html 


Už jen tento pouhý článek, pod nímž je podepsán stalinista Leonid Maslovskij (který je všeobecně znám jako obhájce a propagátor sovětského režimu), by měl každému soudnému čtenáři otevřít oči. Zcela jednoznačně totiž ukazuje, že v čele ruských silových resortů stojí nepoučitelní revanšisté. TV Zvězda totiž není nějaký okresní plátek či soukromá regionální televize, nýbrž hlásná trouba Putinova režimu.

Pokud by na stránkách českého Ministerstva obrany vyšel článek Tomio Okamury či Tomáše Vandase, asi by též nikdo nepochyboval, že dotyčný autor prezentuje názory, s nimiž se ztotožňuje přinejmenším velení armády!






[1]     Maďarská revoluce byla poražena s pomocí ruského vojska v srpnu 1849. Díky tomu v r. 1851 rakouský císař zase odvolal předtím pod tlakem okolností podepsanou ústavu, čímž započala desetiletá éra neoabsolutismu.
[2]     Poté, co 18. října 1918 oficiálně odmítla požadavky Rakousko-Uherska ohledně akceptování federalizace monarchie jakožto předpokladu k uzavření mírové smlouvy, a to odkazem na 10. ze Čtrnácti bodů prezidenta Wilsona z 8. ledna 1918, podle kterého měla být národům Rakousko-Uherska poskytnuta „nejsvobodnější příležitost k autonomnímu vývoji.“.
[3]     Zatímco nejvýznamnějšími státy světa uznaly Československou národní radu za základ budoucí československé vlády ještě před koncem I. světové války (29. června 1918 Francie, 9. srpna V. Británie, 9. září Japonsko a 3. října Itálie) diplomatické vztahy mezi ČSR a SSSR byly navázány až 9. června 1934.
[4]     V ruské občanské válce zemřelo 8 mil. lidí, tedy čtyřikrát více, než bylo ruských obětí v celé I. světové válce. Přitom bolševické vedení podepsalo potupnou Brestlitevskou dohodu s Centrálními mocnostmi „v zájmu nastolení míru” (viz Leninova koncepce uzavřít mír za každou cenu).
[5]     Od března 1917 do února 1919 zde existovala – pod německým protektorátem − Ukrajinská lidová republika (resp. Západoukrajinská republika, Hejtmanát a Direktorium).
[6]     Povstání na Slovensku vypuklo bez přímého rozkazu Slovenské národní rady či čs. exilové vlády.
[7]     Do podpory povstání se 20. září zapojilo i 150 amerických létajících pevností B-17 ze základen 15th Air Force (americké letecké armády) v Brindisi a Bari, které zlikvidovaly německé letouny a zařízení na letišti Nový Dvor u Malacek.
[8]     Již dne 1.7. 1944 dostala čs. exilová vláda v Londýně neoficiální návrh od amerického Úřadu strategických služeb (OSS - Office of Strategic Services), aby byli na území Slovenska vysláni američtí zpravodajští a styční důstojníci, jejichž úkolem bude provádět zpravodajskou činnost a organizovat dodávky vojenského materiálu pro připravované povstání. Od počátku povstání pak působila při štábu SNP anglo-americká mise, která měla původně za úkol koordinovat letecké dodávky zbraní a munice. Po uskutečnění několika dodávek byla však, na naléhání Moskvy a slovenských komunistů, nucena svou činnost ukončit. Už necelé tři týdny po vypuknutí povstání, 17. září 1944, přistály na letišti Tri Duby dva těžké bombardéry Boeing B-17 z 15. USAF (důležitost přisuzovanou této misi americkým velením dosvědčuje to, že jejich doprovod tvořilo 25 stíhaček P-51B-Na Mustang ze 4. a 5.squadrony a 16 strojů z 2.sqaudrony 52. FG). Kromě příslušníků americké styčné vojenské mise přivezla letadla z letiště v italském Bari povstalcům zbraně a střelivo, včetně protitankových raketometů bazuka. (Den po přistání americké mise seskočil do povstalecké oblasti na padácích čtyřčlenný britský tým pod vedením majora Johna Sehmera.) Další americká letadla přistála na letišti Tri Duby 7. října. Tuto eskadru tvořilo 6 létajících pevností B-17G-35-BO Flying Fortress ze 483. BG z letecké základny Bari, plně naložených bazukami, kulomety a municí (její doprovod na trase Bari−Tri Duby zajišťovalo 32 stíhaček). S touto eskadrou se na Slovensko přesunula i skupina amerických důstojníků amerického OSS. Oba zmíněné dálkové lety potvrdily schopnost USAF zajišťovat letecké zásobování povstalců, případně přesun spojeneckých jednotek na povstalecké území. Spojenečtí představitelé ovšem v rozhovorech s velením 1. ČSA na Slovensku zdůrazňovali, že materiál přivezený spojeneckými letadly oficiálně neprezentuje pomoc západních spojenců SNP, protože na takovou pomoc by byl nutný předchozí souhlas SSSR. Sovětská strana ovšem jakoukoliv aktivitu západních spojenců rezolutně odmítla, ačkoliv sama nebyla schopna povstalce zásadně podpořit. Z 2 000 tun požadovaného materiálu dokázalo sovětské dálkové letectvo přepravit na povstalecké Slovensko pouze čtvrtinu.
[9]     Partyzánská válka vázala v listopadu a prosinci 1944 německé síly o počtu zhruba 35 000 mužů.
[10]    Ještě koncem dubna vyzval Führera, aby se z obleženého Berlína přesunul do Čech, kde je připraven ho se svojí milionovou armádou bránit, vytvořivše z České kotliny poslední nacistickou pevnost, centrum odporu – Festung Böhmen. Nutno poznamenat, že ještě začátkem května disponoval asi 9400 děly a minomety, 2400 tanky a tisícovkou letadel, přičemž většina německých vojáků byla stejně tak ochotna bojovat do posledních sil s rudoarmějci jako připravena okamžitě se vzdát Američanům, takže hrozila přeměna ČSR ve spálenou zemi.
[11]    Tj. od Pasova po Bratislavu.
[12]  Jeho hranice se nacházely zhruba na linii Klingenthal-Vogtland-Rehau-Bayreuth-Bärnau, resp. Selb-Marktredwitz-Bärnau.
[13]    Od středověku až do r. 1742 bylo celé Slezsko součástí zemí Koruny české.
[14]    Jelikož Sověti prosazovali, aby bylo i Rakousko, obdobně jako Německo, rozděleno na okupační zóny, takže by celé Dolní Rakousko automaticky připadlo pod jejich správu, stejně jako zmíněná Lužice.
[15]    Ruská anexe Východního Pruska se neopírá o jakékoliv relevantní dokumenty. Snad kromě jakéhosi pochybného, nepřímého odkazu na "Smlouvu mezi Spolkovou republikou Německo a Polskou lidovou republikou o normalizaci vzájemných vztahů" ze 7. prosince 1970, která nekonstatuje nic víc než akceptování německo-polské hranice na Odře a Nise. Stejně jako se na uvedeném dokumentu nezakládají ruské (sovětské) nároky, nezpochybňuje ani případné nároky na území Východního Pruska ze strany Polska či Litvy, vycházející logicky z faktu, že se uvedená enkláva nachází na pomezí těchto dvou států.
[16]    V r. 1900 tvořili ¼ obyvatel Vídně rodáci z území dnešní České republiky. Při sčítání obyvatelstva r. 1923 se přihlásilo 81 345 Vídeňanů k českému nebo slovenskému jazyku jakožto mateřskému (z toho 79 278 k češtině). Dokonce ještě r. 1939 uvedlo češtinu nebo slovenštinu jako svou mateřštinu 56 248 Vídeňanů.
[17]    V letech 1948-67 odešlo na Západ asi 600-800 představitelů vědeckého a kulturního života.
[18]    Po sovětské invazi v r. 1968 odešlo do emigrace na 2000 vědců z akademie věd a vysokých škol

=========================================================



Výňatek 
z mé knihy, rodící se pod pracovním názvem 

"NAPŘÍČ ZEMÍ, KDE DNES ZNAMENÁ VČERA aneb 
Z Bratislavy na Čukotku",

Pokud tedy máte předběžný zájem o můj sociálně-antropologicko-politologický cestopis, ze kterého tu a tam v internetových diskuzích průběžně přetiskuji úryvky,
stačí, když se přidáte do některé z FB-skupin,
kde bude následně určitě uveřejněno avízo, takže vydání 1. svazku knihy nepropásnete:

Ferův ARCHIV

Knihy - ABRAXAS / CAD Press

CESTOVÁNÍ / Expedice za hranice všedních dnů


Obsah I.-V. svazku najdete na webu

=========================================================

Takže mohu dodat jen jediné:

DÍKY BOHU, 
ŽE SI "AMERIKA HRAJE NA SVĚTOVÉHO POLICAJTA"

+
Doporučit jako doplněk třeba články 


 

VRBĚTICE, KLAUS A RUSKÁ PÁTÁ KOLONA - zřejmé souvislosti

aneb STÍN "ŽELEZNÉHO FELIXE" NAD ČESKOU KOTLINOU

 

https://ferohrabal.blogspot.com/2021/04/vrbeticeklaus-ruska-pata-kolona-zrejme.html

 






+
„RUSKO - poslední koloniální mocnost“:




+
"Nové Rusko" -- podfuk nebo iluze ?:



2. STUDENÁ VÁLKA MEZI RUSKEM A ZÁPADEM ??




Bohužel FB i většina internetových médií blokuje opakované zveřejnění, uvítám proto sdílení / přeposílání!





http://www.cadpress.cz/cadpress/eshop/0/0/5/11496-Magicke-praktiky-sovetskych-tajnych-sluzeb



Zájemcům o život reálného současného Ruska doporučuji knižní edici "CESTY ZA HORIZONTY":



***


Za posledních 100 let jako by se v postavení a vztahu Ruska vůči světu, ani v Rusku samotném (co do uvažování i zaostávání životní úrovně za Západem), nic zásadního nezměnilo.
Tak, jako kdysi jezdili do Moskvy anarchisté a komunisté (slovy Gottwaldovými) "učit se, jak zakroutit buržujům krky", dnes tam putují z celého světa i náckové, aby absolvovali kurzy, jak rozvrátit EU a NATO, … a ztroskotanci a naivní pitomci typu Monsona, Seagala, Depardieua a Snowdena. Přesně v souladu s Leninovou tézí o "užitečných idiotech".

Viz článek  


Doporučuji i mé další články k aktuálním otázkám i historickým událostem:


https://ferohrabal.blogspot.com/2022/03/na-donbase-jde-i-o-prahu-brusel.html

https://ferohrabal.blogspot.com/2022/03/damokluv-otaznik-rusko-po-putinovi.html

https://ferohrabal.blogspot.com/2022/03/rusko-na-ceste-k-fasismu.html




Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě rudých švábů

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html

 

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/ruska-pravda-skutecnost.html

 

Vrbětice, Covid, Klaus a ruská pátá kolona – zřejmé souvislosti

https://ferohrabal.blogspot.com/2021/04/vrbeticeklaus-ruska-pata-kolona-zrejme.html

 

Migrace a islamofobie jako 2 nástroje destrukce Západu

https://ferohrabal.blogspot.com/2020/02/migrace-islamofobie-jako-nastroje.html

 

KORONA a VZPOURA SLABOMYSLNÝCH

https://ferohrabal.blogspot.com/2020/09/korona-vzpoura-slabomyslnych.html

 

Moskva - odvěká Mekka světové reakce

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/moskva-mekka-svetove-reakce.html

 

V CENTRU NENÁVISTI 

aneb 

Historie antisemitismu

https://ferohrabal.blogspot.com/2017/05/v-centru-nenavisti-aneb-historie.html

 

Pochybný "Čínský zázrak"

https://ferohrabal.blogspot.com/2017/04/pochybny-cinsky-zazrak.html






 


 




Mé rozhovory a vystoupení v médiích a recenze mých knih



https://www.youtube.com/watch?v=hSQ6XeHmO74




Putin asi skončí jako Hitler nebo Ceausescu. To je osud diktátorů, zamýšlí se cestovatel Hrabal-Krondak



BRITSKÉ LISTY:

https://www.blisty.cz/art/106314-ruskem-za-poznanim.html 

 

 

https://www.blisty.cz/art/106958-nejvetsim-nebezpecim-pro-rusko-je-jeho-rezim.html








https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska.html


***



Vystoupení v diskuzním pořadu "Máte slovo" - 
téma Napětí na Ukrajině / Ruská hrozba










 rozhovor v Startitupu 



https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-fero-richard-hrabal-krondak-cely-zaznam.V220128_120235_idnestv_jaha

nebo

https://vod.idnes.cz/a/2201/28/VF220128_170647_flv_middle_jaha.mp4



***


F. R. Hrabal-Krondak -- rozhovor o současném Rusku a rusko-evropských vztazích pro "Krajské listy" / 18. únor 2021:

https://www.facebook.com/fero.hrabal/posts/5320866491286721 
nebo
https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/25283-kazda-ctvrta-ruska-rodina-obyva-drevenici-bez-wc-to-je-35-milionu-lidi-rika-cestovatel-fero-r-hrabalkrondak-pritom-se-kreml-ohani-raketami.htm

 

***


Rozhovor v iDnes / MF Víkend 20/8 2021:

https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/rusko-cestovatel-a-spisovatel-fero-richard-hrabal-krondak-rozhovor.A210730_134802_kolem-sveta_hig?

 

 

***

Rozhovor o reálném aktuálním Rusku - FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/


***

 

Literárna revue 4/2021 / Sobota 13.02.2021

Hosťom Literárenej revue je FRANTIŠEK HRABAL KRONDAK - cestovateľ a autor knihy

CESTA NA TAJMYR alebo po Jeniseji k Severnému ľadovému oceánu:

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1099/1517565

 

***

FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/

 

 ***

https://www.forum24.cz/rusko-ktere-skoro-nikdo-nezna-cestopis-fero-hrabala-krondaka/


***

DENNÍK N:

https://dennikn.sk/2645204/pozoruhodne-knihy-o-krajine-kde-sa-minulost-derie-do-buducnosti


 

Zájemcům o život reálného současného Ruska doporučuji knižní edici "Cesty za horizonty":







***

již vyšlo:

CESTA NA TAJMYR aneb "Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu - krajem šamanů, starověrců, komunistických lágrů a morbidní postsovětské nostalgie",
 1. svazek ze sibiřské série cestopisů  (doplněným stovkami barevných fotografií) - který se pokouší oslovit nejen milovníky cestování a cestopisů, ale i lidi zajímající se o reálné autentické Rusko (potažmo Sibiř a Arktidu) a historii vztahů Rusko v. Západ, jakož i naivní a pomýlené "rusofily" čerpající své informace o "zemi, kde dnes znamená včera", výlučně ze Sputniku a proruských webů či bulvárních / dezinformačních médií.





ANOTACE: 
„Cestopis o Rusku, a jmenovitě hlavně o Sibiři a Arktidě, z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů, jelikož ho během posledních 10 let projel křížem krážem. Nejen od Petrohradu po Vladivostok, ale též od Murmansku po Magadan, od Čečenska po Čukotku a od Altaje po Jamal a Tajmyr, a navštívil de facto všechny oblasti a republiky Ruské federace, vyhýbajíc se vesměs turistickým destinacím, ale navštívil mnohá posvátná místa, polární stanice, pozůstatky stalinských lágrů i pozoruhodné přírodní scenérie. Pomáhal vakcinovat soby jamalským pastevcům, účastnil se lovu kalmárů v Japonském moři a sobů na Čukotce, lovil jesetery na Leně a kambaly na Kolymě,  zúčastnil se šamanských obřadů na Altaji, v Jakutsku, Tuvě a Burjatsku, splavil mohutné a divoké sibiřské řeky - Jenisej, Irtyš, Lenu, Kolymu, Angaru a Podkamennou Tunguzsku...
Díky tříletému pobytu uvnitř nejrůznějších místních etnických a sociálních komunit měl možnost seznámit se zdejšími poměry – každodenním životem a názory obyčejných lidí – komplexněji, než se to podaří mnohému "domorodci", žijícímu ve vzdálené metropoli, nebo zahraničnímu "expertovi", mnohdy navíc závislému na službách tlumočníka, během několikatýdenní expedice.
Cestujíc po Rusku dálkovými vlaky, maršrutkami a náklaďáky, občas pásovými transportéry, na palubě vrtulníku, nákladní lodi či tankeru, setkává se během svých cest s intelektuály i dělníky a řemeslníky, ministry i pastevci, vědci i šamany, rektory universit i venkovskými učiteli, žurnalisty, byznysmeny i politiky, s polárníky, piloty vrtulníků i šoféry náklaďáků; s lodníky, námořníky i rybáři. Diskutuje při šálku čaje či sklence vodky s místními umělci, spisovateli, válečnými veterány, lovci a zlatokopy, studenty i penzisty, buddhistickými mnichy, muslimskými imámy i židovskými rabíny, pravoslavnými popy i katolickými misionáři, s etnografy i příslušníky nesčetných původních etnik, aby své poznatky a zážitky následně prezentoval ve svých cestopisech, doplňujíc je vlastními úvahami.
Kniha je navíc doplněná zhruba 750 jedinečnými barevnými fotografiemi.“

Kompletní prezentace knihy (včetně recenzí a ukázek) je na webu  

http://www.cadpress.sk/tajmyr2018.htm




Objednáte-li si knihu přímo přes eshop CadPress: 

resp. přímý link
http://www.cadpress.cz/cadpress/eshop/0/0/5/11504-CESTA-NA-TAJMYR-F-R-Hrabal-Krondak ,
 jednak ušetříte zhruba 10% z běžné MO / pultové ceny v knihkupectvích,


Jednak zároveň podpoříte autora/vydavatele, který by jinak – při prodeji prostřednictvím VO distribuce – dostal pouze 1/3 z prodejní ceny!



další svazky edice



‼️‼️ TENTO PRVNÍ SVAZEK TRILOGIE OBSAHUJE MJ. I "STRUČNÝ EKSKURZ" (c. 70 stran) DO DĚJIN UKRAJINY A HISTORIE RUSKO-UKRAJINSKÝCH VZTAHŮ ! ‼️‼️




KOMPLETNÍ INFORMACE O KNIZE:

http://www.cadpress.sk/rusko2017.htm

nebo

 https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska.html








CITUJI Z OHLASŮ: 

„Toto je daleko, daleko více než jen cestopis. Mohu napsat jen jedno… Doporučuji…. Doporučuji… Doporučuji!“   -   Václav MARHOUL, filmový režisér
-----------
"Některé cestopisy se svou autentičností vymykají obvyklým popisům průběhu putování, památek a reálií, a jsou svým způsobem antropologickými sondami. Do této kategorie neotřelých pohledů na neznámé kraje patří i tato publikace. Autor se tak řadí po bok Jana Eskymo Welzla či Mnislava Zeleného-Atapany.     
Chcete-li se o Rusku dozvědět něco, co dozajista nevíte, určitě si knížku přečtěte."
                                                     
Prof. MUDr. Cyril HÖSCHL DrSc.
-----------

"Krondakovy knihy kombinují osobní svědectví z terénu s poznatky z dějin, politiky, mezinárodních vztahů, ekonomiky, kultury a životního stylu obyvatel navštívených zemí. Množství událostí a osudů - příběhy známých osobností i zcela neznámých lidí, postřehy z osobních setkání, úvahy o sociálním a ekonomickém prostředí, četné příhody, ze kterých se dají odečítat hlubší souvislosti - to vše pulzuje poutavým vyprávěním, doprovázejíc hlavní příběh, jehož aktérem je samotný autor, potulující se napříč onou širou zemí, mezi arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami.
      Kniha Fera Hrabala-Krondaka je vynikající čtení pro každého, kdo se zajímá o zemi, kde se dnes minulost dere do budoucnosti."

PhDr. Grigorij Mojsejevič MESEŽNIKOV,
politolog a politický analytik, prezident Institutu pro veřejné otázky
-----------

 "Tato nejnovější Krondakova kniha nepředstavuje jenom pouhý další cestopis o Rusku doplněný stovkami jedinečných fotografií. Jde o cestopis “literárně-sociologicko-politologický“, resp. plasticky podaný reálný obraz dnešního Ruska z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů. Hrabal-Krondak totiž momentálně nepochybně patří k největším znalcům dnešního Ruska u nás; 

Jaromír ŠTĚTINA, 
bývalý dlouholetý reportér z oblastí Sovětského svazu 

=================

Z tohoto cestopisu jsem vysloveně nadšen a doporučuji k přečtení.  S autorem nemusíte souhlasit v jeho politických názorech, je dosti kriticky k vládě Vladimíra Putina, ale jinak je to opravdu úžasný detailní cestopis po dnešní Ruské federaci.  

Lukáš Lhoťan
publicista






*************************


Ohlasy mých cest v zahraničních médiích

http://www.cadpress.sk/medialni_ohlasy.htm

 

 

 



Plánované svazky

 


 FAKTA A ARGUMENTY 

ohledně Ruské agrese na Ukrajině:






















 

 

 

Doporučuji také články

 

Třeba

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/ruska-pravda-skutecnost.html

 

 

RUSKÝ SEN - KTERÝ BYCH PŘÁL PROŽÍT VŠEM NAŠIM KREMLOBOTŮM

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/rusky-sen-ktery-bych-pral-vsem-nasim.html

 

 

"PROČ NIKDO NEMÁ RÁD RUSKO - KROMĚ RUDÝCH ŠVÁBŮ"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html

 

 

IDEA TŘETÍHO ŘÍMA A ZJUGANOVOVI "BLANIČTÍ RYTÍŘI"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/idea-tretiho-rima-zjuganovovi-blanicti.html

 

 

"Děsivé dědictví Rudého Babylonu aneb Rusko na cestě k fašismu"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/rudy-babylon.html

+

"RUSKÁ OPRIČNICKÁ DEMOKRATURA V PRAXI":

http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/05/rusky-antimajdan-navrat-opricniny.html

 

nebo

POCHOD PODLÝCH "REVOLUCIONÁŘŮ":

http://ferohrabal.blogspot.co.id/2017/04/pochod-podlych-revolucionaru.html

 

 

 

 







 

 



 







 

O autorovi:

http://www.cadpress.sk/frhk_media.htm

https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska-aneb-rusko-je.html

http://www.cadpress.sk/medialni_ohlasy.htm

 

 

===========================================================

Při nákupu knih přímo od autora anebo z eshopu vydavatelství

http://www.cadpress.cz 

podpoříte zároveň i autora (a jeho projekt),

který při prodeji prostřednictvím VO distribuce obdrží pouze 1/4 prodejní ceny !

 


===============================================


AKTUALIZACE

23/7/23



Komentáře

Anonymní píše…
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/496810-rusky-agent-mel-pouzit-novicok-uz-v-roce-2015-pise-server-the-insider.html
ferohrabal píše…
Pro ilustraci ruských metod Doporučuji článek Berlínská blokáda
Berlínská blokáda (od 23. června 1948 do 12. května 1949), během níž byly západní sektory Berlína zásobovány ze vzduchu takzvaným leteckým mostem, patří k nejzávažnějším konfrontacím poválečného období.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Berl%C3%ADnsk%C3%A1_blok%C3%A1da
iDnes píše…
Invaze do Afghánistánu byla povinnost, hájí Kreml Rudou armádu.
15. února 2019 Kreml v pátek potvrdil snahu rehabilitovat Rudou armádu za invazi do Afghánistánu v roce 1979, označil ji za „mezinárodní povinnost“. Prohlášení vydané při příležitosti 30. výročí odchodu sovětských jednotek z okupované země podepsal prezident Vladimir Putin.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-vojenska-invaze-afghanistan-rehabilitace-sovetsky-svaz-internacionalni-povinnost.A190215_172019_zahranicni_pmk
ferohrabal píše…
Rudí švábové přehlížejí i fakt, že západní Spojenci (UK+USA) vstoupili do války proti OSE již v r. 1940-41. Když kremloboti, pseudohistorici a antiamerikanističtí trollové stále dokola repetírují svou písničku o tom, jak se Američané zapojili do II. světové války, "až když bylo skoro dobojována", resp. "jak téměř celé břemeno války na fašismem spočívalo na bedrech Rudé armády", rádi přehlíží nepříjemná fakta, která se jim nehodí do krámu:

1) Že západní Spojenci se zapojili do války proti Třetí říši již v r. 1940, kdy se Britové a Francouzi zapojili do bojů v Norsku a jednotky V. Británie a Commonwealthu se vylodily v Belgii a Francii, kde navíc – stejně jako při invazi do Řecka o rok později – narazily na německé tankisty a piloty vicvičené v SSSR a tanky ze sovětské oceli poháněné sovětskou naftou.

2) Že v r. 1941 měla americká armáda plné ruce práce v Pacifiku – od Aljašky po Havaj, kde se pokoušela zastavit japonskou invazi, ohrožující i Austrálii.

3) Že prologem otevření Západní fronty ("Operace Overlord"), potažmo zapojení amerických jednotek do boje proti Wehrmachtu, byla fakticky již "Operace Torch" (zahájená v sev. Africe v listopadu 1942) na kterou navázala invaze na Sicílii v r. 1943 ("Operace Husky") ... tak kdepak potom vidí soudruzi nějaké otálení či vyčkávání?

4) Kdyby bombardéry USAF a RAF nečistily "vítězné" Rudé armádě cestu (masivními nálety od Dánska přes Polsko a Slovensko po Rumunsko), nedorazila by do Prahy ani do Vánoc 1945

ferohrabal píše…
a 5) a především, že USA neměly nejen žádný racionální důvod, ale ani jakokouliv morální povinnost zapojit se do evropské války a zachraňovat režimy, které si v podstatě vesměs nezadaly s německým či italským. Mohly se klidně spokojit s programem Lending & Leasing a evropské bojiště sledovat ze zámoří, a to již proto, že zde – kromě případu Beneluxu, Francie či Československa − de facto zpočátku ani nešlo o nějaký boj dobra se zlem. Vždyť Antonescu, Horthy, Pilsudski a Tiso si v r. 1939 mohli klidně podat ruku s Mussolinim. O režimu sovětském, který se fakticky na rozpoutání války podílel, už ani nemluvě.
Přitom významná materiální pomoc Západu, především z USA, byla pro SSSR otázkou přežití. Jednalo se o zbraně (například přibližně 22,1 tisíc letadel, 10 tisíc tanků, 376 tisíc nákladních aut, 35 tisíc motocyklů, 132 tisíc automatických zbraní atd.), suroviny i potraviny. Ruská historička Natalja Butenina s odvoláním na západní zdroje, především Roberta Jonese, odhaduje velikost zahraniční pomoci bojujícímu Sovětskému svazu na 7% jeho HDP. Konkrétně se ze strany Spojených států jednalo o dodávky ve výši 11,319 miliard dolarů (85,7% z celku), z Velké Británie za 1,693 miliard dolarů (12,8%) a z Kanady v hodnotě 200 milionů dolarů (1,5%). Americký historik T. H. Vail Motter propočetl celkovou hodnotu západní pomoci Sovětskému svazu na 17 499 861 dolarů, přičemž z geopolitického hlediska velmi zajímavě charakterizoval i námořní trasy, po kterých byly dodávky transportovány:
→ Transpacifická cesta. Přes tuto trasu směrem na sovětský Dálný východ bylo z USA dopraveno 47,1 % západní pomoci, přibližně 8,2 miliónu tun nákladu plus tisíce letadel přelétající na trase Anchorage-Jakutsk-Krasnojarsk.
→ Perský záliv. Přes Írán bylo dopraveno 23,8 % západní pomoci, přibližně 4,2 miliónu tun.
→ Severní cesta. Touto nejrychlejší, ale také nejriskantnější trasou směrem na Murmansk a Archangelsk bylo z USA, Kanady a Velké Británie dopraveno 22,7 % západní pomoci, přibližně 4,0 miliónu tun.
→ Černomořská cesta. Přes Irák a hlavně Írán směrem na sovětské oblasti Kaspického moře (Beslan, Ašchabad a Baku) bylo dopraveno 3,9 % západní pomoci, přibližně 680,7 tisíc tun.
→ Severní mořská cesta. Touto trasou bylo směrem na Murmansk dopraveno 2,5 % pomoci z USA, přibližně 452,4 tisíc tun.


... a odpočítáme-li znovudobytá (či nově nabytá) teritoria SSSR, je i z letmého pohledu na mapu http://www.cadpress.sk/mapa_osvobozeni_evropy.jpg (nebo http://www.cadpress.sk/operacni_prostor_spojencu_wwii.jpg ) jasné, že většinu Evropy OSVOBODILI ZÁPADNÍ SPOJENCI!, přičemž při dobývání východní Evropy pomáhalo Sovětům spojenecké letectvo, jehož bombardovací svazy likvidovaly zbrojní závody, naftové rafinerie, letiště a železniční uzly na území celého Německa, Protektorátu ČaM, Polska, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Rumunska i Jugoslávie.
CT24 píše…
Co prozradí o Rusku mapy? Je to obr s prokletou rovinou uvězněný v zamrzlém moři
Před hodinou
„Od Moskevského státu přes Petra Velikého a Stalina až po Putina čelí všichni ruští vládci stejným problémům. Je jedno, jestli vládne carismus, komunismus nebo kumpánský kapitalismus. Přístavy stále zamrzají a Východoevropská rovina je stále placatá,“ píše britský novinář Tim Marshall ve své knize Zajatci geografie. Přestože geopolitika zdaleka nemůže vysvětlit všechny příčiny chování státníků, může leccos napovědět. A zrovna pro ruské politiky jsou zeměpisná prokletí i požehnání často rozhodující..... více na: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2734760-co-prozradi-o-rusku-mapy-je-obr-s-prokletou-rovinou-uvezneny-v-zamrzlem-mori
aktualne.cz píše…
Rusko v Praze pronajímá byty, které patří Česku. Porušuje tím smlouvy o diplomacii
před 42 minutami
Nemovitost na adrese Schwaigerova 2
Nemovitost na adrese Schwaigerova 2 | Foto: Ludvík Hradilek
Ruský stát pronajímá v Praze stovky bytů, které patří Česku, čímž zřejmě porušuje smlouvy o diplomacii, informoval o tom Deník N. Čtyři domy v ulicích Ovenecká, Wolkerova a Schwaigerova patří českému státu, ale na základě mezivládních dohod mezi ČSSR a Sovětským svazem uzavřených před rokem 1989 je smí užívat Ruská federace pro své diplomaty. Nájemné ve čtveřici domů podle zjištění deníku vybírá v hotovosti ruský úředník. Více: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/rusky-stat-v-praze-pronajima-byty-urcene-diplomatum-porusuje/r~df925f663e9e11e9a305ac1f6b220ee8/
Novinky.cz píše…
Velitelka tankového pluku na Donbasu přeběhla na Ukrajinu, zamilovala se do agenta
Čtyřicetiletá tankistka Svitlana Drjuková, která byla hrdinkou separatistů na Donbasu a o níž natočili film, přeběhla na ukrajinskou stranu. Promluvila o tom v ukrajinské televizi TSN, kde přiznala, že jedním z důvodů přechodu byl vztah s ukrajinským agentem. Vypověděla také o tom, jak se k separatistům dostávají moderní ruské tanky a jak se mění identita ruských vojáků, kteří tam bojují.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/498873-velitelka-tankoveho-pluku-na-donbasu-prebehla-na-ukrajinu-zamilovala-se-do-agenta.html
ferohrabal píše…
Tisíce mrtvých mimo bitevní pole. Katyňský masakr je dodnes otevřenou jizvou mezi dvěma národy
O Stalinově krutosti dnes není pochyb, ale i přes povědomí o hrůzách, které jeho režim činil, patří Katyňský masakr mezi ta vůbec největší zvěrstva, jichž byl schopen. Kolem dvaceti tisíc Poláků bylo nemilosrdně zavražděno a dodnes se nad bolavou tragédií vznáší oblaka nevyjasněných informací.

https://www.ctidoma.cz/kultura/2019-03-05-tisice-mrtvych-mimo-bitevni-pole-katynsky-masakr-je-dodnes-otevrenou-jizvou-mezi
Anonymní píše…
23. ÚNORA 2019 17:00 LIDOVKY.CZ > ZPRÁVY > SVĚT
Anexi Krymu živí ‚krvavý‘ mýtus, který před pěti lety uměle vyvolala kremelská propaganda
397
Improvizovaný památník, kam lidé přinášejí květiny a dětské hračky, scházejí se... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
IMPROVIZOVANÝ PAMÁTNÍK, KAM LIDÉ PŘINÁŠEJÍ KVĚTINY A DĚTSKÉ HRAČKY, SCHÁZEJÍ SE... | FOTO: AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN
KORSUŇ (UKRAJINA) „Tady jsme čekali, až se objeví, emoce byly strašně vypjaté,“ vzpomíná Serhij na události staré skoro přesně pět let. Stojíme na křižovatce u hlavní silnice poblíž ukrajinského městečka Korsuň asi 140 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva. V noci na 21. února 2014 tu místní lidé zastavili kolonu autobusů s policisty a takzvanými „tituškami“, najatými civilisty, kteří jim pomáhali s bitím demonstrantů.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/anexi-krymu-zivi-krvavy-mytus-ktery-pred-peti-lety-umele-vyvolala-kremelska-propaganda.A190223_133518_ln_zahranici_ele
Anonymní píše…
Vladimír Jancura - Tretinu Slovenska oslobodili Rumuni.

Banská Bystrica, Brezno, Kremnica, Lučenec, Martin, Piešťany, Trenčín, Zvolen... A to nie je ani zďaleka úplný výpočet slovenských miest, ktoré pred 68 rokmi oslobodzovali rumunské vojská. Do stoviek našich obcí vstupovali Rumuni buď prví, alebo spolu s červenoarmejcami a jednotkami 1. československého armádneho zboru.

Prví prišli napríklad do Dubnice nad Váhom a do Trenčianskej Teplej. Ale aj do Dobšinej. „V noci z 26. na 27. januára 1945 došli do mesta prvé oddiely Rumunov,“ zaznamenal miestny kronikár. „Búchali na pivnice, ľudia ťažko vychádzali von so strachom. Očakávali sa Rusi, ktorí prišli do mesta hneď ráno.“

Pokračování: https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/279870-tretinu-slovenska-oslobodili-rumuni/
ferohrabal píše…
https://www.respekt.cz/politika/putin-versus-praha-za-ceskou-diplomatku-se-postavila-cela-eu
Anonymní píše…
Kremeľ si už s antisemitizmom neškrtne, na Ukrajine vyhral ruskojazyčný Žid Zelenskyj.
Čítajte viac: https://komentare.sme.sk/c/22104558/kremel-si-uz-s-antisemitizmom-neskrtne-na-ukrajine-vyhral-ruskojazycny-zid.html#ixzz5lrFuY4Qo
ferohrabal píše…
Vojáci jako drancující sebranka alkoholiků. Film o Rusech v Afghánistánu do kin asi nepůjde.
Původně měl být film Bratrstvo režiséra Pavla Lungina součástí oslav výročí konce druhé světové války, teď ale není jisté, jestli se do kin vůbec dostane. Snímek, který vypráví o sovětské invazi v Afghánistánu, se totiž nelíbí některým ruským politikům i válečným veteránům. Ti dokonce požadují, aby úřady dílo zakázaly.
ferohrabal píše…

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2794682-vojaci-jako-drancujici-sebranka-alkoholiku-film-o-rusech-v-afghanistanu-do-kin-asi
ferohrabal píše…
V Rusku padl první trest za urážku Putina. Muž dostal pokutu za komentář na Facebooku.
Soud v ruské Novgorodské oblasti na severozápadě země uložil pokutu 30 000 rublů (asi 11 000 korun) místnímu obyvateli, kterého shledal vinným z urážky státní moci a výkonných orgánů na sociálních sítích. Informovala o tom dnes ruská média s tím, že podle ochránců lidských práv je to první rozsudek vynesený na základě nedávno přijatého zákona zakazujícího hanobení státních orgánů.
Podle rozhodnutí soudu muž v březnu zveřejnil na sociálních sítích dva "nevhodné příspěvky, které uráží lidskou důstojnost a veřejnou mravnost" a zneucťují společnost a orgány státní moci. Podle webu rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa se muž v příspěvcích nevybíravě vyjádřil o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Zákon umožňující ruským úřadům trestat za urážku společnosti, státních symbolů a orgánů, veřejné mravnosti či lidské důstojnosti vstoupil v zemi v platnost na konci března. Provinilcům hrozí pokuta do 100 000 rublů (35 000 korun), v případě opakovaného prohřešku až dva týdny za mřížemi.
ferohrabal píše…
Tak pracuje ruská propaganda: 25 tisíc lidí v Praze protestovalo proti Bruselu!

Hnutí SPD ve čtvrtek zahájilo kampaň před volbami do europarlamentu. (Video: Seznam.cz)
Armádní kanál Zvezda využil čtvrteční akci hnutí SPD na Václavském náměstí v Praze, aby Rusům ukázal, jak mají tisíce Čechů dost diktátu Bruselu. Hrubé odhady přitom hovoří jen o několika stovkách účastníků, z nichž půlka přišla vyjádřit svůj nesouhlas s protiunijní politikou Tomia Okamury a jeho hostů.

Podle webu ruského armádního televizního kanálu Zvezda se čtvrtečních demonstrací sněmovního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) „proti diktátu Evropské unie“ zúčastnilo 25 tisíc lidí.

Veřejnoprávní agentura ČTK odhadla, že se shromáždění zúčastnilo několik stovek lidí.
A telefonní operátor T-Mobile uvedl, že na Václavském náměstí byl v podvečer jen dvojnásobný počet aktivních uživatelů v síti oproti běžnému dni.
Na zprávu už zareagovalo české Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH).

Na Twitteru doplnilo, že podle informací policie se sešlo zhruba šest stovek lidí a že ruská státní média šíří dezinformace o rozkladu Evropské unie. V tweetu CTHH, které spadá pod ministerstvo vnitra, připomíná i další nepravdivý článek, který hrubě nadhodnocoval počet účastníků na jiné pražské demonstraci – v roce 2017 napsal web Sputnik, že se u sochy maršála Koněva na Praze 6 sešlo „sto tisíc lidí“, realita ale byla řádově odlišná, u pomníku se sešla asi stovka lidí.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ruska-armadni-televize-vice-nez-25-tisic-lidi-vyslo-v-praze-do-ulic-aby-se-postavili-diktatu-bruselu-71060
Anonymní píše…
Nejvlivnější ruský bloger tvrdě kritizuje Putina i oligarchy. Po letech se rozhodl vystoupit z anonymity
...
Nejpopulárnější ruský bloger, publikující pod pseudonymem StalinGulag, se rozhodl vystoupit z anonymity. Jmenuje se Alexander Gorbunov a k rozhodnutí odhalit své jméno jej vedlo nejen pátrání úřadů po něm, ale i těžká nemoc, kvůli které je upoután na invalidní vozík. I přes svou nelehkou situaci si ale dokáže udržet smysl pro vtip a černý humor. Díky nim i ostrým výpadům vůči Kremlu si na sociálních sítích získal přes milion a půl příznivců.

Dále: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2804963-nejvlivnejsi-rusky-bloger-tvrde-kritizuje-putina-i-oligarchy-po-letech-se-rozhodl
Anonymní píše…
Ruská FSB pozatýkala další krymské Tatary. Msta pokračuje, tvrdí aktivisté - Milan Šíma,
Svět bez obalu: Ruská bezpečnostní služba FSB se mstí krymským Tatarům za jejich odpor proti anexi Krymu, říkají aktivisté. Příslušníci tatarské menšiny v minulých letech opakovaně protestovali proti ruské okupaci ukrajinského poloostrova Krym.
Ruská federální bezpečnostní služba FSB potvrdila, že koncem března zadržela dvacet krymských Tatarů. A někteří další byli policií zadrženi v Simferopolu.
FSB říká, že její příslušníci pátrají po členech islamistické skupiny Hizb at-Tahrír. Ta je v Rusku, které Krym okupuje, zakázaná. Na Ukrajině, které Krym patřil do roku 2014, však nikoli.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ruska-fsb-pozatykala-dalsi-krymske-tatary-msta-pokracuje-tvrdi-aktiviste-71084?seq-no=3&dop-ab-variant=7&source=article-detail
Anonymní píše…
„Smrtí mi vyhrožovali i přátelé.“ Novinářka odhalila hnízdo ruské propagandy, kvůli pronásledování odešla do exilu.Už pátý rok zažívá štvavou kampaň, která se ji snaží vylíčit coby drogově závislého a nebezpečného podivína škodícího vlastní zemi. Finská veřejnoprávní novinářka Jessikka Aro čelila i konkrétním hrozbám fyzickou likvidací. I když se jí život změnil v peklo, boj proti trollům nehodlá vzdát a chystá novou knihu.

„Začalo to před čtyřmi a půl lety a trvá to pořád. Státní zástupce v procesu se stalkery, kteří mě pronásledovali, prohlásil, že jejich dehonestující kampaň mi zničila život. Měl pravdu,” přiznala v rozhovoru pro Seznam Jessikka Aro.

Reportérka finského veřejnoprávního rozhlasu a televize YLE kopla do vosího hnízda, když před časem v reportáži detailně popsala fungování trollí farmy v ruském Petrohradu. Doložila, že tohle konkrétní hnízdo šířící cílené dezinformace a ruskou propagandu financuje Jevgenij Prigožin, oligarcha blízký prezidentovi Vladimiru Putinovi.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/smrti-mi-vyhrozovali-i-pratele-novinarka-odhalila-hnizdo-ruske-propagandy-kvuli-pronasledovani-odesla-do-exilu-71462
ferohrabal píše…
Doporučuji autentické nahlédnutí do ruské reality: https://www.facebook.com/fero.hrabal/videos/3024352397604820/
Anonymní píše…
Ruský vojenský průmysl se topí v dluzích. Ruská vláda nabízí odepsání dluhů
12. 7. 2019

Jan Grohmann
Podle ruského vicepremiéra Jurije Borisova podniky ruského obranně-průmyslového komplexu (OPK) dluží na úvěrech dva biliony rublů (720 miliard Kč). Borisov uvedl, že ruský vojenský průmysl „žije z ruky do úst“ a nabídl firmám odepsání 600 až 700 miliard rublů z úvěrů.

Mezi největší státní dlužníky patří Sjednocená loďařská korporace, Almaz-Antej (výrobce S-400), UralVagonZavod (výrobce platformy Armata) nebo Sjednocená letecká korporace. Ze soukromých firem je největším dlužníkem například Koncern Kalašnikov nebo RTI Systems.


https://www.armadninoviny.cz/rusky-prumysl-dluzi-dva-biliony-ruska-vlada-nabizi-oddluzeni.html
ferohrabal píše…


Hybridní válka - S expertem na dezinformace Jakubem Kalenským o projevu v americkém Kongresu, ruských útocích na volby a malém odhodlání Západu
https://www.respekt.cz/politika/chceme-hrat-s-kremlem-sachy-ale-rusti-trollove-uz-davno-boxuji?



ferohrabal píše…


Pokud máte hrůzu ze štěnic, obstarejte si levandulový, eukalyptový nebo rozmarýnový olej. Štěnice ho nesnáší.




Jak je na tom ruská ekonomika? Oficiální čísla budí pochyby i v samotném Rusku


5. SRPNA 2019 • 07:00
Z hlediska ministerstva financí je vše v pořádku. Ostatně i ministr Anton Siluanov se vyjádřil optimisticky v tom smyslu, že Rusko udělalo první krok na cestě, kterou mu vytyčil prezident Vladimir Putin, tedy dostat se na páté místo podle objemu HDP a předehnat tak Německo. Jak dodal, v roce 2018 Rusko rostlo o 2,3 procenta, zatímco jeho „soupeř“ jen přibližně o jedno procento. Fakt, že se přesněji jednalo o 1,4 procenta, zdánlivě na srovnání nic nemění. Podle oficiálních čísel rostla ruská ekonomika rychleji, což je pro plnění plánů to hlavní. A co více, podle Siluanova země brzy, jmenovitě v roce 2024, dosáhne na tempo růstu vyšší, než je celosvětový průměr (tedy 3,3 procenta).

Věc má nicméně jeden háček, ruské statistiky nejsou ani zdaleka přijímané bez výhrad. Samozřejmě, oficiální představitelé je oslavují a pracují s nimi i mezinárodní instituce, zaznívají ale také hlasy, že jde o velmi nadsazený údaj. V tomto případě nešlo jen o Vladimira Milova, který ve svém pořadu Kde jsou peníze? (Gdě děňgi?) nenechává na oficiální hospodářské politice nit suchou.

Pochyby otevřeně vyjádřil v únoru 2019 také makroekonom Anton Klepač, bývalý náměstek ministra ekonomického rozvoje a obchodu a donedávna hlavní ekonom Vnešekonombanky. Klepač přišel o své místo ve státní korporaci minulý týden ve čtvrtek, což je dáváno do souvislosti právě s jeho kritikou, kterou sice hned odvolal, ale zahladit její efekt samozřejmě nemohl. Na druhou stranu není úplně zřejmé, jak moc se v jeho případě projevují různé vnitřní rozepře mezi různými klany a skupinami v rámci ruské mocenské struktury.

https://www.info.cz/svet/jak-je-na-tom-ruska-ekonomika-oficialni-cisla-budi-pochyby-i-v-samotnem-rusku-42428.html
ferohrabal píše…
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/napojeni-zemana-na-kreml-jeho-volici-berou-nase-informace-jako-utok-rika-datovy-analytik-77364?seq-no=3&dop-ab-variant=1&source=article-detail
ferohrabal píše…
RUSKO: Putin v léčce, kterou sám nastražil
...
Zhruba dva týdny po vzájemném zrušení Smlouvy o raketách krátkého a středního doletu Spojené státy vyzkoušely rakety tohoto typu.


Putin na to reagoval velice podrážděně a nařídil dát Washingtonu, jak říká, symetrickou odpověď.

V Radě bezpečnosti rezoluce odsuzující Washington nebyla nikterak významně podpořena, neboť zkouška neporušovala žádné mezinárodní závazky. Někteří ruští zákonodárci zcela vážně pohrozili dislokací raket v bezprostřední blízkosti Spojených států: na Kubě a ve Venezuele.


Je to nejspíše výbuch zoufalství a pochopení toho, že Putinova strategie v posledních dvou desetiletích skončila fiaskem. Kreml fakticky upadl do léčky, kterou sám nastražil. Zamítnutí ruské rezoluce v Radě bezpečnosti OSN je spojeno s tím, že Rusko nemohlo uvést žádný příklad amerického porušování podmínek nyní zrušené smlouvy.


https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/rusko-putin-v-lecce-kterou-sam-nastrazil.A190903_231819_p_zahranici_wag?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
ferohrabal píše…
https://www.info.cz/nazory/schmarcz-akce-radar-aneb-kdyz-prochazis-peklem-ruske-propagandy-nezastavuj-43021.html
ferohrabal píše…
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rusko-se-melo-od-listopadu-umet-odstrihnout-od-zbytku-sveta-putinuv-internet-ma-ale-zpozdeni-82046?dop-ab-variant=8&seq-no=3&source=hp
ferohrabal píše…

Sestřelení MH17: podle telefonních odposlechů boje na Ukrajině řídil ruský ministr obrany
https://www.forum24.cz/sestreleni-mh17-podle-telefonnich-odposlechu-boje-na-ukrajine-ridil-rusky-ministr-obrany/

ferohrabal píše…
Družba Wehrmachtu a Rudé armády: https://holocaustrevisionism.blogspot.com/2015/05/Deutsch-sowjetische-Siegesparade-in-Brest-Litowsk-22-09-1939.html
ferohrabal píše…
https://www.securitymagazin.cz/historie/jak-splachnout-versailleskou-potupu-vycvik-za-vyzbroj-prostory-za-knowhow-nemci-si-placli-s-budoucim-nepritelem-1404064485.html
Anonymní píše…
Spolupráce mezi NKVD a gestapem začala ještě před podpisem paktu Molotov-Ribbentrop a zpočátku se jednalo o deportaci německých občanů do jejich původní vlasti, kde už byl u moci Hitlerův režim. Několik faktů pro ty, kdo si myslí, že se SSSR paktem s Hitlerem jen bránil. Ne, byla tam mnohem důvěrnější spolupráce.

https://www.forum24.cz/jak-spolu-pilne-spolupracovalo-hitlerovo-gestapo-a-stalinova-tajna-policie/
ferohrabal píše…
https://www.aktuality.sk/clanok/752447/nezamienajme-si-katov-s-obetami-pise-polsky-premier-putina-vini-z-klamstva
ferohrabal píše…
K tématu rusko-ukrajinské vzájemnosti
(článek, jenž by měl být povinnou četbou pro trolly povykující o banderovských zločinech):
https://www.myaukrajina.cz/node/577
http://argumentua.com/stati/ubitye-golodomorom-realnoe-kolichestvo-zhertv-i-dokazatelstva-iskusstvennosti
ferohrabal píše…


Osmdesát let od zimní války. „Snadné“ finské sousto se Rusům vzpříčilo v krku.
https://www.novinky.cz/historie/clanek/osmdesat-let-od-zimni-valky-snadne-finske-sousto-se-rusum-vzpricilo-v-krku-40308759

Sám o sobě vypovídá fakt, že Sovětský svaz byl za tuto agresi 14. prosince 1939 vyloučen ze Společnosti národů. Francouzská a britská generalita v té době dokonce zvažovala, v souladu se spojeneckou smlouvou, odvetný útok na severní Kavkaz, včetně bombardování ázerbájdžánských naftových polí (operace měla krycí název "Pike"). Hrozba tohoto útoku zřejmě zabránila postupu Rudé armády na Helsinki. Jelikož se Zimní války kromě 8 000 švédských dobrovolníků účastnily i stovky dobrovolníků z Dánska, Norska, Maďarska, Itálie, V. Británie a USA, lze ji považovat za další, byť symbolický, střet Ruska a Západu. (Britský expediční sbor se do bojů na straně Finska nezúčastnil jen díky pozdnímu přesunu na frontovou linii.)

zajímavé, jak se kremloboti ohánějí (když se jim to hodí) absencí "mandátu OSN", když zároveň jedním dechem označují operaci OSN v Korejské válce, invazi v Iráku nebo Operaci Restore Hope v Somálsku za "americkou agresí" a na druhé straně obhajují sovětskou agresi vůči Finsku, ačkoliv za ni byl SSSR vyloučen ze SN (předchůdce OSN). :)

Ukázkou goebbelsovsko-stalinistické demagogie je, když sovětští (ruští) "historici" a politici pokrytecky zdůvodňují obsazení východního Polska jako prevenci, vybudování předpolí před německým útokem a anexi finského území v r. 1939 potřebou zajistit si předpolí pro případ německého útoku, ačkoli na druhé straně SSSR pomáhal v téže době (až do června 1941) zároveň vyzbrojovat Německo, jemuž poskytoval již od 20. let i své výcvikové základny a politickou podporu.

Absurdně zní zdůvodnění, že "Rusko chtělo po Finsku jenom, aby jim podstoupilo Karelskou šíji, strategické území nedaleko Leningradu. A jako protihodnotu nabízelo jiné území." - prostě ruský způsob logiky uvažování.
Pokud bude chtít soused s vámi vyměnit svou parcelu za vaši zahradu a vy nebudete souhlasit, veme kulovnici, postřílí vaši rodinu, podpálí Vám barák a vezme si pozemek násilím, že??
anebo, že "Finsko v té době mělo velmi blízko k Hitlerovi a jeho Třetí říši."?? Ano, stejně jako většina Evropy, kterou z poloviny ovládaly režimy, které si v podstatě vesměs nezadaly s německým či italským.... proto, že zde – kromě případu Beneluxu, Francie či Československa − de facto zpočátku ani nešlo o nějaký boj dobra se zlem. Vždyť Antonescu, Horthy, Dollfus, Karadjordjević, Pavelič, Pilsudski a Tiso si v r. 1939 mohli klidně podat ruku třeba s Mussolinim. O režimu sovětském, který se fakticky na rozpoutání války podílel a měl na svědomí vyvraždění čtvrtiny vlastního obyvatelstva, už ani nemluvě.
ferohrabal píše…
Patříme na západ, Rusko není a nemůže být naším vzorem.

I K.H. Havlíček byl také zpočátku slavjanofilem, ale po několikaletém pobytu v Rusku změnil názor.
Již Karel Havlíček Borovský, prohlásil: „Dosvědčiti mohu, že Rusové s ostatními Slovany nikoli bratrsky, nýbrž nepoctivě a soběcky smýšlejí. To už jsou mi milejší Maďaři, kteří proti nám bojují otevřeně, než Rusové, přibližující se s jidášským polibkem, aby nás pak strčili do kapsy. Tito pánové počínají všude místo ruský říkati a psáti slovanský, aby pak místo slovanský zas také ruský říci mohli.“

K. H. Borovský : Rusové rádi nazývají všechno ruské slovanským, aby pak mohli tvrdit, že všechno slovanské je ruské.


https://echo24.cz/a/iP8yp/patrime-na-zapad-rusko-neni-a-nemuze-byt-vzorem
http://www.bohumildolezal.cz/texty/rs1105.html
https://www.sinagl.cz/postrehy-a-komentare/3759-stale-aktualni-varujici-slova-k-h-borovskeho-o-rusku.html
ferohrabal píše…
Ruská věda v krizi. Komise odhalila tisíce případů podvádění:
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3024869-ruska-veda-v-krizi-komise-odhalila-tisice-pripadu-podvadeni
Peter Vajs píše…
Mne se zdá, teda nevím v tych tvojich člankoch najit neco k VOSR. Ja to bylo a kdo to financoval. Alebo to zatlkaš? Nepovedena investícia.
ferohrabal píše…
Moskva drsně podhodnocuje, kolik Rusů emigruje do Česka i jinam (12. ledna 2020).
Česko je jednou z nejvýznamnějších cílových zemí ruských emigrantů. Ruský statistický úřad však mnohdy prezentuje zhruba pouze desetinu množství lidí, kteří Rusko opustili. Buď je to tím, že se mu evidovat všechny nedaří, protože přistěhovalci svůj odchod z rodné hroudy nehlásí, nebo si Moskva nechce kazit reputaci.
Zdroj:
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/statistiky-rusko-eurostat-migrace-rusu-ze-zeme-cesko-rosstat-rozdil.A200107_143328_domaci_lre
ferohrabal píše…
Nemám čas ani ambice suplovat Encyklopedii světových dějin ... literatury máš všude dost
ferohrabal píše…
Kreml o katastrofě ukrajinského letadla v Iránu fabuluje jako o MH17!

https://www.forum24.cz/kreml-o-katastrofe-ukrajinskeho-letadla-fabuluje-jako-o-mh17/

ferohrabal píše…
Lež se stala nejdůležitější „hodnotou“ ruského režimu, vysvětluje ruský profesor lhaní Kremlu o MH17: https://www.forum24.cz/lez-se-stala-nejdulezitejsi-hodnotou-ruskeho-rezimu-vysvetluje-rusky-profesor-lhani-kremlu-o-mh17/
ferohrabal píše…
Polské povstání proti ruské okupaci skončilo v kaluži polské krve.
https://www.reflex.cz/clanek/historie/99426/polske-povstani-proti-ruske-okupaci-skoncilo-v-kaluzi-polske-krve-povstalcu-se-nezastal-ani-papez.html

ferohrabal píše…
https://www.forum24.cz/tajna-sluzba-odhalila-v-kyjeve-ruskou-trolli-farmu-se-2000-sim-karet/
ferohrabal píše…
Ruská základna na hranicích s Ukrajinou – "půjčovna tanků".
Na východě Ukrajiny hoří ostrý vojenský konflikt s opravdovými zbraněmi. Někteří Ukrajinci se ale rozhodli vést s Ruskem válku s pomocí humoru. Změnili na mapách Googlu popis ruské vojenské základny napěchované těžkou vojenskou technikou.

Základna leží zhruba 18 kilometrů od hranic s Ukrajinou, jižně od města Kamensk-Šachtinskij. Na satelitních snímcích je vidět, že v roce 2018 byla rozšířena o dodatečnou plochu, na které jsou v současné době zaparkované tanky.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ruska-zakladna-hranicich-s-ukrajinou-lide-ji-davaji-recenze-jako-pujcovne-tanku-90245


ferohrabal píše…
SESTŘELENÍ MH17 - Tajné zprávy o válce na Ukrajině:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-tajne-zpravy-odhaluji-zapojeni-ruska/r~2bf4cf2e176611ea9ec9ac1f6b220ee8/

***

Komentář Jana Šíra: MH17 a trest. Začíná hlavní líčení s obviněnými z útoku na let Malajsijských aerolinií
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3059762-komentar-jana-sira-mh17-a-trest-zacina-hlavni-liceni-s-obvinenymi-z-utoku-na-let

Muž podezřelý z podílu na sestřelení letu MH17 byl prý zavražděn v Moskvě.
https://www.forum24.cz/muz-podezrely-z-podilu-na-sestreleni-letu-mh17-byl-pry-zavrazden-v-moskve/
ferohrabal píše…
Ruská média spustila „významnou dezinformační kampaň“, aby zhoršila dopad epidemie koronaviru, vyvolala paniku a nedůvěru, uvádí se v dokumentu Evropské unie, s jehož obsahem se seznámila agentura Reuters. „Odehrává se významná dezinformační kampaň ruských státních a prokremelských médií, která se týká (nemoci) COVID-19!
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3063930-eu-obvinila-rusko-z-sireni-dezinformaci-o-koronaviru-pry-vyvolava-paniku-a-neduveru
ferohrabal píše…
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/prvni-dezinformace-o-koronaviru-prisla-z-ruska/r~1b0a6700735511ea95caac1f6b220ee8/
ferohrabal píše…
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/obetmi-vrazdeni-sovetskych-cekistu-v-katyni-byli-i-cesi-s-po/r~42fbf8925ee611ea9d470cc47ab5f122/
ferohrabal píše…
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/obetmi-vrazdeni-sovetskych-cekistu-v-katyni-byli-i-cesi-s-po/r~42fbf8925ee611ea9d470cc47ab5f122/
ferohrabal píše…
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/katynsky-masakr-polsko-80-let-sovetsky-svaz/r~3e5507be4cd211eaa24cac1f6b220ee8
ferohrabal píše…
hlavně, odpočítáme-li teritoria znovudobytá (či nově nabytá) Sověty, je i z letmého pohledu na mapu http://www.cadpress.sk/mapa_osvobozeni_evropy.jpg (či http://www.cadpress.sk/operacni_prostor_spojencu_wwii.jpg ) jasné, že většinu Evropy OSVOBODILI ZÁPADNÍ SPOJENCI!
přičemž při dobývání východní Evropy pomáhalo Sovětům spojenecké letectvo, jehož bombardovací svazy likvidovaly zbrojní závody, naftové rafinerie, letiště a železniční uzly na území celého Německa, Protektorátu ČaM, Polska, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Bulharska, Rumunska, Jugoslávie i Řecka.
ferohrabal píše…
A k osvoboditelské roli ruských armád bych rád připomenul články "RUDÁ ARMÁDA V ČSR - 1945 / Osvobození či okupace?": https://ferohrabal.blogspot.com/2017/06/osvobozeni-ci-okupace.html
+
„RUSKO - poslední koloniální mocnost“: http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/04/rusko-posledni-kolonialni-mocnost.html
ferohrabal píše…

Sovětské osvoboditele v Brně vítali, pak před nimi ukrývali ženy:
https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/stalo-se/sovetske-osvoboditele-v-brne-vitali-pak-pred-nimi-ukryvali-zeny
ferohrabal píše…

Sovětské osvoboditele v Brně vítali, pak před nimi ukrývali ženy:
https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/stalo-se/sovetske-osvoboditele-v-brne-vitali-pak-pred-nimi-ukryvali-zeny
ferohrabal píše…
Sovětské osvoboditele v Brně vítali, pak před nimi ukrývali ženy:
https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/stalo-se/sovetske-osvoboditele-v-brne-vitali-pak-pred-nimi-ukryvali-zeny
ferohrabal píše…

Sovětské osvoboditele v Brně vítali, pak před nimi ukrývali ženy:
https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/stalo-se/sovetske-osvoboditele-v-brne-vitali-pak-pred-nimi-ukryvali-zeny
ferohrabal píše…
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/stalinovi-agenti-hned-po-osvobozeni-odvlekli-do-gulagu-stovk/r~472f3610905311ea842f0cc47ab5f122/
ferohrabal píše…
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/stalinovi-agenti-hned-po-osvobozeni-odvlekli-do-gulagu-stovk/r~472f3610905311ea842f0cc47ab5f122/
Anonymní píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
ferohrabal píše…
Šest let od sestřelení letu MH17 nad východní Ukrajinou. Stopy vedou do Kremlu:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-tajne-zpravy-odhaluji-zapojeni-ruska/r~2bf4cf2e176611ea9ec9ac1f6b220ee8/
ferohrabal píše…
Jak Kreml manipuluje pohled na ruské dějiny.

https://www.respekt.cz/kontext/pojdme-verit-legende-jak-kreml-manipuluje-pohled-na-ruske-dejiny
ferohrabal píše…
Putin vrátil na politickou scénu ruský pravěk samoděržaví a imperialismu, kritizuje soudobé Rusko profesor Medveděv.

https://denikn.cz/402889/hrajeme-si-na-valku-a-bojujeme-se-smyslenymi-fasisty-kritizuje-soudobe-rusko-profesor-medvedev
ferohrabal píše…
‼️ Právě jsem dokončil 1. svazek ze sibiřské série cestopisů
- CESTA NA TAJMYR aneb "Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu - krajem šamanů, starověrců, komunistických lágrů a morbidní postsovětské nostalgie"
- a pokouším se jej dostat na knižní trh, resp. hlavně oslovit nejen milovníky cestování a cestopisů, ale i lidi zajímající se o reálné autentické Rusko (potažmo Sibiř a Arktidu) a historii vztahů Rusko v. Západ, jakož i naivní a pomýlené "rusofily" čerpající své informace o "zemi, kde dnes znamená včera", výlučně ze Sputniku a proruských webů či bulvárních / dezinformačních médií.

‼️ Jelikož nepatřím mezi pražskou intelektuální elitu, uvítám, pokud mi všichni, kteří mi fandíte anebo které oslovila má kniha, namísto pouhého lajkování pomůžete podle svých možností moji knihu zpropagovat aspoň mezi svými přáteli, potažmo širší veřejností. Když už ne formou recenze, pak aspoň sdílením a přeposláním odkazů na příslušný web v rámci Vašeho okruhu přátel, známých a kolegů!! 🙏🙏

Pokud nehodláte podpořit vydání mé knihy třeba i formou subskripce na HitHitu, prosím aspoň sdílet níže uvedený odkaz na můj projekt = vydání knihy CESTA NA TAJMYR aneb "Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu - krajem šamanů, starověrců, komunistických lágrů a morbidní postsovětské nostalgie" https://www.hithit.com/cs/project/8330/vydani-knihy-cesta-na-tajmyr-cestopis-o-sibiri-arktide :) ‼️
ferohrabal píše…
K zatčení Navalného po návratu z Německa:

Nevím, komu tedy patří SEZNAM, ale stejně jako opakovaně v podobných případech, mi i dnes smazali níže uvedený komentář (a zablokovali mě jako spamera) - proto prosím sdílet mé odkazy, než je zablokuje i FB :


Ten malý zbabělý estébácký skřet z Kremlu je z Navalného připo....aný, bojí se ho jak čert kříže (anebo vakcíny Sputnik) 🙁 Když se mu ho nepodařilo otrávit, pokusí se ho "zasebevraždit" ve věznici jako Magnického? Viz blog "RUSKÁ OPRIČNICKÁ DEMOKRATURA V PRAXI" aneb "Nové Rusko" na cestě k fašismu:

http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/05/rusky-antimajdan-navrat-opricniny.html

nebo

"Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě rudých švábů"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html
ferohrabal píše…

Některé státy v invazi nezastavila ani ruská zima. Těchto 5 porážek Ruska je ukázkovým příkladem

https://armadnizpravodaj.cz/diskuze/5-narodu-ktere-se-pokusily-dobyt-rusko/
ferohrabal píše…
Válečné aktuality a dění kolem Ukrajiny:

https://echo24.cz/a/SKR2w/valka-na-ukrajine-online


Když zakážete knihy od Orwella, všichni vědí, že jste totalitní zrůda!
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/113555/novinarek-kdyz-zakazete-knihy-od-orwella-vsichni-vedi-ze-jste-totalitni-zruda-karla-janecka-na-vas.html
***
Rusové přišli v lesích o celou brigádu. Šojgu nařídil zrychlení „speciální operace“
https://echo24.cz/a/SwqSN/rusove-prisli-v-lesich-o-celou-brigadu-sojgu-naridil-zrychleni-specialni-operace
***
Ruští anarchisté se hlásí do ukrajinské armády. Konečně mohou bojovat s Putinovým mordorem
Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/rusko-ukrajina-anarchiste-neonacismus-fasismus-valka.A220604_150046_ln_zahranici_kov

Nepojedeme. Ruský dopravní systém je po zavedení západních sankcí na hranici kolapsu:
https://vikend.hn.cz/c1-67076030-nepojedeme-rusky-dopravni-system-je-po-zavedeni-zapadnich-sankci-na-hranici-kolapsu
https://zahranicni.hn.cz/c1-67077550-zapad-bez-jedineho-vystrelu-nici-ruske-tovarny-embargem-na-ropu-ale-putinovi-moc-velkou-skodu-nenadela
***
Dorota Nvotová má stopku pro festivaly! Zpěvačka zuří: https://vipshow.cz/nejnovejsi-zpravy/dorota-nvotova-ma-stopku-pro-festivaly-zpevacka-zuri/martinatomkova
***
https://cnn.iprima.cz/ve-vzduchu-nam-rekli-ze-letime-na-ukrajinu-sto-dni-valky-ocima-ruskych-parasutistu-109694
***
https://telegraf.com.ua/kiev/2022-06-05/5707034-ugroza-vsemu-miru-poyavilis-foto-novogo-prestupleniya-rossii
***
https://cnn.iprima.cz/ukrajina
***
https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse
***
Kavkazci a Burjati umírají na Ukrajině za zbabělé Moskviče: https://regnum.ru/news/society/3527554.html
https://regnum.ru/news/3527554.html
***

Rusko zničilo sklady v přístavu Mykolajiv. Obilí zřejmě shořelo, navzdory slibům Africe
https://echo24.cz/a/Sfsaw/rusko-znicilo-sklady-v-pristavu-mykolajiv-obili-zrejme-shorelo-navzdory-slibum-africe

***
Ukrajinci se radují z nových norských houfnic. „Jsou výkonnější než sovětské“
https://echo24.cz/a/StLV7/ukrajinci-se-raduji-z-novych-norskych-houfnic-jsou-vykonnejsi-nez-sovetske


ferohrabal píše…
AKTUALITY:


"Telefonista" Macron asi moc četl Dostojevského
https://echo24.cz/a/Sv5Xp/macron-asi-moc-cetl-dostojevskeho
***
Jak Rusové rozkrádají „obilnici Evropy“. Dealerem zrna je nechtěně i Turecko, ilegální dodávky míří k Asadovi
Obilí, které Rusové údajně kradou na Ukrajině, má končit na Blízkém východě. V seznamu zemí, kam ilegální dodávky dorazily, figuruje Sýrie, ale i Turecko.
https://www.lidovky.cz/byznys/obilnice-evropy-rozkradani-zrno-dealer.A220606_111151_ln_ekonomika_tmr
***
„Bezprecedentní, nemyslitelné a hanebné,“ zuří Lavrov nad zkaženou cestou do Srbska
https://echo24.cz/a/SPmGQ/bezprecedentni-nemyslitelne-a-hanebne-zuri-lavrov-nad-zkazenou-cestou-do-srbska
***
Přijeďte si vyzvednout svého syna. Ruský pohled na zajatce se nemění
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-zahady-glosa-prijedte-si-vyzvednout-sveho-syna-rusky-pohled-na-zajatce-se-nemeni-204807
ferohrabal píše…
Před 215 lety Francie a Rusko uzavřely tylžský mír (který Rusko vzápětí porušilo)
https://www.reflex.cz/clanek/historie/80478/pred-215-lety-francie-a-rusko-uzavrely-tylzsky-mir.html
***
https://telegraf.com.ua/sport-cat/2022-07-06/5709907-sozdat-mir-bez-rossii-ne-poluchitsya-v-rf-ne-ponimayut-pochemu-protiv-nikh-opolchilis
***
https://www.forum24.cz/jednotne-rusko-vydalo-potajmu-dokument-jak-vysvetlit-lidem-valku-a-ruske-valecne-zlociny/
***
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/466285-rusove-priznali-porazku-rekl-odbornik-opotrebovaci-valka-hraje-do-karet-ukrajine
***
https://www.forum24.cz/nahrada-mcdonalds-v-rusku-nabizi-plesnive-hamburgery-ci-brouky-v-jidle-odplata-zapadu-se-nepovedla/
***
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rusko-zvarene-obchody-a-restaurace/r~1d3b6600f86e11ecba63ac1f6b220ee8/
***
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-novinar-ondrej-soukup-o-obyvatelich-ruskeh/r~c1ce3800fb7a11ec8980ac1f6b220ee8/
***
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-pomahame-ukrajincum-najit-ruske-agenty-rika-mluvci-kyberpartyzanu-208240
***
ferohrabal píše…
Ohňová show na koncertě v ropném skladu. Ukrajinci si utahují ze ztráty Rusů, ukázali video
https://twitter.com/i/status/1554690336919851008
https://cnn.iprima.cz/ohniva-show-ukrajinci-odpalili-na-sklad-ropy-na-vychode-okupovane-zeme-114580

***


https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/specialni-drony-s-vybusninou-diky-nim-se-ukrajincum-dari-vyt/r~1e13ffce132611edb1f50cc47ab5f122/

https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-04/5712724-partizany-na-okkupirovannom-donbasse-obstrelyano-avto-s-mestnymi-gaulyayterami

***

Rusko má další problém. Ázerbájdžán vtrhl na Náhorní Karabach a zaútočil na Arménii
https://echo24.cz/a/S7zVP/rusko-problem-azerbajdzan-vtrhl-na-karabach-armenie

https://cnn.iprima.cz/cesi-se-v-kauze-vrbetice-spojili-s-britskou-policii-vysetruji-vybuch-i-utok-na-skripala-114689


Rusko láká cizince na vodku, přitom má jen prázdné regály. Parodie bizarního videa baví svět:
https://cnn.iprima.cz/rusko-chce-prilakat-cizince-114542
https://twitter.com/i/status/1552750007408885760
https://twitter.com/i/status/1553013653686943744




ferohrabal píše…
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-ruska-verze-je-smyslena-dukazy-zpochybnuji-zpusob-zabiti-valecnych-zajatcu-211498


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-mame-prilis-malo-vojaku-putinuv-poradce-promluvil-o-stavu-ruske-armady-211419


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-rusko-v-evrope-vrazdi-rusti-turiste-si-tu-uzivaji-cesi-chteji-kolektivni-trest-211334
ferohrabal píše…
Putina vynesly k moci krvavé lži. Musí mít na svědomí hrůzy, o kterých nevíme:
https://cnn.iprima.cz/putina-vynesly-k-moci-krvave-lzi-musi-mit-na-svedomi-hruzy-o-kterych-jeste-nevime-169409
ferohrabal píše…
Rekonstrukce tajné mise: Agenti přijeli z různých míst, po explozi zmizeli v Rusku
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/operace-vrbetice-mapa/r~60035a3aa37c11eb99faac1f6b220ee8/

https://plus.rozhlas.cz/zpochybnit-muzeme-vse-ale-fakta-jsou-jasna-skripal-byl-cilem-utoku-agentu-gru-7777200
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sergej_Skripal

Pokračování Vrbětic? V Bulharsku vybuchl sklad munice:
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/v-bulharsku-vybuchl-municni-sklad-a-zacal-horet-nikdo-nebyl-zranen-40404489

Čtyři výbuchy munice měly stejný scénář, Bulhaři viní GRU:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ctyri-utoky-na-municnich-sklady-v-bulharsku-byly-stejne-nejd/r~35071f4ea8c011eba4560cc47ab5f122/

Albánie zadržela jednoho Ukrajince a dva Rusy, kteří se pokoušeli vniknout do areálu zbrojovky ve městě Gramsh. Při zásahu se zranili dva albánští vojáci, oznámilo v sobotu večer albánské ministerstvo obrany.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/v-albanske-zbrojovce-zadrzeli-dva-rusy-a-ukrajince-jsou-podezreli-ze-spionaze-40406344
ferohrabal píše…
„Nemáme armádu, i pláštěnky má nepřítel lepší.“ Zklamaný ruský voják promluvil (prostě loupeživé, krvežíznivé hordy ...)
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rus-sel-po-zabiti-syna-na-ukrajine-dobrovolne-do-valky-nemam/r~fb5e52da2d1111ed93abac1f6b220ee8/

Sankce drtí ruskou ekonomiku:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/z-ruska-unikl-duverny-dokument-a-tvrdi-opak-nez-putin-sankce/r~ec9d75c82db611ed82b7ac1f6b220ee8/

Ruská armáda slaví "jubileum": https://cnn.iprima.cz/on-line-britove-popsali-problem-pro-rusko-ztratilo-uz-50-tisic-vojaku-tvrdi-ukrajinci-185477

Obavy v proruských kruzích vzbuzují hlavně partyzánská hnutí, bojující na okupovaných územích Ukrajiny proti kolaborantům. Členové těchto skupin prošli výcvikem už před začátkem invaze a podle Kyjeva jsou velkým přínosem pro ukrajinskou armádu.
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/alexej-kovalev-byl-zavrazden-patri-mezi-dalsi-obeti-z-rad-uk/r~f725200a2cf711ed93abac1f6b220ee8/

Řádí partyzáni po celém Rusku:
https://www.facebook.com/narodna.pravda.ua/videos/874054716899835
https://www.facebook.com/narodna.pravda.ua/videos/569628508278305


https://cnn.iprima.cz/ukrajina
https://cnn.iprima.cz/ukrajinci-znicili-most-pres-dnepr-chteji-zabranit-ruskemu-strategickemu-vyuziti-185385

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/mark-galeotti-o-moznem-konci-vladimira-putina/r~301bc9482a2011eda25a0cc47ab5f122/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zapadni-tajne-sluzby-putin-dal-chce-celou-ukrajinu-jeho-arma/r~cc865d20f85711ec82b7ac1f6b220ee8/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rozdrtili-ruskou-presilu-ale-posledni-kulku-maji-pro-sebe-re/r~d6a3e454249811edbe29ac1f6b220ee8/



ferohrabal píše…
Сегодня очень красивое утро! это для Врбетице: https://www.youtube.com/watch?v=BtBiOzhYlAE 🙂 Из имеющихся изображений я бы лично исключил 90% официальной версии Кремля о бомбе в машине!! Я предполагаю 70% лодка со взрывчаткой под мостом или 30% ракета... Просто снос самовольной постройки на чужой земле 🙂 Жду окончательного сноса

https://www.facebook.com/vokinburt/videos/1040885349919241

https://www.facebook.com/1281698530/videos/g.1474581979470108/478771147502762

https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/483597500354438

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3534649-ukrajinsky-velitel-zaluznyj-zavital-na-twitter-vojaci-ho-maji-za-hrdinu
Anonymní píše…
https://mujlife.cz/zapomenuty-pribeh-jak-sovetsti-vojaci-oplodnili-polske-jeptisky/
ferohrabal píše…
https://www.forum24.cz/v-rusku-omylem-vystavili-americke-potraviny-ktere-zachranily-zivoty-v-oblezenem-leningradu
ferohrabal píše…
https://www.krajskelisty.cz/jihomoravsky-kraj/30613-stalin-vsrpnu-1939-slibil-ze-prijde-se-stovkou-divizi-hitlerovi-na-pomoc-az-na-ryn-patrani-bruno-solarika.htm

Populární příspěvky z tohoto blogu

Drtivá porážka Ruska - jediná šance na dosažení míru v Evropě!

Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě nácků a rudých švábů