Arabské jaro a Nové Rusko



Arabské jaro a "Nové Rusko" 

anebo 

Soumrak iluzí a nadějí?





Vždycky,když slyším z úst nějakého experta na Rusko,jenž se ohání tím,že tam byl už 5x,jak se úžasně změnilo a že to je už "nové,jiné Rusko",může mě šlak trefit.
Většina z těchto "odborníků" (na rozdíl od Petry Procházkové či Jaromíra Štětiny),přestože Rusko nedávno navštívili anebo tam strávili určitou dobu obchodně,zná skutečné Rusko akorát "z rychlíku". Většinu svého služebního pobytu strávili v Moskvě či Petěrburgu,kde žili mezi kolegy byznysmeny,manažery a obchodníky,na pivo chodili do restaurace v Českém centru,IrishPubu či jiné "typické" místní krčmy,oblíbené zahraničními obchodníky,odtud vytáhli paty maximálně na daču některého obchodního partnera... a novost/modernost/světovost Ruska vyvozují z toho,že na Rudém náměstí je reklama CocaColy,štětky mluví anglicky,přeškolení kgb-áci v chrámech líbají ikony a kousek od Kremlu je MacDonald.
Takže tito rádobyexperti ani netuší jak vypadají hlinité "autostrády" a buřinou zarostlé dřevěnice ve vesnicích kousek za Moskvou či Petěrburgem,zemljanky na Soloveckých ostrovech,rozpadávající se průmyslové komplexy v Chakasku a Tuvě (kde snad nenajdete jedinou fungující fabriku... já tam navíc byl náhodou v době naftové krize v květnu 2011,kdy většina čerpadel neměla kapku benzínu - v Rusku,ropné velmoci... absurdní,co?),opuštěné uranové doly,hnijící lodě v přístavech atd.,ale hlavně si nikdy nepokecali s normálními lidmi,kteří neumí anglicky,nemají doma ani počítač natožpak internet,ale strávili v mládí 15let na magadanských zlatých dolech anebo štosovali v gulagu mrtvoly svých spoluvězňů,dřou bídu a uhýbají na ulicích limuzínám v nichž se vozí "rudí kapitalisté",bývalí estébáci (KGB-áci) a komunističtí papaláši,kteří rozkradli státní podniky a teď jezdí na léto do svých rezidencí ve Španělsku.
Faktem je,že v Moskvě a Petěrburgu vyrostly luxusní hotely,luxusní butiky světových značek a bary,fast-foody a skleněné věžáky bank,ale Rusko není jen Rudé náměstí,Kreml a Ermitáž,to jsou i desetitisíce dřevěnic,ruiny kolchozů a fabrik,lebky a kosti křupající pod nohama na místě bývalého lágru na Sekernej Gore... a hlavně komunismus a imperiální nostalgie v srdcích a duších statisíců Rusů strach neruských obyvatel federace ze šovinistických projevů "bílých" Rusů a desítky Kavkazanů,Burjatů,Tuvinců,Jakutů a občanů středoasijského původu každoročně zavražděných ruskými skiny a neonacisty (znám osobně desítky ruských občanů "2.kategorie",kteří se bojí cestovat do Moskvy i na služební cestu a své děti posílají kvůli rasismu raději studovat do Číny a Mongolska!,takoví občané se přestávají ztotožňovat se státem,jenž pouze obývají - viz např.Na Sibiři vzniklo hnutí za odtržení Sibiře a připojení k USA); nárůst rasistických,antisemitských a antidemokratických útoků a veřejných vystoupení,většinou pod blahosklonnou ochranou milice,která jinak surově mlátí i opoziční politiky a jejíž důstojníci - mnohdy absolventi VŠ KGB - mají nadále nad stolem portrét Stalina,jenž běžně dominuje i demonstracím jeho pohrobků,"demokraticky" zasedajících i v parlamentu,přestože se hrdě ohání rudými vlajkami se symboly komunistického teroru a hlasí k zločinným bolševicko-leninským tradicím. To jsou aspekty jimiž se liší demokratura od demokracie (Jedním z typických rysů ruské společnosti - který sdílí se státy j.Ameriky,jv.Asie a Afriky - jsou mlhavé hranice mezi mocenskou strukturou a mafií,všudypřítomná korupce a četné vraždy politických aktivistů a novinářů,jež zde nahrazují politický dialog. Od r.2000,kdy se ruským prezidentem poprvé stal nynější premiér a budoucí prezident V.Putin,bylo v Rusku zavražděno 19 novinářů,včetně známé kritičky Kremlu A.Politkovské,jejichž smrt se nepodařilo objasnit.)










ps. Ostatně i Havel se kdysi postavil se proti hypotetickému členství Ruska v NATO/EU a ve svých projevech nejednou odmítal považovat Rusko za evropskou zemi (v mnohém navazujíc na postoje T.G.Masaryka). V prosinci 2011 Novaja gazeta zveřejnila článek V.Havla,kde píše: "Nejhorší ze všeho je občanská lhostejnost a apatie,je třeba neustále se domáhat svých občanských práv a svobod," napsal tehdy Havel v komentáři k situaci v Rusku po parlamentních volbách.Mimoto také uvedl,že v Rusku žádná demokracie není: "Pokud není zaručena občanská důstojnost,pokud politická moc ovládá justici,média a manipuluje výsledky voleb,pak o žádnou demokracii nejde".

Stručné odkazy na ruskou realitu:



více viz: KAM SE RUSKO SAMO ŘADÍ SVÝMI OFICIÁLNÍMI POSTOJI,JE ZŘEJMÉ i Z PROLISTOVÁNÍ TITULKŮ AGENTURNÍCH ZPRÁV



Co se týče "arabského jara",to bylo (aspoň zpočátku) prezentováno většinou politologů,odborníků,kteří sice ještě týden předtím ani netušili,že k něčemu takovému,ale vzápětí vyrukovali s tvrzením,že v arabském světě nastává vlna revoluce,jež bude završena změnou orientace směrem k demokracii. (Mnozí z nich jsou ostatně i hlasateli ideje "Nového Ruska").
Jenže ouha,v Tunisku i v Egyptě vynáší vlna revoluce k moci islamisty (dominantní pozici získávají i v marockém parlamentu - Umírnění islamisté obsadí v marockém parlamentu přes stovku křesel,V první fázi egyptských voleb získali islamisté 40 procent),zatím umírněné,ale mnozí experti jakoby zapomínali,že právě Muslimské bratrstvo stálo před nějakým časem v pozadí kdejakého teroristického spiknutí v Egyptě (stálo i v pozadí atentát na Sádáta r.1981,již předtím se pokusilo zavraždit i Násira. Svět znepokojen novými střety v Egyptě ) V dalších muslimských zemích (např. Jordánsko,Bahrajn,Kuwajt,Irák,Saúdská Arábie,Írán) má Muslimské bratrstvo prostřednictvím politických stran zastoupení v parlamentu. Jeho vliv však rychle roste i mezi muslimskými komunitami v USA a v Evropě. Jeho cíle jsou jasné: nahlodávat a bourat základy západní civilizace. Ke slovu se již hlásí islamisté i v Lybii (Libyjské milice bojují s jednotkami nové vlády) a také povstání v Sýrii začíná mít charakter náboženské války,především sunitsko-šíitského konfliktu,z něhož - i za přispění íránských a iráckých šíitských kruhů - může vzejít spíše nová teokracie íránského typu než politology vysněná demokracie,stejně jako v Iráku po odchodu Američanů! (viz Syrská revoluce v režii islamistů a Saudské Arábie?Irák pouhý den po odchodu Američanů zachvátila hluboká krize;Byl vydán zatykač na sunnitského viceprezidenta).


























Úžasná animace uprchlické krize aneb vše, co jste o uprchlících nevěděli:



Připočteme-li k tomu ještě zesilující islamistické trendy a tendence k paralyzování armády,jakožto strážce sekulární formy státu,v Turecku,kde dochází i k restauraci osmanské / velkoturecké nostalgie,projevující se i úsilím o posilování panturkických idejí mezi inteligencí všech turkických národů (od Ázerbajdžánu po Jakutsko),pak je na místě zamyslet se nad souvislostmi (PanturkismusPanturkism )
Stačí vnímat jen obecné zpravodajství,analyzovat informace a prohlédnout si pořádně mapu,abychom si uvědomili,že i 3 století po nástupu evropského osvícenství,
222 let po vyhlášení Deklarace práv člověka a občana (La Déclaration des droits de l' homme et du citoyen,byla vydána 26.8.1789) a 92 let po vytvoření Společnosti národů (28.6.1919) PŘEDSTAVUJE EVROPA (s USA a Kanadou) JEN NEPATRNÝ OSTRŮVEK DEMOKRACIE OBKLOPENÝ TÉMĚŘ ZE VŠECH STRAN TOTALITNÍMI REŽIMY,resp. státy bez demokratických tradic a ambicí!

NACHÁZÍ SE DE FACTO V OBKLÍČENÍ DIKTATUR A ISLAMISTICKÝCH REŽIMŮ,RESP. ZEMÍ,JEŽ MAJÍ K TĚMTO FORMÁM TENDENCE (zhruba jako před 1000 lety). Jen se podívejte na níže uvedenou mapu:



nebo si sestavte svoji (narazíte-li na mimoevropskou demokracii - dejte mi vědět!).

než budu mít čas napsat víc k tomuto tématu,připojuji aspoň odkazy na linky vypovídající více než politologické studie:

===========================================================

DOPORUČUJEME I SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

PROGNÓZA anebo SCÉNÁŘ PRO KATASTROFICKÉ SCI-FI?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Drtivá porážka Ruska - jediná šance na dosažení míru v Evropě!

Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě nácků a rudých švábů

Cestovní zápisky z Ruska aneb Rusko je jiná planeta!