Ruský ANTIMAJDAN / Návrat Opričniny


Ruská opričnická demokratura v praxi

aneb 

"Čištění" ruské politické scény







Tak zastřelili dalšího Putinova oponenta, bývalého ruského vicepremiéra Borise Němcova, a další Evropany to zřejmě vytrhlo z naivního snění, iluze o Novém Rusku...

Boris Němcov totiž zemřel jen proto, že se snažil implantovat ruské společnosti standardy, které my právě považujeme za úplně běžné, normální.

Neměl prostě jen dost strachu na to, aby mlčel. Jelikož k tomu došlo v Moskvě, většinu lidí to zas tolik nepřekvapí.
Každá země má své tradice a z té ruské se vražda opozičního politika nijak nevymyká.
Kreml ihned označil vraždu Putinova kritika Němcova za provokaci (zřejmě buď ukrajinskou nebo americkou, resp. ze strany samotné opozice), vyřizování účtů ze strany obchodních partnerů, resp. čin zhrzeného ex-přítele jeho přítelkyně, což je - vzhledem k preciznímu provedení, synchronizaci se sněžným pluhem, zakrývajícím v inkriminované době místo činu (záběr kamery), a účasti min. 2 osob - absurdní varianta.

Jednoznačně šlo o exemplární VÝSTRAŽNOU VRAŽDU, která má nahnat strach jeho stoupencům. V případě, že by šlo o odstranění nepohodlného obchodního partnera (jak naznačuje další varianta oficiální provenience) by mafie prostě narafičila nenápadnou autohavárii nebo infarkt…
Stalo se vlastně pouze to, na co jsme my, kteří Rusko trochu známe zevnitř, dávno podvědomě a s obavami čekali. Boris Němcov však není zdaleka první obětí z řad Putlerových oponentů, a bohužel zřejmě ani poslední. Tento atentát je především třeba brát v kontextu celé řady podobných teroristických akcí, abychom získali plastický obraz ruské reality, stavu ruské společnosti. Fyzická likvidace odpůrců je totiž i po rozpadu SSSR a transformaci KGB na FSB standardním nástrojem "regulace politické scény" RF.



Namátkou si uveďme pár příkladů: 24.4. 1994 byl zastřelen Andrej Aidzerdzis, poslanec Státní dumy za LDSR; 2.2. 1995 zastřelen Sergej Skoročkin, poslanec za LDSR; 3.12. 1996 unesen a zavražděn Jurij Poljakov, poslanec za stranu Lidová moc; 3.7. 1998 zastřelen generál Lev Rochlin, poslanec dumy za Národně vlastenecký svaz. Mezi první z těch nejznámějších patří asi vražda Galiny Starovojtovové, poslankyně Státní dumy a spolupředsedkyně strany Demokratické Rusko (jež prosadila v parlamentu zákon o rehabilitaci obětí politických represí a usilovala o přijetí lustračního zákon, který by znemožnil příslušníkům komunistické nomenklatury a KGB působit ve veřejných funkcích), zastřelené 20. listopadu 1998. (V r. 1993 Starovojtovová veřejně informovala o hypotéze, že za smrtí Alexandra Dubčeka mohly stát zájmy sovětské tajné služby KGB.)



V srpnu 2002 byl zavražděn místopředseda Liberální strany Vladimir Golovljov, 17. dubna 2003 pak byl v Moskvě zastřelen i jeho kolega, poslanec Státní dumy a předseda další opoziční strany Liberální Rusko Sergej Jušenkov, známý kritik politiky Kremlu, který na protest proti válce v Čečensku odešel z armády (mj. spoluinicioval vytvoření komise pro vyšetření záhadných výbuchů v obytných domech v Moskvě a Volgodonsku, při nichž zahynulo v r. 1999 téměř 250 osob a které se i podle řady politických analytiků a obhájců lidských práv odehrály v režii ruských tajných služeb). Jušenkov se tehdy stal devátým ruským poslancem zavražděným za posledních devět let. V r. 2005 došlo k atentátu na bývalého ruského vicepremiéra Anatolije Čubajse. V listopadu 2006, krátce po setkání s ruskými představiteli, umírá v Londýně na otravu poloniem někdejší zástupce náčelníka 7. oddělení FSB Alexandr Litviněnko, jenž zveřejnil důkazy o zločinech kremelské kliky (Ve své knize "FSB vyhazuje Rusko do povětří" předložil důkazy, že atentáty na paneláky v Moskvě a Volgodonsku v r. 1999 byly provedeny agenty FSB s cílem svést odpovědnost na Čečeny a získat tak záminku k obnovení čečenské války.).
Za další oběť FSB je považován jeho přítel a spolupracovník italský akademik Mario Scaramella, krátce nato rovněž otrávený poloniem. V r. 2006 "kdosi" otrávil i ruského expremiéra Jegora Gajdara (pokus o vraždu jedem přežila už v září 2004 i Politkovská). V lednu byl 2009 zavražděn, společně s novinářkou Anastasiji Baburovovou, advokát Stanislav Markelov, právní zástupce pozůstalých po obětech ruské armády v Čečensku). V listopadu 2009 pak ve vyšetřovací vazbě v Moskvě zemřel, údajně na selhání srdce, právník Sergej Magnickij, jenž předtím obvinil skupinu vysokých hodnostářů z miliardových machinací. Byl nalezen v cele mrtvý se stopami po brutálním násilí.


17. listopadu 2012 nečekaně zemřel za záhadných okolností (zřejmě na otravu poloniem) v britském Surrey i Alexandr Perepiličnij, jenž byl klíčovým svědkem v kauze rozsáhlých defraudací vysokými ruskými úředníky a po útěku z Ruska získal politický azyl v Británii, stejně jako ruský miliardář a někdejší zástupce tajemníka Bezpečnostní rady RF Boris Berezovskij (kritizující politiku Vladimíra Putina a hlavně vojenské akce v Čečensku), jenž byl v březnu 2013 nalezen oběšený v Londýně (údajně spáchal sebevraždu).

V listopadu 2014 byl v kaluži krve před svým domem nalezen známý Putinův kritik, herec Alexej Děvotčenko (v
r.2011 se vzdal 2 státních cen za herectví "převzatých z Putinových rukou" s tím, že se za ně stydí). Tak už to chodí, kdo tahá čerta za ocas - nedožije se dlouhého věku. ... Jediné, co mne překvapuje, je to, že ještě nezastřelil "neznámý pachatel" dávno i Navalného či Javlinského... V totalitních režimech holt vždy platí "Kdo moc ví, brzy zemře". A úmrtnost informovaných šťouralů v Rusku je skutečně enormní, několikanásobně převyšuje celosvětový průměr (jediný nadstandardní ukazatel ruské reality), jelikož obecně známé případy Magnického, Politkovské a Litviněnka (kteří mj. vinili Putinovu kgb-áckou partu i z organizace beslanského masakru − 300 mrtvých - a atentátů v moskevských panelácích), jsou jen pověstnou špičkou ledovce.




Za poslední desetiletí bylo zabito v Rusku 16 novinářů, od roku 1993 čítá seznam obětí jen z řad žurnalistů už 312 jmen: http://utajenediscipliny.cz/discipliny/strelba-na-kritiky/. Seznam všech publicistů, opozičních politiků, aktivistů, veřejných činitelů či "nepohodlných osob" zavražděných, zmrzačených či zmizelých v Rusku od r. 1991 je monstrózní. Osobně vím i o minimálně třech gubernátorech, kteří zahynuli za podivných okolností.



V posledních 20 letech ovšem padlo rukou zločinců i více než 30 pravoslavných duchovních a několik desítek představitelů dalších náboženství, jejichž smrt byla bezprostředně spjata s jejich činností. Např. v listopadu 2009 byl v chrámu Apoštola Tomáše v Moskvě zastřelen pravoslavný duchovní a misionář Daniil Sysojev, mj. otevřený kritik ultra-nacionalismu. Tak jako Otec Sysojev, byl zavražděn přímo v chrámu i řeholní kněz Grigorij (zločinec mu uřízl hlavu a dal ji na oltář) a tři mniši z kláštera Optina Pustyň; otce Andreje Nikolajeva upálili zaživa spolu s celou rodinou. Protojereje Alexandra Meně, někdejšího disidenta a spoluzakladatele Ruské biblické společnosti a Pravoslavné univerzity, zavraždili sekerou v září 1990 v Sergijev Posadě. Pro své názory měl mnoho nepřátel zejména mezi militantními ateisty a ruskými nacionalisty. Ani jeho vrahové nikdy nebyli dopadeni.

Viz např.ruské linky:

http://www.newizv.ru/lenta/2009-12-22/119458-v-podmoskove-ubit-svjashennik-hronika-napadenij.html
http://rus.azatutyun.mobi/a/26883335.html
http://www.newtimes.ru/articles/detail/95451/
http://politolog.net/russia/kto-dlya-chego-ubil-nemcova-cnn-perevod/
http://lastnews.com.ua/novosti-mira/russian-news/5685-20-let-posle-ubiystva-listeva.html
Zdrojů je však nekonečně mnoho







Připouštím, samozřejmě, i možnost, že likvidaci Němcova nezorganizoval přímo Putin či jeho aparát. Ovšem, pokud je (od r. 1993) starým Putinovým kamarádem světoznámý gangster Semjon Mogilevič
(http://en.wikipedia.org/wiki/Semion_Mogilevich), jenž dodával zbraně teroristům z al-Kajdy a kterého má americká FBI na seznamu nejhledanějších zločinců, a řada podobných výtečníků, člověk nepotřebuje ani moc fantazie, aby došel k určitým závěrům. Jestliže Putin veřejně odsuzuje Němcovovu vraždu, vyvolává reminiscenci toho jak Stalin také požadoval "důsledné vyšetření" vraždy Kirova poté, co na něj poslal "amatérské" vrahy (stejně jako na Trockého).
Nehledě na to, že díky rozpoutané celonárodní hysterii a pogromistickým náladám vůči opozici, které Putin rozpoutal a živí, je tak jako tak zodpovědný za důsledky této nenávistné kampaně. Takže, i kdyby přivedlo nakonec vyšetřování policii k partě zfanatizovaných nácků či šovinistických ultranacionalistů, krev zůstane na rukou toho, kdo na Němcova ukázal jako na terč jejich nenávisti. Někdy není totiž vrah jen člověk, jenž fyzicky zmáčknul spoušť.

Jestliže někteří chytráci argumentují tím, že Putler by si tohle přece nedovolil, jelikož podezření padne automaticky na něj, vychází z pochybné evropské logiky. Někdy se totiž i v podsvětí místo nenápadné, kamuflované likvidace, naopak volí tzv. "manifestační" metoda, kdy má atentát šokovat a z jeho provedení má být naopak zcela zřejmé JAKÝ BYL MOTIV A KDO JE ADRESÁTEM TOHOTO VAROVÁNÍ. Ostatně po bizarním divadle s neznámými "zelenými mužíky" na Krymu a statečnými "horníky a traktoristy" vzdorujícími ukrajinským tankovým divizím je zřejmé, že KGB/FSB už na nějaké maskování s_e_r_e a veřejné mínění je Putlerovi ukradené.

Za pozornost možná stojí i určitá symbolika některých vražd: novinářka Politkovská byla zastřelena v den Putinových narozenin (dárek přátel z "blatného světa"?), Boris Němcov v předvečer plánované masové opoziční demonstrace proti Putinovi.








Kadyrov vybudoval vlastní armádu, ohrožuje Rusko a má prsty i ve vraždě Němcova, tvrdí opozice!
=======================================


Ruský politik Ilja Jašin z opoziční strany Parnas 23. února 2016 publikoval zprávu o vlivu čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Podle něj si Kadyrov vybudoval vlastní armádu, podílí se na korupci, vraždách a organizovaném zločinu a stal se hrozbou pro Rusko.


Jelikož je celkem pravděpodobné, že v dohledné době přestane ruský zdrojový server fungovat, umísťuji preventivně soubor na svou doménu: http://cadpress.sk/jasinova_zprava_20160222.pdf



DOPORUČUJI také MÉ ČLÁNKY:

«Kauza SKRIPAL aneb Stín "Železného Felixe" nad Albionem»   











Jelikož internetová diskuzní fóra jsou zahlcena "zasvěcenými" komentáři kremlobotů a zlomyslných rusofilních trollů, kteří ovšem znají Rusko vesměs jen z TV, resp. nějaké goebbelsovsko-kremelské hlásné trouby (Sputniku, Aeronetu, Parlamentních listů apod.) anebo ze zájezdu ROH / SČSP, věnuji raději energii postupnému zpracování svých poznatků a názorů do knižní podoby, přesněji do zhruba osmisvazkové edice, shrnující především mé zážitky z cest po Rusku a teritoriu bývalého SSSR, kde jsem během poslední dekády prožil více než 3 roky, během nichž jsem navštívil všechny republiky a oblasti RF, důsledně se vyhýbajíc Potěmkinovým vesnicím (turistickým destinacím).



Pokud tedy máte předběžný zájem o můj sociálně-antropologicko-politologický cestopis, rodící se pod pracovním názvem
"Napříč zemí, kde dnes znamená včera aneb Z Bratislavy na Čukotku",
ze kterého tu a tam v internetových diskuzích průběžně přetiskuji úryvky,
stačí, když se přidáte do některé z FB-skupin,
kde bude následně určitě uveřejněno avízo, takže vydání nepropásnete:

Knihy - ABRAXAS / CAD Press:

CESTOVÁNÍ / Expedice za hranice všedních dnů:

Obsah I.-V. svazku najdete na webu: 








Za posledních 100 let jako by se v postavení a vztahu Ruska vůči světu, ani v Rusku samotném (co do uvažování i zaostávání životní úrovně za Západem), nic zásadního nezměnilo.
Tak, jako kdysi jezdili do Moskvy anarchisté a komunisté (slovy Gottwaldovými) "učit se, jak zakroutit buržujům krky", dnes tam putují z celého světa i náckové, aby absolvovali kurzy, jak rozvrátit EU a NATO, … a ztroskotanci a naivní pitomci typu Monsona, Seagala, Depardieua a Snowdena. Přesně v souladu s Leninovou tézí o "užitečných idiotech".

Viz článek  


Doporučuji i mé další články k aktuálním otázkám i historickým událostem





Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě rudých švábů

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html

 

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/ruska-pravda-skutecnost.html

 

Vrbětice, Covid, Klaus a ruská pátá kolona – zřejmé souvislosti

https://ferohrabal.blogspot.com/2021/04/vrbeticeklaus-ruska-pata-kolona-zrejme.html

 

Migrace a islamofobie jako 2 nástroje destrukce Západu

https://ferohrabal.blogspot.com/2020/02/migrace-islamofobie-jako-nastroje.html

 

KORONA a VZPOURA SLABOMYSLNÝCH

https://ferohrabal.blogspot.com/2020/09/korona-vzpoura-slabomyslnych.html

 

Moskva - odvěká Mekka světové reakce

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/moskva-mekka-svetove-reakce.html

 

V CENTRU NENÁVISTI aneb Historie antisemitismu

https://ferohrabal.blogspot.com/2017/05/v-centru-nenavisti-aneb-historie.html

 

Pochybný "Čínský zázrak"

https://ferohrabal.blogspot.com/2017/04/pochybny-cinsky-zazrak.html






 


 




Mé rozhovory a vystoupení v médiích a recenze mých knih


BRITSKÉ LISTY:

https://www.blisty.cz/art/106314-ruskem-za-poznanim.html 

 

 

https://www.blisty.cz/art/106958-nejvetsim-nebezpecim-pro-rusko-je-jeho-rezim.html




https://ferohrabal.blogspot.com/2021/12/cestovni-zapisky-z-ruska.html


***



Vystoupení v diskuzním pořadu "Máte slovo" - 
téma Napětí na Ukrajině / Ruská hrozba










 rozhovor v Startitupu 



https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-fero-richard-hrabal-krondak-cely-zaznam.V220128_120235_idnestv_jaha

nebo

https://vod.idnes.cz/a/2201/28/VF220128_170647_flv_middle_jaha.mp4



***


F. R. Hrabal-Krondak -- rozhovor o současném Rusku a rusko-evropských vztazích pro "Krajské listy" / 18. únor 2021:

https://www.facebook.com/fero.hrabal/posts/5320866491286721 
nebo
https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/25283-kazda-ctvrta-ruska-rodina-obyva-drevenici-bez-wc-to-je-35-milionu-lidi-rika-cestovatel-fero-r-hrabalkrondak-pritom-se-kreml-ohani-raketami.htm

 

***


Rozhovor v iDnes / MF Víkend 20/8 2021:

https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/rusko-cestovatel-a-spisovatel-fero-richard-hrabal-krondak-rozhovor.A210730_134802_kolem-sveta_hig?

 

 

***

Rozhovor o reálném aktuálním Rusku - FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/


***

 

Literárna revue 4/2021 / Sobota 13.02.2021

Hosťom Literárenej revue je FRANTIŠEK HRABAL KRONDAK - cestovateľ a autor knihy

CESTA NA TAJMYR alebo po Jeniseji k Severnému ľadovému oceánu:

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1099/1517565

 

***

FORUM 24:

https://www.forum24.cz/fero-hrabal-krondak-rusky-narod-je-osudove-poznacen-sovetskym-dedictvim/

 

 ***

https://www.forum24.cz/rusko-ktere-skoro-nikdo-nezna-cestopis-fero-hrabala-krondaka/


***

DENNÍK N:

https://dennikn.sk/2645204/pozoruhodne-knihy-o-krajine-kde-sa-minulost-derie-do-buducnosti


 

Zájemcům o život reálného současného Ruska doporučuji knižní sérii "Cesta na konec světa a zpět":


***




další svazky edice








CITUJI Z OHLASŮ: 

„Toto je daleko, daleko více než jen cestopis. Mohu napsat jen jedno… Doporučuji…. Doporučuji… Doporučuji!“   -   Václav MARHOUL, filmový režisér
-----------
"Některé cestopisy se svou autentičností vymykají obvyklým popisům průběhu putování, památek a reálií, a jsou svým způsobem antropologickými sondami. Do této kategorie neotřelých pohledů na neznámé kraje patří i tato publikace. Autor se tak řadí po bok Jana Eskymo Welzla či Mnislava Zeleného-Atapany.     
Chcete-li se o Rusku dozvědět něco, co dozajista nevíte, určitě si knížku přečtěte."
                                                     
Prof. MUDr. Cyril HÖSCHL DrSc.
-----------

"Krondakovy knihy kombinují osobní svědectví z terénu s poznatky z dějin, politiky, mezinárodních vztahů, ekonomiky, kultury a životního stylu obyvatel navštívených zemí. Množství událostí a osudů - příběhy známých osobností i zcela neznámých lidí, postřehy z osobních setkání, úvahy o sociálním a ekonomickém prostředí, četné příhody, ze kterých se dají odečítat hlubší souvislosti - to vše pulzuje poutavým vyprávěním, doprovázejíc hlavní příběh, jehož aktérem je samotný autor, potulující se napříč onou širou zemí, mezi arktickou tundrou, sibiřskou tajgou a kavkazskými horami.
      Kniha Fera Hrabala-Krondaka je vynikající čtení pro každého, kdo se zajímá o zemi, kde se dnes minulost dere do budoucnosti."

PhDr. Grigorij Mojsejevič MESEŽNIKOV,
politolog a politický analytik, prezident Institutu pro veřejné otázky
-----------

 "Tato nejnovější Krondakova kniha nepředstavuje jenom pouhý další cestopis o Rusku doplněný stovkami jedinečných fotografií. Jde o cestopis “literárně-sociologicko-politologický“, resp. plasticky podaný reálný obraz dnešního Ruska z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů. Hrabal-Krondak totiž momentálně nepochybně patří k největším znalcům dnešního Ruska u nás; 

Jaromír ŠTĚTINA, 
bývalý dlouholetý reportér z oblastí Sovětského svazu 

=================

Z tohoto cestopisu jsem vysloveně nadšen a doporučuji k přečtení.  S autorem nemusíte souhlasit v jeho politických názorech, je dosti kriticky k vládě Vladimíra Putina, ale jinak je to opravdu úžasný detailní cestopis po dnešní Ruské federaci.  

Lukáš Lhoťan
publicista


*************************


Ohlasy mých cest v zahraničních médiích

http://www.cadpress.sk/medialni_ohlasy.htm

 

 

 



Plánované svazky

 


 

 

 

 

Doporučuji také 

 

Třeba

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/ruska-pravda-skutecnost.html

 

 

RUSKÝ SEN - KTERÝ BYCH PŘÁL PROŽÍT VŠEM NAŠIM KREMLOBOTŮM

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/rusky-sen-ktery-bych-pral-vsem-nasim.html

 

 

"PROČ NIKDO NEMÁ RÁD RUSKO - KROMĚ RUDÝCH ŠVÁBŮ"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html

 

 

IDEA TŘETÍHO ŘÍMA A ZJUGANOVOVI "BLANIČTÍ RYTÍŘI"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/idea-tretiho-rima-zjuganovovi-blanicti.html

 

 

"Děsivé dědictví Rudého Babylonu aneb Rusko na cestě k fašismu"

https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/rudy-babylon.html

+

"RUSKÁ OPRIČNICKÁ DEMOKRATURA V PRAXI":

http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/05/rusky-antimajdan-navrat-opricniny.html

 

nebo

POCHOD PODLÝCH "REVOLUCIONÁŘŮ":

http://ferohrabal.blogspot.co.id/2017/04/pochod-podlych-revolucionaru.html

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUALIZACE

22/2/22





Komentáře

ferohrabal píše…
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ruskeho-protikorupcniho-aktivistu-zbili-dva-utocnici-s-tycem/r~84eb7af62f8111e997ea0cc47ab5f122/
Unknown píše…

„Komerční poslanci“ v Rusku zaplatí za mandát zhruba 170 milionů korun!

V Rusku se lze stát takzvaným „komerčním poslancem“. Kolik stojí mandát do dolní komory ruského parlamentu zjišťoval ruský investigativní portál Projekt. Jedno křeslo ve Státní dumě podle něj přijde v přepočtu až na 170 milionů korun. Poslanecká křesla prodává Ruská Liberálnědemokratická strana (LDPR), kterou řídí nacionalista Vladimir Žirinovskij.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vladimir-zirinovskij-projekt-dolni-komora-ruskeho-parlamentu.A190301_203618_zahranicni_niv
ferohrabal píše…
Kremeľ si už s báchorkami o ukrajinskom fašizme a antisemitizme neškrtne, na Ukrajine vyhral ruskojazyčný Žid Zelenskyj.
Čítajte viac: https://komentare.sme.sk/c/22104558/kremel-si-uz-s-antisemitizmom-neskrtne-na-ukrajine-vyhral-ruskojazycny-zid.html#ixzz5lrFuY4Qo
ferohrabal píše…

Policie v Moskvě pozatýkala více než 200 demonstrantů
Více než 200 lidí ve středu zadržela moskevská policie při nepovoleném pochodu, jehož účastníci vybízeli k potrestání viníků nespravedlivého stíhání investigativního novináře Ivana Golunova. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na policejního mluvčího. Mezi zadrženými jsou i reportéři a opoziční politik Alexej Navalnyj, považovaný za hlavního oponenta Kremlu.

„Asi 1200 lidí se zúčastnilo nepovolené veřejné akce. Kvůli porušení pravidel pro pořádání demonstrací bylo zadrženo více než 200 lidí," uvedl policejní mluvčí podle TASS. Navalnému za opakované porušení těchto pravidel hrozí 30 dnů za mřížemi.

Golunov, známý odhalováním korupce, byl sice v úterý pod tlakem veřejnosti náhle zbaven všech obvinění, ale organizátoři středeční demonstraci neodvolali, přestože ji úřady nepovolily.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/507490-policie-v-moskve-pozatykala-vice-nez-200-demonstrantu.html



Za Putina se to ještě nestalo. Režim se s jeho blížícím se koncem štěpí, říká rusista
.
V Rusku se odehrála na přelomu minulého a tohoto týdne nevídaná věc. Zatčení novináře, který psal o korupci, vyvolalo protesty i mezi představiteli režimu prezidenta Vladimira Putina. Policisté nejprve zadrželi reportéra serveru Meduza Ivana Golunova a obvinili jej z přechovávání drog. Po kritice, která zazněla dokonce i ve státní televizi, ale ministr vnitra Vladimir Kolokolcev v úterý oznámil konec vyšetřování. Golunov je na svobodě, protože si režim nechtěl koledovat o "další lidové bouře", říká rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák.
Podle Dvořáka byly protesty proti zatčení novináře bezprecedentní (ve středu pokračovaly, policie proti nim však zakročila a zadržela desítky lidí) a režim se raději rozhodl ustoupit, jakkoliv je to pro něj netypické.

Více: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vladimir-putin-rusko-kauza-ivan-golunov-libor-dvorak/r~595152548ce111e9ad610cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/protesty-v-moskve-potlacuje-policie-zatkla-desitky-lidi-vcet/r~323342f88cfb11e9819e0cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

ferohrabal píše…
V Moskvě zatkli více než 400 lidí při protestu proti stíhání investigativního novináře. Mezi zadrženými je i Navalnyj
.
Policie zatkla při protestech i opozičního aktivistu Alexeje Navalného. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
POLICIE ZATKLA PŘI PROTESTECH I OPOZIČNÍHO AKTIVISTU ALEXEJE NAVALNÉHO. | FOTO: REUTERS
MOSKVA Více než 400 lidí ve středu zadržela moskevská policie při nepovoleném pochodu, jehož účastníci vybízeli k potrestání viníků nespravedlivého stíhání investigativního novináře Ivana Golunova. Oznámil to server OVD-Info, specializující se na policejní zákroky. Sama policie zatím připustila více než 200 zatčených. Mezi zadrženými jsou i reportéři a opoziční politik Alexej Navalnyj, považovaný za hlavního oponenta Kremlu.

„Asi 1200 lidí se zúčastnilo nepovolené veřejné akce. Kvůli porušení pravidel pro pořádání demonstrací bylo zadrženo více než 200 lidí,“ uvedl policejní mluvčí podle agentury TASS. Deník Kommersant odhadl počet demonstrantů na 2500. Navalnému za opakované porušení předpisů pro konání demonstrací hrozí 30 dnů za mřížemi. Dalším demonstrantům, obviněným z bránění chodcům v chůzi, hrozí až 15 dnů ve vězení.

Golunov, známý odhalováním korupce, byl sice v úterý pod tlakem veřejnosti náhle zbaven všech obvinění, ale organizátoři dnešní demonstraci neodvolali, přestože ji úřady nepovolily. Sám Golunov se podle agentury Interfax dnešního protestu nezúčastnil.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/v-moskve-zatkli-nejmene-23-lidi-pri-protestu-proti-stihani-investigativniho-novinare.A190612_122415_ln_zahranici_ele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
ferohrabal píše…
Za zatčením Golunova stáli důstojníci FSB, stopy vedou i na Slovensko, píše server
....
Za zatčením ruského reportéra Ivana Golunova stojí podle jeho spolupracovníků dva důstojníci tajné služby FSB Alexej Dorofejev a Marat Medojev. Golunova zadrželi minulý týden policisté za údajné přechovávání drog. Nakonec byl ale po tlaku veřejnosti propuštěn kvůli nedostatku důkazů. Skutečným důvodem jeho zatčení byl chystaný článek o tzv. moskevské "pohřební mafii", na kterou mají být členové FSB napojení, píše server Investigace.cz. Podle něj má přitom Medojev vazby na Slovensko.
Marat Medojev se svým otcem Igorem vybudoval ve slovenském okrese Pezinok nedaleko Bratislavy úspěšný byznys. Důstojníci ruské kontrarozvědky FSB přitom nesmějí podnikat, upozorňuje Investigace.cz.

Více: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ivan-golunov-slovensko-dustojnik-fsb-bratislava/r~629fac0c8e7b11e9ae850cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
ferohrabal píše…
Rodina důstojníka ruské tajné služby má luxusní vilu za 600 000 € u Bratislavy



https://forum24.cz/rodina-dustojnika-ruske-tajne-sluzby-ma-luxusni-vilu-u-bratislavy/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu


ferohrabal píše…

Moskevské úřady odmítly pustit do zářijových voleb do městského sněmu desítky opozičních kandidátů, včetně bývalého poslance Dmitrije Gudkova, předáka liberální strany Jabloko Sergeje Mitrochina, právničky Ljubov Sobolové a dalších spolupracovníků hlavního oponenta Kremlu Alexeje Navalného. Oznámila to dnes ruská média. Již dříve byl z voleb vyřazen Ilja Jašin, spolupracovník zavražděného opozičního předáka a bývalého vicepremiéra Borise Němcova.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/moskevske-urady-nepustily-do-voleb-opozicni-kandidaty-nedoda/r~4fab31aca7fd11e989de0cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

ferohrabal píše…
V Moskvě zatkli kvůli protestu na 1400 lidí, EU to odsoudila


Téměř 1400 lidí zadržela podle nové bilance policie v centru Moskvy při sobotní nepovolené demonstraci, kterou svolala opozice kvůli vyloučení části kandidátů z komunálních voleb. Oznámil to dnes server OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky. Ruské tiskové agentury TASS a RIA-Novosti hovoří o 1074 zatčených. Hromadné zatýkání v noci na dnešek odsoudila šéfka unijní diplomacie Federika Mogheriniová.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-moskve-zatkli-kvuli-protestu-na-1400-lidi-eu-to-odsoudila/1781802

Režim opírající se o represe, cenzuru a využívání ozbrojených složek vůči vlastním obyvatelům, je už a priori předurčen k pádu.... má to spočítané.
Není divu, že Kreml stojí za Madurou. V zahraniční politice pokračuje ruská podpora všem diktátorům a totalitním režimům. Tak, jako kdysi Sověti podporovali Hitlera a poté masové vrahy Mao Ce-tunga, Kim Ir-sena, Pol Pota, Mengistu Mariama, Kaddafího, Miloševiče, Karadžiče či "Řezníka z Kampaly" (Idi Amina), Saddáma Huseina, Kwame Nkrumaha, Siad Barreho, Mathieu Kérékoua, Mariena Ngouabiho, Alphonse Massemba-Débata, Ahmeda Sékou Touré, Joachima Yhombi-Opangoa i jednoho z nejšílenějších diktátorů Afriky Francisca Nguema z Rovníkové Guineje (atd. atd.), tak dnes Rusové drží u moci diktátora Assada, Kim Čong-una, Kadyrova a Madura a poskytují úkryt zločincům jako Janukovič a jeho zabijáci, kteří zavraždili desítky demonstrantů na Majdanu.

Pokud jde o politické zřízení, v Rusku, kde stále intenzivně přežívá ona morbidní nostalgie za Sovětským svazem, je dodnes druhou nejsilnější parlamentní stranou stalinistická Komunistická strana RF (jež v posledních volbách získala přes 7 milionů hlasů), těsně následována Žirinovského fašizoidní LDPR.
Ze složení oficiálního politického spektra RF tak vyplývá chmurná perspektiva pro Rusko i svět.
ferohrabal píše…
Hlavně však, není-li "velký loutkář" sám jen bílým koněm čekisticko-mafiánského Bratrstva!

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-vladimir-putin-dvacet-let-u-moci.A190815_130801_zahranicni_aha?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku


Osobně jsem přesvědčen, že major Putin přinejmenším do určité doby skutečně hrál roli "bílého koně", za nímž stály mocné kruhy, jež nazývám technickým termínem Bratrstvo. Pod tímto označením mám na mysli podivný konglomerát někdejších nomenklaturních kádrů, důstojníků KGB a mafiánských bossů, který se začal formovat v závěrečné fázi rozpadu sovětského režimu.
Stejně tak se domnívám, že tytéž kruhy stály i v pozadí perestrojky, řízené destrukce kolabujícího systému, která je vynesla na pomyslný vrchol, zatímco naivní dogmatiky její vlna smetla .
Nutno podotknout, že spolupráce či dokonce symbióza KGB a ruského podsvětí má své kořeny již v období GULAGu, kdy představitelé NKVD (předchůdkyně KGB) bez skrupulí běžně využívali zločinců jak ke "špinavé práci" na poli "boje s vnitřním nepřítelem" (včetně nájemných vražd, špehování spoluobčanů a eliminace vzpurných politických vězňů v lágrech), tak jako poskoků při soukromých zlodějinách. Z oboustranně výhodného vztahu, založeného na systému vydírání a přivírání očí nad trestnou činností zločinců výměnou za protislužbu, se v mnohých případech nakonec mezi zkorumpovanými příslušníky NKVD (či KGB) a kriminálníky vyvinulo celoživotní pouto.
V době rozkladu sovětského systému, hroutící se ekonomiky a vrcholícího mravního marasmu, kdy již i každý trochu inteligentní nomenklaturní kádr ztratil iluze o budoucnosti komunistického režimu, posílili řady Bratrstva procitnuvší komunističtí funkcionáři, snažící se – ve spolupráci s výše uvedenými představiteli "blatného světa" – narychlo urvat pro sebe a své blízké aspoň něco pro začátek života v kapitalismu.
Když se Titanik komunismu začal potápět, každý se z něj snažil urvat, co se dalo. A jelikož na vedoucích pozicích všech podniků, bank, výrobních závodů a dalších institucí stáli komunisté, je pochopitelné, že i na jejich tunelování měli lví podíl komunističtí funkcionáři. Kteří pak byli vesměs nuceni spojit se nějakým způsobem s mafiány, kteří byli schopni pomoci jim ukradený státní majetek zpeněžit, resp. nelegální zisky zlegalizovat a investovat.
Z prostředí těchto neoficiálních struktur pak vzešla garnitura oligarchů a politiků, pro kterou se vžilo označení kleptokracie, jelikož základem jejich bohatství a moci je kolosální zlodějina, nemající v moderních dějinách obdoby. V období raného divokého kapitalismu si totiž relativně malá skupina vzájemně propojených osob fakticky zprivatizovala stát. Stát, kde není zřejmá hranice mezi byznysem, mocenskými (silovými) strukturami a politikou, tak de facto funguje na principech sicilské mafie.
ferohrabal píše…
https://www.info.cz/svet/kusjuk-znovu-na-scene-pred-lety-ridil-nasili-na-majdanu-dnes-veli-tezkoodencum-v-moskve-42619.html
Anonymní píše…
https://hlidacipes.org/ales-rozehnal-putin-je-falesny-mesias-autoritarstvi-neni-reseni-ani-kdyz-jini-chybuji/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
ferohrabal píše…
Kreml odstřihne ruský internet je od zbytku světa.
Tisíce zablokovaných webových stránek či poskytování osobních dat o internetových uživatelích bezpečnostním složkám – omezení vůči svobodnému internetu v Rusku přibývá s každým dnem. V listopadu by měl v zemi začít platit zákon, který stejně jako v sousední Číně odstřihne Rusko od celosvětové internetové sítě.
Dále: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-internet-zakon-odstrizeni-od-zbytku-sveta-web-kreml.A190902_093745_zahranicni_remy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
ferohrabal píše…
Našim kremlofilům (kteří nikdy nebyli v Rusku a své rozumy čerpají ze Sputniku) doporučuji třeba blog
"Mafiánská prehistorie putinismu - kořeny ruské kleptokracie"
https://ferohrabal.blogspot.com/2019/08/mafianska-prehistorie-putinismu.html

K obsáhlejšímu obeznámení s neskutečným rozsahem rozkrádání ruské ekonomiky organizovaným zločinem a Bratrstvem rudé hvězdy a výčtem obětí krvavé banditské "privatizace" ruského státu během přechodu k putinovské kleptokracii doporučuji i následující prameny:

ANALÝZA PRIVATIZAČNÍCH PROCESŮ V RUSKU V 90. LETECH
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/28814/BPTX_2008_2_11230_0_15407_0_87212.pdf?sequence=1&isAllowed=y

a články Andrey Kostlánové

Jak Čubajs bojoval se Soskovcem, Jelcinovým " rádoby následníkem"
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=522833&setver=touch


Ruská federace , bezpečné místo pro "podnikatele"
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=522785&setver=touch

Jakuninovy Ruské železnice a Putinova cesta za Kaddáfím
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=526864

Putinova velká ekonomická koalice (s mafií)
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=526260

Pěvecký Kmotr Kobzon, přítel Stalina, Lužkova, Putina a Gotta
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=523607

Machmudov, Let Kunovice a překvapení somálští piráti
https://kostlanova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=523802

Z literatury pak třeba: Prof. Mark Galeotti: The Vory − Russia´s Super Mafia, Yale University Press 2018 (české vydání pod názvem Vor v zákoně: Ruská mafie, Universum, Praha 2019); Anders Aslund: Russia's Crony Capitalism − The Path from Market Economy to Kleptocracy. Yale University Press 2019; Anna Arutunyan: Mystérium Putin. Knižní klub, Praha 2012; Masha Gessen: Muž bez tváře – Neuvěřitelný vzestup Vladimira Putina; Steven Lee Myers: Nový car: − Vzestup a vláda Vladimira Putina. Argo 2016 nebo David Satter: Čím menej vieš, tým lepšie spíš. Ruská cesta k teroru a diktatúre za Jeľcina a Putina. Artforum, Bratislava 2016
atd ............................

ferohrabal píše…
Moskevský soud nařídil likvidaci hnutí Za lidská práva, jedné z nejstarších organizací tohoto druhu v Rusku. V pátek o tom informovalo Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda (RFE/RL). Agentuře AFP to potvrdil zakladatel hnutí a jeho ředitel Lev Ponomarjov.

Více: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/v-rusku-zakazali-hnuti-za-lidska-prava-40302030?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

ferohrabal píše…
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rusko-se-melo-od-listopadu-umet-odstrihnout-od-zbytku-sveta-putinuv-internet-ma-ale-zpozdeni-82046?dop-ab-variant=8&seq-no=3&source=hp
ferohrabal píše…
https://www.lidovky.cz/svet/nemecko-kvuli-vrazde-gruzince-vyhosti-dva-ruske-diplomaty-za-cinem-udajne-stoji-moskva.A191204_124520_ln_zahranici_ele
ferohrabal píše…
Junarmija: ruský „Putinjugend“ pro nové války:
https://informnapalm.org/cz/junarmija-rusky-putinjugend-pro-nove-valky/

ferohrabal píše…
Někdo za to musí pykat, dopingové stigma jen tak nesmyjeme, spílá Rusům Kafelnikov.
https://sport.aktualne.cz/ostatni-sporty/dopingove-stigma-jen-tak-nesmyjeme-nekdo-za-to-musi-pykat-sp/r~81649f9e224611ea9b40ac1f6b220ee8
ferohrabal píše…
https://www.respekt.cz/agenda/putin-bude-dal-vladnout-jako-otec-naroda-shoduji-se-komentatori
ferohrabal píše…

Muž podezřelý z podílu na sestřelení letu MH17 byl prý zavražděn v Moskvě.
https://www.forum24.cz/muz-podezrely-z-podilu-na-sestreleni-letu-mh17-byl-pry-zavrazden-v-moskve/
Takhle se čistí v Rusku politická scéna … někdo vypadne z okna, jiného srazí auto, další podlehne otravě ze zkažené konzervy …

ferohrabal píše…
Čečenský (t.j. Kadyrovov a Putinov) štátny terorizmus znova vraždil. Tentoraz vo francúzskom Lille a terčom sa stal Imran Aliev, kritik pomerov v dnešnom Čečensku. známy bloger.

Ešte chce niekto ubezpečovať, že Putin nepredstavuje bezprostredné bezpečnostné ohrozenie západného sveta? V auguste príslušník ruskej rozviedky vraždil v Berlíne, teraz zatiaľ neznámy vrah nožom zavraždil.
https://www.lavoixdunord.fr/704679/article/2020-02-03/l-homme-retrouve-mort-dans-un-hotel-lille-etait-un-opposant-tchetchene
ferohrabal píše…
Vlivný zbrojař zničehonic zkolaboval. Bulharsko řeší podivnou otravu jako Skripala.
Bulhar Emilian Gebrev je majitel velké zbrojařské firmy Dunarit. Na přelomu dubna a května 2015 se mu náhle udělalo špatně a začal zvracet na večeři v luxusní restauraci v centru Sofie. Podle svědků měl krví podlité oči. Následující den upadl do kómatu.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/otrava-jako-skripala-bulharskeho-zbrojare-chteli-zabit-rusov/r~6a62b31c4c1211ea9d020cc47ab5f122/


ferohrabal píše…

Střet Ruska a Číny v boji o Dálný východ?
Rusko je ve vleklé ekonomické krizi v důsledku západních sankcí. Čína zatím vede obchodní válku s USA. Obě země se snaží vypadat vůči Západu jako silní spojenci. Ve vzájemných vztazích ale panuje nedůvěra. Ze Sibiře mizí obrovské množství dřeva a velký projekt hraničního mostu spojujícího obě země stojí.…
https://www.televizeseznam.cz/video/voxpot/stret-ruska-a-ciny-v-boji-o-dalny-vychod-nataceli-jsme-primo-na-hranici-64030371

ferohrabal píše…
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/oleg-sencov-prvni-cast-interview/r~b7ebbd8253eb11eaaa1bac1f6b220ee8/
ferohrabal píše…
SESTŘELENÍ MH17 - Tajné zprávy o válce na Ukrajině:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/valka-na-ukrajine-tajne-zpravy-odhaluji-zapojeni-ruska/r~2bf4cf2e176611ea9ec9ac1f6b220ee8/

***

Komentář Jana Šíra: MH17 a trest. Začíná hlavní líčení s obviněnými z útoku na let Malajsijských aerolinií
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3059762-komentar-jana-sira-mh17-a-trest-zacina-hlavni-liceni-s-obvinenymi-z-utoku-na-let

Muž podezřelý z podílu na sestřelení letu MH17 byl prý zavražděn v Moskvě.
https://www.forum24.cz/muz-podezrely-z-podilu-na-sestreleni-letu-mh17-byl-pry-zavrazden-v-moskve/
ferohrabal píše…
Ruský pravoslavný fašismus: https://www.facebook.com/watch/?v=244138597035331


ferohrabal píše…
Jak Kreml manipuluje pohled na ruské dějiny.

https://www.respekt.cz/kontext/pojdme-verit-legende-jak-kreml-manipuluje-pohled-na-ruske-dejiny
ferohrabal píše…
Putin vrátil na politickou scénu ruský pravěk samoděržaví a imperialismu, kritizuje soudobé Rusko profesor Medveděv.

https://denikn.cz/402889/hrajeme-si-na-valku-a-bojujeme-se-smyslenymi-fasisty-kritizuje-soudobe-rusko-profesor-medvedev
ferohrabal píše…
https://www.forum24.cz/po-stopach-otravy-alexeje-navalneho-co-predchazelo-jeho-kolapsu-v-letadle-a-kdo-se-ho-chce-zbavit/
ferohrabal píše…
Donaldovi stoupenci vykřikující o levičáckém Bidenovi se sami uchylují k takřka bolševickým metodám, nahrazení parlamentní demokracie vládou ulice, resp. ozbrojené lůzy. Každopádně soudruzi v Kremlu a antidemokratická verbež celého světa si mnou ruce! Obdivovatelům země, kde dnes znamená zítra, jen připomenu, že stát se tohle v jejich milovaném Rusku, kde Omoni mlátí mírumilovné důchodce i když se jen pokojně prochází po ulici s transparentem, tak by tam s demonstranty surově zatočili ještě, než by vůbec zahlédli Kapitol z dálky, a stačil by jediný hozený šutr po policajtech a kosily by je kulomety jako vzpurné poddané v Čečensku či Ingušsku.
Vůbec nepřekvapuje škodolibá reakce antiamerikanistů; že budou hlupáci a zlomyslní rudí trollové srovnávat obránu Kapitolu před vpádem agresivních vandalů s mlácení bezbranných běloruských důchodců a studentů, se dalo čekat. K tomu není co dodat ... neboť, "komu není shůry dáno ...." Myslím, že s lidem s IQ Babišova / Zemanova / Okamurova voliče (resp. rudou knížkou schovanou v prádelníku) bude zbytečné vysvětlovat rozdíl mezi ruským / běloruským demonstrantem a chuligánem vylamujícím dveře Kapitolu s železnou trubkou v ruce. Takže mohu jen konstatovat Quod licet Iovi, non licet bovi

Těm, co jsou ochotni si udělat ono porovnání, doporučuji třeba článek "RUSKÁ OPRIČNICKÁ DEMOKRATURA V PRAXI" aneb "Nové Rusko" na cestě k fašismu: http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/05/rusky-antimajdan-navrat-opricniny.html

Doporučuji i moje album "Nové Rusko": https://www.facebook.com/fero.hrabal/media_set?set=a.364397880266965.88412.100000902690635&type=3

Maně si vzpomínám na to jaké naděje do Trumpa vkládali soudruzi na Východě!
Viz článek ruského Sputniku ze 7. 12. 2016 :
https://cz.sputniknews.com/svet/201612074272150-trump-politika-intervence-usa/

Populární příspěvky z tohoto blogu

Drtivá porážka Ruska - jediná šance na dosažení míru v Evropě!

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě nácků a rudých švábů