Na Krymu nešlo (a nejde) jen o Ukrajinu


Na Krymu NEŠLO a NEJDE jen o Ukrajinu

Smutné či spíše tragické je, že - aniž si to většina lidí (včetně "odborníků") uvědomuje či dokáže domyslet do důsledků - tato situace neskýtá snad ani jedno dobré řešení ... Nejde zde už totiž víceméně ani o Krym, ani o Ukrajinu, nýbrž o novou (či staronovou) fázi geopolitického uspořádání světa, o začátek globální krize, nástup globalizované brežněvovské doktríny!



A) Pokud Západ, Evropa, Rusku ustoupí ať již z jakýchkoliv pohnutek - ze zbabělosti, oportunistické vypočítavosti či pouhého ignorantství - povzbudí to Putina k pokračování na Krymu osvědčené metody "blitzkriegu", k předem asi dávno technicky připravenému a hlavně v kremelském způsobu myšlení zakotvenému pokusu o obnovu a rozšíření impéria na úkor osamostatněných "provincií". Podněstersko a Gagauzsko mohou následovat po krymské premiéře kdykoliv během pár hodin, zvláště když vezmeme do úvahy, že v Podněstersku již dávno jsou ruské vojenské jednotky, jakož i úroveň bojeschopnosti a odvahy jednotek ukrajinských, které namísto boje na Krymu zahodily zbraně a buď se vzdaly, dezertovaly anebo přeběhly k Rusům, vesměs bez jediného výstřelu (dokonce se ani nepokusily potopit předtím své lodě, jak bývalo u námořníků dobrým zvykem v beznadějné situaci). Takže během jediné noci můžeme být znovu postaveni před holý fakt, že tajemné neidentifikovatelné jednotky a místní "domobrana" ovládly celou oblast jihozápadní Ukrajiny - mezi Krymem a Podněsterskem − případně i celou chersonskou oblast, čímž de facto odřízly zbytkovou Ukrajinu od moře … další scénář již známe. Nedělám si v takovém případě iluze ani o schopnosti EU / NATO ubránit pobaltské státy v případě, že by se Rusko vyhnulo přímému fyzickému střetu s aliančními jednotkami a bleskovým přepadem a obsazením části území nás postavilo, jako obvykle, před hotovou věc - status quo.

A jak je známo z minulosti dávné i nedávné, agresor či imperátor-dobyvatel se nikdy nespokojil s původně stanovenými či proklamovanými cíli a požadavky, jestliže se mu naskytla možnost ještě větší kořisti, moci či slávy.





p.s.

Jak informovala polská televize v pořadu Wiadomości, ministerstvo zahraničí ve Varšavě obdrželo dopis z ruské Státní dumy. Obsahuje návrh na rozdělení ukrajinského území mezi sousední státy a přetvoření zbytkové Ukrajiny v malý vnitrozemský stát. - See more at: http://www.blisty.cz/art/72659.html#sthash.6FS95Xvy.dpuf 
Místopředseda dumy Vladimir Žirinovskij navrhuje, aby se Polsko dožadovalo referenda o připojení Volyně, Lvovské oblasti, Ivanofrankovské, Tarnopolské a Rovenské oblasti.
Podobnou "nabídku" dostaly Maďarsko a Rumunsko ohledně Zakarpatské Ukrajiny a Černovecké oblasti. Na samotnou Ukrajinu by zůstala její střední část.

Viz:







Historie Ukrajiny v letech 1917-1921 na mapách


B) Dejme tomu, že Západ se opravdu postaví hned v této počáteční fázi 2. studené války tvrdě imperiálním choutkám Kremlu a - bez ohledu na ekonomické dopady tvrdých sankcí na vlastní ekonomiku a rizika ztráty pracovních míst - přistoupí namísto diskuzí, proklamací a nekonečného spekulování okamžitě ke všem dostupným, reálným a efektivním krokům (jež si všichni západní politici velmi dobře uvědomují), které Rusko tvrdě pocítí. Jenže v případě jednoznačného uvržení Ruska do izolace a pozbytí výhod jež mu skýtalo aspoň povrchní akceptování západních hodnot a struktur přestane mít Kreml důvod nadále skrývat své skutečné postoje, projevující se dosud "jenom" sabotováním činnosti všech mezinárodních organizací, jichž je členem - OBSE, RB OSN, MAAE atd. - svým právem veta, využívaným k degradaci všech jejich zásadních rozhodnutí na bezzubé rezoluce a sterilní proklamace. V takovém případě je nanejvýš pravděpodobné, že Kreml odhodí masku demokratizované mocnosti a zcela otevřeně se postaví po bok všech nepřátel Západu, s nimiž je bytostně spjat a jež zatím podporuje víceméně skrytě - Íránu, Assadovy Sýrie, Běloruska, Palestiny, Zimbabwe, Kuby, Venezuely, Číny, KLDR, Uzbekistánu, Turkmenistánu atd. …. A co může vzejít z tohoto spojenectví pro Západ a demokratický svět jako takový, si snad každý soudný člověk domyslí. (Stačí nahlédnout do seznamu rezolucí OSN, které Rusko - většinou společně s Čínou - vetovalo jen v posledních 5 letech!)


O variantě "C" nebudu raději ani polemizovat - to už mi běhá mráz po zádech!


p.p.s.

Málokdo si rovněž uvědomuje, že anexe Krymu se může v globalizovaném světě promítnout i ve zdánlivě nesouvisejících oblastech a ovlivnit např. situaci v Sýrii , Venezuele nebo KLDR, jelikož díky upření pozornosti ke konfliktu mezi Evropou a Ruskem, se jednak dostanou další oblasti mimo zorné pole veřejného mínění, jednak akceschopnost Západu bude rozříštěna a tudíž oslabena, čehož samozřejmě různí regionální diktátoři a teroristické sítě s chutí využijí k realizaci svých plánů. Takže na ruskou intervenci na Ukrajině doplatí jak obyvatelé Sýrie, které bude moci Assadův režim ve stínu zájmu světa v klidu vyvraždit, tak korejští a venezuelští komunisté (a jiná sebranka), kalkulující s tím, že Západ je zaneprázdněn řešením krize na svých hranicích a přípravou na případnou obranu vlastního teritoria, a ani supervelmoc jako USA si nemůže dovolit v takové situaci tříštit svůj vojenský potenciál paralelním zásahem na několika místech planety a musí zvolit priority.
Bude se tak zřejmě fakticky opakovat scénář, jenž se v historii už mnohokrát osvědčil.
Např. když Sovětský svaz využil Suezské krize k tomu, aby provedl "reciproční" agresi proti Maďarsku v r. 1956, anebo když v době vrcholící vietnamské války sovětská vojska a armády Varšavské smlouvy vpadly do Československa v r. 1968, když byla pozornost USA i západní veřejnosti soustředěna - kromě probíhajících levičáckých revolt - na dění v jihovýchodní Asii.
"Vedlejším produktem" situace, kdy se ostatní krizové oblasti a konflikty ocitnou stranou zájmu Západu, bude posílení pozice regionálních hegemonů a jejich suplování dosavadní role OSN a Západu - tj. např. řešení syrské krize zůstane víceméně v režii Turecka a Saudské Arábie, v otázce Palestiny a iránského nukleárního programu se přestane Israel asi spoléhat (a ohlížet) na Evropu a USA a zřejmě vezme řešení do svých rukou.


Ještě k ruskému demagogickému zdůvodnění nároku na Krym.
Přestože ruská média šíří lživé informace v tom smyslu, že snad Krym daroval Ukrajině osobně Nikita Chruščov (které iniciativně dále šíří různí internetoví trollové, nevzdělaní "žurnalisté" i další pitomci), skutečnost byla diametrálně odlišná. V případě převodu Krymské oblasti nešlo o nějaký rozmar jednoho aparátčíka, nýbrž o normální legislativní proceduru, posvěcenou ústavodárnými orgány SSSR a Ruské i Ukrajinské republiky, jež tedy proběhla v souladu s ústavou Sovětského svazu i Ruské SFSR.
5. února 1954 schválilo Prezidium Nejvyššího sovětu Ruské SFSR (ruského parlamentu) rozhodnutí "O převodu Krymské oblasti z Ruské SFSR do Ukrajinské SSR", 13. února 1954 ho schválilo Prezidium Nejvyššího sovětu Ukrajinské SSR (ukrajinského parlamentu). Dne 19. února 1954 schválilo Prezidium Nejvyššího sovětu SSSR dekret "O převodu Krymské oblasti z Ruské SFSR do Ukrajinské SSR". Následně, 26. dubna 1954, vydal Nejvyšší sovět SSSR (parlament Sovětského svazu) zákon "O převodu Krymské oblasti z Ruské SFSR do Ukrajinské SSR" a vnesl příslušné změny do sovětské ústavy (článku 22 o administrativním členění Ruské SFSR a článku 23 o členění Ukrajinské SSR). Nakonec schválil Nejvyšší sovět Ruské SFSR (ruský parlament) 2. června 1954 změnu článku 14 ústavy Ruské SFSR o administrativním členění Ruské SFSR. Nejvyšší sovět Ukrajinské SSR (ukrajinský parlament) schválil příslušnou změnu článku 18 ústavy Ukrajinské SSR 17. června 1954.

A hlavně! Před připojení Krymu k Ukrajinské SSR byly zhruba stejně rozsáhlé dnešní Rostovské oblasti (včetně města Taganrog, který byl v r. 1918 hlavním městem Ukrajinské sovětské republiky) v r. 1924 připojeny k Rusku. K tomu nutno dodat, že Kyjev tehdy navíc dostal místo bohatých černozemních oblastí vesměs suché stepi, bez zdrojů vody a systémů zavlažování, bez infrastruktury, včetně elektrické sítě.Navíc podle sčítání lidu z r. 1926 představovali Ukrajinci v celém Taganrogském okruhu absolutní většinu - 71,5%, zatímco Rusové pouze 21,9%.

Mnozí rozumně uvažující Rusové si už dnes uvědomují, že nacionalisty oslavovaná anexe Krymu se Rusku může vrátit jako bumerang. Může se totiž stát vítaným precedentem právě pro Číňany, kteří se nikdy nesmířili s ruskou anexi Vnějšího Mandžuska (dnešního Chabarovského a Primorského kraje) v 19. století. Logicky si říkají, že pokud může Rusko považovat za cár papíru ústavní zákon "O převodu Krymské oblasti z Ruské SFSR do Ukrajinské SSR" z 26. dubna 1954 (navíc dodatečně stvrzený i vládou nástupnické Ruské federace v tzv. Budapešťském memorandu z r. 1994), potom může klidně i čínská vláda za cár papíru považovat Ajgunskou a Pekingskou smlouvu, podepsanou navíc jednoznačně pod nátlakem. (V druhé polovině 19. století Rusko přinutilo oslabenou Čínu k podepsání Ajgunské (1858) a Pekingské smlouvy (1860), na jejichž základě Čína ztratila všechna území na sever a východ od řek Chej-lung-ťiang (Amur) a Wu-su-li-ťiang (Ussuri) - včetně Sachalinu - ve prospěch Ruska.)



Kdyby se člověk orientoval podle viruální žumpy, zvané internetové forum, nabyl by přesvědčení, že Není pravda, že imperialistické Rusko anektovalo Krym - nýbrž prostě pokojní obyvatelé Krymu utiskovaní ukrajinskými fašisty a Tatary (tj. zbylými, kteří bohužel přežili ruské deportace a genocidu), se rozhodli odtrhnout od Ukrajiny a dokázali (za pomoci neznámých, po zuby ozbrojených tajemných zelených mužíků) zorganizovat za 2 týdny svobodné referendum, před kterým vypnuli všechny štvavé TV kanály, ačkoliv Katalánci i Skoti (babráci) na jeho organizaci potřebovali 1-2 roky. Přesně ve stylu ubohých utlačovaných sudetských Němců, jejichž Freikorps (vesměs "dobrovolníci" ze sousední země, často příslušníci SS - ovšem momentálně na dovolené či vcivilu), bránil utiskovanou německou většinu před terorem čs. četnictva, financů a posléze vojska, a zpupnou čs. státní mocí, které se nelíbilo když pokojní občané-henleinovci "z vlastního pudu sebezáchovy" podpalují čs. policejní stanice, přepadávají úřady a vyvěšují na radnicích vlajky s hakenkrajcem.

Mnozí provokatéři (ať již placení či slabí na duchu) papouškují a omílají se zlomyslným nadšením demagogickou goebelovsko-putinovskou propagandu, zatímco - na rozdíl od nich - lidi, kteří tam osobně pobývali a žijí o nijakých "zločinech kyjevské junty" a "banderovců" neví. Osobně jsem přijel z východní Ukrajiny nedávno a mohu vás ujistit, že separatistické území až donedávna, tj. min. do listopadu, nejenže dostávalo od ukrajinské vlády zdarma plyn a elektřinu, ALE dokonce např. denně jezdily z Charkova do Luhansku a zpět normálně vlaky a autobusy... a oproti ruskému pohraničí tam nebylo téměř vidět válečné aktivity.

Pokud jde o pohyb ruských vojenských jednotek u hranic separatistických útvarů, mohu jej potvrdit - osobně jsem 31. října ráno jen podél trati mezi městy Novočerkassk a Šachty viděl během 40 minutové cesty 3 vojenské transporty (vlaky naložené vojenskou technikou, včetně obrněných transportérů a raketometů). Jeden z nich - u obce Privolnyj - právě vykládal techniku z vagonů.

Předpokládám , že většinu z internetových diskutérů tyto informace nebudou zajímat, jelikož nikdy nikde nebyli, rozum berou z TV a je jim i tak vše dopředu jasné (anebo jsou determinováni svou politickou či psychickou orientací).


a

z 15. února 2015:

Zhnusen výplody zlomyslných internetových trolů zaplavujícími v posledních týdnech svými posměšky, provokacemi a vulgárnostmi žumpu tzv. "diskuzních fór"
(jež trefně vystihuje tento článek: http://kcc.misantrop.info/2015/02/16/spali/
jakož i cynickými a hloupými vyjádřeními našich "politiků", cítím potřebu výše uvedený článek doplnit několika nesouvislými aktuálními poznámkami:
Takovíto anonymní skřeti, stejně jako Foldynové, Sobotkové, Ficové a spol., působili vždy jako Pátá kolona Hitlera, Stalina a teď Putina. Je jedno, zda z hlouposti, zlomyslnosti anebo za peníze - pokud někdo označuje přízrak nové Mnichovské dohody jako pouhou "spikleneckou teorii" - je prostě (přinejmenším) trouba. Je dost pravděpodobné, že se Ukrajina nakonec rozdělí, což jsem já avizoval již v r. 2011, ALE pokud se s tím již předem smíříme, potom agresor vyhrál a může si již připravovat další plány. Nehledě na to, že na stejném principu (etno-historickém) může klidně i Maďarsko připojit jižní polovinu Slovenska, rumunskou Transylvánii či Zakarpatskou Ukrajinu, Rakousko Horní Adiži, Turci část Bulharska, Němci Lotrinsko, Alsasko a Rakousko atd ..... a když půjdeme do krajnosti ad absurdum, potom si v tomto stylu můžou rozdělit okolní země i Švýcarsko na etnickém principu. Jakmile spustíte "krvavé domino" - už se nikdy nezastaví!!! Těžko vážně diskutovat o "federalizaci" Ukrajiny, v okamžiku kdy východoukrajinští separatisti mávají vlajkami sousedního státu, šlapou po symbolem ukrajinské státnosti a mnozí z nich mají v kapse ruský pas.

Pana Sobotky a dalších "pacifistů" a pivních strategů se ptám: Kam až byste doporučili ustupovat? Po Kyjev? Anebo až po Michalovce? Pokud víte, Hitlera se rovněž západní politicisnažili neprovokovat, "nepřilévat olej do ohně", pak jsme ustupovali až po Plzeň, načež mu mírumilovní politici darovali i Prahu, Varšavu, Vídeň … až jim nakonec málem zakroutil krkem všem. Osobně si myslím, že k zastavení agrese a války na východní Ukrajině by nejlépe prospěl "izraelský způsob" - tj. namísto monitorování nových a nových kolon techniky a nákladů munice, tyto kolony rovnou likvidovat řízenými střelami a bombami hned po překročení hranic. Dřív než stihnou zabíjet nevinné.

Naivní pacifismus obvykle vede jen k otroctví. Hlavně, že se oháníme naším klasikem "Lepší ve stoje zemřít, než na kolenou žít!" a potom lezeme každému agresorovi po břiše až do prdele…..! Ještě neznám případ z historie, kdy se podařilo agresora zastavit kecama a ústupky.

Bohužel naši (tedy čeští i evropští vůbec) politici jsou nepoučitelní. Mnichovanstvím je poznačena i současná evropská politika:
"Česká vláda říká: chceme, aby byly Ukrajině garantovány její hranice, a současně jí nechceme pomoct, aby své hranice mohla chránit," podotkl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Je to postoj krátkozraký, nelogický a velmi alibistický. Představte si, že by v roce 1940 americký prezident řekl: Stojíme za Velkou Británií, ale žádné zbraně jí proti Hitlerovi nepošleme, protože by se tím eskaloval konflikt."

Jak nám hlásí Radio "Kremelská drbna" a komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf: "U města Debalceve na východě Ukrajiny je údajně obklíčeno 2 200 vojáků ze zemí NATO", což je hovadina hodná s. Ransdorfa (za kterou by se však ani Göbels nestyděl)! Pokud bychom brali v potaz celou škálu "zaručených informací" z tohoto kanálu (ve smyslu žumpy!) potom resumé zní:

"Bojůvky domobrany, tj. místních občanů, kozáků a ruských "turistů", vyzbrojené loveckými puškami a různě posbíranými zastaralými zbraněmi z období SSSR z armádních skladů, obklíčily několik tisíc po zuby ozbrojených profesionálních žoldnéřů a elitních příslušníků nejlepších světových speciálních jednotek prošlých tvrdým výcvikem a řadou válek, proti nimž nemají šanci ani řadoví vojáci většiny evropských armád, a drtí je v ocelovém sevření u Debalceva"......
Lidi cítíte tu nekonečnou absurditu????

To je pomalu ještě větší nesmysl než tvrzení, že hrstka vzbouřenců, dobrovolnická armáda separatistických provincií, jejichž populace činí cca 5 000 000 obyvatel, dokáže celý rok vzdorovat přinejmenším stejně vyzbrojené regulérní armádě 40-milionové Ukrajiny (tj. bráno bez odtrženého Donbasu) BEZ TECHNICKÉ / LOGISTICKÉ PODPORY A DODÁVEK ZBRANÍ A MUNICE ZVENČÍ (zvláště odehrává-li se válka v širých ukrajinských pláních a nikoliv v kavkazských horách) !!!
Tomu může věřit jen naivní hlupák, resp. "blondýna" odchovaná jihoamerickými seriály a módními magazíny.

V situaci, kdy má protivník k dispozici nejmodernejší zaměřovací aparatury, radiolokátory a naváděcí systémy k řízení střelby, mobilní rakety a logistickou podporu špičkových útvarů RF, včetně nepřetržitého přísunu munice a špinážních informací ze satelitů - tedy všeho, co pokrytecký Západ odmítá Ukrajincům poskytnout - v takové situaci Vám jsou i tanky a početní převaha k ničemu. Zvláště když separatistici se schovávají ve městech za desetitisíce civilních rukojmích jako za štítem. Nemluvě už o skutečnosti, že všechny ukrajinské instituce, včetně armády jsou už 50 let prošpikované ruskými agenty a proruskými kolaboranty. Potom zkuste bojovat. Tohle jsou prostě ukrajinské Sudety!!!
"Co se týče zbraní, zpočátku konfliktu to bylo podle mého názoru téměř srovnatelné. Separatisté používali zbraně či zbraňové systémy, které ukořistili ukrajinské armádě nebo které byly na jejich území, a to byla technika z konce 80. a počátku 90. let." Postupem času prý ale bylo evidentní, že se z Ruska na území separatistů dostala moderní technika: "Stačí se podívat na záběry a fotografie, kde vidíte některé druhy tanků, které na Ukrajině vůbec nebyly. Nebo že je to technika natolik nová - třeba tanky, které mají najeto několik kilometrů, nebo v případě dělostřelectva jsme viděli záběry, že se najednou na území separatistů objevily bezpilotní prostředky." ( gen. Jiří Šedivý, bývalý náčelník generálního štábu české armády)

Putin je nebezpečný autista, který dělá (aspoň pohledu evropského) samé "iracionální kroky" , na které se snaží evropští politiciu a evropská logika reagovat ve svých intencích, jako se kdysi pokoušeli gentlemansky dohadovat s partou krvelačných psychopatů - Hitlerem, Stalinem a spol. A víme všichni podle jakého scénáře se nakonec tato hra odehrála: http://www.reflex.cz/clanek/komentare/62271/sbohem-evropo-bylo-nam-s-tebou-fajn-zapad-kdysi-zradil-ceskoslovensko-ted-ukrajinu.html .
Zdá se, že máme na dohled nový Mnichov ... a každý Mnichov KONČÍ VÁLKOU.

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Dúfal by som, že snáď budu rozumieť situácii aspoň Slováci, ktorým sa natíska priveľmi reálna analógia, ktorú by mali dobre pochopiť). Predstávte si, že Vaši maďarskí spoluobčania začnú prepadať policajné stanice na južnom Slovensku, vyvesovať na obecných úradoch maďarskú vlajku a páliť slovenské preukazy a pasy. Akonáhle proti nim zakročí slovenská polícia či armáda, začnú separatisti vykrikovať, že ide o genocídu a žiadať o pripojenie k Maďarsku, ktoré im začne fedrovať zbrane a muíciu, maďarskí vojaci "na dovolenke" a dobrovolníci z Jobiku im prídu na bratrskú pomoc - potom, by si čo povedal ty magor!!?? Tiež by ste si povedali, že Maďari si "nechcú dať ukradnúť EU a USA-ckým vrahom" svoj Felvidék ??












Hlupákům papouškujícím kremelské lži o "fašistické Ukrajině"doporučuji obeznámit se s ruskou fašistickou scénou:








Pro zajímavost:
Ruská fašistická strana (Rossijskaja Fašistskaja Partija / Российская Фашистская Партия) byla založená roku 1931 ruskými emigranty v Číně. Strana vznikla z ruské korporativní organizace, která fungovala od roku 1925 a složena byla ze studentů na univerzitě v Harbinu (Mandžusko). Organizace byla zakázána samotným Čankajškem.
Po ukončení čínsko-japonské války v roce 1935 a vyhlášení velkého samostatného státu MANDŽUKUO, byla strana legalizována novou vládou pod názvem Ruská fašistická strana.
Generální tajemník strany byl Konstantin Vladimirovič Rodzaevskij a jako heslo ruské strany fašistů zvolil: Bůh, země, práce! Vydával oficiální noviny strany s názvem ZEMĚ a NAŠE CESTA.
V březnu 1934 se v Tokiu setkal bývalý velitel armády bělogvardějců a vůdce Ruské organizace hnutí přistěhovalců a politických exulantů se sídlem ve Spojených státech Anastasia Vonsjackij Andrejevič s Rodzaevski. Cílem setkání bylo sloučení obou stran. Ty se však rozešly už v roce 1935. Vonsjackij začal vyčítat Rodzaevskému přílišné antisemitské tendence a jasný pronacistický kurz spojený s těsným přátelstvím s Japonci. Po rozdělení strana Rodzaevského přijímá za stranický symbol svastiku na žlutém podkladě.
Největšího počtu, kterého strana kdy dosáhla, bylo 20 000 členů, měla dva tiskové orgány. Rodzaevskij vkládal velké naděje v posílení strany po vypuknutí druhé světové války. Avšak Adolf Hitler neměl nikdy v úmyslu podporovat jakékoliv ruské fašistické hnutí, přestože mnoho příslušníků strany bylo povoláno do Ruské osvobozenecké armády (ROA).




Zdroje:

DOPORUCUJI take Moje ALBUM "Historie komunismu a fasismu v obrazech" na FB (kde najdete obsáhlou dokumenteci o ruských fašistických organizacích a stranách / i když mezi ruskými komunisty a banderovci tak není žádný rozdíl):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.383584595014960.92110.100000902690635&type=3&l=a47f9c228b


(Uvitam sdilení odkazu na FB-profilu / Webu normalně myslících čtenářů!)

a zajímavé video:


SEPARATISM IN RUSSIA or Ukrainian boomerang !
There are at least 12 potential pockets of separatism in Russia, and these movements are being brutally oppressed by Kremlin.

https://www.youtube.com/watch?v=NKi0Rm1594Y











Další mapy najdete zde:








Doporučuji rovněž tematický album:





Za posledních 100 let jako by se v postavení a vztahu Ruska vůči světu, ani v Rusku samotném (co do uvažování i zaostávání životní úrovně za Západem), nic zásadního nezměnilo.
Tak, jako kdysi jezdili do Moskvy anarchisté a komunisté (slovy Gottwaldovými) "učit se, jak zakroutit buržujům krky", dnes tam putují z celého světa i náckové, aby absolvovali kurzy, jak rozvrátit EU a NATO, … a ztroskotanci a naivní pitomci typu Monsona, Seagala, Depardieua a Snowdena. Přesně v souladu s Leninovou tézí o "užitečných idiotech".

Viz článek  


Doporučuji i mé další články k aktuálním otázkám i historickým událostem





Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě rudých švábů

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html

 

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/ruska-pravda-skutecnost.html

 

Vrbětice, Covid, Klaus a ruská pátá kolona – zřejmé souvislosti

https://ferohrabal.blogspot.com/2021/04/vrbeticeklaus-ruska-pata-kolona-zrejme.html

 

Migrace a islamofobie jako 2 nástroje destrukce Západu

https://ferohrabal.blogspot.com/2020/02/migrace-islamofobie-jako-nastroje.html

 

KORONA a VZPOURA SLABOMYSLNÝCH

https://ferohrabal.blogspot.com/2020/09/korona-vzpoura-slabomyslnych.html

 

Moskva - odvěká Mekka světové reakce

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/moskva-mekka-svetove-reakce.html

 

V CENTRU NENÁVISTI aneb Historie antisemitismu

https://ferohrabal.blogspot.com/2017/05/v-centru-nenavisti-aneb-historie.html

 

Pochybný "Čínský zázrak"

https://ferohrabal.blogspot.com/2017/04/pochybny-cinsky-zazrak.html






 


 




Mé rozhovory a vystoupení v médiích a recenze mých knih


BRITSKÉ LISTY:

https://www.blisty.cz/art/106314-ruskem-za-poznanim.html 

 

 

https://www.blisty.cz/art/106958-nejvetsim-nebezpecim-pro-rusko-je-jeho-rezim.html




https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska.html


***



Vystoupení v diskuzním pořadu "Máte slovo" - 
téma Napětí na Ukrajině / Ruská hrozba










 rozhovor v Startitupu 



https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-fero-richard-hrabal-krondak-cely-zaznam.V220128_120235_idnestv_jaha

nebo

https://vod.idnes.cz/a/2201/28/VF220128_170647_flv_middle_jaha.mp4



***


F. R. Hrabal-Krondak -- rozhovor o současném Rusku a rusko-evropských vztazích pro "Krajské listy" / 18. únor 2021:

https://www.facebook.com/fero.hrabal/posts/5320866491286721 
nebo
https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/25283-kazda-ctvrta-ruska-rodina-obyva-drevenici-bez-wc-to-je-35-milionu-lidi-rika-cestovatel-fero-r-hrabalkrondak-pritom-se-kreml-ohani-raketami.htm

 

***


Rozhovor v iDnes / MF Víkend 20/8 2021:

https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/rusko-cestovatel-a-spisovatel-fero-richard-hrabal-krondak-rozhovor.A210730_134802_kolem-sveta_hig?

 

 

***

Rozhovor o reálném aktuálním Rusku - FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/


***

 

Literárna revue 4/2021 / Sobota 13.02.2021

Hosťom Literárenej revue je FRANTIŠEK HRABAL KRONDAK - cestovateľ a autor knihy

CESTA NA TAJMYR alebo po Jeniseji k Severnému ľadovému oceánu:

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1099/1517565

 

***

FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/

 

 ***

https://www.forum24.cz/rusko-ktere-skoro-nikdo-nezna-cestopis-fero-hrabala-krondaka/


***

DENNÍK N:

https://dennikn.sk/2645204/pozoruhodne-knihy-o-krajine-kde-sa-minulost-derie-do-buducnosti


 

Zájemcům o život reálného současného Ruska doporučuji knižní sérii "Cesta na konec světa a zpět":


***

již vyšlo:

CESTA NA TAJMYR aneb "Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu - krajem šamanů, starověrců, komunistických lágrů a morbidní postsovětské nostalgie",
 1. svazek ze sibiřské série cestopisů  (doplněným stovkami barevných fotografií) - který se pokouší oslovit nejen milovníky cestování a cestopisů, ale i lidi zajímající se o reálné autentické Rusko (potažmo Sibiř a Arktidu) a historii vztahů Rusko v. Západ, jakož i naivní a pomýlené "rusofily" čerpající své informace o "zemi, kde dnes znamená včera", výlučně ze Sputniku a proruských webů či bulvárních / dezinformačních médií.





ANOTACE: 
„Cestopis o Rusku, a jmenovitě hlavně o Sibiři a Arktidě, z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů, jelikož ho během posledních 10 let projel křížem krážem. Nejen od Petrohradu po Vladivostok, ale též od Murmansku po Magadan, od Čečenska po Čukotku a od Altaje po Jamal a Tajmyr, a navštívil de facto všechny oblasti a republiky Ruské federace, vyhýbajíc se vesměs turistickým destinacím, ale navštívil mnohá posvátná místa, polární stanice, pozůstatky stalinských lágrů i pozoruhodné přírodní scenérie. Pomáhal vakcinovat soby jamalským pastevcům, účastnil se lovu kalmárů v Japonském moři a sobů na Čukotce, lovil jesetery na Leně a kambaly na Kolymě,  zúčastnil se šamanských obřadů na Altaji, v Jakutsku, Tuvě a Burjatsku, splavil mohutné a divoké sibiřské řeky - Jenisej, Irtyš, Lenu, Kolymu, Angaru a Podkamennou Tunguzsku...
Díky tříletému pobytu uvnitř nejrůznějších místních etnických a sociálních komunit měl možnost seznámit se zdejšími poměry – každodenním životem a názory obyčejných lidí – komplexněji, než se to podaří mnohému "domorodci", žijícímu ve vzdálené metropoli, nebo zahraničnímu "expertovi", mnohdy navíc závislému na službách tlumočníka, během několikatýdenní expedice.
Cestujíc po Rusku dálkovými vlaky, maršrutkami a náklaďáky, občas pásovými transportéry, na palubě vrtulníku, nákladní lodi či tankeru, setkává se během svých cest s intelektuály i dělníky a řemeslníky, ministry i pastevci, vědci i šamany, rektory universit i venkovskými učiteli, žurnalisty, byznysmeny i politiky, s polárníky, piloty vrtulníků i šoféry náklaďáků; s lodníky, námořníky i rybáři. Diskutuje při šálku čaje či sklence vodky s místními umělci, spisovateli, válečnými veterány, lovci a zlatokopy, studenty i penzisty, buddhistickými mnichy, muslimskými imámy i židovskými rabíny, pravoslavnými popy i katolickými misionáři, s etnografy i příslušníky nesčetných původních etnik, aby své poznatky a zážitky následně prezentoval ve svých cestopisech, doplňujíc je vlastními úvahami.
Kniha je navíc doplněná zhruba 750 jedinečnými barevnými fotografiemi.“

Kompletní prezentace knihy (včetně recenzí a ukázek) je na webu  

http://www.cadpress.sk/tajmyr2018.htm




Objednáte-li si knihu přímo přes eshop CadPress: 

resp. přímý link
http://www.cadpress.cz/cadpress/eshop/0/0/5/11504-CESTA-NA-TAJMYR-F-R-Hrabal-Krondak ,
 jednak ušetříte zhruba 10% z běžné MO / pultové ceny v knihkupectvích,


Jednak zároveň podpoříte autora/vydavatele, který by jinak – při prodeji prostřednictvím VO distribuce – dostal pouze 1/3 z prodejní ceny!



další svazky edice








CITUJI Z OHLASŮ: 

„Toto je daleko, daleko více než jen cestopis. Mohu napsat jen jedno… Doporučuji…. Doporučuji… Doporučuji!“   -   Václav MARHOUL, filmový režisér
-----------
"Některé cestopisy se svou autentičností vymykají obvyklým popisům průběhu putování, památek a reálií, a jsou svým způsobem antropologickými sondami. Do této kategorie neotřelých pohledů na neznámé kraje patří i tato publikace. Autor se tak řadí po bok Jana Eskymo Welzla či Mnislava Zeleného-Atapany.     
Chcete-li se o Rusku dozvědět něco, co dozajista nevíte, určitě si knížku přečtěte."
                                                     
Prof. MUDr. Cyril HÖSCHL DrSc.
-----------

"Krondakovy knihy kombinují osobní svědectví z terénu s poznatky z dějin, politiky, mezinárodních vztahů, ekonomiky, kultury a životního stylu obyvatel navštívených zemí. Množství událostí a osudů - příběhy známých osobností i zcela neznámých lidí, postřehy z osobních setkání, úvahy o sociálním a ekonomickém prostředí, četné příhody, ze kterých se dají odečítat hlubší souvislosti - to vše pulzuje poutavým vyprávěním, doprovázejíc hlavní příběh, jehož aktérem je samotný autor, potulující se napříč onou širou zemí, mezi arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami.
      Kniha Fera Hrabala-Krondaka je vynikající čtení pro každého, kdo se zajímá o zemi, kde se dnes minulost dere do budoucnosti."

PhDr. Grigorij Mojsejevič MESEŽNIKOV,
politolog a politický analytik, prezident Institutu pro veřejné otázky
-----------

 "Tato nejnovější Krondakova kniha nepředstavuje jenom pouhý další cestopis o Rusku doplněný stovkami jedinečných fotografií. Jde o cestopis “literárně-sociologicko-politologický“, resp. plasticky podaný reálný obraz dnešního Ruska z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů. Hrabal-Krondak totiž momentálně nepochybně patří k největším znalcům dnešního Ruska u nás; 

Jaromír ŠTĚTINA, 
bývalý dlouholetý reportér z oblastí Sovětského svazu 

=================

Z tohoto cestopisu jsem vysloveně nadšen a doporučuji k přečtení.  S autorem nemusíte souhlasit v jeho politických názorech, je dosti kriticky k vládě Vladimíra Putina, ale jinak je to opravdu úžasný detailní cestopis po dnešní Ruské federaci.  

Lukáš Lhoťan
publicista


*************************


Ohlasy mých cest v zahraničních médiích

http://www.cadpress.sk/medialni_ohlasy.htm

 

 

 



Plánované svazky

 


 

 

 

 

Doporučuji také 

 

Třeba

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/ruska-pravda-skutecnost.html

 

 

RUSKÝ SEN - KTERÝ BYCH PŘÁL PROŽÍT VŠEM NAŠIM KREMLOBOTŮM

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/rusky-sen-ktery-bych-pral-vsem-nasim.html

 

 

"PROČ NIKDO NEMÁ RÁD RUSKO - KROMĚ RUDÝCH ŠVÁBŮ"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html

 

 

IDEA TŘETÍHO ŘÍMA A ZJUGANOVOVI "BLANIČTÍ RYTÍŘI"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/idea-tretiho-rima-zjuganovovi-blanicti.html

 

 

"Děsivé dědictví Rudého Babylonu aneb Rusko na cestě k fašismu"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/rudy-babylon.html

+

"RUSKÁ OPRIČNICKÁ DEMOKRATURA V PRAXI":

http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/05/rusky-antimajdan-navrat-opricniny.html

 

nebo

POCHOD PODLÝCH "REVOLUCIONÁŘŮ":

http://ferohrabal.blogspot.co.id/2017/04/pochod-podlych-revolucionaru.html

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUALIZACE

22/2/22



Komentáře

Anonymní píše…
Jan Šír: Ospravedlňování anexe Krymu nechápu. Nejde jen o Ukrajinu, ale o mír v Evropě: https://forum24.cz/jan-sir-ospravedlnovani-anexe-krymu-nechapu-nejde-jen-o-ukrajinu-ale-o-mir-v-evrope/
Anonymní píše…
Ruská FSB pozatýkala další krymské Tatary. Msta pokračuje, tvrdí aktivisté - Milan Šíma,
Svět bez obalu: Ruská bezpečnostní služba FSB se mstí krymským Tatarům za jejich odpor proti anexi Krymu, říkají aktivisté. Příslušníci tatarské menšiny v minulých letech opakovaně protestovali proti ruské okupaci ukrajinského poloostrova Krym.
Ruská federální bezpečnostní služba FSB potvrdila, že koncem března zadržela dvacet krymských Tatarů. A někteří další byli policií zadrženi v Simferopolu.
FSB říká, že její příslušníci pátrají po členech islamistické skupiny Hizb at-Tahrír. Ta je v Rusku, které Krym okupuje, zakázaná. Na Ukrajině, které Krym patřil do roku 2014, však nikoli.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ruska-fsb-pozatykala-dalsi-krymske-tatary-msta-pokracuje-tvrdi-aktiviste-71084?seq-no=3&dop-ab-variant=7&source=article-detail
ferohrabal píše…

Sestřelení MH17: podle telefonních odposlechů boje na Ukrajině řídil ruský ministr obrany
https://www.forum24.cz/sestreleni-mh17-podle-telefonnich-odposlechu-boje-na-ukrajine-ridil-rusky-ministr-obrany/

Unknown píše…
Opravdu humus
ferohrabal píše…
Ruská základna na hranicích s Ukrajinou – "půjčovna tanků".
Na východě Ukrajiny hoří ostrý vojenský konflikt s opravdovými zbraněmi. Někteří Ukrajinci se ale rozhodli vést s Ruskem válku s pomocí humoru. Změnili na mapách Googlu popis ruské vojenské základny napěchované těžkou vojenskou technikou.

Základna leží zhruba 18 kilometrů od hranic s Ukrajinou, jižně od města Kamensk-Šachtinskij. Na satelitních snímcích je vidět, že v roce 2018 byla rozšířena o dodatečnou plochu, na které jsou v současné době zaparkované tanky.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ruska-zakladna-hranicich-s-ukrajinou-lide-ji-davaji-recenze-jako-pujcovne-tanku-90245

ferohrabal píše…
Kreml rozumí jen síle, proto je nezbytné poskytnout Ukrajině tak masivní výzbroj (doplněnou kontingentem poradců / instruktorů) a hlavně prostředky radiové a kybernetické obrany, aby Putin pochopil, že ho další agrese může přijít draho (i kdyby se podařila), a případné obranné operace ukrajinské armády doprovodit kybernetickým útokem na ruskou infrastrukturu (včetně zablokování fungování západních software na mobilech, počítačích a severech), zablokováním systému SWIFT/transakcí ruských bank, uzavřením vzdušného prostoru a zablokováním mořských průlivů od Baltského moře po Bospor pro veškeré ruské lodě a letadla ... ať se klidně ohání Putin mezinárodním právem, které sám pošlapává. Na hrubý pytel, hrubá záplata * více viz https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html
ferohrabal píše…
doporučuji:

F. R. Hrabal-Krondak -- rozhovor o současném Rusku a rusko-evropských vztazích pro "Krajské listy" / 18. únor 2021:

https://www.facebook.com/fero.hrabal/posts/5320866491286721
nebo
https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/25283-kazda-ctvrta-ruska-rodina-obyva-drevenici-bez-wc-to-je-35-milionu-lidi-rika-cestovatel-fero-r-hrabalkrondak-pritom-se-kreml-ohani-raketami.htm



***

Napriek tomu, że sa Ruskom a postsovietskym priestorom zaoberám už vyše 50 rokov, kniha “Cesta na Tajmyr aneb Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu” bola pre mňa prameňom zaujímavých faktov a užitočným doplnením všetkeho, čo som doteraz o Rusku vedel. Poznám Rusko na vlastné oči, sledujem jeho geopolitické pôsobenie, nie som rusofób a kriticky vnímam všetky jeho negatíva i dekadentné tendencie. V takomto kontexte odporúčam knihu každému, kto sa zaujíma o Rusko hlbšie.



PhDr. Igor CIBULA, bývalý riaditeľ rozviedky SIS

(Slovenskej informačnej služby), politický analytik a zakladateľ portálu orientácia.sk



***



Literárna revue 4/2021 / Sobota 13.02.2021

Hosťom sobotnej Literárenej revue je FRANTIŠEK HRABAL KRONDAK - cestovateľ a autor knihy CESTA NA TAJMYR alebo po Jeniseji k Severnému ľadovému oceánu:

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1099/1517565

ferohrabal píše…
Může si vůbec Západ dovolit v případě ruské invaze obětovat Ukrajinu, tak jako nehodlal vést válku o "maličkou zemi ve střední Evropě" v r 1938-39, aby pak bojoval o vlastní přežití? Jenže tentokrát má Západ již za sebou mnichovskou zkušenost a též posouvání ruských "červených čar" směrem k Balkánu a České kotlině (potažmo na atlantické pobřeží a k Perskému zálivu). Takže můžeme klidně parafrázovat, že na Donbasu se bojuje nejen za Prahu, ale i za Brusel ! A po historických zkušenostech s paralelami , kdy souběžně se Suezskou krizí zaútočili Rusáci na Maďarsko (1956) a ve stínu nepokojů v západní Evropě a vrcholící války ve Vietnamu přepadli ČSSR (1968), nezbývá jen doufat, že tentokrát nedojde k synchronizované agresi na Donbasu a Taiwanu, za účelem globální destabilizace a roztříštění pozornosti médií i vojenské taktiky.

Nejrealističtější ruský scénář zřejmě bude vyhnout se přímému střetu s ukrajinskou armádou, obsadit vojensky území okupovaná separatisty a útvary GRU, načež "reagovat" na odvetné ukrajinské akce vyprovokované separatisty. Je docela možné, že jde o snahu předejít možné tajně plánované ukrajinské operaci k osvobození Donbasu.

Jak jsem již někde uvedl: Jediná adekvátní bezprostřední reakce na jakýkoliv ruský útok může být zničující elektronicko/kybernetický útok na ruské elektronické systémy .... těžko může mít totiž NATO nepřetržitě na jakémkoliv místě potenciálního útoku připravených 200 000 mužů (nemluvě již i případu simultánních čínských operací v JV. Asii, vázajících souběžně masivní americké síly v Tichomoří).... ostatně útočník je vždy ve výhodě a Západu by trvalo nejméně týden, než zmobilizuje adekvátní síly, zatímco ke kybernetickému útoku / bolestivému varování agresora (aby se stáhl / zastavil) mu stačí minuty ... a není pochyb o tom, že v takovém případě koordinované západní operace Západu lze zasáhnout a ochromit prakticky celou ruskou infrastrukturu - od mobilních a počítačových sítí přes bankovní sektor, rozhlas a televize, distribuci PHM, přístavy, letiště a železnice až po těžařské technologie a energovody (složené výlučně ze západních segmentů). Každý elektronický systém / chytrý přístroj typu "IoT" (od routeru po mikrovlnku) je potenciálně zranitelný a nepochybuji, že západní tajné služby bez problémů dokážou v kritické situaci využít všechna existující "zadní vrátka" - obdobně jako v případě izraelského útoku na iránský jaderný program. Samozřejmě, že ruské ozbrojené síly se snaží být co nejvíce nezávislé na západních technologiích, ale stejně jsou sekundárně životně závislé na civilní infrastruktuře, která je v bídném stavu i bez zásahu zvenčí. Minimálně potřebuje armáda železniční síť k přesunu a zásobování z týlu, stejně jako fungující dodávky PHM atd. S kolabujícím týlem je sebelepší elitní útvar za pár dní paralyzován.

Hledat však v počinech kremelského autisty-deprivanta či obecně ruských vládců nějaký racionální prvek je často obtížné, takže se musíme připravit na všechno, Ukrajinu a Pobaltí ostatně považují za své "odtržené provincie" trvale , stejně jako maoisté v případě Taiwanu. Bohužel i pro nás, jelikož v případě další ruské agrese, Západu nezbyde, než tvrdě reagovat, aby pasivitou nepopřel smysl své existence a nedal Kremlu a Pekingu zelenou k dalšímu postupu ke zničení civilizace - Donbas se tak může stát počátkem globální tragédie, armageddonskou plání 🙂 kde se rozhodne o dalším osudu ne jen Ukrajiny, ale celé Evropy. Putlerova klika pokračuje v politice politbyra, snaží se odpoutat pozornost národa od vnitrostátního bankrotu.


jak říká Petr Kolář:
„Je to potřeba Putina. Chce být vnímán jako partner, ukazovat domů, že ho (USA) berou vážně. Pokud byste se Rusů zeptali, kdo je jejich spojenec, nebudou vám umět odpovědět. Rusko je problematický faktor, má jen vazaly nebo ty, které vydírá."
ferohrabal píše…
Poslední vývoj na Donbasu a útok na UKrajinu mohl překvapit jen zcela neinformované či naivní jedince. Jde o taktiku použitou Hitlerem v Sudetech a Gliwicích a poté Ruskem v Abcházii a j. Osetii, poté na Krymu ... a příště možná podle téhož scénáře v Estonsku či Litvě: Aktivizace páté kolony, distribuce ruských pasů, zvací dopis a mírová operace, bratrská / internacionální pomoc utiskovaným soukmenovcům završená anexí nebo nastolením loutkové vlády.
Každopádně je na čase, aby si evropští politici konečně přiznali, že Rusko je prostě NEPŘÁTELSKÁ ZEMĚ ... a nikoliv partner. Po 30 letech iluzí by bylo na čase. Však řada osobností - od K.H. Borovského přes Masaryka až po Havla - to dávno pochopila a varovala naivní Evropany před toto nebezpečnou iluzí.
Hlavně je třeba, aby se sankce (včetně zákazu vstupu) dotkly nejen vládních představitelů a poslanců Dumy, ale i všech rodinných příslušníků dotyčných! ALE bylo by třeba doplnit seznam osob se zakázaným vstupem o všechny členy vládní strany Jednotné Rusko a pracovníky vládních úřadů, státních médií, justice a silových složek RF (ovšem včetně jejich rodinných příslušníků), aby se dotkly i těch, kdo Putinovi tvoří stafáž, jelikož samotného Putina a jeho party se příliš osobně nedotknou ... je třeba zaměřit se na všechny, kteří jsou oporou ruského fašistického režimu .... zároveň zahájit prověrku pobytových povolení všech občanů RF a vyhostit nebo internovat všechny, kteří představují potenciální riziko pro bezpečnost státu. A samozřejmě zablokovat Sputnik a další hlásné trouby Kremlu u nás.
ps. Pokud někomu připadalo moje někdejší tvrzení, že Rusko je na cestě k fašismu jako příliš expresivní, resp. výraz „fašistický“ v souvislosti s putinovským režimem „přitažený za vlasy“, pak jej odkážu na definici fašismu: „způsob politického jednání vyznačujícího se obsesivní představou o rozkladu společnosti a národní potupě; o tom, že se národ stal obětí, resp. je ohrožován individualistickým liberalismem a vlivem cizáků”. Navíc musím dnes své tvrzení upravit - Rusko již není na cestě k fašismu, ruský režim je ryze fašistický.
Aniž bych chtěl nějak bagatelizovat Mussoliniho fašistický režim, nutno zdůraznit, že ten se rovněž – na rozdíl od německého nacismu či stalinismu – nevyznačoval budováním koncentračních táborů nebo masovými popravami odpůrců (těch mimochodem Mussolini během let 1927–1940 dal popravit za antifašistickou 10).
A propos, když už jsme u této paralely (Mussolini-Putin), jakýpak je rozdíl mezi někdejšími italskými masakry civilního obyvatelstva v Habeši a genocidou čečenského národa ze strany Putinova režimu během rusko-čečenské války? Snad jenom v tom, že v době italsko-habešské války ještě neplatila Charta OSN a Všeobecná deklarace lidských práv (které přijalo Valné shromáždění v letech 1945 a 1948).
ferohrabal píše…
Pokud nám "experti" typu rozvědčíka gen. Šándora (který nedávno prohlásil "Osobně příliš nevěřím tomu, že Rusko se chystá na jihovýchodní Ukrajině zaútočit.") podsouvají spolupodílnictví na rusko-ukrajinské krizi EU a NATO, pak pravdou je, že Západ má má opravdu podíl na této situaci, ale v jiném smyslu: Díky laxnosti Západu při anexi Krymu a ignorování proseb Kyjeva o reálnou vojenskou pomoc se stala Ukrajina snadnou kořistí Ruska, což vyprovokovalo ruskou agresi, která nakonec ohrozí Západ stejně jako před 80 lety militarizované Německo. *** Jestliže dojde k jakékoliv formě ruské agrese vůči Ukrajině, bude na místě konečně oficiálně označit Rusko jako NEPŘÁTELSKOU MOCNOST a v souvislosti s tím zablokovat veškeré proruské weby a postavit mimo zákon všechna média a další aktivity ruské páté kolony... zakázat organizace, sdružení a skupiny šířící ruskou propagandu! Zde již nejde o svobodu projevu a vyjádření názoru, nýbrž o vlastizradu a podvracení ústavního pořádku.
Již samotné pseudopacifistické výzvy ruské páté kolony k obětování Ukrajiny (a bůhvíkoho potom dále), zrušení protiruských sankcí a vystoupení z NATO, resp. dokonce k diverzi a sabotování spojeneckých operací v případě otevřeného konfliktu, jsou v intencích někdejší Henleinovy kampaně, resp. nového Mnichova!
Jak jsem již někde uvedl: Jediná adekvátní bezprostřední reakce na jakýkoliv ruský útok na subjekt NATO může být zničující elektronicko/kybernetický útok na ruské elektronické systémy .... těžko může mít totiž NATO nepřetržitě na jakémkoliv místě potenciálního útoku připravených 200 000 mužů (nemluvě již i případu simultánních čínských operací v JV. Asii, vázajících souběžně masivní americké síly v Tichomoří).... ostatně útočník je vždy ve výhodě a Západu by trvalo nejméně týden, než zmobilizuje adekvátní síly, zatímco ke kybernetickému útoku / bolestivému varování agresora (aby se stáhl / zastavil) mu stačí minuty ... a není pochyb o tom, že v takovém případě koordinované západní operace Západu lze zasáhnout a ochromit prakticky celou ruskou infrastrukturu - od mobilních a počítačových sítí přes bankovní sektor, rozhlas a televizi, distribuci PHM, přístavy, letiště a železnice až po těžařské technologie, vodárny, elektrárny a energovody (složené výlučně ze západních segmentů). Každý elektronický systém / chytrý přístroj typu "IoT" (od routeru po mikrovlnku) je potenciálně zranitelný a nepochybuji, že západní tajné služby bez problémů dokážou v kritické situaci využít všechna existující "zadní vrátka" - obdobně jako v případě izraelského útoku na iránský jaderný program. Samozřejmě, že ruské ozbrojené síly se snaží být co nejvíce nezávislé na západních technologiích, ale stejně jsou sekundárně životně závislé na civilní infrastruktuře, která je v bídném stavu i bez zásahu zvenčí. Minimálně potřebuje armáda železniční síť k přesunu a zásobování z týlu, stejně jako fungující dodávky PHM atd. S kolabujícím týlem je sebelepší elitní útvar za pár dní paralyzován.
Kromě jiných aspektů (jako že se ukr. armáda mezitím zbavila většiny proruských švábů, hlavně ve velení a rozvědce, anebo že součástí odvetných sankcí může být kybernetické ochromení týlu útočící armády) hraje vždy nejdůležitější roli fakt, že obránci jsou mnohem více motivovaní a při partizánské taktice nehraje téměř žádnou roli početní převaha agresora. Ten může sice nakonec zvítězit, ovšem za těžkých ztrát, které jeho národ nemusí jen tak strávit. Nebude to první Pyrrhovo vítězství ruské armády, pokud zaútočí navzdory varování a logice.
ferohrabal píše…
Dneska opravdu krásné ráno! to je za Vrbětice: https://www.youtube.com/watch?v=BtBiOzhYlAE 🙂 Z dostupných snímků bych osobně na 90% vyloučil oficiální verzi Kremlu o bombě v autě!! Tipuji na 70% člun naložený výbušninami pod mostem nebo z 30% raketa... Prostě odstranění nepovolené stavby na cizím pozemku 🙂 Těším se na definitivní demolici

https://www.facebook.com/vokinburt/videos/1040885349919241

https://www.facebook.com/1281698530/videos/g.1474581979470108/478771147502762

https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/483597500354438

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3534649-ukrajinsky-velitel-zaluznyj-zavital-na-twitter-vojaci-ho-maji-za-hrdinu

Populární příspěvky z tohoto blogu

Drtivá porážka Ruska - jediná šance na dosažení míru v Evropě!

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě nácků a rudých švábů