Na Ukrajině jde i o Prahu, Bratislavu a Brusel



 NEJVĚTŠÍM NEBEZPEČÍM PRO RUSKO JE ODJAKŽIVA

JEHO NÁRODNÍ MENTALITA 

A JEHO VLASTNÍ VLÁDA

 

(Jde na Donbase i o Prahu a Bratislavu?)

 

Text původně vznikl jako rozhovor pro Britské listy, kde byl publikován 15/2 2022:

 

V posledních dnech se politici i politologové snaží odhadnout co tkví za těmito manévry „ruského medvěda“, brouzdajícího okolo hranic s Ukrajinou... Na to jsme se zeptali známého cestovatele a politologa F. R. Hrabala-Krondaka.

 

 Fero Hrabal-Krondak je český cestovatel, spisovatel a nakladatel žijící na Slovensku, který v letech 2011–2019 procestoval opakovaně křížem krážem celé Rusko i všechny postsovětské středoasijské státy. Mimo jiné je autorem knih Cesta na Tajmyr  (2020) a Cesta na konec světa a zpět (2021) a majitelem bratislavského nakladatelství CAD PRESS.

 

1/ PANE KRONDAKU, CO SI MYSLÍTE O POČÍNÁNÍ „RUSKÉHO MEDVĚDA“ OKOLO UKRAJINSKÝCH HRANIC?

Rusové prostě nepochopili, že období imperialismu skončilo před 60 lety, kdy západní státy daly svobodu svým koloniím, a že velmocenské postavení a hospodářský rozvoj není závislý na neustálé expanzi, na podmaňování dalšího a dalšího území. Že v moderním světě jsou vojenské výboje a anexe anachronismem.

Však ještě v době, kdy se ostatní koloniální mocnosti vzdávají svých posledních držav, Rusko narychlo připojuje další území – Tuvu a východní oblasti Finska (okolí Vyborgu, část Karélie a hlavně oblast Petsama, čímž připravilo Finy o přístup k Sev. moři), po skončení 2. svět. války ještě bývalé Východní Prusko, Sachalin a Kurilské ostrovy. (Vých. Norsko a sev. Irán opustily sovětské jednotky až na nátlak Západu několik let po skončení války; Pobaltí, Zakarpatskou Ukrajinu, Besarábii a vých. Polsko neuvádím, jelikož už dnes Rusku nepatří).

Řada „expertů“ si neuvědomuje ani prostý fakt, že nebýt Majdanu a podpory demokratickým silám na Ukrajině (byť vlažné) ze strany Západu – hraničí dnes EU (Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko) s druhým Běloruskem, ruským protektorátem pod Janukovičovou loutkovou vládou. Tím by se de facto uzavřel řetěz kremelských satrapií s ruskými základnami táhnoucí se od Baltu po Černé moře. A myslím, že dostatečným varováním nám může být Lukašenkův režim a jeho hybridní diverze vůči Litvě a Polsku.

 

Pokud Západ dnes podporuje Ukrajinu, brání zároveň principy, na nichž stojí jak západní demokracie, tak systém mezinárodní bezpečnosti. V opačném případě by to znamenalo dát Rusku (a nejen Rusku) za pravdu v tom, že v mezinárodních vztazích platí právo silnějšího, dát mu zelenou pro další agresi kdekoliv jinde a dospět k druhému Mnichovu.

Ustoupit vydírání Ruska znamená, ustoupit od zásad na nichž spočívá západní demokracie, zradit nejen Ukrajinu, ale i víru vlastních občanů v systém mezinárodního práva a fungování kolektivní bezpečnosti. Takže lze známý slogan parafrázovat tak, že „na Donbase jde i o Prahu a o Brusel“!

 

 


 

2/ AKTUÁLNĚ má Rusko u hranic s Ukrajinou již přes sto tisíc vojáků. Je to podle vás dostatečný počet k provedení invaze anebo je Rusko schopné tyto síly rychle navýšit?

 

Netuším, nemám kontakty na Šojgu. Každopádně další transporty jsou na cestě a přepravit sem letecky další tisíce vojáků, na které zde již čeká připravená technika, je záležitost hodin, maximálně dní. Každopádně momentálně má Kreml na hranicích výrazně silnější útvary, než jaké je schopné NATO aktivovat a použít k obraně Pobaltí. K obsazení Ukrajiny jsou tyto síly nedostatečné,ALE k útoku podle "gruzínského scénáře" to Putinovi bohatě stačí.

Jestli bude válka, resp. ta hybridní přejde do fáze otevřené agrese, ví jistě jenom PUTIN, osobně tipuji 50:50 – i to je ovšem strašná perspektiva   Pokud jde o cíle Kremlu, byť beru v úvahu odvěkou iracionálnost kremelských deprivantů, nepředpokládám, že by ruským cílem bylo obsazení celé Ukrajiny, jelikož by tímto pokusem zabředli do dlouhotrvající, krvavé a nepopulární operace a riskovali zhroucení vlastní ekonomiky pod úderem kolektivních a synchronizovaných západních sankcí a kybernetických útoků. Za zcela relevantní považuji (pod záminkou reakce na předem inscenované „ukrajinské“ provokace) 

1) po ruském uznání separatistických "republik" a následném obsazení vzbouřeneckých oblastí regulérní ruskou armádou na základě žádosti o "internacionální pomoc" přijde "referendum" krymského typu o připojení k Rusku :( tedy sprostá anexe;

2) za celkem pravděpodobné následné rozšíření jejích operací a ovládnutí jihovýchodního pobřeží za účelem propojení Krymu a okupovaného Donbasu.  S 50%ní pravděpodobností lze však asi očekávat v případě otevřené agrese i s plošným útokem na ukrajinské vnitrozemí a Oděsu, aby se odtud následně ruské jednotky stáhly jakmile završí destrukci veškeré důležité ukrajinské infrastruktury a zničení hlavních ukrajinských vojenských útvarů a základen. Obdobně jako v případě vpádu do Gruzie.  Více nám bez věštecké koule najisto neřekne asi nikdo.

 

 

 

3/ Co říkáte na české gesto solidarity (poslání dělostřelecké munice na Ukrajinu). Není to spíše přilévání oleje do ohně, které vlastně podbízí k vypuknutí válečného konfliktu?

 

Zcela v goebbelsovském stylu Kreml (a pokrytečtí kremloboti) dělají hysterický humbuk okolo dodávek amerických protitankových střel Javelin a Stinger s dosahem 500-1000 metrů, které představují hrozbu výlučně pro ruské tanky v případě vpádu na Ukrajinu, zatímco opomíjí fakt, že ruské raketové komplexy Iskander umístěné na západě Ruska (a navíc v Kaliningradu) mohou ohrozit cíle v hloubce území států NATO. Maximální dosah Iskanderů činí 500 km (aby střela splnila limity smlouvy INF), jenže podle mnoha odborníků je její potenciál daleko vyšší a nové palivo by mohlo reálný dostřel až zdvojnásobit. Z ruské exklávy Kaliningrad v okupovaném Východním Prusku, vklíněné mezi státy NATO, tak dostřelí do půlky Evropy.

A propos: I v r. 1938 považoval Goebbels mobilizaci čs. armády za provokaci a vyslání vojska do Sudet a vyzbrojení čs. pohraničních opevnění podle Německa jen „zvýšilo napětí“.

Mimochodem, pokud bychom my nevyzbrojili v r. 1948 Izrael obklíčený rabskými armádami, dnes by neexistoval.

 Zvláště pro Čechy a Slováky by měl být mementem Mnichov, Felvedek a Sudety !




 

 

4/ Je slyšet řadu politiků, že je třeba být zdrženliví a věnovat veškeré úsilí diplomatickým jednáním, aby bilaterální konflikt nepřerostl v celosvětovou apokalypsu...Co říkáte?

 

Západní analytici a politologové často vkládají do ruské rovnice o mnoha neznámých namísto konkrétních veličin vesměs pouze vlastní zbožná přání a hausnumera, čemuž pak odpovídají i jejich závěry.

K serióznímu jednání potřebujete buď seriózního partnera, anebo mocenskou převahu.

Přirovnáme-li koexistenci s Ruskem k šachu - pak Rus buď vyhraje anebo vám rozbije hlavu šachovnicí. Rusko odedávna uznává jedinou pravdu - tou je "Ruská pravda", a jediným zákonem / právem, které akceptuje - to je právo silnějšího. Věřit v dodržování jakýchkoliv smluv a dohod Ruskem může pouze naivní neználek, který nemá šajnu o historii. Za posledních 100 let -- od okamžiku platnosti Paktu Společnosti národů (resp. Versailleské mírové smlouvy) a navazující Charty Spojených národů -- Rusové nedodrželi snad jedinou mezinárodní smlouvu, Atlantickou chartou počínaje a Helsinskými dohodami a Budapešťským memorandem konče.

(Tento postoj jasně prezentoval sovětský ministr zahraničí Vjačeslav Molotov, když ve zprávě Nejvyššímu Sovětu uvedl: „Krátký společný úder Wehrmachtu a Rudé armády stačil na to, aby nezůstalo nic z té odporné kreatury, kterou byla Versailleská smlouva!“)

 

 

 

5/ O NATO MNOZÍ ČASTO HOVOŘÍ JAKO O AGRESIVNÍ ORGANIZACI. JAK TO VIDÍTE VY?

Že má NATO bezesporu obranný charakter, deklarovaný v názvu, je zřejmé již z toho, že se od svého vzniku – na rozdíl od ruské armády – neangažovalo v jediné agresi proti demokratickému státu, natožpak při anexi jakéhokoliv území. Odjakživa platí přísloví „Chceš-li mír, připrav se na válku“.

 Je absurdní, že 30 let po zániku Varšavské smlouvy je  nadále většina aliančních pozemních jednotek dislokovaná ve stejném teritoriu jako v době, kdy stály sovětské divize na Rýně, na Šumavě a na Jadranu 😡

Opravdu netuším, jaký smysl mají tankové či dělostřelecké brigády dislokované v Německu, Španělsku, Francii či Itálii - když jediná hrozba číhá na východní hranici NATO/EU? Z Normandie, Savojska či Porýní mohou tyto útvary dorazit na frontu tak akorát po válce, resp. až budou Rusáci u Dunaje či na Visle.

Zaprášené tanky, děla a vrtulníky zaparkované několik tisíc kilometrů od potenciální fronty jsou státům bezprostředně ohrožovaným Ruskem platné jako mrtvému kabát i bez ohledu na nekonečné kabinetní diskuze napříč kontinentem a kramářské handrkování o kompenzace za solidaritu. 

 

 

 

6/ Někdy se také ozývají hlasy, že kdyby se nerozšiřovalo NATO a Američané se nepletli do evropských záležitostí, byl by v Evropě klid.  Co vy na to?

 

NATO vzniklo jako hráz ruské (sovětské) rozpínavosti a jak vidno, důležitost jeho role po nástupu Putina jenom vzrostla. A pokud by Američané zůstali věrni původní izolacionistické ideji, tedy nevměšování se do evropských záležitostí, hraničí dnes Rusko přinejmenším s Německem, anebo bychom se naopak na úřadech domlouvali německy.

 

Je třeba si uvědomit, že zatímco právě Amerika už 100 let tahá z bryndy naši rozhádanou a oportunistickou Evropu (a to nemám na mysli jen 1. i 2. světovou válku, Američani za nás totiž krváceli v boji proti fašismu a komunismu po celém světě i v době, kdy většina Čecháčků lezla náckům a komunistům do zadku, resp. nadšeně budovala socialismus a navíc ještě pomáhala vyzbrojovat komunistické hordy po celém světě od Kambodže a Koreje přes Sýrii, Etiopii, Angolu až po Grenadu, proti nimž vedli Američani ony "imperialistické války"), Rusko stálo vždy v historii na opačné straně barikády než západní demokracie od bratření s Habsburky, Hohenzolerny a Hitlerem přes korejskou, vietnamskou a arabsko-izraelskou válku, až po podporu maoistickým tyranům (Maovi, Kimovi, Pol Potovi), Mariamovi, Karadžičovi, Řezníkovi z Kampaly Idi Aminovi či arabským diktátorům, Kaddafímu, Saddámovi a Assadovi.

 

Právě proto se také i naši internetoví pseudopacifisté (čti antiamerikanisté), stejně jako ruští nacionalisté, tak usilovně snaží zlehčovat zásluhy USA na porážce nacismu a japonského imperialismu, ohánějíc se demagogickými polopravdami a mystifikacemi, velmi často pocházejícími ještě z propagandistické dílny KSSS. Z nich je nejoblíbenější známé porovnávání počtu válečných obětí, jenž má podle nich být nějakým objektivním vzorcem vypovídajícím o poměru zásluh Ruska a USA, potažmo západních Spojenců.

(Chytrákům zpochybňujícím podíl Ameriky na výsledcích 2. světové války doporučuji přečíst si aspoň stručný článek ruského autora Stanislava Koroleva: Důležitost americké role v 2. světové válce http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/06/dulezitost-americke-role-v-2-svetove.html  )

 

Posouvání hranic NATO jako příčina ruského vpádu na Ukrajinu (který mimochodem teprve opravdu vyvolal rozšíření NATO na východ) – je blábol. Chceme-li pochopit příčinu, podstatu určité série podobných jevů či událostí, musíme hledat jejich společný jmenovatel.

Pro pochopení příčin ruské agrese je třeba posoudit komplex ruských válek posledních 200 let (od Krymské války přes anexi Vnějšího Mandžuska, Zimní válku, okupaci Pobaltí, Besarábie a východního Polska, invazi do Maďarska, Československa a Afghánistánu, válku v Čečensku a agresi vůči Gruzii až po anexi Krymu a vpád na Ukrajinu) - a najít v nich společného jmenovatele, kterým není ani proklamovaný strach z NATO, ani údajná prevence před útokem Třetí říše. 

Společným jmenovatelem všech ruských agresí je prostě ruská rozpínavost, imperialistická podstata této Říše zla, neschopné mírového rozvoje a smysluplného spravování obrovských území anektovaných za posledních 500 let.


 

7/ NENÍ POSILOVÁNÍ AMERICKÉ VOJENSKÉ PŘÍTOMNOSTI V EVROPĚ KROKEM K ROZPOUTÁNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY A PODMANĚNÍ RUSKA?

Tohle je propagandistický blábol kremlobotů, který může brát vážně jen člověk bez vzdělání a schopnosti kritického myšlení. Světovou válku, která by v každém případě měla katastrofální dopad na všechny aktéry, nemůže plánovat žádný normální politik. A ona „okupace Evropy“ spočívá v pronájmu několika základen na základě smlouvy a za finanční úhradu, a z jejich přítomnosti ekonomicky těží každý příslušný region.

 

Přinejmenším úsměvné jsou pokusy některých „expertů“ – jako třeba generála Šándor či prof. Klause – klást rovnítko mezi rozšiřování NATO a vzestup agresivity Ruska, resp. jeho fixní ideu ohrožení. I kdybychom nebrali zřetel na , platilo by přísloví, že pokud dva dělají totéž,  není to totéž. Na rozdíl od Ruska, NATO totiž nikdy ve své historii nenapadlo žádnou sousední zemi a žádný členský stát NATO nikdy neanektoval jakékoliv cizí území (zatímco Ruská historie, včetně té nejnovější, je historií anexí a genocidy).

Každý, kdo je ochoten akceptovat fakta, si uvědomuje, že pokud by NATO chtělo skutečně získat nadvládu na Euroasijským prostorem (sférou vlivu SSSR), bylo by k tomu přistoupilo v době všeobecného rozpadu východního bloku a zhroucení post-sovětských ekonomických a vojensko-mocenských struktur začátkem 90.let min. století a nečekalo by dalších 20, 30 let na nástup kremelských jestřábů k moci a obnovu imperiálních ambic Ruska.

Jenže právě v okamžiku rozpadu SSSR a největšího oslabení Ruska se Američané z jeho příhraničních naopak oblastí stahují a vyklízejí většinu vojenských základen podél ruských hranic! Pod dojmem iluze, že Rusko směřuje k demokracii, Pentagon v rámci programu BRAC úplně zrušil desítky vojenských základen, příkladem může být islandský Keflavík (zavřen v r. 2006), největší a nejdůležitější americká letecká základna v sev. Atlantiku na které v dobách studené války sloužilo až 15 tisíc amerických vojáků, nebo základna Lajes na Azorech, případně Rhein-Main Air Base ve Frankfurtu (zavřená r. 2005), AFB Mildenhall, Alconbury, Molesworth atd …

 

Fakta hovoří jasně: Od r. 1989 zmizely z Evropy čtyři pětiny jaderné výzbroje aliance a většina amerických vojáků. Do r. 2013 americká armáda stáhla z Evropy prakticky všechny tanky a obrněnce (v r. 2013 se stáhly z Německa poslední americké tanky Abrams a až po anexi Krymu byla v Evropě v r. 2015 nasazena jen 1 americká obrněná brigáda o síle 3300 mužů).

Měla tak skončit 70 let trvající poválečná éra masivní americké přítomnosti v Evropě. V době vrcholu takzvané studené války bylo především v Německu rozmístěno až 20 amerických obrněných divizí, tedy 6 000 tanků, přičemž nyní - od r. 2017 - jsou i po posílení americké přítomnosti v Evropě tři americké takzvané brigádní bojové týmy (ABCT Army Brigade Combat Teams).

Ještě v r. 1980 bylo v Evropě na 300 tisíc amerických vojáků. Momentálně je to, i po dodatečném posílení kvůli chování Ruska – pouhých zhruba 50 tisíc mužů)!

I průměrně inteligentní člověk si zdravým selským rozumem vydedukuje souvislosti.

 Všechny aktuální strategické plány NATO jsou jen jednoznačně reakcí na jednotlivé dobrodružné a agresivní akce RF vůči svým sousedům a Západu obecně. Celá poslední dekáda ruské zahraniční politiky je ve znamení provokací, ekonomického i vojenského vydírání, vyhrožování silou a vojenských intervencí – od Gruzie přes Ukrajinu, Moldavsko a Pobaltí až po Skandinávii a Arktidu. Není tedy divu, že NATO konečně reaguje - byť i navíc se zpožděním a liknavě, víceméně dokopáváno Američany, kteří nemají chuť věčně hrát nevděčnou roli zachránce - změnou obranné strategie. ....

Viz třeba můj článek 

http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/03/2-studena-valka-mezi-ruskem-zapadem.html .

 

 

 

8/ ALE CO OBKLIČOVÁNÍ RUSKA AMERICKÝMI ZÁKLADNAMI, KTERÉ RUSOVÉ POVAŽUJÍ ZA OHROŽENÍ?

 

Odpověď obsahuje v podstatě již předchozí odstavec. K samotné problematice základen a si tolik: Především stačí trochu rozumu (těm slabším v počtech pak kalkulačka), aby soudný člověk pochopil, že ony žvásty o síti amerických (imperialistických) vojenských základen obkličujících Rusko, jsou blábol už jen z hlediska logiky. Jestliže USA mají v zahraničí (včetně mírových misí v krizových oblastech - J. Koreji, Sýrii a Iráku – a zřejmě i posádek plavidel US Navy) 300 000 vojáků a využívají 800 vojenských "základen", vyplývá to, že průměrně připadá na jedno takové zařízení 375 MUŽŮ!  Z toho je jasné, že ve většině případů nejde o žádnou klasickou základnu (jako je Sevastopol, Tiraspol, Biškek či Kaliningrad, kde je posádkou několik ruských divizí či letky bombardérů!), nýbrž o radarovou / monitorovací / retranslační stanici, styčnou misi, logistické nebo výcvikové centrum apod., jejichž "posádku" tvoří 5, 10, 20 amerických vojáků, kteří obvykle nedisponují ničím více než několika automatickými puškami (oproti ruským základnám strategických bombardérů, raketových a tankových divizí podél hranic EU - v Podněstří, Bělorusku, na Krymu, v Kaliningradské oblasti a okupovaných regionech sev. Kavkazu například).

Viz https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_military_deployments   

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_with_overseas_military_bases#United_States

 

Rusko ani nepotřebuje další základny, pokud má ze svých současných na dostřel polovinu světa, včetně hlavních dopravních a energetických tepen Západu (jako je Suez, Bospor, Perský záliv a Malacký průliv či kaspická a severomořská naftová pole – stačí pohled na mapu, resp. ještě lépe na globus!

Kromě toho už dávno má mírumilovné Rusko základny v Arménii, Ázerbájdžánu, Sýrii, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Bělorusku, na Kubě a ve Vietnamu, jakož i na okupovaných územích v ukrajinském Sevastopolu, Abcházii a Jižní Osetii, v Moldávii (tzv. Podněsterské republice), v Kaliningradu, Karélii, Tuvě, na Sachalinu a na Kurilských ostrovech.

V říjnu 2014 odsouhlasila rozmístění ruských vojenských základen na svém území Argentina. V únoru 2015 podepsalo Rusko smlouvu o pronájmu letecké a námořní základny na Kypru. Naposledy na podzim 2018 o základně v Eritrei. Od r. 2014 Kreml podepsal 19 vojenských kontraktů s africkými zeměmi a tisíce příslušníků ruských "soukromých" armád (Vagnerovy společnost atd.) působí kromě Sýrie i v Gabonu, Súdánu, Libyi, Mali, Středoafrické republice a v Bosně.

Momentálně navíc Rusko jedná o pronájmu dalších základen v Srbsku, Řecku, Alžírsku, Angole, Mosambiku, Nikaragui, Venezuele, Singapuru a na Seychelách, atd. – jak potvrdil min. obrany, gen. Šojgu - viz oficiální zprávy RIA/TASSu.


 Viz můj článek  "RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

 a

http://ferohrabal.blogspot.com/2017/04/diky-bohu-ze-si-amerika-hraje-na.html


 

9/ Kyjev a některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu, případně obsazení celé Ukrajiny. Rusko to popírá.

 

Rusko nepochybně ani na moment nikdy nepustilo ze zřetele možnost pohlcení Ukrajiny (případně dalších oblastí bývalého SSSR), jediné, co mu v tom bránilo, byla očekávaná odveta Západu.

 

Pokud k dalšímu ruskému vpádu nedojde, pak jedině pod tlakem okolností, tj. vědomí, že Západ je díky technologické a ekonomické převaze to zasadit Rusku zdrcující ránu i bez jediného výstřelu.

Pokud k další ruské agresi dojde, pak nejrealističtější ruský scénář zřejmě bude vyhnout se přímému střetu s ukrajinskou armádou, obsadit vojensky území okupovaná separatisty a útvary GRU, načež možná "reagovat" na odvetné ukrajinské akce vyprovokované separatisty nebo ruskými diverzanty v ukrajinských uniformách a na základě této záminky a la Gliwice se zmocnit koridoru mezi Donbasem a Krymem. Je docela možné i to, že jde o snahu předejít možné tajně plánované ukrajinské operaci k osvobození Donbasu. Mimochodem latentní fáze ruské agrese probíhá na východní Ukrajině již od r. 2014.

K tomu nutno podotknout, že hledat v počinech kremelského autisty-deprivanta či obecně ruských vládců nějaký racionální prvek je často obtížné, už jenom proto, že diktátoři schovaní v nedobytných palácích a izolovaní od národa, žijící jenom v okruhu farizejských dvořanů, generálů a čekistů, se stávají obětí fixních idejí a fóbií. Ruský režim je nevypočitatelný i proto, že díky ruské mentalitě, ovládání médií a mechanismu policejního státu, nemusí brát zřetel na veřejné mínění, jako politici demokratických států! Takže se musíme připravit na všechno.

 

 Doporučuji též článek

http://ferohrabal.blogspot.com/2017/04/rusko-posledni-kolonialni-mocnost.html


 

10/ ODKUD SE VZALO NEPŘÁTELSTVÍ MEZI BRATRSKÝMI NÁRODY RUSKA A UKRAJINY, KTERÉ ZA SEBOU MAJÍ TISÍCILETÉ SOUŽITÍ?

 

Ovšem Rusy nemá rád žádný z národů sousedící s RF, jak vím z osobní zkušenosti. Staré finské přísloví např. zní: „Bratří-li se s tebou Rus, měj po ruce meč.“

Nenávist, resp. animozita mezi Ukrajinci a Rusy pak má kořeny jednak v historických křivdách, jednak v popírání samotné existence ukrajinského národa ruskou propagandou. A hlavně je zcela zřejmé, že vinu na celém ukrajinském konfliktu má především Kreml. Ten fakticky vyprovokoval i samotný Majdan, který byl až důsledkem ruské politiky, která otevřeně podporovala proruskou bolševicko-mafiánskou kliku Janukoviče a držela u moci bandu zkorumpovaných darebáků tak dlouho, až Ukrajincům došla trpělivost a vzbouřili se. A odtud pak pramení i všeobecná averze vůči Rusku, bezprostředně svázaným s nenáviděným režimem, což ostatně jen potvrdily následující události, kdy Rusko cynicky poskytlo útočiště všem ukrajinským zkorumpovaným činitelům, na čele s ex-presidentem, jakož i bandě uprchlých vrahounů z Berkutu, různým defraudantům a dalším zkrachovalým existencím, a obvinilo nový ukrajinský režim z uzurpování moci.

 Demagogickou propagandou zmanipulovaní hlupáci, nekritičtí rusofilové a provokatéři s oblibou zaměňují následek s příčinou.

 

 

 

11/ V ukrajinském Donbasu prý žije hodně Rusů, kteří chtějí pod vládu Ruska. Je to tak?

 

Tohle je jednak neověřitelné, jelikož zprávu z Donbasu prezentují jen ruská média, jednak i nepodstatné.

Početná ruská menšina žije i v Pobaltí nebo v Kazachstánu. Díky systematickému demografickému inženýrství (hladomoru, masovým popravám, deportacím a "kolonizaci", vysidlování jiných nepohodlných etnik do kazašských stepí) se v roce 1959 Kazaši stali dokonce ve své vlasti menšinou, tvořili již jen 30 % populace, zatímco etničtí Rusové 43 %. Jen díky repatriaci 2 mil. Kazachů do jejich pravlasti z Mongolska, Uzbekistánu, Ruska a Číny po rozpadu SSR a vzniku samostatného Kazachstánu v 90. letech se podařilo tento nepoměr zvrátit.

Ale velká maďarská žije na jižním Slovensku, německá, francouzská a italská ve Švýcarsku, švédská ve Finsku, německá v Itálii – takže je třeba překreslit i hranice uvedených stát? Na stejném principu (etno-historickém) může klidně i Maďarsko připojit jižní polovinu Slovenska, rumunskou Transylvánii či Zakarpatskou Ukrajinu; Rakousko Horní Adiži; Turci část Bulharska a polovinu Balkánu; Němci Lotrinsko, Alsasko, jižní Tyrolsko a Rakousko atd ..... a když půjdeme do krajnosti ad absurdum, potom si v tomto stylu můžou rozdělit okolní země i Švýcarsko na etnickém principu. Jakmile spustíte "krvavé domino" - už se nikdy nezastaví!!!

A z druhé strany – kdepak je „právo na sebeurčení“ pro desítky podmaněných původních národů RF, mnohdy navíc dodnes tvořících na původním teritoriu většinovou populaci? Odpovědí na požadavek sebeurčení Čečenců a Ingušů byly kobercové nálety ruského letectva a genocida za pomoci tanků a raket.

Takže ono „právo na sebeurčení“ je výběrové?

 

 

 

12/ Stále se hovoří o tom, že bezpečnostní situace na Ukrajině je nevyzpytatelná a může se kdykoliv  zhoršit. Proč se tyto dva národy Ukrajinci a Rusové nemohou domluvit?

 

Zde nejde o žádný spor mezi Ukrajinci a Rusy, nýbrž o pokus ruského režimu připojit bohatý Donbas a ze zbytku Ukrajiny vytvořit nárazníkový stát pod loutkovou vládou, a kromě ekonomického zisku nabídnout i symbolickou úlitbu zbídačelému ruskému národu.

Každý lúzr hlavně nenávidí schopné, bohatší a chytřejší kolem sebe .... když se jim nemůže rovnat, podpálí jim aspoň barák nebo otráví krávu - to je podstata uvažování lůzy, ideologie komunismu, ideového zázemí majora Putina  ... 

Putler se hlavně bojí,  že svobodná prosperující Ukrajina bude - jako výkladní skříň demokracie - zbídačelému totalitnímu Rusku nastavovat nepříjemné zrcadlo ... nejde mu ani o fyzické podmanění Ukrajiny, spíše o její permanentní plundrování. Potřebuje, aby ji změnit v druhé Bělorusko, slabý vazalský stát pod loutkovou vládou nějakého Janukoviče nebo Lukašenka ...  Proto se od r. 2014 snaží Ukrajinu destabilizovat a faktickou okupací Donbasu a vynucenými náklady na zbrojení dosáhnout  destrukce ukrajinské ekonomiky.

Jediné, co dnes může Putin nabídnout národu - je fixní idea Třetího Říma, chiméra  znovuvzkříšeného impéria či obrozeného Sojuzu.

 

Na závěr si neodpustím kacířskou myšlenku:

Západ udělal osudovou chybu, když (stejně jako v r. 1943 ve věci invaze na Balkán) v r. 1946 nevyslyšel vizionáře Churchilla a neeliminoval sovětskou / ruskou hrozbu v době, kdy měl absolutní převahu v technologiích a nukleární výzbroji, a mohl přinutit Rusáky stáhnout se z okupovaných zemí a podporou ujařmených národů dosáhnout rozpadu tohoto žaláře národů na nespočet etnických útvarů.... dnes bychom se nemuseli denně třást hrůzou, že se zítra probudíme do válečné vřavy.

Každopádně je na čase, aby si evropští politici konečně přiznali, že Rusko je prostě NEPŘÁTELSKÁ ZEMĚ ... a nikoliv standardní partner. Po 30 letech iluzí by bylo na čase. Však řada osobností – od markýze de Custine a K.H. Borovského přes Masaryka až po Havla – to dávno pochopila a varovala naivní Evropany před toto nebezpečnou iluzí.


Doporučuji článek 

 "Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě rudých švábů"

 *****************************************************************************

P.s. 

Dodatek – 25/2 2022:

 Pár řádků pod dojmem tragické zprávy od ruském vpádu na Ukrajinu


Namísto pocitu zadostiučinění, že došlo na moje slova, pociťuji vztek a lítost. 

Vztek na to, že ani Mnichov a poté Stalinovy hrátky se Západem neodradily naivní a oportunistické západní politiky od appeasementu, lítost nad tím, že kvůli krátkozrakosti, nepoučitelnosti, zbabělosti a lhostejnosti Evropanů znovu trpí jen pár kilometrů za našimi hranicemi miliony nevinných lidí.

Tragickou souhrou okolností stál v době okupace Krymu a následující ruské hybridní agrese na Donbasu - kdy by byl adekvátním partnerem Putina nějaký druhý Ronald Reagan, Helmut Kohl a Margaret Thatcherová  - stál v čele USA socialistický intelektuál Obama a poté oportunistický narcis byznysmen Trump a mnohé státy NATO / EU byly reprezentovány proruskými šváby a populisty typu Zemana, Fica a Orbána, resp. politiky, kteří  nemají ani osobní prožitek okupačních tanků burácejících ulicemi jejich měst, ani reálnou znalost Ruska nebo aspoň jeho historie, která je historií agrese vůči všem sousedům a pokusů ovládnout svět (resp. aspoň Balkán a Malou Asii). 

Bohužel, Západ se spolupodílel na vzniku ukrajinské katastrofy. Nikoli ve smyslu, který nám podsouvají kremloboti  jako prof. Klaus nebo "experti" jako generál Šándor, tedy ve smyslu spoluviny (provokováním či neochotou k ústupkům), nýbrž v tom smyslu, že svou liknavostí a naivními pokusy diskutovat s autistickým kremelským gaunerem, bezcharakterním a po zuby ozbrojeným, dopustil situaci, kdy musí Ukrajina osamoceně čelit mnohonásobné přesile ruských jednotek. 

Ještě stále máme možnost tuto chybu napravit.

OVŠEM, I kdyby padl Kyjev, nemají Rusáci vyhráno, pokud se podaří Ukrajincům V TAKOVÉM PŘÍPADĚ stáhnout operační velení a bojeschopné jednotky do západních oblastí, udržet si zde zázemí pro příjem výzbroje ze zahraničí, mohou odtud přejít do protiútoku moderněji vyzbrojeni, než byli v okamžiku ruského vpádu. A vůbec nepochybuji, že ukrajinská armáda nemá dávno vytvořené záložní velitelská stanoviště ... od r. 2014 bylo zřejmé, že ruský vpád na Ukrajinu je jen otázkou času.

Že umí Ukrajinci bojovat, už předvedli, a dnes stojí proti ruské soldatesce nejen ukrajinská armáda, ale na 5 000 000 potenciálních bojovníků, z nichž velká část má za sebou frontovou službu, resp. bojové zkušenosti z Donbasu! 

Společně s Ukrajinci se musíme snažit, aby se Ukrajina stala pro Rusko druhým Čečenskem či Afghánistánem. První týdny agrese jasně ukazují, že ruská armáda si může troufnout nanejvýš na maličké země jako byly Československo, Čečensko či Gruzie , a je schopná jen ničit civilní infrastrukturu a skrze teror vůči neozbrojenému obyvatelstvu dosáhnout destabilizace zemí, nikoliv se utkat s moderní silnou armádou.


K otázce bezletové zóny:

Pokud není NATO ochotno zapojením svého letectva k prosazení bezletové zóny riskovat otevřený konflikt s Ruskem, který by opravdu mohl přerůst ve III. světovou válku (což je třeba brát opravdu vážně), nabízí se zde další relevantní možnosti jak výrazně a hlavně rychle posílit bojeschopnost ukrajinské armády a jmenovitě protivzdušné obrany a vzdušných sil - okamžitými dodávkami raketových systémů země-vzduch, dronů a hlavně bojových vrtulníků, které dokážou operovat bez pevných letišť a pozemní podpory, nezbytné pro letadla... a třeba pomocí 1 bomby typu CBU dokážou zlividovat celou kolonu obrněné techniky.

Postkomunistické státy mají ještě dnes několik desítek ruských vrtulníků Mi-18, Mi-171, Mi-24 atd., které jsou dávno určeny k vyřazení a nahrazení západními stroji, a přitom ukrajinští piloti jsou schopni s  nimi okamžitě odletět na Ukrajinu a zapojit se do bojů, velmi efektivně zasáhnout především proti ruským konvojům a raketovým komplexům, kde jim sebelepší drony nemohou konkurovat, jelikož vesměs dokážou ničit pouze jednotlivé cíle, zatímco výzbroj bojových vrtulníků sestává obvykle z kulometu ráže 12,7 mm a ze 16 řízených střel, případně 4 bloků po 20 neřízených raketách a podobně. 

Navíc, mezi desetitisíci zahraničními dobrovolníky, válečnými veterány z různých armád hlásícími se na pomoc Ukrajině, jsou nepochybně i piloti, dobrovolníci, schopní ovládat i nejmodernější západní vrtulníky, takže je možné uvažovat i o dodávce amerických, německých a britských strojů. To by byla opravdu relevantní pomoc ukrajinským obranných silám... relevantnější / efektivnější, než dodávky tanků (hlavně s ohledem na vzdálenost hranic NATO a frontové linie) !

Díky kombinaci mobility a palebné síly  - např. použitím bomb typu CBU - jsou vrtulníky nepochybně mnohem efektivnější zbraní než tanky anebo dělostřelecké baterie (nehledě na fakt, že vrtulníky - na rozdíl od letadel - nepotřebují prakticky žádnou pozemní infrastrukturu).

 Navíc jsem si jistý, že  pro kybernetickou divizi NATO by nemělo být problém vyčistit prostředky elektronického boje nebe nad Ukrajinou od ruských letadel a raket i bez nasazení aliančního letectva (jakož zablokovat i týlové zásobování ruských jednotek ochromením ruských železnic, distribuce pohonných hmot a komunikačních centrál).

Je třeba si uvědomit, že NATO může být zataženo do otevřeného konfliktu v kterémkoliv momentu i za předpokladu sebevětší zdrženlivosti. V situaci, kdy ruské letectvo bombarduje cíle 20 km od hranic Polska  a pár desítek kilometrů  od hranic Slovenska, přičemž při rychlosti letadel  kolem 1000 km/hod představuje tato vzdálenost vlastně bezprostřední blízkost, nelze absolutně vyloučit ani neúmyslné narušení vzdušného prostoru NATO anebo dokonce raketového ostřelování polského či slovenského území ... ještě předtím, než na Slovensko dorazí Patrioty anebo zde vznikne relevantní protiraketový štít (který zde měl ostatně už dávno být a mohl být, pokud by jej nesabotovala ruská pátá kolona na Západě). 

S ohledem na aroganci ruského režimu a bezohlednost a ignoranci ruského velení nelze už dnes vyloučit ani šílený nápad zaútočit po Lucku, Ivano-Frankovsku a Javorivu i na letiště v Užhorodu, které leží pouhý kilometr od slovenské hranice. A každý, kdo má aspoň minimální představu o letectvu, si dokáže představit, co by to znamenalo. Nejen s ohledem na manévrovací schopnost letounů při tisícikilometrové rychlosti, ale zvláště při obecně známé "přesnosti" zásahů ruských raket !!!

Dlouholeté hecování ruských pilotů k provokacím ve vzdušném prostoru sousedních zemí a vsugerovaný pocit neohroženosti mohou jenom nahrávat tomuto riziku. A je úplně jedno zda bude rozbuškou vědomá provokace anebo selhání lidského faktoru, chyba pilota či operátora raketové baterie, v každém případě půjdou důsledky na vrub ruskému režimu a armádnímu velení, které vědomě vytváří situaci, která vytváří rizika a může kdykoliv přerůst v katastrofu.


Znovu a znovu musím opakovat 
- Na Ukrajině se bojuje i za nás!

Proto je třeba podpořit Ukrajinu stejně, jako by šlo o předsunuté útvary NATO.
Mnoho politiků si ovšem ještě stále neuvědomuje ani takovou logickou věc, že Ukrajinci skutečně dnes bojují i za nás, pokud totiž Ukrajina dokáže odrazit ruskou agresi díky sofistikované západní výzbroji, vojenské pomoci NATO, poskytne ruskému režimu hmatatelné varování, jak by mohlo dopadnout jeho případné válečné dobrodružství, pokud by napadl samotné členy NATO! 

Nebýt podpory Ukrajiny ze strany Západu (byť vlažné), byla by Ukrajina (a možná i Moldavsko) již dávno druhým Běloruskem, a Polsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko by dnes sousedily s dalším ruským protektorátem s ruskými raketovými základnami.

Navíc takový krok by byl jen prvním krokem k úderu na Pobaltí :(  Vždyť v takovém Estonsku (stejně jako v Kazachstánu) mohou Rusáci operovat se stejnou argumentací (ochrana utiskované ruské menšiny, resp. jejího "práva na sebeurčení") a využít rovněž i poměrně silné ruské páté kolony a pro ně výhodné strategické polohy (těžko bránitelného pásu země).

 Společně s Ukrajinci se tudíž musíme snažit, aby se Ukrajina stala pro Rusko druhým Čečenskem či Afghánistánem, jehož dopad vybudí snad z letargie samotnou ruskou společnost, má-li se rehabilitovat z pozice Mankurtů, otrockého národa bez budoucnosti.  Jediným srozumitelným argumentem pro tento otrocký národ je totiž "Cargo 200" - pyramidy z erárních rakví a urny s popelem jeho vojáků... v opačném případě pak musí sdílet kolektivní zodpovědnost a trest.

 


Jedinou "devizou" Říše zla je bezohlednost a krutost její  armády, která je jinak jen tupou hordou zbabělých hrdlořezů, zlodějů a násilníků, kterou dokáže zastavit kterákoliv středně velká moderně vyzbrojená armáda.

Sveřepý odpor Ukrajinců tomu napovídá - viz:

https://twitter.com/i/status/1499443606314270720

https://www.youtube.com/watch?v=O24gzhUxDLo

https://www.youtube.com/watch?v=DXHtMbVI5ZY

https://www.facebook.com/vasko.jan/videos/957270684981820

https://www.facebook.com/vasko.jan/videos/893523831377826

https://twitter.com/i/status/1499443606314270720

https://www.facebook.com/vasko.jan/videos/3140734359520771

https://www.facebook.com/vasko.jan/videos/825594441691634

https://www.youtube.com/watch?v=O24gzhUxDLo

https://www.youtube.com/watch?v=DXHtMbVI5ZY

https://www.youtube.com/watch?v=wnQifnJF2nA

https://vod.idnes.cz/a/2203/10/VF220310_135350_flv_middle_pest.mp4

https://youtu.be/J_WgfMM16IM

https://www.youtube.com/watch?v=dq9Tr7BVj7U

https://www.youtube.com/watch?v=MB7Um1K2jO8

https://cnn.iprima.cz/ukrajinci-bojuji-jak-taliban-na-steroidech-rusove-se-nemaji-jak-branit-popsal-sniper-87674 






Je chyba, že připosraní politici nepřijali UKRAJINU do NATO, aby nedráždili ruskou fašistickou  juntu a jejich kamarádi byznysmeni nepřišli o kšefty, ačkoliv 

.... jak je vidět, ukrajinská armáda je bojeschopnější, než většina evropských armád NATO 🙁  jehož přední linii dnes brání

 Zdá se, že skutečnou hrází ruské expanze jsou Ukrajinci a nikoliv těch pár natovských batalionů se sovětskými vrtulníky, migy a zastaralými systémy S-300 na východní hranici 🙁 
I blbé Patrioty nám posílali na Slovensko už od Vánoc!!! 















 


Pokud jde o sankce, hlavně je třeba, aby se tyto sankce (včetně zákazu vstupu) dotkly nejen vládních představitelů a poslanců Dumy, ale i všech rodinných příslušníků dotyčných!  ALE bylo by třeba doplnit seznam osob se zakázaným vstupem o všechny členy vládní strany Jednotné Rusko a pracovníky vládních úřadů, státní administrativy, státních médií, justice a silových složek RF (ovšem včetně jejich rodinných příslušníků), aby se dotkly i těch, kdo Putinovi tvoří stafáž, jelikož samotného Putina a jeho gangsterské party se příliš osobně nedotknou ...

A propos i stávající sankce lze stále ještě dopilovávat, především tím způsobem, že pod restrikce musí být postupně zahrnovány i další subjekty, které se snaží a budou snažit pomáhat Rusku původní sankce obcházet, bez ohledu na jejich lokaci / imatrikulaci a národnost majitelů! 

Firmy i státy (jako třeba jmenovitě Maďarsko, Srbsko, Turecko či Kazachstán) si musí holt vybrat, zdali chtějí obchodovat s USA a EU .... anebo zdali půjdou do kopru i s Ruskem :)


Sebetvrdšími sankcemi však už jen dobíháme realitu. Každý den dělící nás od reálného dopadu sankcí na situaci na frontě bude stát ukrajinský národ miliardové škody a stovky či tisíce mrtvých, které mohly naše tvrdší sankce po okupaci Krymu zachránit. Bohužel západní politici ani jejich voliči a byznysmeni nezažili ruské tanky pod okny (jako moje generace) a  namísto reálného Ruska vidí  jenom fata morgánu své fixní ideje , kterou si vsugerovali ... 

Jak jinak by mohl třeba George Bush v červnu 2001 prohlásit: "Podíval jsem Putinovi do očí a viděl jsem v ním přímého a důvěryhodného politika. Pochopil jsem jeho duši."  (V narážce na blábol Bushe pak McCain kontroval: "Podíval jsem se mu do očí a viděl jsem tři písmena: K, G a B.")



Kritici zpětného dopadů sankcí by si měli uvědomit, že

1) negativní dopady sankcí jsou naší daní či trestem za vlastní dlouhodobé ignorantství, naivitu a oportunismus ve vztahu k Rusku, případně obecně nenažranost Západu (o vědomém ignorování podnikatelského rizika ze strany západních koncernů operujících ve fašistickém, kleptokratickém Rusku ani nemluvě);

2) sankce nejsou jenom jakýmsi trestem či pomstou Západu za ruské zločiny na Ukrajině, ale především zákonitou preventivní reakcí, prevencí před tím, abychom si dalším vykrmováním východního molocha nekoledovali, že zardousí i nás. Resp. omezením příslovečného přilévání oleje do ohně (tj. financování války, vyzbrojování ruské armády našimi technologiemi a dotace zločinného teroristického režimu)!

Pokud  podle Lavrova "musí být klíčovou součástí mírových jednání zrušení sankcí a uznání anexe Krymu", pak není o čem jednat

To by bylo, jako jednat ve 40. letech "v zájmu své ekonomiky" s Hitlerem o míru, s tím, že by si diktoval podmínky (uznání anexe Alsaska, Rakouska, Protektorátu a části Polska, a zrušení obchodního embarga) a namísto vynucování válečných reparací na Německu by se Západ zavázal financovat obnovu Německem zničených zemí ze svého.

Podmínkou zahájení mírových jednání musí být připravenost Ruska stáhnout se z ukrajinského území, a podmínkou zrušení sankcí pak zaplacení válečných reparací Ukrajině.


Z prohlášení některých západních korporací označujících ukončení svých aktivit v Rusku jako "dočasné" mám nepříjemný pocit, že vůbec nepochopili, která bije a žijí v iluzi, že za pár týdnů či měsíců Západ prohlásí "čo bolo, to bolo" a spokojí se se 155. ruským příslibem, že už nikdy nikoho nenapadne a nastoupí cestu od fašismu k demokracii   😡 ... a oni budou moci znovu kšeftovat s Rusy jako předtím.

Ti, kteří stále spekulovali a nadále kalkulují, kolik nás budou stát sankce, by si měli uvědomit, na kolik nás vyjde tento otevřený konflikt, případně každý další případný podobný, a stálé závody ve zbrojení kvůli zastrašování Ruska od další agrese. Navíc většina nákladů jde na vrub hlouposti a oportunismu oněch pacifistů, kteří sabotovali pomoc a podporu Ukrajině od r. 2014, která mohla zabránit této katastrofě.




A sankce a obchodní embarga vůči Rusku nemohou samozřejmě skončit ani v okamžiku, kdy Rusko stáhne svá vojska z ukrajinského území (jak si mohou představovat někteří naivní jedinci či oportunističtí byznysmeni a  populisté)! To by z toho Rusáci vyšli ještě moc lacino (nepočítám-li tisíce mrtvých vlastních vojáků, jejichž životy nemají pro Kreml hodnotu).

V případě, že se ruská okupační vojska stáhnou, přijde na pořad otázka válečných REPARACÍ, které ruskou ekonomiku dorazí, jestliže veškeré jeho surovinové zdroje půjdou na financování obnovy zničené Ukrajiny a odškodné obětem ruské agrese!

Dneska už by však nemělo jít, resp. nemůže jít, jen o pouhé nekonečné zastrašování Ruska a jeho dodatečné trestání za další a další agrese, ale na pořadu dne by mělo být definitivní zničení této Říše zla – myslím destrukcí jeho ekonomiky a infrastruktury sankcemi a embargy  díky technologické a ekonomické převaze Západu – aby se zároveň zhroutila i jeho válečná mašinerie a my nemuseli každou noc usínat ve strachu, co kremelského magora mezitím napadne 🙁!  





Jak jsem již uvedl, ohledně možnosti katarze ruské společnosti  mám značné pochybnosti , v čemž mě jenom utvrzují aktuální odezvy na mé informační maily ze strany mých ruských přátel (o běžných ruských "ovčanech", s vypatlanými mozky, už ani nemluvě).

Současné události jen potvrzují mé někdejší vesměs nepochopené tvrzení, že současná atmosféra v ruské společnosti připomíná Německo 30. let - v době nástupu nacismu :(


Jestliže se setkávám s výsměchem, bagatelizací a zpochybňování zřejmých faktů i od inteligentních a slušných lidí, které jsem považoval za skvělé přátele, jakou odezvu lze očekávat od nevzdělané lůzy, primitivních „patriotů“ nenávidějících demokracii a „prohnilou Evropu“ již dávno ???  přičemž většina nereaguje vůbec ☹ ... s relevantní odezvou a odsouzením ruské agrese se setkávám vesměs jen u občanů RF neruské národnosti - na Kavkaze, v povolžských republikách, na Sibiři a na Dálném východě!

Vkládat naděje do nějakého zázračného zvratu v ruské politice anebo ve vývoji ruské společnosti, je pouhá iluze. Nebezpečná iluze. 

Díky všudypřítomnému mediálnímu brainwashingu je drtivá část národa neschopná kritického myšlení, resp. se pod existenčním tlakem podřizuje autocenzuře. 

Těžko očekávat nějakou sebereflexi či dokonce vzplanutí pro humanistické ideály a demokracii u národa, jenž pokorně uctívá vlastní tyrany, vrahy svých předků. Klaní se Leninovi a Dzeržinskému.   Jehož min. 60% příslušníků obdivuje či bagatelizuje zločiny největšího vraha ruského národa - diktátora Stalina - a možná 20% dalších sice Stalinem pohrdá, ale zároveň pohrdá i naší demokracií .

Zatím mě odezva na můj apel ve věci ruské agrese proti Ukrajině, adresovaný mým známým, kolegům a kamarádům v Rusku, přesvědčuje / utvrzuje jen v tom, že si ruský národ jednoduše zaslouží snášet kolektivní zodpovědnost, stejně jako Němci po II. světové válce ... Ti měli též šanci svrhnout svou nacistickou vládu přinejmenším v r. 1943 nebo 1944, kdy už bylo jasné, že Třetí říše je vyvrhelem světa a je na cestě k totální zkáza ... ale antifašisty se stali až v květnu 1945 :( 

Typickou ruskou reakcí na mé informace o ruské agresi proti Ukrajině a odsouzení teroru vůči ukrajinským civilistům je: "ty hajzle, přijali jsme tě s otevřenou náručí, hostili jsme tě ... a ty se nám takhle odvděčíš za naši pohostinnost"?  ...   I moji někdejší přátelé, inteligentní a "slušní" lidé, které jsem považoval za seriózní jedince, reagují na fakta o ukrajinské tragédii úsměšky, bagatelizováním a papouškováním oficiální demagogie. 

Až na vzácné výjimky (relevantní reakce vesměs jen od příslušníků neruských etnik RF - Kavkazu a Sibiře) víceméně  z jejich strany  nezaznamenávám ani špetku studu, hanby za zločiny jejich armády, distancování se od fašistického režimu, lítosti nad utrpením nevinných ukrajinských civilistů ... možno pak litovat tento národ?

 

Z tohoto důvodu jsem spíše nakloněn věřit možnosti, že o pád Putinova režimu se zaslouží oněch 5 000 000 příslušníků horní vrstvy, profitujících dosud ze své loajality …a i to spíše kvůli své „nasranosti“ ze ztráty svého životního standardu (od hamburgerů a Coly přes ajfony po rekreaci na Riviéře či Kanárech), než díky své náhlé uvědomělosti.

Každopádně se dnes společně s Ukrajinci  musíme snažit, aby se Ukrajina stala pro Rusko druhým Čečenskem či Afghánistánem, jehož dopad vybudí z letargie samotnou ruskou společnost, má-li se rehabilitovat z pozice Mankurtů, otrockého národa bez budoucnosti.  Musíme ovšem brát do úvahy, že případná masová vystoupení proti současnému režimu nemusí automaticky vyústit v pád režimu, resp. Nástup režimu demokratickému.

ALE

Vzhledem k chorému uvažování krymského deprivanta a Putinovy junty a obrovskému bezpečnostnímu aparátu vyzbrojenému i těžkou vojenskou technikou, mám obavy, že režim je ochoten a připraven zakročit proti masovým nepokojům ještě mnohem brutálněji, než jsme viděli v Bělorusku.  Mementem nám může být čečenská genocida


Pokud jde o protiruské sankce a obchodní embarga, zpochybňovačům jejich dopadu je třeba objasnit, že omezené  či  pomalé dopady jsou důsledkem sabotáží a obcházení těch stávajících, jakož důsledné rozšiřování jejich adresátů i na všechny subjekty, které jsou nepřímo spjati se subjekty ze sankčníhos eznamu.


Všichni by si měli hlavně uvědomit, že cílem protiruských sankcí dnes nesmí být pouhé stažení okupačních vojsk z území Ukrajiny! to je snad bez diskuze.

    Stejně jako v případě hitlerovského Německa, i v tomto případě
stažení ruské armády by mělo být jen 1. krokem;

    2. krokem by měly být REPARACE - náhrada válečných škod vzniklých Ukrajině .... je naprosto zřejmé, že nový Marshallův plán musí být financován především z ruských zdrojů;

    3) krokem pak musí být DEMILITARIZACE Ruska, aby se nemohly podobné události za pár let znovu odehrávat!


Poučen opakujícími chybami a nepoučitelností západních politiků a věčnou nenažraností a oportunismem byznysmenů, mám obavy, aby se znovu neopakoval rok 1945 a 2014, tj. situace, kdy se Západ spokojí se stažením Ruska z Ukrajiny.
    Samotné stažení ruské armády nemůže být důvodem k ukončení sankcí a návratu západních firem do Ruska, jako by se nechumelilo!
    Základem potenciální normalizace vztahů s Ruskem (pokud by už k ní mělo vůbec dojít) MUSÍ BÝT REPARACE, kompenzace veškerých válečných škod (přímých i nepřímých) způsobených ruskou agresí na Ukrajině.
    A jelikož je vyloučeno, že by Rusko bylo schopné ty stamiliardové škody uhradit v nejbližším desetiletí, je jasné, že jakékoliv úvahy o nějaké normalizaci vztahů a ukončení ekonomické blokády Ruska nejsou na pořadu dne!



Upřímně řečeno, mám zvláštní pocit i z těch donekonečna se opakujících Makronových a Scholtzových hodinových telefonátů Putinovi (stejně jako z jejich návštěv u gosudara - namísto, aby s Putinem jednala jménem EU jediná delegace). Netuším, co by mohly nějaké telefonáty řešit, kromě hokynaření na úkor Ukrajiny, smlouvání ohledně ústupků agresorovi, jestliže situace je jasná a řešením by mělo být jenom bezpodmínečné stažení ruských okupačních sil.
Mám obavy, aby se tito poslové opět nesnažili vykoupit mír jako jejich předchůdci v Mnichově, výměnou za Krym a Donbas, případně "demilitarizaci" Ukrajiny.

Obecně nelze příliš spoléhat na představitele, kteří spatřují v politice hlavně vlastní seberealizaci, resp. ji chápou jako obyčejný byznys :(

Trvalé restrikce, reparace a kontribuce vůči Rusku nemají být jen pouhou pomstou, nýbrž krokem zajišťujícím, že vpád na Ukrajinu bude poslední ruskou agresí!

Mírotvorné operace v ruském stylu


Doufat, že se ruská společnost, ruský národ, konečně vzpamatuje a vzdá své agresivní podstaty a opovrhování demokratickými principy, je stejně stupidní, jako házet stále dokola dlažební kostku do vody v naději, že se jednou přeci jen znovu vynoří.


Pokud někomu připadá moje vyjádření, že Rusko je na cestě k fašismu jako příliš expresivní, resp. výraz „fašistický“ v souvislosti s putinovským režimem „přitažený za vlasy“. , pak jej odkážu na definici fašismu: „způsob politického jednání vyznačujícího se obsesivní představou o rozkladu společnosti a národní potupě; o tom, že se národ stal obětí, resp. je ohrožován individualistickým liberalismem a vlivem cizáků”.  Navíc musím dnes své někdejší tvrzení upravit - Rusko již není na cestě k fašismu, ruský režim je ryze fašistický.


 

Aniž bych chtěl nějak bagatelizovat Mussoliniho fašistický režim, nutno zdůraznit, že ten se rovněž – na rozdíl od německého nacismu či stalinismu – nevyznačoval budováním koncentračních táborů nebo masovými popravami odpůrců (těch mimochodem Mussolini během let 1927–1940 dal popravit za antifašistickou činnost 10!).

A propos, když už jsme u této paralely (Musollini-Putin), jakýpak je rozdíl mezi někdejšími italskými masakry civilního obyvatelstva v Habeši a genocidou čečenského národa ze strany Putinova režimu během rusko-čečenské války? Snad jenom v tom, že v době italsko-habešské války ještě neplatila Charta OSN a Všeobecná deklarace lidských práv (které přijalo Valné shromáždění v letech 1945 a 1948).

Vzhledem k chorému uvažování Putinovy junty a obrovskému bezpečnostnímu aparátu vyzbrojenému i těžkou vojenskou technikou, mám obavy, že režim je ochoten a připraven zakročit proti masovým nepokojům podníceným ruskou agresí na Ukrajině ještě mnohem brutálněji, než jsme viděli v Bělorusku.  Mementem nám může být čečenská genocida.

I kdyby nemohl Kreml spoléhat na regulérní armádu, může se opřít o zhruba milionovou "ocelovou pěst kleptokracie" - Rosgvardiju, útvary FSB, Specnaz a Omon - připravenou utopit neozbrojené nepokoje v krvi.

Skutečná moc spočívá v rukou jeho fašistické junty, party gangsterů a estébáků, bývalých parťáků z KGB ... Naryškina - šéfa SVR (zahraniční rozvědky), Bortnikova - ředitele tajné služby FSB, Patruševa - předsedy Bezpečnostní rady;  Kostjukova - šéfa vojenské zpravodajské služby GRU (Putinova Canarise) a Zolotova - velitele Národní gardy (Putinova Himmlera), kteří za sebou mají statisíce všeho schopných vrahounů a  žoldáků.

  

A propos:   Pokud chce někdo aspoň rámcově pochopit smysl počínání ruského diktátora, měl by si především uvědomit, že jeho povahu formovalo společenství, ve kterém se od raného mládí pohyboval – pouliční gang, komunistická tajná policie (díky níž absolvoval jakožto nasazený práskač i univerzitu) a poté „oddělení mezinárodního obchodu“ pitěrské mafie. Fakticky celý jeho život se odehrával ve sféře, kde je naše představa morálky a cti neznámým pojmem. Kde je slušnost a etika znakem slabosti, a za "pozitivní charakterové rysy" je považovaná síla, lstivost a bezohlednost.

Není divu, že si právě jeho, díky jeho bezskrupulóznímu krysímu „charakteru“, Bratrstvo mocných v pozadí (konglomerát mafie, tajné služby a nomenklaturních kádrů) vybralo během transformace sovětského státu na kleptokracii za svého bílého koně … a tak se neznámý major KGB a účetní petrohradského magistrátu znenadání ocitl v čele tajné služby FSB a pak i v křesle gosudara, kam si přinesl svůj gangsterský pohled na svět (jakož i svou paranoiu a mstivost). 

V jeho bezohledných rozhodnutích (masakry Čečenců, vraždy oponentů a  lze zřejmě najít i pocit ukřivděnosti, který si s sebou nese od útlého mládí, kdy si svůj osud chcípáčka a školního otloukánka začal kompenzovat jednak cvičením bojových umění, jednak zákeřností a vychutnáváváním si své moci z pozice pouličního grázla, udavače a čekisty. 


Z vyjádření některých západních koncernů a firem označujících zastavení jejich obchodních aktivit v Rusku jako "dočasné přerušení" či "pozastavení" mám nepříjemný pocit, že si jejich představitelé v duchu plánují, obratem své aktivity obnovit bez ohledu na to, jak dopadne rusko-ukrajinská válka.... a jejich momentální postoj nebyl motivován etickými zásadami, nýbrž jen kalkulem, pochopením nepopulárnosti opačného kroku.

Obnovení ekonomické spolupráce s Ruskem bez stažení ruské armády ze všech okupovaných území, včetně Krymu, zdůvodněné ekonomickými zájmy západních firem, by bylo jednoduše nejen zradou Ukrajiny, ale prohrou Západu .... a zřejmě i prvním krokem k rozpadu NATO.
    Bylo by to obdobou situace, kdy by se v r. 1944 Západ "v zájmu své ekonomiky a míru" smířil s tím, že si Hitler ponechá území Rakouska a Protektorátu, a namísto vynucování válečných reparací na Německu a Západ bude financovat obnovu Německem zničených zemí ze svého.

Odvolávat se na případ Německa po Versaillské smlouvě je nesmysl. Jestliže Německo v r. 1945 využilo šanci k obnově země a začlenění do společenství civilizovaných zemí, Rusko všechny šance během posledních 100 let nejen že nevyužilo, ale arogantně odmítlo. Rusko nemá nejen nárok na další šanci, kterou jen znovu zneužije proti naivním "užitečným idiotům", kteří mu ji poskytli, ale ani z racionálního hlediska to nemá smysl.

Historie se opakuje, když němečtí průmyslníci financovali Hitlerův nástup k moci, mysleli si, že s tím kašpárkem budou manipulovat jak se jim zachce …. než se vzpamatovali, držel je někdejší frajtr pod krkem, jako Putin dnes své oligarchy (i západní byznysmeny, naivní či bezskrupulozní investory). 


Proto mám obavy, že i tentokrát (jako v r. 1918, 1945, 1956, 1991, 2008, 2014) může kvůli krátkozrakosti a spekulování, kličkování a prosazování parciálních zájmů některých států EU/NATO - ve věci sankcí a vojenského angažmá - znovu vést nejen k oslabení pozice Západu, ale i k rozpadu EU i NATO kvůli neschopnosti dohody na jednotném postupu vůči Rusku.

Případné obětování Ukrajiny bude zároveň sebevraždou západní demokracie, k níž máme nakročeno přinejmenším od r. 2014 (ne-li od r. 1918, kdy Západ selhal ve věci podpory protibolševických sil v Rusku, aby se následně musel s rudým morem potýkat na 1/4 zeměkoule)! Dnes máme možná poslední šanci nejen částečně odčinit toto někdejší selhání (jehož důsledkem bylo 100 milionů mrtvých, obětí komunistických režimů od Ruska přes Čínu po Kambodžu), ale zachránit sebe sama.

Západní politici by prostě měli ze svého slovníku až do odvolání vypustit výraz "normalizace vztahů s Ruskem" !!  Minimálně jednu generaci nebude žádná normalizace na pořadu dne. I při dnešním srabu, v němž je ruská ekonomika, bude Rusku trvat celá desetiletí než nahradí Ukrajině způsobené škody a další reparace.


Ti, kdož zpochybňují nebezpečí pro Západ ze strany Ruska, které nás prý "nijak neohrožuje" - s odkazem, že okupace Ukrajiny je „jen“ obnovou někdejšího Sojuzu – si neuvědomují, že Rusko jako stát, založený na trvalé agresi, expanzi a drancování podmaněných území, bude Evropu (i jiné sousedy) ohrožovat vždy. Pocit ohrožení vojsky NATO Ruskem je blábol. Již v principu je prostě pro ruský režim nežádoucí, aby byl obklopen prosperujícími sousedy, kteří by již svou existencí zpochybňovali ruský samoděržavný, kleptokratický systém, neschopný zabezpečit svému národu jakž takž slušný život … a tudíž se Kreml všemi silami snaží jednak zpochybnit pozitivní hodnoty západní demokracie, jednak demokratické státy rozvracet za pomoci ruské páté kolony, ideologické diverze, psychologické války a kybernetických útoků … případně i otevřenými sabotážemi, financováním mezinárodního terorizmu a organizováním masové migrace nasměrované do západní Evropy.

Ano, snad kromě Moldávie a Kazachstánu opravdu nejsou asi bezprostředně ohroženy ruskou agresí další sousední státy, resp. obecně členové NATO, avšak celý svobodný svět je cílem ruské hybridní války již dávno. A pokud by se Rusku podařilo podmanit si Ukrajinu a udělat z ní další protektorát, jakým je Bělorusko, posílilo by to nejen bojovnost ruské páté kolony a drzost ruských diverzantů ve východní Evropě, ale zřejmě by přišlo na řadu Pobaltí, představující v plánech ruských šovinistů zcela přirozený geopolitický prostor Ruska, případně i Bulharsko, Srbsko a Bosna.

Tím, že Západ opakovaně selhal (v r. 1918, 1945, 1956, 1991, 2008 i 2014) ve vztahu k Rusku, naivním podceňováním a bagatelizováním hrozby ze strany Říše zla, resp. cynickým oportunismem v zájmu krátkodobých kšeftů, nejen že dnes nese svůj díl na ukrajinské tragédii, ale přinejmenším většina (ne-li násobek) jeho někdejších zisků dnes padne na kompenzaci vlastních ztrát v důsledku války, které mohl Západ zabránit, pokud by fakticky 30 let nevykrmoval ruského molocha, hrozícího dnes zakroutit krkem svému mecenáši. 

Namísto včasných investic do ukrajinské obrany, zastrašení ruského agresora, investujem nyní  několikanásobek do odstranění následků ruské agrese. 

Sáhodlouhé diskuze a následné poskytování výzbroje ukrajinským obráncům (představujícím mimochodem snad jedinou bojeschopnou armádu v Evropě) teprve v okamžiku, kdy 1/3 ukrajinské infrastruktury je zničena ruskými agresory, připomíná situaci, jako kdybychom se založenýma rukama sledovali doutnající les, abychom teprve následně uprostřed zuřícího  požáru dodali konečně hasičům požární stříkačku.

My obdobně dnes poskytujeme Ukrajině zbraně, které tam (ale i v Moldavsku, Rumunsku a Slovensku) měly být dodány už přinejmenším v prosinci 2021 či lednu 2022, kdy měly být ostatně rovněž na Slovensku baterie Patriot, které tam málem dorazily doslova po "válce". Nebýt hrdinského odporu ukrajinských vojáků a dobrovolníků, dorazily by asi na ukrajinsko-slovenskou hranici dříve, než Patrioty, spíše ruské tanky.

Namísto milionů, které Západ "ušetřil", když odepíral relevantní podporu Ukrajině, aby si nepohněval Putina, zaplatí nyní miliardy, ba biliony dolarů za odstranění následků své laxnosti, vypočítavosti a opatrnosti. Namísto včasného adekvátního vyzbrojení ukrajinské armády aspoň zbraněmi, na které padá v našich skladech prach, aby mohla odstrašit Rusko, resp. efektivně odrazit ruský útok a de facto zabezpečit naše vlastní zázemí, dnes se musíme připravovat na obranu vlastního teritoria, vynakládat mnohem vyšší sumy na přezbrojení armád NATO a případnou poválečnou obnovu Ukrajiny. 


Pokud jde o německé kličkování ohledně masivní (adekvátní) vojenské pomoci Ukrajině, může se stát, že nakonec bude laxní "pacifistické" Německo v rámci NATO odsunuto na vedlejší kolej a hlavním evropským partnerem USA se místo Německa stane Polsko. Pokud má dnes Německo obavy, aby snad nevyprovokovalo odvetné kroky Ruska, mohou jeho bázlivost a oportunismus Američané odměnit třeba tím, že přesunou všechny své vojenské základny ze SRN na území Polska, případně i částečně do Rumunska a Moldavska, které si budou členství v NATO opravdu vážit.

Němci (a Rakušáci) zlikvidovali svoje atomové elektrárny, kvůli svým kšeftům a zbabělosti se za plyn zaprodali Rusku,  a nyní z nás (EU) dělají kolektivní rukojmí Putina. Je načase, aby místo oportunistického Německa v NATO zaujalo Polsko a hlavními partnery USA se stala východní Evropa a Pobaltí, které mají s ruskou expanzí své zkušenosti.


(K tomu ještě poznámka k dubnovým transportům české obrněné techniky na Ukrajinu: Když vidím tu idiotskou organizaci, kdy nikoho nenapadlo ani tanky na vagonech zakrýt plachtou, a reportáže slabomyslných novinář) nechápajících, že je válka, takže internet je tak plný fotografií a informací o transportech, tudíž Rusáci nepotřebují ani úkolovat své fízly, aby o nich získali perfektní přehled, uvažuji, zda tuto operaci neřídila nějaká blondýna z kadeřnického salonu či brigádník s modrou knížkou.)


Za zcela zásadní aktuální úkol NATO považuji nejen okamžité vytvoření komplexního týlového zabezpečení (vytvoření mamutí logistické základny) ukrajinské armády v MOLDAVSKU, ALE též opravdu masívní vojenské přítomnosti (včetně nejnovějších laserových zbraní) v MOLDAVSKU a RUMUNSKU, a přesunu nejmodernějších prostředků elektronického boje umožňujících vytvoření ochranného deštníku nad oblastí jižní Ukrajiny a tím zabezpečení dodávek výzbroje na frontu a eliminaci ruské elektroniky v oblasti. 

Je ovšem také třeba připravit moldavskou a ukrajinskou armádu, aby byly schopné bleskově zlikvidovat ruské okupační jednotky na území Moldavska a zpětného začlenění okupovaného Podněsterska pod moldavskou jurisdikci. Díky tomuto kroku bude možné zajistit opravdu efektivní zásobování ukrajinské fronty koridorem z území Rumunska a Moldavska .


***


Pokud jde o sankce,

Ti, kdo zpochybňují účinek sankcí a hořekují nad jejich dopady na naše pohodlí (životní úroveň) by si měli uvědomit několik věcí: 

1) Sankce jsou samozřejmou reakcí a nikoliv byznys-projektem kalkulujícím s výhodností/nevýhodností  (stejně jako by bylo absurdní, aby třeba Británie obchodovala za WWII s nacistickou Třetí říši, nebo USA s Japonskem jen kvůli "zachování pracovních míst a cen energií"); 

2) Nutno vzít v potaz, že účinek většiny sankcí se neprojevuje bezprostředně (tedy pokud nejste občan RF či ruský podnikatel závislý na mezinárodním obchodě a cestování); 

3) Současné sankce představují pouze první fázi, která bude akcelerovat - jednak mařením jejich obcházení, jednak postupným zapojováním do sankčního procesu i třetích stran / subjektů  (firem i států), které si budou holt muset zvolit - dobrovolně či pod nátlakem - zda chtějí obchodovat se Západem či s RF. Každopádně naopak zcela vyloučené je, že již ve střednědobém horizontu sankce nebudou mít drtivý dopad na ruskou ekonomiku a společnost, už jen proto, že 90% všech technologií a systémů ve všech segmentech ruské ekonomiky (od mikrovlnek, mobilů a počítačů po těžební zařízení, elektrárny, elektrické sítě a energovody, bankovní a komunikační systémy, dopravní infrastrukturu) je západní provenience, takže důsledné sankce a embargo na služby a technologie ze strany demokratického světa dříve či později musí ochromit fungování Ruska.

V každém případě proto představují sankce vůči ruské ekonomice jedinou alternativu k otevřenému vojenskému střetu a nejde o otázku volby.


Jedinou šancí na mír je drtivá porážka Ruska.

Jakýkoliv zásadní ústupek, "kompromis" s Ruskem na úkor Ukrajiny může nejen Putinovi posloužit jako důkaz vítězství a posílit jeho vnitropolitickou pozici, ALE zároveň bude zárodkem další katastrofy. Rusáci nechápou podstatu kompromisu, každý ústupek  je  pro  ně  pouze  projevem slabosti a utvrzením v jejich nadřazenosti a síle. Obecně pak, každý ústupek vždy motivuje kteréhokoliv diktátora / agresora pouze ke stupňování agrese.

Vyjednávání o míru či příměří s ruským diktátorem, zatímco Rusko bombarduje dál Ukrajinu, masakruje civilisty a plošně ničí její infrastrukturu, připomíná vyjednávání s gangsterem na noční ulici, zdali se spokojí jen s naší peněženkou anebo nám sebere i mobil.

Obětování Ukrajiny (případně Moldavska) a "normalizace" vztahů s fašistickým Ruskem by se dalo parafrázovat situací, kdy nám agresor znásilní ženu, vykrade byt .... a my se uspokojíme s tím, že nás nechal na živu.



Zprávy z ukrajinské fronty:

Настоящее Время: https://www.currenttime.tv/  

Telegram: https://t.me/currenttime  

Instagram: https://www.instagr.am/CurrentTime.TV  

Facebook: https://www.fb.com/currenttimetv  

Twitter: https://twitter.com/currenttimetv  

ВКонтакте: https://vk.com/currenttime

Ruské ztráty na Ukrajině: https://russoldat.info/















 









 


 

 

Жестокое «Освобождение Украины»  / Идиотам не понятно. HO, Груды гробов с трупами русских оккупантов могут открыть глаза большинству россиян, это будет жестокая расплата за преступления русской интервенционной армии.

 

https://www.youtube.com/watch?v=aljqcsFcsQI

https://www.youtube.com/watch?v=Ouw-DLZjpWU

https://youtu.be/J_WgfMM16IM

https://www.youtube.com/watch?v=kl2lEpN-Nc0

https://incident.obozrevatel.com/crime/general-romanenko-putin-sobiraet-pushechnoe-myaso-i-gotovitsya-ko-vtoromu-brosku-intervyu.htm

https://www.youtube.com/watch?v=he4qaN

 













30yBc








https://telegraf.com.ua/odessa/2022-03-21/5700051-russkiy-voennyy-korabl-poshel-v-odesse-morskoy-boy-video

https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-03-21/5700092-okkupanty-nakryli-gradami-mirnye-sela-na-zhitomirshchine-est-pogibshie

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-03-21/5700086-rossiyskaya-armiya-ne-smogla-vypolnit-bolshinstvo-svoikh-zadach-v-ukraine-svodka-genshtaba

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-03-21/5700084-zsu-pokhvalilisya-novim-trofeynim-tankom-okupantiv-foto

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-03-21/5700082-ubivayut-i-nasiluyut-v-minoborony-nazvali-chislo-zhertv-voennykh-prestupleniy-rf-v-ukraine

https://telegraf.com.ua/intervju/2022-03-21/5700097-tsel-rashistskoy-ordy-steret-mariupol-s-litsa-zemlya-komandir-batalona-azov

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-03-20/5700006-my-ne-otstrelivaemsya-my-tupo-sevaemsya-perekhvat-razgovora-okkupanta-s-zhenoy

https://telegraf.com.ua/blogi-mnenija/2022-03-20/5700008-mozhet-byt-takaya-faza-kogda-rossiyane-uzhe-ne-mogut-nastupat-a-my-eshche-ne-mozhem

https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-03-21/5700054-poligon-pod-rovno-popal-segodnya-pod-obstrel-poslednie-novosti-21032022

https://telegraf.com.ua/novosti-sng/2022-03-21/5700060-belorusskie-partizany-ostanavlivayut-rossiyskie-poezda-i-portyat-tekhniku-sovetnik-tikhanovskoy

https://telegraf.com.ua/kiev/2022-03-21/5700058-mama-byla-v-dome-semi-pogibshikh-v-irpene-ne-mogut-dazhe-poproshchatsya-s-rodstvennikami-iz-za-boev

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-03-20/5699967-iz-otryada-desantnogo-polka-okkupantov-ostalsya-odin-voennyy-i-tot-v-gospitale-genshtab

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-03-20/5699964-ukrainski-voini-zrozumilo-vidkhodili-na-klasichne-pitannya-rosiyan-u-chomu-sila-foto

https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-03-20/5699963-osada-mariupolya-oslabila-rossiyan-svezhie-karty-boev-v-ukraine-na-20-marta

https://www.youtube.com/watch?v=TuknQ5yi-Jw

https://telegraf.com.ua/blogi-mnenija/2022-03-21/5700045-na-tvoikh-ochakh-25-y-den-zbroeyu-ta-golodom-znishchuyut-ridnikh-lyudey-a-ti-nichogo-ne-mozhesh-zrobiti

https://telegraf.com.ua/blogi-mnenija/2022-03-20/5699962-viyna-z-rosieyu-tse-bitva-tsivilizatsiy

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-03-19/5699865-viyna-den-24-kraini-formuyut-antiputinskiy-shchit-ale-okupanti-prodovzhuyut-znushchatis-nad-ukrainoyu

https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-03-20/5699973-poter-net-v-belarusi-nochyu-zasekli-perevozku-ubitykh-i-ranenykh-rossiyskikh-soldat-video

https://vk.com/video12005269_456239286?list=7e55253bd1f6982c1c

https://www.facebook.com/dusan.stanko.16/videos/530333985082516

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1103337620488415

https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-03-20/5699976-rasplata-zhdet-ukraintsy-pokazali-vo-chto-agressiya-putina-prevratila-sumy-video

https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-03-20/5699979-polyuyut-na-tsivilnikh-u-mariupoli-rosiyski-natsisti-rozbombili-shche-odne-skhovishche

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-03-20/5699982-zverstvu-net-predela-britanskaya-razvedka-predupredila-o-taktike-rossiyan-v-ukraine

https://telegraf.com.ua/blogi-mnenija/2022-03-20/5699985-vopros-ne-v-nato-ne-v-bandere-ne-russkom-yazyke-vopros-odin-my-ili-oni

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-03-20/5699984-nemae-mosklya-nove-efektne-video-znishchennya-artoyu-rosiyskikh-zagarbnikiv

https://telegraf.com.ua/harkov/2022-03-20/5699988-okkupanty-bombili-kharkov-pyatero-pogibshikh-sredi-nikh-rebenok-foto-video

 

 




‼️
 momentálně - po odřezání RF od informací - působím propagandisticky na ruské síti = https://vk.com/ferohrabal - aspoň
fedruji tam informace / zprávy v ruštině,  stovky fotek a videí o situaci na Ukrajině - hlavně linky na necenzurované zahraniční ruskojazyčné weby a TV-stanice vysílající v ruštině, angličtině a ukrajinštině ...
kupodivu mi tam stále přibývá přátel i množí se i počet sdílení těchto necenzurovaných informací z ukrajinské fronty a ohlasů světové veřejnosti na ruskou agresi
Doporučuji všem zřizování účtů na této síti = https://vk.com/ .... a šíření tam informací z Ukrajiny (a okolního světa), pokud možno v ruštině nebo angličtině aspoň (ale lze si tam nastavit i češtinu, takže používání je zcela jednoduché) !!! Jde asi o jediný jednoduchý a relativně smysluplný nástroj, jak působit na obyvatele RF, aspoň na ty, kteří jsou ochotni kriticky přemýšlet
‼️






 








 Autentické Rusko / Pro kompletní informaci doporučuji edici "Cesty za horizonty":  https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska.html  

Bohužel, knihkupci vesměs namísto seriózní prezentace motivující čtenáři ke koupi knížek (tj. zveřejněním relevantních informací, obsahu a ukázek z knihy) lákají zákazníky jenom na dumpingové ceny a slevy, takže ukázky z obrazové přílohy najdete aspoň zde:    

http://www.cadpress.sk/sibir2017ukazky.htm




===================================


Zájemcům o život reálného současného Ruska doporučuji knižní sérii "Cesta na konec světa a zpět":



Prosím místo lajkování SDÍLET A PŘEPOSÍLAT ODKAZY .... . zatím (i díky lajdácké prezentaci mých knih "knihkupci") o knihách málokdo ví .... mainstreamová a "názorovotvorná" média vesměs zajímají spíše senzace, bulvár a konspirace ... resp. rozhovory redaktoři obvykle dělají stále s těmi stejnými VIP ze svého či šéfova notýsku (jako je třeba odborník na všechno, gen. Šándor a pod.), případně se spolužáky z fakulty a kamarády z tenisu 🙁  kteří sice v Rusku nikdy nebyli, ale mají  "VIP-status" 


Knihy si asi časem cestu ke čtenářům najdou, ALE 1) rád bych se toho i dožil; 2) bylo by dobré, kdyby to bylo právě v této době/situaci a 3) mám rozepsaných ještě 10 dalších takže potřebuji pozitivní odezvu jako motivaci k další práci :)



***

již vyšlo:

CESTA NA TAJMYR aneb "Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu - krajem šamanů, starověrců, komunistických lágrů a morbidní postsovětské nostalgie",
 1. svazek ze sibiřské série cestopisů  (doplněným stovkami barevných fotografií) - který se pokouší oslovit nejen milovníky cestování a cestopisů, ale i lidi zajímající se o reálné autentické Rusko (potažmo Sibiř a Arktidu) a historii vztahů Rusko v. Západ, jakož i naivní a pomýlené "rusofily" čerpající své informace o "zemi, kde dnes znamená včera", výlučně ze Sputniku a proruských webů či bulvárních / dezinformačních médií.





ANOTACE: 
„Cestopis o Rusku, a jmenovitě hlavně o Sibiři a Arktidě, z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů, jelikož ho během posledních 10 let projel křížem krážem. Nejen od Petrohradu po Vladivostok, ale též od Murmansku po Magadan, od Čečenska po Čukotku a od Altaje po Jamal a Tajmyr, a navštívil de facto všechny oblasti a republiky Ruské federace, vyhýbajíc se vesměs turistickým destinacím, ale navštívil mnohá posvátná místa, polární stanice, pozůstatky stalinských lágrů i pozoruhodné přírodní scenérie. Pomáhal vakcinovat soby jamalským pastevcům, účastnil se lovu kalmárů v Japonském moři a sobů na Čukotce, lovil jesetery na Leně a kambaly na Kolymě,  zúčastnil se šamanských obřadů na Altaji, v Jakutsku, Tuvě a Burjatsku, splavil mohutné a divoké sibiřské řeky - Jenisej, Irtyš, Lenu, Kolymu, Angaru a Podkamennou Tunguzsku...
Díky tříletému pobytu uvnitř nejrůznějších místních etnických a sociálních komunit měl možnost seznámit se zdejšími poměry – každodenním životem a názory obyčejných lidí – komplexněji, než se to podaří mnohému "domorodci", žijícímu ve vzdálené metropoli, nebo zahraničnímu "expertovi", mnohdy navíc závislému na službách tlumočníka, během několikatýdenní expedice.
Cestujíc po Rusku dálkovými vlaky, maršrutkami a náklaďáky, občas pásovými transportéry, na palubě vrtulníku, nákladní lodi či tankeru, setkává se během svých cest s intelektuály i dělníky a řemeslníky, ministry i pastevci, vědci i šamany, rektory universit i venkovskými učiteli, žurnalisty, byznysmeny i politiky, s polárníky, piloty vrtulníků i šoféry náklaďáků; s lodníky, námořníky i rybáři. Diskutuje při šálku čaje či sklence vodky s místními umělci, spisovateli, válečnými veterány, lovci a zlatokopy, studenty i penzisty, buddhistickými mnichy, muslimskými imámy i židovskými rabíny, pravoslavnými popy i katolickými misionáři, s etnografy i příslušníky nesčetných původních etnik, aby své poznatky a zážitky následně prezentoval ve svých cestopisech, doplňujíc je vlastními úvahami.
Kniha je navíc doplněná zhruba 750 jedinečnými barevnými fotografiemi.“

Kompletní prezentace knihy (včetně recenzí a ukázek) je na webu  

http://www.cadpress.sk/tajmyr2018.htm




Objednáte-li si knihu přímo přes eshop CadPress: 

resp. přímý link
http://www.cadpress.cz/cadpress/eshop/0/0/5/11504-CESTA-NA-TAJMYR-F-R-Hrabal-Krondak ,
 jednak ušetříte zhruba 10% z běžné MO / pultové ceny v knihkupectvích,


Jednak zároveň podpoříte autora/vydavatele, který by jinak – při prodeji prostřednictvím VO distribuce – dostal pouze 1/3 z prodejní ceny!


 







další svazky edice




‼️‼️ TENTO PRVNÍ SVAZEK TRILOGIE OBSAHUJE MJ. I "STRUČNÝ EKSKURZ" (c. 70 stran) DO DĚJIN UKRAJINY A HISTORIE RUSKO-UKRAJINSKÝCH VZTAHŮ ! ‼️‼️





KOMPLETNÍ INFORMACE O KNIZE:

http://www.cadpress.sk/rusko2017.htm

nebo

 https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska.html








CITUJI Z OHLASŮ: 

„Toto je daleko, daleko více než jen cestopis. Mohu napsat jen jedno… Doporučuji…. Doporučuji… Doporučuji!“   -   Václav MARHOUL, filmový režisér
-----------
"Některé cestopisy se svou autentičností vymykají obvyklým popisům průběhu putování, památek a reálií, a jsou svým způsobem antropologickými sondami. Do této kategorie neotřelých pohledů na neznámé kraje patří i tato publikace. Autor se tak řadí po bok Jana Eskymo Welzla či Mnislava Zeleného-Atapany.     
Chcete-li se o Rusku dozvědět něco, co dozajista nevíte, určitě si knížku přečtěte."
                                                     
Prof. MUDr. Cyril HÖSCHL DrSc.
-----------

"Krondakovy knihy kombinují osobní svědectví z terénu s poznatky z dějin, politiky, mezinárodních vztahů, ekonomiky, kultury a životního stylu obyvatel navštívených zemí. Množství událostí a osudů - příběhy známých osobností i zcela neznámých lidí, postřehy z osobních setkání, úvahy o sociálním a ekonomickém prostředí, četné příhody, ze kterých se dají odečítat hlubší souvislosti - to vše pulzuje poutavým vyprávěním, doprovázejíc hlavní příběh, jehož aktérem je samotný autor, potulující se napříč onou širou zemí, mezi arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami.
      Kniha Fera Hrabala-Krondaka je vynikající čtení pro každého, kdo se zajímá o zemi, kde se dnes minulost dere do budoucnosti."

PhDr. Grigorij Mojsejevič MESEŽNIKOV,
politolog a politický analytik, prezident Institutu pro veřejné otázky
-----------

 "Tato nejnovější Krondakova kniha nepředstavuje jenom pouhý další cestopis o Rusku doplněný stovkami jedinečných fotografií. Jde o cestopis “literárně-sociologicko-politologický“, resp. plasticky podaný reálný obraz dnešního Ruska z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů. Hrabal-Krondak totiž momentálně nepochybně patří k největším znalcům dnešního Ruska u nás; 

Jaromír ŠTĚTINA, 
bývalý dlouholetý reportér z oblastí Sovětského svazu 

=================

Z tohoto cestopisu jsem vysloveně nadšen a doporučuji k přečtení.  S autorem nemusíte souhlasit v jeho politických názorech, je dosti kriticky k vládě Vladimíra Putina, ale jinak je to opravdu úžasný detailní cestopis po dnešní Ruské federaci.  

Lukáš Lhoťan
publicista



 




Mé rozhovory a vystoupení v médiích 

a recenze mých knih


BRITSKÉ LISTY:

https://www.blisty.cz/art/106314-ruskem-za-poznanim.html 

 

 




https://www.youtube.com/watch?v=hSQ6XeHmO74





https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska.html


***



Vystoupení v diskuzním pořadu "Máte slovo" - 
téma Napětí na Ukrajině / Ruská hrozba










 rozhovor v Startitupu 



https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-fero-richard-hrabal-krondak-cely-zaznam.V220128_120235_idnestv_jaha

nebo

https://vod.idnes.cz/a/2201/28/VF220128_170647_flv_middle_jaha.mp4



***


F. R. Hrabal-Krondak -- rozhovor o současném Rusku a rusko-evropských vztazích pro "Krajské listy" / 18. únor 2021:

https://www.facebook.com/fero.hrabal/posts/5320866491286721 
nebo
https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/25283-kazda-ctvrta-ruska-rodina-obyva-drevenici-bez-wc-to-je-35-milionu-lidi-rika-cestovatel-fero-r-hrabalkrondak-pritom-se-kreml-ohani-raketami.htm

 

***


Rozhovor v iDnes / MF Víkend 20/8 2021:

https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/rusko-cestovatel-a-spisovatel-fero-richard-hrabal-krondak-rozhovor.A210730_134802_kolem-sveta_hig?

 

 

***

Rozhovor o reálném aktuálním Rusku - FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/


***

 

Literárna revue 4/2021 / Sobota 13.02.2021

Hosťom Literárenej revue je FRANTIŠEK HRABAL KRONDAK - cestovateľ a autor knihy

CESTA NA TAJMYR alebo po Jeniseji k Severnému ľadovému oceánu:

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1099/1517565

 

***

FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/

 

 ***

https://www.forum24.cz/rusko-ktere-skoro-nikdo-nezna-cestopis-fero-hrabala-krondaka/


***

DENNÍK N:

https://dennikn.sk/2645204/pozoruhodne-knihy-o-krajine-kde-sa-minulost-derie-do-buducnosti


 

Zájemcům o život reálného současného Ruska doporučuji edici Cesty za horizonty:






*** 







aktualizace 
23/07/23




Komentáře

Anonymní píše…
Mimochodem každý z nás může i z obýváků přispět k posílení sankcí, resp. eliminaci ruské plynové odvety .... stačí, pokud každý z nás otočí regulačním ventilem a sníží teplotu v radiátorech o 3-4°C !!! Pokud to udělají miliony obyvatel EU, poklesne výrazně potřeba ruského plynu v Evropě .... já osobně mám už 1 radiátor dávno vypnutý a ostatní na dvojce!
ferohrabal píše…
Moje řeč! https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/britsky-premier-varoval-pred-pokusy-o-opetovnou-normalizaci-vztahu-s-ruskem-40390985
ferohrabal píše…
Otevřená je, podle mě, i možnost vzniku nového uskupení zemí nejohroženějších a nejaktivnějších - Finska, Pobaltí, Polska, Česka, Slovenska, Moldavska, Rumunska, V. Británie a USA - přímo na linii dotyku, které bude opravdu akceschopné. Zaprášené tanky, děla a vrtulníky zaparkované několik tisíc kilometrů od potenciální fronty jsou státům bezprostředně ohrožovaným Ruskem platné jako mrtvému kabát i bez ohledu na nekonečné kabinetní diskuze napříč kontinentem, handrkování s Němci, Maďary, Řeky, Rakušáky, Kypřany a Turky, zatímco na Ukrajině umírají tisíce nevinných lidí
ferohrabal píše…
Это «стратегические военные объекты», цели российских ракет:
https://v15-a.sdn.cz/v_15/vd_ko_92145_1646331002/preview_mp4/0/051103f1.mp4
https://twitter.com/i/status/1501570404187521026
https://vod.idnes.cz/a/2203/11/VF220311_071001_flv_middle_vojt.mp4
https://v15-a.sdn.cz/v_15/vd_ng_92242_1646731921/preview_mp4/0/76effcd8.mp4
https://www.idnes.cz/zpravy/FRus_Ukra/IHA91eea1_profimedia_0666822026.jpg
https://twitter.com/i/status/1501579520633102349
https://vod.idnes.cz/a/2203/10/VF220310_143434_flv_middle_vojt.mp4
https://twitter.com/i/status/1502712629516804097
ferohrabal píše…

https://www.youtube.com/watch?v=JwkMn2ybkQQ
https://www.youtube.com/watch?v=sSizQok2JLs
https://www.youtube.com/watch?v=tWAXLD7WIvo
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-valka-na-ukrajine-2022/706620/12.html


https://www.youtube.com/watch?v=wD5MDmgOyDI
https://www.blesk.cz/valka-na-ukrajine-zpravy-rusky
https://www.youtube.com/watch?v=XjcZlciJds0
https://ru.krymr.com/a/ukraina-rossiya-voyna-kiyev-peregovory-mihail-podolyak/31750775.html



https://www.youtube.com/watch?v=qFTGDpaQ6GE
https://www.dw.com/ru/vosemnadcatyj-den-vojny-v-ukraine-glavnye-sobytija/a-61113313
https://www.dw.com/ru/russkim-v-frg-nichto-ne-ugrozhaet-kak-vojna-putina-vlijaet-na-obshhestvo/a-61097865
https://www.youtube.com/watch?v=9gIU6vs77Uw



https://www.youtube.com/watch?v=LI6sM3rtFuQ
https://www.youtube.com/watch?v=PbYxz-fNugQ
https://thepage.ua/politics/chto-o-vojne-v-ukraine-pishut-zapadnye-smi-dajdzhest-13-marta
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-valka-na-ukrajine-2022/706319/2022.html



https://www.youtube.com/watch?v=6uVeJjHC1Q8
https://www.youtube.com/watch?v=SBgFBJyLWdo
https://news.obozrevatel.com/society/rossijskie-okkupantyi-obstrelyali-universitet-chernigovskaya-politehnika-i-atakovali-nezhin-foto.htm
https://www.youtube.com/watch?v=2TvRyCvtYuI



1 Жестокое «Освобождение Украины» :
https://www.youtube.com/watch?v=FAdhUzy0wCY
https://www.youtube.com/watch?v=Gl8Xe5kgahs
https://vod.idnes.cz/a/2203/14/VF220314_205254_flv_middle_vojt.mp4
https://www.youtube.com/watch?v=cAdbXiFnejo
https://www.youtube.com/watch?v=EFqiY1ApYvY


2 Жестокое «Освобождение Украины» :
https://www.youtube.com/watch?v=Q75W7J5SKgc
https://www.youtube.com/watch?v=eFGqGbe8L0Q
https://www.youtube.com/watch?v=0IufU2XKCYg

https://v15-a.sdn.cz/v_15/vd_ko_92355_1647261366/preview_mp4/0/e58928ce.mp4



3 Жестокое «Освобождение Украины» :
https://www.youtube.com/watch?v=YwidjdGk37M
https://rus.azattyq.org/a/31751603.html
https://www.youtube.com/watch?v=xqq1imrddWU
https://twitter.com/i/status/1503442639257059328
http://www.turan.az/ext/news/2022/-/free/Actual_report/ru/2531.htm





4 Жестокое «Освобождение Украины» :
https://twitter.com/i/status/1500437494147465216
https://www.youtube.com/watch?v=VRCaWL4V_Go
https://www.youtube.com/watch?v=VE6DtG72O-8
https://rus.err.ee/1608531766/rossijane-massovo-uezzhajut-iz-strany-za-poslednie-dve-nedeli-stranu-pokinulo-do-200-000-chelovek




5 Жестокое «Освобождение Украины» :
https://www.youtube.com/watch?v=JiB_i8LUBNI
https://www.youtube.com/watch?v=gYOXVz893gA
https://www.youtube.com/watch?v=3kOb6heeV6A
https://v15-a.sdn.cz/v_15/vd_ng_92370_1647338579/preview_mp4/0/3167ee46.mp4
https://www.youtube.com/watch?v=a5Gg4BMOpF0





6 Жестокое «Освобождение Украины» :
https://youtu.be/WstEcRarZ9E
https://www.youtube.com/watch?v=JFtFb6SyGj8
https://www.currenttime.tv/a/31752579.html
https://twitter.com/i/status/1503704811560177668
https://www.currenttime.tv/a/pismo-vrachej/31731007.html
https://vod.idnes.cz/a/2203/06/VF220306_164446_flv_middle_rejs.mp4
https://www.youtube.com/watch?v=0tdXw0frnVw




7 Жестокое «Освобождение Украины» :
https://www.youtube.com/watch?v=Mw9KDYCP4rc
https://www.youtube.com/watch?v=nYQ_01-JTyo
https://www.youtube.com/watch?v=8ZPnf33CCUg
https://news.obozrevatel.com/society/myi-razrushili-mir-v-vashej-strane-plennyij-rossijskij-okkupant-zayavil-chto-vlast-rossii-dolzhna-ujti-v-otstavku.htm
https://www.youtube.com/watch?v=9q8QTZUwdkQ
https://www.youtube.com/watch?v=g_De_eYAW9I



ferohrabal píše…
8 Жестокое «Освобождение Украины» :
https://www.youtube.com/watch?v=4nBlfkQFJm8
https://www.youtube.com/watch?v=WkrPgrMUqnc
https://www.youtube.com/watch?v=UHuzZL0rVv4
https://www.youtube.com/watch?v=U4PKCHAI878
https://www.youtube.com/watch?v=dq9Tr7BVj7U

9 Жестокое «Освобождение Украины»
https://www.youtube.com/watch?v=P3Yv-3DBL6M
https://www.youtube.com/watch?v=_J77MWaXc_A
https://www.youtube.com/watch?v=nYyEA8xvOko
https://ru.slovoidilo.ua/2022/03/14/novost/mir/stydno-propagandu-sotrudnicza-pervogo-kanala-sorvala-efir-i-prizvala-prekratit-vojnu



Жестокое «Освобождение Украины» / Идиотам не понятно. HO, Груды гробов с трупами русских оккупантов могут открыть глаза большинству россиян, это будет жестокая расплата за преступления русской интервенционной армии.

https://www.youtube.com/watch?v=aljqcsFcsQI
https://www.youtube.com/watch?v=Ouw-DLZjpWU
https://youtu.be/J_WgfMM16IM
https://www.youtube.com/watch?v=kl2lEpN-Nc0
https://incident.obozrevatel.com/crime/general-romanenko-putin-sobiraet-pushechnoe-myaso-i-gotovitsya-ko-vtoromu-brosku-intervyu.htm
https://www.youtube.com/watch?v=he4qaN30yBc
https://www.youtube.com/watch?v=zIbGpSvtuGY
https://www.youtube.com/watch?v=8GZ7zPaZ9H4
https://twitter.com/i/status/1503627944421470217
https://www.youtube.com/watch?v=gbJK8tNg228
https://www.youtube.com/watch?v=MNu46q64jr8
https://youtu.be/4hCP5BXkfb8
https://news.obozrevatel.com/society/v-mariupole-semejnyij-podryad-okkupantov-sdalsya-v-plen-pozhalovalis-chto-ih-kinuli.htm
https://www.youtube.com/watch?v=eyKpTp-8EfM
https://www.youtube.com/watch?v=A_AOp7ZkbEY
https://www.youtube.com/watch?v=pi3fUCoyUtg
https://video-content.b-cdn.net/obz/desktop_daily/TOP5NEWS_2022.03.14_desktop_rus.mp4?r=40792
https://www.youtube.com/watch?v=33wZiejU6Fc
https://vod.idnes.cz/a/2203/10/VF220310_135350_flv_middle_pest.mp4
https://www.youtube.com/watch?v=MB7Um1K2jO8
https://twitter.com/WarInUkraine22/status/1500417706583072770
https://www.youtube.com/watch?v=k5nOUXyKA_Y
https://www.youtube.com/watch?v=9_Qn03-FyOk
https://www.youtube.com/watch?v=4WmtcRMuzsE
https://www.youtube.com/watch?v=OCg0xdJoMIc
https://www.youtube.com/watch?v=fsvw2_PCdEk
https://www.youtube.com/watch?v=EN2VMyH12q0
https://www.youtube.com/watch?v=nWii_vPp5qM
https://www.youtube.com/watch?v=59vI-g8Pvs0
https://www.youtube.com/watch?v=NNOC5WwIriQ
https://www.youtube.com/watch?v=krBlgGZVgGM
https://www.youtube.com/watch?v=YG0lEwYLaxk
https://www.youtube.com/watch?v=y7oDmPjzBPk
https://www.youtube.com/watch?v=H8hBhXqsUlg

ferohrabal píše…



Обстрел атомной электростанции !!! Российские войска рано утром в пятницу заняли Запорожскую АЭС, которую они обстреляли за ночь и где после возгорания вспыхнул пожар.
Неграмотные русские солдаты атаковали Запорожскую АЭС, стреляя - идиоты не понимают, что могут вызвать катастрофу во много раз большую, чем Чернобыльская авария. Эта катастрофа прежде всего уничтожит всю центральную Россию, включая Москву. Это будет российское самоубийство, которое убьет миллионы людей по всему региону.
https://www.novinky.cz/news-in-russian/clanek/novosti-s-voiny-v-ukraine-04-03-2022-40389264


Идиотам не понятно. HO, Груды гробов с трупами русских оккупантов могут открыть глаза большинству россиян, это будет жестокая расплата за преступления русской интервенционной армии.
https://www.youtube.com/watch?v=7gFhVhHc61Q
http://www.moyby.com/news/472228/

https://www.dw.com/ru/%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%85-%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8-%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8C-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%82-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8/a-61110435


Российский ракетный удар по центру Харькова 1 марта 2022 г.:
https://vod.idnes.cz/a/2203/01/VF220301_102456_flv_middle_ande.mp4



Výzva k občanské neposlušnosti v Rusku ( titulky v angličtině)
https://www.youtube.com/watch?v=9tGB3v5ZntY

Вторжение РФ в Украину: танки и ракетные обстрелы городов. Главные новости – хроника
https://news.liga.net/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live
ferohrabal píše…
Мариуполь стал современным украинским Сталинградом или Ленинградом. Азовцы были современными воинами из Фермопил, предотвратившими вторжение варварских полчищ в Европу.


https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/videos/681381192938451
ferohrabal píše…
Aktuální informace z fronty:

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-28/5706342-rosiya-atakuvala-na-pivdni-i-zrushue-napryamok-na-skhodi-karta-boiv


https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-28/5706355-ne-tolko-v-melitopole-partizany-zaporozhskoy-oblasti-boryutsya-s-okkupantami

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-28/5706351-rossiya-poteryala-v-ukraine-uzhe-30-tysyach-voennykh


https://vk.com/ferohrabal

ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ INFORMACE Z UKRAJINSKÉ FRONTY / RUSKA A UKRAJINY:
https://vk.com/ferohrabal
***
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-snahy-aby-si-putin-zachoval-tvar-nechapu-je-to-valecny-zlocinec-203597
https://www.forum24.cz/rusko-se-na-ukrajine-dopousti-genocidy-dukazy-uvadi-prvni-nezavisla-zprava/
https://cnn.iprima.cz/on-line-v-demidove-jsou-zaplavene-desitky-domu-ukrajinci-vyhodili-do-povetri-prehradu-109237
https://www.forum24.cz/v-cem-se-mylili-a-co-spravne-odhadli-znami-experti-o-valce-na-ukrajine
https://echo24.cz/a/iAFXH/nemecko-slibovalo-ukrajine-zbrane-ale-skoro-zadne-nedodalo
https://armadnizpravodaj.cz/pozemni-technika/nato-systemy-protivzdusne-obrany-v-rumunsku/

https://zivotvcesku.cz/vojensky-expert-lukas-visingr-nastinil-dalsi-vyvoj-valky-jeste-par-mesicu-a-rusy-prevalcuje-americka-armada-s-modrozlutou-vlajkou-mini/
https://echo24.cz/a/i4eRV/putin-se-dal-prokousava-donbasem-musime-ukrajine-dodat-tezke-zbrane-rika-johnson
https://www.securitymagazin.cz/defence/komentar-pluk-azov-pro-nekoho-nackove-pro-nekoho-hrdinove-1404068789.html
https://echo24.cz/a/SNfT6/proc-putin-rozvratil-svetovy-rad-a-co-prinese-rozsireni-nato-o-finsko-a-svedsko


https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-05-29/5706409-rossiyanam-bezrazlichna-gibel-desyatkov-tysyach-svoikh-soldat-na-voyne-4-klyuchevykh-prichiny-pochemu-eto-tak
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-29/5706434-u-vsu-uspekhi-v-luganskoy-oblasti-gayday-ozvuchil-svezhuyu-informatsiyu
https://telegraf.com.ua/blogi-mnenija/2022-05-29/5706430-rossiyane-vraga-nuzhno-ili-nazyvat-chetko-ili-obzyvat-derzko
https://cnn.iprima.cz/zpravy-rusky
https://cnn.iprima.cz/zahranicni-dobrovolnici-znicili-rusky-transporter-v-tymu-byl-syn-britske-poslankyne-109166
https://cnn.iprima.cz/rusove-uz-zadne-velke-zazraky-neudelaji-maji-pulku-vojaku-co-na-zacatku-tvrdi-expert-109187
https://www.lidovky.cz/domov/rusko-rusove-viry-biologicke-riziko-opici-nestovice-zvirata-virolog-grubhoffer.A220528_204715_ln_domov_lros

ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ INFORMACE Z UKRAJINSKÉ FRONTY / RUSKA A UKRAJINY:
https://vk.com/ferohrabal
***
https://cnn.iprima.cz/ukrajina
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine
***
https://ct24.ceskatelevize.cz/komiks/3494502-konec-zapadniho-zbozi-i-vysoke-ceny-jsou-realitou-dnesniho-ruska-vyhled-je-zamraceny
https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse
ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:

https://echo24.cz/a/SKR2w/valka-na-ukrajine-online
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rozhovor-s-generalem-hodgesem-o-rusku-i-donbase/r~0023b404dda311ecba5b0cc47ab5f122
https://echo24.cz/a/iZfzE/maji-macron-a-scholz-mozek-telefonat-s-putinem-pobouril-pobalti?
https://www.forum24.cz/putinovi-zaplaceni-podporovatele-se-vymkli-kontrole-propaganda-kvuli-nim-pusobi-smesne
https://www.forum24.cz/dugin-velkorysost-vrchniho-velitele-v-operaci-z-desi-i-vetsinu-ruskeho-lidu/
https://www.lidovky.cz/svet/rusko-lavrov-valka-ukrajina-invaze-donbas-moskva-dobyti.A220530_091112_ln_zahranici_kov
https://www.forum24.cz/vymyvani-mozku-slavi-uspech-88-rusu-veri-ze-ukrajinci-jsou-naciste
https://twitter.com/i/status/1530067008246751233
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-30/5706493-viyna-den-95-rosiyani-shturmuyut-severodonetsk-a-zsu-pishli-u-kontrnastup-na-pivdni-ukraini
https://www.newsweek.com/us-british-volunteers-russians-shoot-rockets-video-1710847
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-30/5706506-snova-partizany-v-okkupirovannom-melitopole-progremel-moshchnyy-vzryv-foto-i-karta
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-30/5706508-okkupanty-ispugalis-vyyasnilis-detali-vzryva-v-melitopole
ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3495792-u-severodonecku-pokracuji-tvrde-boje-cilem-rusu-je-obklicit-obrance-tvrdi-ukrajinsky
https://twitter.com/i/status/1531227775029346304

https://www.respekt.cz/agenda/dalsi-pokus-dohodnout-embargo-na-ruskou-ropu-zkrachoval-evropa-miri-k-reputacnimu-fiasku
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/rusko-tezce-shani-kupce-pro-svou-ropu-cina-a-indie-by-vypadek-z-eu-nenahradily-40398560
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-2022-online-prenos/r~f71237feddbc11ec8c6f0cc47ab5f122/
https://www.lidovky.cz/svet/rusko-nato-valka-na-ukrajine-namestek-vychod-evropa-nasazeni-sily.A220530_111035_ln_zahranici_kov
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/namestek-nato-rusko-porusilo-dohodu-na-vychode-evropy-muzeme-zasahnout-40398540
https://www.lidovky.cz/svet/machacek-ukrajina-rusko-zelenskyj-putin-valka-budoucnost-konec-mir-primeri-plyn.A220530_103405_ln_zahranici_rk
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-30/5706518-okupanti-malo-ne-rozstrilyali-svogo-zh-generala-u-viyskakh-rf-bunti

ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:
31/5
Česko se ve střední a východní Evropě řadí k zemím, jejichž obyvatelé nejčastěji zastávají názor, že za konflikt na Ukrajině je zodpovědné Rusko. Na opačné straně žebříčku devíti států skončilo Maďarsko, Bulharsko a Slovensko. V České republice také stoupl podíl zastánců Evropské unie a NATO.
...
Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN) si předvolal ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského kvůli pochybnostem, které vzbuzuje užívání ruských nemovitostí v Česku. V tiskové zprávě to dnes sdělila česká diplomacie. Podle ministra Jana Lipavského (Piráti) Rusko nerespektuje Vídeňskou úmluvu, ani místní pravidla a zákony.
...
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/podivejte-se-jak-polsky-piorun-poslal-dalsi-vrtulnik-ka-52-alligator-k-zemi/daniel
https://youtu.be/qYyIAkSJIso
https://cnn.iprima.cz/putin-je-masovy-vrah-nechapu-jaky-ma-smysl-s-nim-mluvit-rika-komentator-109323
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/pokud-putin-pouzije-jaderne-zbrane-usa-se-zapoji-do-valky-ri/r~148cffc6dda911eca873ac1f6b220ee8/
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/video-rusky-vojak-ukazal-na-ukrajinsky-dron-prostrednicek/r~d4cead40e01d11ecbe29ac1f6b220ee8/
https://armadnizpravodaj.cz/udalosti/nejmodernejsi-ruske-zbrane-obsahuji-desitky-americkych-cipu/
https://armadnizpravodaj.cz/pozemni-technika/italske-tazene-houfnice-na-donbase/
ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:
31/5

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/putinova-agresivni-moderatorka-vyloudila-usmev-potesil-ji-be/r~fb4aa204e0da11ecbe29ac1f6b220ee8/
https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/zbyde-z-vas-jen-popel-vyhrozuje-evrope-rusky-poslanec-40398651
https://nazory.aktualne.cz/komentare/dovolit-putinovi-zachovat-si-tvar-rusko-musi-byt-porazeno/r~3a162830dc0f11ec8c6f0cc47ab5f122
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-31/5706589-u-rossiyan-panika-v-odesse-zametili-priznak
https://twitter.com/i/status/1518983948310827009
https://www.novinky.cz/podcasty/zbytecna-valka/clanek/rusko-je-rozpadavajici-se-kolonialni-mocnost-rekl-byvaly-diplomat-40398366
https://www.forum24.cz/hladomor-prichazi-z-moskvy-uz-podruhe-vsechno-samozrejme-doprovazi-putinovske-lhani/

ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-2022-online-prenos/r~f71237feddbc11ec8c6f0cc47ab5f122
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-05-31/5706574-voyna-den-96-rossiya-vsemi-silami-shturmuet-luganshchinu-teryaya-pozitsii-na-yuge-ukrainy
https://www.lidovky.cz/svet/evropska-unie-shoda-na-embargu-na-dovoz-ruske-ropy-sankce.A220531_064348_ln_zahranici_kov
https://www.lidovky.cz/svet/ukrajina-rusko-valka-obranci-donecka-lidova-republika-azovstal-mariupol.A220531_084429_ln_zahranici_kov
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-video-splnili-nemozne-ukrajinsti-piloti-se-dostali-do-mariupolu-a-zpet-204463
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-mariupol-c-2-uz-zase-ziji-tisice-lidi-ve-sklepich-a-takrka-bez-zasob-204439
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-05-31/5706669-eskadrilya-alligatorov-pod-izyumom-poredela-video-boya-vsu-protiv-ka-52
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-01/5706671-voyna-den-98-vsu-nastupayut-na-yuge-ukrainy-no-rossiyane-prodvinulis-v-severodonetske
ferohrabal píše…
AKTUALITY:

SMRT NA BOJIŠTI - Zlikvidovali jsme dalšího ruského velitele, tvrdí ukrajinská armáda
29. května 2022 Na Ukrajině zemřel velitel ruského výsadkového praporu ze 104. výsadkového pluku, podplukovník Alexandr Dosjagajev. Od začátku války našlo na bojišti smrt asi deset ruských generálů a větší počet jiných vysokých důstojníků.
https://echo24.cz/a/iv2fz/zlikvidovali-jsme-dalsiho-ruskeho-velitele-tvrdi-ukrajinska-armada
***

Rusové zveřejnili útok svého dronu na cíl. Sebevražedný KUB-BLA si to však zamířil jinam:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rusove-zverejnili-utok-sveho-dronu-na-cil-sebevrazedny-kub-b/r~f585e346e02211ec93abac1f6b220ee8/

Ruský voják ukázal dronu prostředníček. Bezpilotní letoun později okupanty zlikvidoval:
https://cnn.iprima.cz/rusky-vojak-ukazal-dronu-prostrednicek-bezpilotni-letoun-pozdeji-okupanty-zlikvidoval-109381

Ukrajinská armáda ukořistila několik vzácných ruských baterií 2B16 Nona-K, což je kombinace houfnice a minometu v jednom:
https://armadnizpravodaj.cz/pozemni-technika/ukrajinska-armada-ukoristila-nekolik-2b16-nona-k/

Češi bojují v obklíčení ruskou armádou. Na horkém místě ukrajinské fronty:
https://echo24.cz/a/ixNa2/cesi-bojuji-v-obkliceni-ruskou-armadou-na-horkem-miste-ukrajinske-fronty


Město Rubižne je srovnáno se zemí, ukazuje video z dronu
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/mesto-rubizne-je-srovnano-se-zemi-ukazuje-video-z-dronu-40398574


Hackeři z Anonymous nepřestávají udivovat. Okradli mocnou tajnou službu GRU i přední ruskou strojírenskou firmu:
https://www.fonetech.cz/hackeri-z-anonymous-neprestavaji-udivovat-okradli-mocnou-tajnou-sluzbu-gru-i-predni-ruskou-strojirenskou-firmu/


https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-01/5706702-zsu-znishchili-vidnogo-kadirovskogo-komandira-foto
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nejsilnejsi-finska-zbran-kdo-je-premierka-sanna-marinova/r~64d8889ce0e711ecbc030cc47ab5f122/
https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-06-01/5706692-u-putina-zayavili-o-vklyuchenii-okkupirovannykh-territoriy-ukrainy-v-sostav-rf-net-somneniy




ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine


https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-novinar-ondrej-soukup-o-nalade-obyvatel-na/r~13da17a2e1ba11ecb1f50cc47ab5f122/
https://twitter.com/i/status/1532576836269625345
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/valka-ruska-unternehmen-zitadelle-a-ukrajinske-dilema.A220602_212019_p_zahranici_nef
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/putin-je-sr-c-a-sojgu-neschopny-amater-kritizuji-rusti-dustojnici-sve-veleni-40398949
https://cnn.iprima.cz/tvrde-boje-na-donbasu-pokracuji-ukrajinci-zverejnili-zabery-masivniho-utoku-na-ruske-tanky-109627
https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/800x450/2/77/430968f1-4f2583f6a297b662a9e98ba86b820772.jpg?v=7428_1
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-06-03/5706862-rossiyane-prodolzhayut-unichtozhat-severodonetsk-i-lisichansk-foto-posledstviy
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-03/5706859-ubitykh-bolshe-chem-ranenykh-arestovich-ozvuchil-chislo-poter-rossii-v-ukraine
https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/rusko-ukrajinsky-konflikt/3497785-valka-na-ukrajine-trva-uz-sto-dni-v-severodonecku-padly
https://plus.telegraf.com.ua/crime/2022-06-02/5706781-okupanti-u-severodonetsku-khvalyatsya-tim-yak-vbivayut-mirnikh-foto-18
https://techsvet.cz/nejnovejsi-zpravy/houfnice-tezkeho-kalibru-to-je-krab-polaci-je-darovali-ukrajine-proc-budi-strach/daniel
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-2022-online-prenos/r~f71237feddbc11ec8c6f0cc47ab5f122
ferohrabal píše…
Ruské gardové vrakoviště / úspěšná přeměna "špičkové" ruské bojové techniky na hromadu šrotu pro ukrajinské ocelárny

успешная трансформация / успешное превращение «топовой» российской боевой техники в свалку металлолома для украинских металлургических заводов

https://www.youtube.com/watch?v=RtmtSJSh5sk

https://www.youtube.com/watch?v=2AMJnN0dP-Q

https://www.youtube.com/watch?v=6ibE2WjrMIg

https://www.youtube.com/watch?v=xmhG6P02k-w

https://www.youtube.com/watch?v=5mi2HfMtyOI

https://www.youtube.com/watch?v=xmhG6P02k-w
https://www.youtube.com/watch?v=RpC1kXhW2Lw
https://www.youtube.com/watch?v=98Wr9NFzpN4
https://www.youtube.com/watch?v=lThftiW_Hk8
https://www.youtube.com/watch?v=7kBz3xQPckM
https://www.youtube.com/watch?v=J0XqR2Rop14
https://www.youtube.com/watch?v=v4sAfDd_TgU
https://www.youtube.com/watch?v=jGxKHRis4sg
https://www.youtube.com/watch?v=R6LQ-9pxfz4
ferohrabal píše…
Válečné aktuality a dění kolem Ukrajiny:

https://echo24.cz/a/SKR2w/valka-na-ukrajine-online


Když zakážete knihy od Orwella, všichni vědí, že jste totalitní zrůda!
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/113555/novinarek-kdyz-zakazete-knihy-od-orwella-vsichni-vedi-ze-jste-totalitni-zruda-karla-janecka-na-vas.html
***
Rusové přišli v lesích o celou brigádu. Šojgu nařídil zrychlení „speciální operace“
https://echo24.cz/a/SwqSN/rusove-prisli-v-lesich-o-celou-brigadu-sojgu-naridil-zrychleni-specialni-operace
***
Ruští anarchisté se hlásí do ukrajinské armády. Konečně mohou bojovat s Putinovým mordorem
Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/rusko-ukrajina-anarchiste-neonacismus-fasismus-valka.A220604_150046_ln_zahranici_kov

Nepojedeme. Ruský dopravní systém je po zavedení západních sankcí na hranici kolapsu:
https://vikend.hn.cz/c1-67076030-nepojedeme-rusky-dopravni-system-je-po-zavedeni-zapadnich-sankci-na-hranici-kolapsu
https://zahranicni.hn.cz/c1-67077550-zapad-bez-jedineho-vystrelu-nici-ruske-tovarny-embargem-na-ropu-ale-putinovi-moc-velkou-skodu-nenadela
***
Dorota Nvotová má stopku pro festivaly! Zpěvačka zuří: https://vipshow.cz/nejnovejsi-zpravy/dorota-nvotova-ma-stopku-pro-festivaly-zpevacka-zuri/martinatomkova
***
https://cnn.iprima.cz/ve-vzduchu-nam-rekli-ze-letime-na-ukrajinu-sto-dni-valky-ocima-ruskych-parasutistu-109694
***
https://telegraf.com.ua/kiev/2022-06-05/5707034-ugroza-vsemu-miru-poyavilis-foto-novogo-prestupleniya-rossii
***
https://cnn.iprima.cz/ukrajina
***
https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse
***
Kavkazci a Burjati umírají na Ukrajině za zbabělé Moskviče: https://regnum.ru/news/society/3527554.html
https://regnum.ru/news/3527554.html
***

Rusko zničilo sklady v přístavu Mykolajiv. Obilí zřejmě shořelo, navzdory slibům Africe
https://echo24.cz/a/Sfsaw/rusko-znicilo-sklady-v-pristavu-mykolajiv-obili-zrejme-shorelo-navzdory-slibum-africe

***
Ukrajinci se radují z nových norských houfnic. „Jsou výkonnější než sovětské“
https://echo24.cz/a/StLV7/ukrajinci-se-raduji-z-novych-norskych-houfnic-jsou-vykonnejsi-nez-sovetske


ferohrabal píše…
Další žolík!
Na Ukrajině zemřel ruský generál Kutuzov
https://echo24.cz/a/ShsKF/na-ukrajine-zemrel-rusky-general-kutuzov
***
Названо имя еще одного российского генерала, убитого в Донецкой области
https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-06-05/5707077-nazvano-imya-shche-odnogo-rosiyskogo-generala-vbitogo-na-donechchini
***

Zabaveno. Aeroflot přišel na Srí Lance o letadlo, které ukradl leasingové společnosti:
https://zdopravy.cz/zabaveno-aeroflot-prisel-na-sri-lance-o-letadlo-ktere-ukradl-leasingove-spolecnosti-115801/

***
Ruský reportér opěvoval raketomet TOS-1. Za 130 vteřin ruští vojáci běželi jako o život:
https://echo24.cz/a/SBypv/rusky-reporter-opevoval-raketomet-tos-1-za-130-vterin-vojaci-bezeli-jako-o-zivot
***
Kreml žije v zajetí myšlenek z druhé poloviny 18. století, říká sociolog Kagarlickij
https://www.forum24.cz/kreml-zije-v-zajeti-myslenek-z-druhe-poloviny-18-stoleti-rika-sociolog-kagarlickij/
***
Rusko ztratilo kvůli špatnému velení a absenci vybavení většinu 35. armády
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/rusko-ztratilo-kvuli-spatnemu-veleni-a-absenci-vybaveni-vetsinu-35-armady-40399091
***
Švýcarsko schválilo Německu předání tanků Leopard 2A4 dalším zemím
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/svycarsko-schvalilo-nemecku-predani-tanku-leopard-2a4-dalsim-zemim/2215338
***
Tři balkánské země zakázaly přelet letadla s Lavrovem, který se chystá do Srbska
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/tri-balkanske-zeme-zakazaly-prelet-letadla-s-lavrovem-ktery-se-chysta-do-srbska-40399162
***
Ukrajina se pomalu stává ruským Vietnamem. Paralel lze najít stále víc, Ukrajinci jsou stejně odhodlaní jako Vietkong
https://armadnizpravodaj.cz/udalosti/selhavani-putina-se-napadne-podoba-tomu-z-ameriky/
***
Německo se konečně rozhýbalo. Na Ukrajinu pošle své nejmodernější protivzdušné systémy a salvové raketomety
https://www.armyweb.cz/clanek/nemecko-se-zrejme-konecne-rozhybalo-na-ukrajinu-posle-sve-nejmodernejsi-protivzdusne-systemy-a-salvove-raketomety
***
ferohrabal píše…
AKTUALITY:


"Telefonista" Macron asi moc četl Dostojevského
https://echo24.cz/a/Sv5Xp/macron-asi-moc-cetl-dostojevskeho
***
Jak Rusové rozkrádají „obilnici Evropy“. Dealerem zrna je nechtěně i Turecko, ilegální dodávky míří k Asadovi
Obilí, které Rusové údajně kradou na Ukrajině, má končit na Blízkém východě. V seznamu zemí, kam ilegální dodávky dorazily, figuruje Sýrie, ale i Turecko.
https://www.lidovky.cz/byznys/obilnice-evropy-rozkradani-zrno-dealer.A220606_111151_ln_ekonomika_tmr
***
„Bezprecedentní, nemyslitelné a hanebné,“ zuří Lavrov nad zkaženou cestou do Srbska
https://echo24.cz/a/SPmGQ/bezprecedentni-nemyslitelne-a-hanebne-zuri-lavrov-nad-zkazenou-cestou-do-srbska
***
Přijeďte si vyzvednout svého syna. Ruský pohled na zajatce se nemění
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-zahady-glosa-prijedte-si-vyzvednout-sveho-syna-rusky-pohled-na-zajatce-se-nemeni-204807
ferohrabal píše…
AKTUÁLNÍ ZPRÁVY Z FRONTY A K SITUACI OKOLO UKRAJINY:

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/analyza-o-co-vlastne-rusku-jde-ukrajina-ma-ohromne-zasoby-plynu-40399497

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin
Edward Lucas: Putin má plán, jak vyvolat hladomor. S Ruskem musíme jít do konfrontace: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/edward-lucas-o-ruske-blokade-ukrajinskych-pristavu/r~3a165ba4e33d11ec93abac1f6b220ee8/
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/jednodussi-je-neposlouchat-pravdu-rusky-velvyslanec-utekl-pr/r~d3030380e67111ecba63ac1f6b220ee8










https://www.youtube.com/watch?v=kRa8qMR3I4A

Zbraně ze Západu v akci? Ukrajinci zveřejnili záběry drtivého útoku na ruské pozice
https://cnn.iprima.cz/zbrane-ze-zapadu-v-akci-ukrajinci-zverejnili-zabery-drtiveho-utoku-na-ruske-pozice-109971


Houfnice Caesar z Francie řádí na frontě. Ukrajině pomohly zničit 80 ruských děl
https://echo24.cz/a/SGQGY/houfnice-caesar-z-francie-radi-na-fronte-ukrajine-pomohly-znicit-80-ruskych-del

Obávané americké houfnice na Donbase. Ruský tank údajně roztrhaly na kusy
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/obavane-americke-houfnice-na-donbase-rusky-tank-udajne-roztr/r~71addd4ee65d11ec8980ac1f6b220ee8



Okupované území se mění pro Rusy ve smrtící zónu. Číhá tam skryté nebezpečí
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/464018-rusove-si-nevi-rady-s-ukrajinskymi-partyzany-bez-neprustrelnych-vest-uz-ani-nevystrci-nos

Už je jasné, proč Ukrajinci ustoupili z centra Severodoněcku
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zpravy-z-bojiste-boj-o-severodonecku-je-neprehledny-zjevne-vsak-krvavy-20514

Na Ukrajině padl další ruský generál a též prominentní člen tzv. Vagnerovy skupiny
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-podle-kyjeva-zemrel-na-ukrajine-dalsi-rusky-general-205044#


https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-04/5706971-strashni-vtrati-rosii-ermak-povidomiv-pro-rozgrom-tsiloi-armii-rf


ferohrabal píše…
Ponížení Putina v přímém přenosu. Nenapadlo ho, že by se tohle mohlo stát!
Rána do zad, jakou si Vladimir Putin nedovedl představit. Na petrohradském fóru si od kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva vyslechl, že jeho země kategoricky odmítá uznání samozvaných republik na ukrajinském Donbase.
Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/465015-obrovske-ponizeni-vladimira-putina-nenapadlo-ho-ze-by-se-tohle-mohlo-stat


==========
Ruský plán na 3 dny se změnil v regulérní válku (možná světovou):
https://cnn.iprima.cz/osvobodime-i-krym-rika-ukrajinsky-ministr-odhalil-ruske-plany-z-prvnich-dni-invaze-110836


ferohrabal píše…
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-svet-bez-obalu-video-novinari-zmapovali-jak-rusove-bezostysne-kradou-ukrajinske-obili-207291
ferohrabal píše…
Konec ruského paliva pro Temelín. ČEZ uzavřel nové smlouvy s USA a Francií ***
Energetická společnost ČEZ v úterý uzavřela smlouvy s americkou společností Westinghouse a francouzskou firmou Framatome na dodávky palivových souborů pro jadernou elektrárnu Temelín. Dodávky souborů na více než deset let začnou v roce 2024.

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/konec-ruskeho-paliva-pro-temelin-cez-uzavrel-nove-smlouvy-s-usa-a-francii-40401423

=====================================

Desítky ruských vojáků měly zemřít po ukrajinském útoku na Donbase. Základnu nedaleko města Izjum zasáhly rakety HIMARS, které na Ukrajinu dorazily minulý týden z USA.
https://twitter.com/i/status/1541082361030447104

Podle ukrajinského webu Guildhall, který se odkazuje na zdroj z ukrajinské vojenské rozvědky, byl útok proveden 24. června a jeho cílem bylo velitelské stanoviště 20. armády Západního vojenského okruhu Ozbrojených sil Ruské federace.
https://cdn.administrace.tv/2022/06/28/small_21/86602091812c2883ae930ef1706d798a.jpg

Ke konci minulého týdne byl proveden útok také na velitelské stanoviště ruských leteckých sil. Kromě „značného množství zničené techniky a zbraní“ informují Ukrajinci i o zabití plukovníka A. V. Vasiljeva, který velel 106. gardové vzdušně-výsadkové divizi.

https://cnn.iprima.cz/rozprasena-ruska-velitelstvi-a-zabity-plukovnik-ukrajinci-ukazali-silu-obavanych-raketometu-111645?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#gallery-carousel-89876

https://cdn.administrace.tv/2022/06/09/medium/de4cf51772ae5300c6ddef31deb70e58.jpg



ferohrabal píše…
Tak Putin napadl Ukrajinu údajně kvůli posilování NATO a jeho aktivitám ve východní Evropě, "ohrožujícím" Ruské impérium :) Výsledkem ruské agrese je naopak obrovské posílení východního křídla NATO - vstup Finska a Švédska do Aliance, destinásobné posílení aliančních sil rychlé reakce (ze 40 000 mužů na téměř 400 000 vojáků), nové zbrojní programy a nové vojenské základny podél ruských hranic!!! Americké tanky v Pobaltí, Rumunsku a Polsku,
a nové velitelství NATO. USA kvůli Rusku posilují v Evropě. Kvůli ruské agresi vyšlou USA do Evropy další moderní stíhačky, bojová plavidla a posílí vojenské struktury. Na summitu NATO v Madridu to spojencům slíbil americký prezident Joe Biden. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu je v Evropě nyní přes 100 tisíc amerických vojáků, před 10 lety jich bylo 30 000.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/nato-summit-usa-biden-posila-f-35-stihacky-torpedoborce-velitelstvi.A220629_113022_ln_domov_kov




https://www.lidovky.cz/svet/just-rusko-kazachstan-ukrajina-valka-tokajev-petrohrad-putin-tokajev.A220629_113715_ln_zahranici_rkj?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz


https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/proti-gradum-uz-pali-himars-jake-jsou-ucinky-utoku-pokracova/r~e37302caf6dd11eca9eeac1f6b220ee8/?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/valka-ukrajina-rusko-online-40388819
https://cnn.iprima.cz/politolog-rossiya-ne-sposobna-dostic-pobedy-ona-poteryala-voennyj-prestiz-111661
https://cnn.iprima.cz/ukrajina
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-06-29/5709063-voyna-den-126-okkupanty-podbirayutsya-k-lisichansku-raketnyy-terror-prodolzhaetsya


ferohrabal píše…
Rusko vydalo novou storublovou bankovku. Do oběhu se ale jen tak nedostane, protože západní společnosti, které provozovaly v Rusku bankomaty a samoobslužné pokladny, v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu ze země odešly a ruské bankomaty nevědí, jak s novou bankovkou naložit.

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/rusko-vydalo-novou-storublovku-bankomaty-si-s-ni-nevedi-rady-40401937

***
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-02/5709396-voyna-den-129-zapadnoe-oruzhie-koshmarit-okkupantov-ugroza-kramatorsku

https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-07-02/5709435-genshtab-pokazav-epichne-video-vibukhu-porozhogo-skladu-na-donbasi
ferohrabal píše…
Na sociálních sítích se objevilo video, jak čeští dobrovolníci na Ukrajině odvážejí zabavenou ruskou techniku.
https://twitter.com/i/status/1543935294461845505
***
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-04/5709603-rossiya-mozhet-atakovat-tri-novykh-goroda-na-vostoke-svezhie-karty-boev-v-ukraine

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-04/5709687-nuzhno-atakovat-aerodromy-general-khodzhes-skazal-kak-prekratit-obstrely-ukrainy-raketami

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-04/5709596-voyna-den-131-otstuplenie-na-donbasse-trevozhnoe-zayavlenie-zelenskogo

ferohrabal píše…
Udeř a zmiz. Z okupovaných Ukrajinců jsou partyzáni, střílí kolaboranty a škodí od počítače:
https://cnn.iprima.cz/uder-a-zmiz-z-okupovanych-ukrajincu-jsou-partyzani-strili-kolaboranty-skodi-od-pocitace-112214
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-06/5709820-ukrainskie-partizany-kak-gotovilis-k-voyne-i-raskryli-agenturnuyu-set-rf
***
hněv ukrajinských dronů a děl v akci:
https://cnn.iprima.cz/rusove-se-ukryvali-v-rozbombardovane-vesnici-ukrajinci-okupanty-zmasakrovali-112237
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-07-06/5709875-v-okkupirovannom-khersone-vzryvy-i-moshchnyy-pozhar-chto-izvestno
https://telegraf.com.ua/obshhestvo/2022-07-06/5709858-ne-mozhna-navit-piva-okupanti-na-zaporizhchini-virishili-borotisya-z-bezprobudnim-piyatstvom-svoikh-voyak
***

Záhadná úmrtí ruských oligarchů.
https://echo24.cz/a/Sqq4k/zahadna-umrti-ruskych-oligarchu-od-zacatku-invaze-jich-zemrelo-jiz-pet
+
V bazénu s kulkou v hlavě. Zemřel další ruský oligarcha spojovaný s Gazpromem
https://echo24.cz/a/SEG42/rusky-miliardar-voronov-gazprom-rusko-oligarcha

***
Si Ťin-pching odmítl Putinovo pozvání do Ruska.
https://www.lidovky.cz/svet/si-tin-pching-odmitl-pozvani-putina-k-navsteve-ruska.A220706_201609_ln_zahranici_kov
***
ferohrabal píše…
Před 215 lety Francie a Rusko uzavřely tylžský mír (který Rusko vzápětí porušilo)
https://www.reflex.cz/clanek/historie/80478/pred-215-lety-francie-a-rusko-uzavrely-tylzsky-mir.html
***
https://telegraf.com.ua/sport-cat/2022-07-06/5709907-sozdat-mir-bez-rossii-ne-poluchitsya-v-rf-ne-ponimayut-pochemu-protiv-nikh-opolchilis
***
https://www.forum24.cz/jednotne-rusko-vydalo-potajmu-dokument-jak-vysvetlit-lidem-valku-a-ruske-valecne-zlociny/
***
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/466285-rusove-priznali-porazku-rekl-odbornik-opotrebovaci-valka-hraje-do-karet-ukrajine
***
https://www.forum24.cz/nahrada-mcdonalds-v-rusku-nabizi-plesnive-hamburgery-ci-brouky-v-jidle-odplata-zapadu-se-nepovedla/
***
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rusko-zvarene-obchody-a-restaurace/r~1d3b6600f86e11ecba63ac1f6b220ee8/
***
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-novinar-ondrej-soukup-o-obyvatelich-ruskeh/r~c1ce3800fb7a11ec8980ac1f6b220ee8/
***
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-pomahame-ukrajincum-najit-ruske-agenty-rika-mluvci-kyberpartyzanu-208240
***
ferohrabal píše…
Tak to je konečně smysluplné, zásadní stanovisko: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-scholz-eu-si-jiz-nemuze-dovolit-veta-clenskych-statu-v-zahranicni-politice-209102


https://membrana-cdn.media/tgr/rus_desktop/telegraf-rus-main-event1-953-20220715-desktop.mp4?r=15324
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-07-17/5710998-krimskiy-mist-ta-zsu-biti-chi-ne-biti




ferohrabal píše…
Lavrov opět otočil: "Naše zájmy už přesahují Donbas, teď chceme mnohem víc území".
Cílem ruské armády už není pouze dobytí Donbaského regionu, přiznal poprvé šéf tamní diplomacie Sergej Lavrov. Dodávky, které Západ nadále posílá na Ukrajinu, plány Ruska změnily. Chceme Cherson i Záporoží, cituje Lavrova agentura RIA Novosti.(Rusáci prostě dojdou tak daleko, kam je pustíme ... však odedávna platí, že "Ruské pohraničí může být kdekoliv."
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek/lavrov-opet-otocil-nase-zajmy-uz-presahuji-donbas-ted-chceme-mnohem-vic-uzemi-40403499
ferohrabal píše…
Smrt Putinových velitelů v přímém přenosu. Denacifikovali jsme jich šest, tvrdí Ukrajinci
https://cnn.iprima.cz/video-auto-s-ruskymi-veliteli-zasahla-raketa-denacifikovali-jsme-je-smeji-se-ukrajinci-114826
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-06/5712882-partizani-pratsyuyut-u-noviy-kakhovtsi-rozstrilyali-kolaboranta-a-u-berdyansku-prolunav-vibukh



Mají pár dnů, aby z taxikáře nebo zemědělce nebyla potrava pro ruské střely:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-maji-par-dnu-aby-z-taxikare-nebo-zemedelce-nebyla-potrava-pro-ruske-strely-211028
***
https://telegraf.com.ua/zaporozhe/2022-08-06/5712872-miny-i-tainstvennyy-gruz-stalo-izvestno-o-novoy-podlosti-rossiyan-na-zaporozhskoy-aes
https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-08-06/5712896-evrosoyuz-otreagiroval-na-udary-rossii-po-zaporozhskoy-aes
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-08-06/5712839-voyna-den-164-bitva-za-donbass-yadernyy-terror-rossii
ferohrabal píše…
Nerostné poklady Ukrajiny mizí, ruské drancování ji připravilo o biliony
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-nerostne-poklady-ukrajiny-mizi-ruske-drancovani-ji-pripravilo-o-biliony-211787




Albánie zadržela jednoho Ukrajince a dva Rusy, kteří se pokoušeli vniknout do areálu zbrojovky ve městě Gramsh. Při zásahu se zranili dva albánští vojáci, oznámilo v sobotu večer albánské ministerstvo obrany.
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/v-albanske-zbrojovce-zadrzeli-dva-rusy-a-ukrajince-jsou-podezreli-ze-spionaze-40406344


Rekonstrukce tajné mise: Agenti přijeli z různých míst, po explozi zmizeli v Rusku
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/operace-vrbetice-mapa/r~60035a3aa37c11eb99faac1f6b220ee8/

https://plus.rozhlas.cz/zpochybnit-muzeme-vse-ale-fakta-jsou-jasna-skripal-byl-cilem-utoku-agentu-gru-7777200
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sergej_Skripal

Pokračování Vrbětic? V Bulharsku vybuchl sklad munice:
https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/v-bulharsku-vybuchl-municni-sklad-a-zacal-horet-nikdo-nebyl-zranen-40404489

Čtyři výbuchy munice měly stejný scénář, Bulhaři viní GRU:
h
ferohrabal píše…
https://www.forum24.cz/duginovu-dceru-mohl-nechat-odstranit-kreml-upozornuje-rusky-duchovni

https://www.novinky.cz/clanek/podcasty-ocima-sasi-mitrofanova-rusove-mimo-pole-lidstva-nechteji-to-slyset-40406896

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-osvobozeni-krymu-je-nejbliz-jak-to-jde-rika-analytik-z-ukrajiny-212497


https://echo24.cz/a/SuhcN/medvedev-ukrajina-rusko-valka-nato-nestaci-zreknuti-se




https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-lavrov-vyklada-nesmysly-a-zacharovova-nema-na-ministerstvu-co-delat-tvrdi-byvaly-rusky-diplomat-40406935


ferohrabal píše…
Litva, Lotyšsko a Estonsko se dohodly na výrazném omezení vstupů ruských občanů, kteří mají schengenská víza, na území těchto pobaltských států.
***
Podle analytiků je na jihu Ukrajiny zjevná "vysoká úroveň spolupráce mezi ukrajinskou armádou a partyzány".
***
Rusové na ústupu zahazují kromě zbraní i kradené pračky.
https://cnn.iprima.cz/rusove-po-sobe-nechavaji-zbrane-i-ukradene-pracky-opustit-takovou-trofej-glosoval-kyjev-185596
***
"Ukrajinci nám dávají na prdel. Dněpr je plný mrtvol", běduje okupant po telefonu své ženě
https://cnn.iprima.cz/ukrajinci-nam-davaji-na-pdel-dnepr-je-plny-mrtvol-okupant-popsal-situaci-u-chersonu-185617
***
Ukrajinci dostali účinné polské drony warmate:
https://youtu.be/zzzOH5fBAqw
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-ukrajinci-dostali-ucinne-polske-drony-warmate-40408007
***
Žoldnéřské jednotky působící na straně Rusů na okupovaných částech Ukrajiny utrpěly vysoké ztráty: https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-ruske-soukrome-armady-utrpely-velke-ztraty-40407921
ferohrabal píše…
Ti dva "telefonisté" už mi lezou krkem ... slušně řečeno ! https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-scholz-si-volal-s-putinem-nalehal-na-diplomaticke-reseni-valky-na-ukrajine-40408604 Fakt netuším o čem si vypráví 90 minut, když podstatu lze shrnout do jediné věty "táhněte okamžitě do pr_____ " :( pochybuji, že Churchill nebo Roosevelt telefonovali takhle s Hitlerem za WWII !! Hlavně, že díky laxnosti a kličkování Macrona a Scholzte Rusáci vraždí už půl roku Ukrajince, zatímco díky okamžité vojenské pomoci (případně i preventivní podpoře) Západu mohla válka už dávno skončit anebo ani nezačít, kdyby zaprášené německé a francouzské zbraně měli v lednu, únoru či aspoň v březnu Ukrajinci

Když slyším ty pokrytecké kecy o potřebě diplomatického řešení a výzvy k příměří ve chvíli, kdy je už 1/2 Ukrajiny srovnaná se zemí a ruské rakety masakrují bezbranné obyvatelstvo, otevírá se pomyslná kudla v kapse. Jednat s prolhaným a zákeřným Ruskem o příměří, pokud nepřestane ostřelovat Ukrajinu a nezačne stahovat jednotky z okupovaných území, by znamenalo jen ukrajinskou sebevraždu, oddychový čas pro lstivý Kreml, aby doplnil zásoby a stavy mužstva .... asi jako kdyby Sověti uzavřeli příměří s nacisty během stalingradské bitvy, resp. Spojenci zahájili mírová jednání s Hitlerem v r. 1942, kdy ovládal wehrmacht většinu Evropy a ruské území až po Kavkaz a Moskvu 🙁 Západní politici by měli sdělit Putlerovi jediné: že pokud okamžitě nezastaví bombardování Ukrajiny, bude povinností NATO vytvořit nad Ukrajinou protiraketový deštník (navzdory tomu, že bude Rusáky označen za "snahu o konfrontaci" či "eskalaci konfliktu"), a poskytnout Ukrajině plnohodnotnou špičkovou výzbroj NATO, včetně dalekonosných raket. Pokud to neučiní, nezbavím se obavy, že budou hledat výmluvy i v okamžiku, kdy Rusáci vybombardují Košice, Kišiněv nebo Rigu !!! *** Musím stále opakovat, co prohlašuji (a nejen já) již od dubna?


https://www.novinky.cz/sekce/valka-na-ukrajine-358
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-nedobrovolne-zivil-ruske-vojaky-uz-chapu-proc-cesi-nemaji-rusy-radi-214096
https://svet.sme.sk/c/23006709/ukrajina-vojna-rusko-protiofenziva.html
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-rusko-nema-na-vyber-bud-mobilizuje-nebo-prohraje-tvrdi-americti-zpravodajci-40408557
https://cnn.iprima.cz/ukrajinci-deptaji-moralku-a-bojeschopnost-rusu-ti-prestali-na-frontu-posilat-nove-jednotky-186092
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-09-13/5716324-voyna-den-202-vsu-prodolzhayut-razvivat-nastuplenie-no-rossiyane-usilivayut-soprotivlenie
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-proc-se-tak-dari-ukrajinske-ofenzive-klam-vyzbroj-general-40408520
https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua/videos/819742232772898
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rusky-reporter-se-v-zivem-vstupu-podrekl-moderatorka-jen-nev/r~83bdf678337311edbc030cc47ab5f122/
https://www.stream.cz/svet-bez-obalu/video-z-charkovske-ofenzivy-nechteji-s-nami-bojovat-ustupuji-64469180



ferohrabal píše…
https://cnn.iprima.cz/bleskovy-postup-ukrajincu-pokracuje-dobyli-jsme-uz-8000-kilometru-ctverecnich-hlasi-zelenskyj-186183

https://cnn.iprima.cz/cnn-vanoce-v-izjumu-rusove-nechali-ukrajincum-pred-odchodem-tuny-vojenskeho-materialu-186167

https://cnn.iprima.cz/brutalni-zabery-z-boju-rusove-prchali-v-kradenem-aute-vozidlo-zasahla-ukrajinska-raketa-186084

https://svet.sme.sk/c/23007964/vojna-na-ukrajine-protiofenziva-rusko-scenare-vyvoja.html

https://telegraf.com.ua/photo/2022-09-14/5716463-tsina-svobodi-bil-ta-vtoma-fotograf-pokazav-zvorotniy-bik-kontrnastupu-zsu-reportazh

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-09-14/5716459-stalingrad-shche-ne-proyshli-ekspert-ozvuchiv-shcho-stane-perelomom-u-viyni-z-rosieyu


https://telegraf.com.ua/mestnyiy/2022-09-14/5716492-pytali-dazhe-zhenshchin-zhitel-balaklei-rasskazal-o-zverstvakh-okkupantov

https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse

https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2022/9/14/russia-ukraine-live-news-kyiv-anticipating-energy-system-attacks

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11210639/Ukraine-war-Zelensky-speaks-victory-Russian-propagandists-admit-defeat.html

https://www.youtube.com/watch?v=zMFsBIf3WnY
https://www.aljazeera.com/news/2022/9/10/russia-loses-control-of-key-towns-as-ukrainian-forces-advance
https://www.youtube.com/watch?v=XGANbDjSYeA
https://www.youtube.com/watch?v=Vhsyjk9olIY
https://www.youtube.com/watch?v=_Z0j6EEGoiA
https://www.youtube.com/watch?v=SUp9Zd6gTmc
ferohrabal píše…
https://www.aktuality.sk/clanok/ihaXHn9/exminister-zahranicia-korcok-viackrat-som-celil-neprijemnym-dilemam-kto-je-proti-ukrajine-je-proti-slovensku-rozhovor
ferohrabal píše…
AKTUALITY 19/9:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/tuvinci-umiraji-ve-valce-na-ukrajine-aby-vydelali-penize/r~c81f4afe329e11edbe29ac1f6b220ee8/
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-politicky-geograf-michael-romancov-o-reakc/r~5e649a5c35ae11ed8980ac1f6b220ee8/
https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-09-19/5716887-rossiya-v-ukraine-teryaet-vse-bolshe-samoletov-v-britanskoy-razvedke-nazvali-dve-prichiny

Hvězdná ruská zpěvačka Alla Pugačovová: Rusko je vyvrhel
Známá ruská zpěvačka Alla Pugačovová dnes veřejně kritizovala válku, kterou vede Rusko na Ukrajině a která podle ní zabíjí vojáky pro iluzorní cíle, zatěžuje obyčejné lidi a mění Rusko v globálního vyvrhele. Pugačovová to podle agentury Reuters uvedla na Instagramu, který je v Rusku zakázaný.
https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/rusko-ukrajinsky-konflikt/3530364-ruska-hudebni-ikona-pugacevova-se-vyjadrila-proti-valce
https://magazin.aktualne.cz/kultura/hudba/nasi-chlapci-umiraji-zbytecne-pugacovova-putin/r~b2d67544377311edbe29ac1f6b220ee8/
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-zaradte-si-me-mezi-zahranicni-agenty-ruska-zpevacka-pugacovova-zkritizovala-valku-na-ukrajine-40409046


Ruská armáda v noci na pondělí ostřelovala oblast další jaderné elektrárny na Ukrajině. Tentokrát rakety okupantů podle informací energetické společnosti Enerhoatom dopadly 300 metrů od reaktorů Jihoukrajinské jaderné elektrárny v Mykolajivské oblasti, zapomínají, že i ruské atomové elektrárny jsou v dosahu ukrajinských raket!

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-rusove-ostrelovali-na-ukrajine-dalsi-jadernou-elektrarnu-40409041


Tělo s oprátkou i odříznutým šourkem. Izjum vydává děsivá svědectví. Jen ať se nás bojí, zní v ruské TV:
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-telo-s-opratkou-i-odriznutym-sourkem-izjum-vydava-desiva-svedectvi-jen-at-se-nas-boji-zni-v-ruske-tv-40409063
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3530362-pulrok-ve-sklepe-sedm-srilanskych-studentu-osvobodili-v-charkovske-oblasti
https://www.facebook.com/groups/1474581979470108/?multi_permalinks=3214633312131624


https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/3432412-rusko-ukrajinsky-konflikt
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3529926-v-provizornich-hrobech-v-izjumu-lezi-podle-policie-hlavne-civiliste-na-misto-dorazi
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3530236-sedis-vystreli-ti-tesne-vedle-hlavy-a-pak-klidne-do-ni-popisuje-muz-zajaty-rusy-v
https://udalosti247.cz/komentare/putin-pousti-z-veznic-i-vrahy/

V Pobaltí začal platit zákaz vstupu ruským turistům
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-jste-disident-dokazte-to-v-pobalti-zacal-platit-zakaz-vstupu-ruskym-turistum-40409086
https://byznysdenik.cz/finance/panika-mezi-rusy-ve-finskych-lesich-zakopavaji-eura/mediatrend/
https://www.facebook.com/photo/?fbid=3409860452578982&set=gm.3214633312131624&idorvanity=1474581979470108

ferohrabal píše…
Naša slabosť povzbudila Rusko k ďalšej agresii, povedala Čaputová:
https://aktuality.sk/clanok/9K7b6TC/nasa-slabost-povzbudila-rusko-k-dalsej-agresii-povedala-caputova/
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-demokraticky-svet-musi-byt-hlasem-ukrajiny-rekla-caputova-v-osn-40409273

"Tí, ktorí teraz mlčia o tomto novodobom imperializme, alebo sa na ňom tajne spolupodieľajú, prejavujú nový cynizmus, ktorý rúca svetový poriadok, bez ktorého nie je možný mier," povedal Macron. (TASR)

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23011577/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-20-9-2022.html
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-ruska-valka-je-navrat-do-doby-imperialismu-a-kolonialismu-rekl-macron-v-osn-40409271


https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/na-nase-jednotky-ve-vesnici-prisli-az-druhy-den-ukrajinci-os/r~364c749837fe11edbe29ac1f6b220ee8/

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/pobalti-rusky-mluvici-obyvatele/r~2fe0c992350111ed8c6f0cc47ab5f122/

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-rusko-specha-s-pseudoreferendy-na-okupovane-ukrajine-protiofenzivu-by-prezentovalo-jako-utok-na-svou-zem-40409205

https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-lukasenko-pripravuje-belorusko-na-mozne-vyhlaseni-valecneho-stavu-40409264



https://telegraf.com.ua/specials/voyna-na-donbasse

https://telegraf.com.ua/novosti-ssha/2022-09-20/5717038-v-ssha-pridumali-krasivyy-otvet-na-putinskie-referendumy

https://telegraf.com.ua/novosti-ssha/2022-09-20/5717033-pomozhet-li-rossii-mobilizatsiya-general-ssha-dal-pechalnyy-dlya-kremlya-prognoz

https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-09-20/5717027-parad-referendumiv-zmi-diznalisya-khto-z-verkhivki-kremlya-za-tsim-stoit

ferohrabal píše…
Ruská Mobilizace je signálem, že 1) Kreml nemá sebemenší zájem o mírové řešení, ale akceptuje pouze zničení Ukrajiny; 2) Ruská armáda navzdory několikanásobné převaze v bojové technice a 8leté okupaci ukrajinských průmyslových oblastí (včetně zbrojovek) je v troskách a spoléhá už jen na klasickou mongolskou taktiku, kdy se masy mravenců (kanónenfutr) vrhají proti nepřátelským okopům a tankům, aby po jejich mrtvolách poté přeběhli přeživší spolubojovníci posilnění vodkou


https://cnn.iprima.cz/general-sedivy-prvni-pujdou-vojaci-zakladni-sluzby-putin-je-na-frontu-posle-uz-na-podzim-186833

"Mobilizace je zlomový bod. Rusové budou mít převahu", varuje generál Šedivý ....
ANO, ale tuto převahu můžeme zvrátit MY (Západ), pokud okamžitě dodáme Ukrajině všechnu výzbroj, kterou požaduje a která nám leží zbytečně ve skladech - hlavně po celé západní Evropě, kde je všem platná jako mrtvému kabát = hlavně tanky a vrtulníky a aspoň desítky raketometů a houfnic, namísto jednotlivých kusů jako dosud, včetně špičkové dalekonosné munice, čímž umožníme Ukrajincům likvidovat jejich týlové zabezpečení, komunikační uzly a dopravní infrastrukturu přímo v hraničním pásmu !! = a vytvoříme zároveň elektronický / kybernetický protiraketový deštník nad Ukrajinou ... při sestřelování ruských raket má NATO jedinečnou šanci ověřit si fungování svých laserových zbraní ještě než se dostane do přímého konfliktu s Ruskem :)
ferohrabal píše…
Situaci (vzpouru proti válce atd.) na Kavkaze doporučuji sledovat zde:
Новости Кавказа // Лента новостей, последние новости, события, статьи, интервью, погода.
KAVKAZ-UZEL.EU

https://www.kavkaz-uzel.eu/


Anglická verze: https://www.eng.kavkaz-uzel.eu/
ferohrabal píše…
27/9 2022

10:41
Kazachstan chce pomáhať Rusom utekajúcim pred mobilizáciou, vyhlásil to prezident Tokajev. 
Tokajev podľa svojej tlačovej služby skonštatoval, že o ruských občanov, ktorí utekajú pred "beznádejnou situáciou" vo svojej krajine, sa "treba postarať a zaistiť im bezpečnosť".
Podľa ministerstva vnútra od vyhlásenia mobilizácie v Rusku vstúpilo na územie Kazachstanu približne 98-tisíc Rusov.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23017552/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-27-9-2022.html

10:28
Rusi utekajúci pred mobilizáciou platia vysoké sumy za miesta v súkromných lietadlách. Cestujú najmä do Arménska, Turecka a Azerbajdžanu, ktoré im umožňujú vstup bez víz. Za miesto v lietadle zaplatia aj 28-tisíc eur.
Cena za prenájom osemmiestneho stroja sa pohybuje zhruba od 90-tisíc do 150-tisíc libier, čo je niekoľkonásobne viac než zvyčajne. Ruská spoločnosť FlightWay, ktorá ponúka lety súkromnými lietadlami, uvádza, že dopyt po jednosmerných letoch do Arménska, Turecka, Kazachstanu a Dubaja vzrástol až 50-násobne.

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23017552/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-27-9-2022.html?ref=njctse

10:09

Na hranici medzi Ruskom a Gruzínskom vznikne pracovisko vojenskej správy, ktoré bude plniť úlohy vyplývajúce z mobilizácie. Kvôli návalu ľudí, ktorí sa chcú dostať do Gruzínska, im gruzínski pohraničníci umožňujú prejsť hranicu pešo alebo na bicykli.
Za posledný týždeň prešlo cez priechod Verchnij Lars 37 500 vozidiel a 115-tisíc ľudí,

Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/23017552/ukrajina-rusko-vojna-online-minuta-po-minute-27-9-2022.html?ref=njctse
***
před protiofenzívou Ukrajiny v Charkovské oblasti ruské velitelství v Izjumu zasaženo vysoce přesnými americkými raketami HIMARS.
Ukrajinci zde zabili plukovníka Borise Totikova, velitele raketových vojsk a dělostřelectva ruské 35. kombinované armády. O jeho pohřbu podle agentury Unian informoval ruský server Ryazan News. K pohřbu došlo v Rjazani v neděli 25. září.
***
ferohrabal píše…
Novinky z fronta: Podzim bude veselý / Všechno jde podle plánu!! (Ruští okupanti dostávají na prdel):

Těla mrtvých Rusů zůstávají podél frontové linie. Čekají na návrat domů v černých igelitových pytlích.. Za ustupujícími ruskými vojsky zůstává kromě všudypřítomné destrukce i mnoho lidských obětí vpádu na Ukrajinu. Nejčastěji jde právě o ruské vojáky, jejichž těla spolubojovníci nechávají ležet podél celé frontové linie. S jejich identifikací i následným odesláním do Ruska pomáhá ukrajinská strana. Stovky zemřelých vojáků čeká transport domů například ve speciálních chladicích vlacích.
Ukrajina je připravena vrátit tato těla agresorovi.

Stovky ruských zajatců plní ukrajinské zajatecké tábory. Někteří se vzdávají i s obrněnou technikou.

https://www.facebook.com/PortalMilitarny/videos/1202794040305645
https://www.facebook.com/PortalMilitarny/videos/467259198688876
https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/633319368202328
https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/788648219131951
https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/1717201635325153
https://www.facebook.com/1948355795423628/videos/500688741611065
https://www.facebook.com/jiri.skalsky.1/videos/485729660123601
ferohrabal píše…
Na „argument“ oportunistických „mírotvůrců“, že válka na Ukrajině se nás netýká, resp. že nemáme mravní povinnost Ukrajině pomáhat, je zcela prostá odpověď (i pokud si odmyslíme fakt, že Ukrajinci bojují za nás, jakožto faktický předvoj NATO). My, tedy Západ, jsme totiž celých 30 let svými krátkozrakými kšefty financovali ruský zbrojní program a dodávkami všemožných zařízení, přístrojů a komponentů podporovali vývoj a výrobu raket, které dopadají na ukrajinské školy, nemocnice, elektrárny a obytné čtvrti. (Jen v balistických raketách 9M727 Iskander je například 31 součástek od společností Texas Instruments a AMD, ve střele s plochou dráhou letu Ch-101 je stejný počet komponentů od západních firem jako Intel a Xilinx, zahraniční mikroprocesory a čipy se nachází třeba v ruských dronech Orlan.) Takže nyní prostě nastal čas platit dluhy.
ferohrabal píše…
Když slyším ty farizejské kecy o míru z úst našich jidášů, je mi na zvracení. V mysli se okamžitě vynořuje vzpomínka na podlézání jejich předchůdců Hitlerovi. Tak jako kdysi zbabělí kolaboranti "v zájmu míru" obětovali Hitlerovi Sudety a jižní Slovensko (aniž by zabránili válce a okupaci ČSR), následně pak v zájmu mírového soužití s nacisty i statisíce Židů (vyslaných na smrt do Osvětimi), tak by nyní obětovali Ukrajince. A pokud jde o žvásty ohledně levného ruského plynu a ropy, možná si ani neuvědomují, že za každý takto ušetřený dolar (následně investovaný do ruské válečné mašinerie), budeme následně muset investovat desetinásobek do obnovy zničené Ukrajiny, jejíž destrukci jsme svými kšefty s Kremlem de facto financovali!
ferohrabal píše…
‼🥸 Pomyslná kudla v kapse se mi otvírá nad každodenními žabomyšími polemikami a rezolucemi k ruské agresi proti Ukrajině, zatímco nejsme schopni udělat ani pár fakticky bezbolestných a zároveň logických kroků v souladu s principy západní demokracie!
Pominu-li chronický problém salámové metody dodávek (vesměs zastaralých) zbraní, bez dostatečné zásoby munice a v nedostatečném množství (ačkoliv některé země NATO ležící tisíce kilometrů od fronty mají skoro plné sklady a garáže i 2 roky po začátku války), liknavost při kontrole dodržování sankcí, resp. při zavádění sankcí sekundárních, a neochotu provést např. kybernetický útok proti ruským strategickým cílům, je zde celá řada řekněme pasivních kroků, k nimž měl Západ již dávno přistoupit:
1) Anulování dohody z Montreaux (jejímiž signatáři jsou de facto jen členové NATO) a tím uvolnění Bosporské úžiny pro plavidla třetích stran (za účelem odminování námořních tras v Černém moři a zásobování Ukrajiny i ukrajinského vývozu;
2) Zablokování veškerého zásobování a dopravního spojení ruské okupační posádky v Podněstří přes území a vzdušný prostor zemí NATO a Moldavska;
3) Zmražení bilaterálních diplomatických styků států EU s Ruskem a jejich omezení na jednu jedinou společnou misi EU v Moskvě a reciproční ruskou misi v Bruselu (a tím pádem eliminaci působení stovek ruských „diplomatů“ z GRU/SVR/FSB a jejich expozitur po celém Západě, jakož i vyloučení různých individuálních jednání s Kremlem);
4) Vytvoření protiraketového (PLO) štítu NATO alespoň nad nejbližším ukrajinským pohraničím (odůvodněné mimochodem i řadou incidentů, kdy ruské rakety a drony dopadly území anebo narušily vzdušný prostor Polska, Moldavska a Rumunska, a je pouze otázkou času, kdy dojde k zásahu území NATO s tragickými důsledky!);
5) Zmražení kontraktů se švýcarskými zbrojovkami, jejichž výrobky (zbraně či munici) nelze de facto použít v žádném válečném konfliktu kvůli tamním „pacifistickým“ zákonům;
6) Odebrat bankovní licence, resp. omezit využívání služeb bank, které odmítají poskytovat překlenovací úvěry nebo další služby zbrojovkám, anebo dokonce podnikají v Rusku, a zároveň vytvořit státní fondy pro úvěrování zbrojní výroby, resp. zvýhodnit banky, které se staví k obraně demokracie zodpovědně (obrana státu, potažmo EU, nemůže záviset na libovůli bankéřů a oligarchů, navíc tváří v tvář ruské válečné ekonomice, kterou ve fašistické diktatuře nelimitují žádné humanitní či legislativní ohledy a zásady).
7) Naprostou a zásadní prioritou by měla být konfiskace ruského majetku a bankovních účtů na Západě a vložení výnosů do fondů k financování výzbroje, hospodářské pomoci a poválečné rekonstrukce Ukrajiny !!
=================================
Přesně tak .... a není to téma na filozofování!
https://medium.seznam.cz/clanek/topi-pigula-chovejme-se-k-rusku-jako-k-lodi-na-ktere-vypukl-mor-48963

Populární příspěvky z tohoto blogu

Drtivá porážka Ruska - jediná šance na dosažení míru v Evropě!

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě nácků a rudých švábů