Otazníky kolem cestovky „Tatra kolem světa 2“???



Otazníky kolem cestovky „TATRA KOLEM SVĚTA 2“

aneb

HAVLÍČKOVA PODIVNÁ „EXPEDICE“


Sice jsem se zařekl, že už se nebudu k Havlíčkovu malovanému cirkusu vyjadřovat, jak mne ostatně „náčelník“ Marek Havlíček i důrazně žádal, ALE nakonec jsem došel k závěru, že se musím se ohradit nejen proti napadání Dana Pribáně  a dalších renomovaných cestovatelů, ale každého, kdo si dovolí kritizovat Havlíčkovy moresy, proti mazání všech kritických komentářů z jeho oficiální stránky, jakož i dehonestování kritiků, bývalých spolupracovníků a dokonce i klientů požadujících vrácení svých peněz za nerealizované zájezdy - vida že stejné názory už totiž sdílí plno lidí, jenže většinu z nich dávno přestalo bavit natahovat se s tímto "cestovatelským Babišem", trapným kokořínským plagiátem Indiana Jonese, který namísto odkazu TKS1 či třeba Stingla prezentuje spíše marketingový projekt ve stylu "když máš prachy, můžeš se stát cestovatelem"...  resp. "s drzostí nejdál dojdeš" .... a jelikož mi (stejně jako mnoha desítkám dalších kritiků) znemožnil / zablokoval možnost vyjadřovat se na oficiální stránce "expedice" (kterou "hejtrům" pro jistotu rovnou zneviditelnil) , motivoval mne k vytvoření vlastního blogu!


Občas se setkávám ze strany Havlíčkových fanoušků s „argumentem“ typu: „Co se do něj montujete, když nejste účastník zájezdu a nic Vám osobně nedluží / neudělal?“

Jenže

1) pokud pan Havlíček vystupuje jako representant ČR, údajně „šířící dobré jméno ČR v zahraničí“ – pak de facto mluví i mým jménem a musí mě zajímat, jak tam ČR representuje, resp. nešíří-li naopak ostudu;

2) jestliže je normální angažovat se v obraně naivních spotřebitelů před tzv. šmejdy, pak nevidím rozdílu mezi upozorněním na nekalé praktiky kšeftařů prodávajících důchodcům předražené hrnce anebo upozorněním na pochybnosti okolo prodeje předražených a rizikových zájezdů naivním turistům. Mlčet k tomu je stejně nemorální, jako otočit se zády, když grázl okrádá na ulici starou babku.

3) Jestliže pan Havlíček systematicky využívá pro soukromý byznys-projekt služeb diplomatických misí, ministerstev zahraničí a obchodu, jejichž úředníci jsou jednak placeni z peněz daňových poplatníků, jednak jdou tyto  jejich služby na úkor pomoci budoucím opravdu potřebným, kteří se do zoufalé situace nedostali vlastní vinou a arogancí, jako tento nezodpovědný hazardér – je to i moje věc. Třeba proto, že příště pošlou k šípku kvůli němu úřady právě mě.

4) Apeluje-li MH na veřejnost a žádá-li ji o podporu, již nejde o jeho soukromou věc ani o interní záležitost cestovky zodpovědné pouze svým klientům a Živnostenskému zákonu.

5) V neposlední řadě pak, jestliže jsem cestovatel, vadí mi, pokud si lidé budou spojovat toto označení s jeho pochybnými aktivitami.


p.s.
       Ještě k oné "závisti a zlomyslnosti", kterou Havlíček podsouvá svým kritikům: Stejně jako asi většina jeho dnešních kritiků ("hejtrů a závistivců"), i já jsem mu předtím, než spustil tuhle podivnou cestovku, barevný cirkus, a cestoval ve vlastní režii / na vlastní triko, velice fandil. Obdivoval jsem ho, než zpuchnulo jeho ego a vymyslel si byznys-projekt TKS2, když cestoval např. kolem světa se svým Mercedesem ...


Jediné, co mu člověk může závidět - je drzost a sebedůvěra 🙂 



Tohle je prostě klasická cestovka pro partu turistů-zbohatlíků. 

Havlíček je schopen prezentovat jako expedici i pojízdný lunapark, resp. vydávat střelnici a autodrom za sportovní zařízení, nevěstinec za fitko .... dochází mi slova 🙂  

Spíše než expedici evokuje tato exhibice pokračování filmu "Účastníci zájezdu" či "Slunce, seno, erotika" nebo cestovní kancelář Český ráj ve filmu "Trhala fialky dynamitem" 🙂 ještě by to chtělo dudáka, polonahou hostesku ... a Hurvínka na střechu...





ANO, Hlavní problém CK "TKS2" je v tom, že jde o hybrid hotelbusu, e-hokynářství a mediálního varieté   ze kterého prostě nemůže nic normálního vzejít ani s podporou ministra Havlíka  a jeho ministerstva. Princip expedice spočívá především v tom, že jde o sehraný, kompaktní tým, partu lidí se společnými zájmy a nikoliv náhodně posbíranou skupinu lidí (platících klientů a naivních dobrodruhů) pod taktovkou autistického principála a jeho milenky. Takovýto cirkus může fungovat ještě tak v Evropě či Americe, kde se může kdykoliv naštvaný či vyštvaný účastník zájezdů odpojit a jít po svém, případně naskočit na nejbližší letadlo či vlak. Ovšem - zvláště po vlastních zkušenostech - nedovedu si představit řešení takového konfliktu uprostřed Sibiře či Mongolska, kde je to třeba k nejbližšímu stanovišti veřejné dopravy 500-1000 km. O střídání šoférů-dobrovolníků či najímaných na jednotlivé etapy už ani nemluvě, to je přeci absurdní - a zvláště v uvedených končinách, resp. někde v Pamíru či Namíbii.









A pokud jde o argument, že "se nás to netýká, tak se nestarejme", to bychom se pak nemuseli zabývat ani charakterem a korupčními aférami Babiše a spol., pokud se nás zrovna osobně nedotýkají jejich dopady. A Havlíček je de facto takový cestovatelský Babiš, proto je – bohužel – díky své hroší kůži a umění oblbování (demagogie) i zralý ke vstupu do politiky!

Bohužel, když má MH takovou klaku pochlebovačů, nic ho nepřesvědčí, že není genius. Dnes už mi připadá jako dyslektik, kterému p. učitelka před lety řekla, že z něj nikdy nic nebude, a on prostě musí nyní celému světu vytřít zrak a dokazovat stále něco sobě i ostatním... 

Ukázkou jeho arogance je případ když 3.5. 2020  několik odborníků z ČR upozorňuje Havlíčka (na základě zvuku z videa), že má Tatra asi vyčvachtaný motor, reagují "Tatrováci" slovy: "PRUDIČI, HEJTEŘI, VYSÍRAČI jděte s těmi vašimi KECY už jednou pro vždy do holé PRDELE":  



aby následně 13.5. zveřejnil MH na profilu TKS2 nářek:

 "Znalci motorů, prosíme o POMOC! TRHLINA VE VENTILU!" (přesněji ve čtyřech) !

..............................

Stejně, jako řada dalších lidí z mého okruhu, jsem kdysi Havlíčkovi fandil - tedy pokud cestovat sám a nepustil se do cestovního byznysu a nezačaly se množit podezření z neférového jednání, ba podvodů .... a hlavně dokud jsem nepoznal zákulisí jeho aktivit na dezinformační / konspirační scéně a jeho oportunistickou náturu ...

Bohužel!







Může mě šlak trefit, když vidím, jak podobní nezodpovědní magoři, dobrodruzi bez výčitky svědomí či špetky zdravého rozumu, zneužívají diplomatické služby a repatriační lety poté, co se sami vlastní zásluhou dostali do šlamastiky .... a ještě se tváří jako hrdinové, namísto, aby děkovali bohu, že se nevrací v igelitovém pytli díky idiotskému nápadu poflakovat se frajersky epicentrem pandemie či frontovým územím ... a zvláště, lákají-li k podobným vylomeninám další naivní jedince.


Osobně radši budu neznámý, než proslulý darebák a hochštapler, resp. "hrdina" vydávající se do víru pandemie a bloudící za humny Evropy, po hotelech a parkovištích benzinek, s výrazem drsného dobrodruha ve značkových reklamních hadrech. 

To proklamované Markovo "hrdinství" mi připomíná onen vtip o "statečném" slepém koni co se rozběhl proti vratům stodoly  
 







Fanoušci expedice, kteří vesměs nevytáhli v životě paty z domu, prostě nechápou rozdíl mezi ignorantstvím / hazardem a dobrodružstvím / statečností. Četné infantilní reakce na oficiální stránce TKS2 ostatně hodně vypovídají o Markově fan-klubu a jeho intelektu. Bohužel! 




A to jsem Havlíčkovi původně  nabízel podporu a posílal informace a kontakty na lidi podél trasy, než jsem - bohužel pozdě - pochopil, že to je arogantní showman, namyšlený egocentrik, disponující bohužel schopností oslnit a ukecat lidi a prezentovat selhání či krach projektu jako obrovské dobrodružství či nepřízeň osudu.





Žurnalistům a dalším lidem, kteří propagují a obdivují onu podivnou Havlíčkovu "expedici" či cestovku/necestovku, tudíž doporučuji mrknout se aspoň na stránku
založenou někdejším spoluzakladatelem projektu Ing. Holečkem (jehož osobou se Havlíček neoprávněně zaštiťuje na webu), který se sám od vylomenin a podvodů p. Havlíčka dávno distancuje, stejně jako většina opravdových, renomovaných cestovatelů, jimž MH dělá (a zřejmě ještě udělá) ostudu. Resp. náhradní: https://www.facebook.com/groups/1866925910127431

Uvedená stránka obsahuje kritické ohlasy, informace o pozadí projektu a svědectví lidí obviňujících „náčelníka“ Havlíčka z podvodů či Havlíčkem křivě nařčených, které MH na svém oficiálním profilu TSK2 poctivě maže a blokuje!




Na pomezí mystifikace a cíleného podvodu je samotná skutečnost, že se Havlíček na svém webu zaštiťuje osobou bývalého partnera a spoluzakladatele projektu TKS2, Ing. Holečka, proti kterému štve a posílá na něj právníky, poté, co se Petr Holeček od jeho eskapád a celé pseudoexpedice distancoval:


↓  obrázky z oficiální stránky TKS2  

 






Osobně neřeším ani tak problém uzmutí / zneužití jména a image původního projektu (jež Havlíčkovi vytýkají mnozí kritici), jako spíše to, že tahle parta vystupuje pomalu jménem ČR a oblbuje tisíce naivních fanoušků a sponzorů, od nichž si nechává podstatnou měrou financovat svoje vlastní dobrodružství (ego), nehledě na mastné poplatky za "spoluúčast na expedici".




Kromě dobrého jména Tatry, zpochybňuje Havlíček i dobré jméno všech opravdových cestovatelů, které budou v budoucnosti sponzoři, novináři i běžní smrtelníci srovnávat právě s Havlíčkem a hledat v pozadí jejich aktivit pokoutní úmysly, kšeft a touhu po slávě.

Ačkoliv Havlíček prezentuje projekt expedice pomalu jako bohulibé dílo, jsou poplatky spoluúčastníků de facto na úrovni cen běžných zájezdů přes komerční CK (týden účasti = cca 1000 €, což je suma, za kterou já objedu půl zeměkoule) a sponzorské dary financují Havlíčkovo soukromé dobrodružství a  tvorbu jeho mediálního obrazu.





Expedici Tatra kolem světa udělal koronavirus (a ignorantství) čáru přes rozpočet:

Milí cestovatelé holt momentálně řeší vlastní osudovou chybu, ignorování / podcenění objektivních skutečností, díky čemuž se zřejmě změní motto expedice na "Tatra okolo Turecka", .... a možná budou za pár dní i žádat MZV o pomoc s repatriací -  jako ty tisíce cestovatelů uvízlých (vesměs vlastní vinou) po celém světě -, což se i mne už bude týkat osobně, jako daňového poplatníka (který prozíravě již v lednu zrušil cestu na S.Východ)! Pokud ještě někdo doufá, že jde o záležitost několika týdnů, resp. myslí, že přečká, "než se to přežene" někde za bukem či na pláži anebo věří, že v RF či TR může být méně nemocných koronavirem než v Lucembursku či na Islandu    je blázen.

Že "Situaci při výjezdu nikdo nemohl očekávat" 

- je blábol, potažmo LEŽ jako věž .... 


Již několikrát jsem napsal, že

"Každý, kdo trochu zná geografii a sledoval byť jen povrchně zpravodajství, věděl už v okamžiku startu Tatry, že dodržení plánované trasy (tj. hlavně průjezd Iránem) bude přinejmenším riskantní, česky "vo hubu", a sledoval tudíž situaci na jejich plánované trase s obavami ... ovšem radit takovým profíkům bych považoval za drzost. (a propos: aktualizovaná mapa a infografika ohledně pandemie je na mém FB-profilu od 19. února) ... Neznaje jejich aktuální polohu a plány, předpokládal jsem ovšem, že operativně změní trasu a namísto potulky po Balkánu se budou okamžitě (už koncem února) přesouvat buď přes SRB/RO/UKR do Ruska, anebo aspoň pospíchat přes TR/GE/AZ na sev. Kavkaz. Že bude Irán neprůjezdný, bylo přeci od konce února každým dnem jasnější, stejně jako nejistá perspektiva překročení hraničního přechodu AZ/RF (býval vyloučený pouze pro bilaterální provoz) anebo využití trajektu AZ/TURK (podle mých informací dávno zrušeného)."

A propos: Nejpozději začátkem března už nemohl nikdo věřit tomu, že se virus během pár dní nepřenese i do TR/AZ/AR.











Obdivovatelům šaška Havlíčka, vysvětlujícím (v intencích MH a slečny Kateřiny) jakoukoliv kritiku jako projev zášti, závisti a nepřejícnosti  bych - předtím, než mě označí za závistivého a škodolibého hejtra - rád připomenul, že jsem kdysi (než se Marek vybarvil anebo já prozřel) nabízel pomoc při logistice a poskytl i řadu informací a kontaktů na jeho plánované sibiřské trase (bohužel). VIZ:












Ještě 17/4 jsem "Tatrovákům" napsal:

"Rusko v nejbližších dnech má také uzavřít komplet hranice (https://www.themoscowtimes.com/2020/03/16/russia-temporarily-bans-entry-of-foreigners-amid-coronavirus-outbreak-a69646 ); KYRG/UZB/TADŽ uzávěru hranic připravují, trajekt z AZERB do TURKM nefunguje .... a vyvrcholení pandemie by mělo nastat až v červenci / srpnu  :( 
"Vzhledem k situaci bych opravdu doporučoval okamžitou evakuaci všech kromě šoférů, dokud to ještě jde - viz např = https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cesko-koronavirus-covid-19-zahranici-mzv-ambasada.A200316_130713_zahranicni_vlc    

Bude čím dál tím větší problém dostat se i nazpět do ČR - přes SK, A, PL, D a HU se nelze už nyní dostat tranzitem (po zemi), od zítřka je uzavřené vídeňské letiště (i bratislavské), což klidně může potkat i to pražské :(  " 

Jenže fakta, třeba odkaz na web tureckého Min. zdravotnictví, označil náčelník Havlíček za fejk a mě za závistivého provokatéra.


Dostal jsem odpověď, ať "nešířím pesimismus a dezinformace", potažmo starám se o sebe, neboť Havlíček ví nejlépe, co dělat. 





Následně se i Turecko po dlouhém zasedání vlády 18/3 rozhodlo zavést tvrdší opatření proti koronaviru (plošnou domácí karanténu) a uzavřít také hranice s Řeckem a Bulharskem:
a klec sklapla....



 

následovalo bloudění Tureckem ...

kdy se "expedici" podařilo minout všechny nejvýznamnější pamětihodnosti:

Nemrut Dagi 
(jedna z nejznámějších památek Turecka v roce 1987 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO:  https://cs.wikipedia.org/wiki/Nemrut )
+

Konya (kolébka súfismu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Konya); 
+
Çatal Hüyük - jedno z nejstarších měst světa (https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%87atal_H%C3%BCy%C3%BCk),
+
Pamukkale 
+
Starověký Efez 
+
Tróju 
+
Gallipoli 

nebo

Pergamon, Hierapolis, skalní hrobky Kaunos či přírodní věčný oheň Yanartaş, křižácký hrad Anamur, kaňon Ihlara či podzemní města Derinkuyu, Kaymakli a Őzkomak, soutěska Kapuzbaşi s nádhernými vodopády, atd ........




Jedním ze zásadních faktorů, motivujících třeba mne k zaznamenání a vydání mých zážitků a poznatků z cest NAPŘÍČ ZEMÍ, KDE DNES ZNAMENÁ VČERA ale i k obavám z dopadu  neseriozních, ideologicky motivovaných promo-zpravodajství z Ruska, je skutečnost, že dominantním zdrojem informací o současném Rusku jsou různá ruská a prokremelská média, proruské facebookové skupiny a agilní trollové z řad ruské páté kolony, a navíc rovněž řada "cestovatelů" bohužel prezentuje Rusko po svém (tj. v souladu se svým "světonázorem"), resp. pohledem z okna rychlíku, a la Havlíčkovy reportáže:






Dovedu si představit reportáže o Rusku z pera člověka, který pobíhá po Donbasu s nášivkou Ruské pravoslavné armády na prsou, fotí se se "zelenými mužiky" a opolčenci a píše tendenční obdivné reportáže o východoukrajinských separatistech a útlaku kyjevských "banderovců", jako třeba zrovna Marek Havlíček, náčelník expedice "Tatra kolem světa 2".  👿👿👿




Viz např. jeho vlastní články v dezinformačních médiích:




Markova reportáž z výletu na Donbas a setkání se statečnými partyzány chránící domov před ukrajinskými banderovci (pod velením důstojníků z ruské GRU): 




Markova motorka ozdobená samolepkou doněckých teroristů








O Havlíčkově (v lepším případě) oportunistickém charakteru a jeho "apolitické" orientaci cosi napovídá i skutečnost, že je členem obskurních partiček ruské páté kolony, jako je facebooková skupina "Společnost česko-ruského přátelství" : https://www.facebook.com/groups/1632687663711472/ 👿

sdružující různé prokremelské kolaboranty, antisemity, 

bojovníky proti EU a obdivovatele putinovské kleptokracie.

Ostatně samotný jeho výrok (cituji): "Mnoho kamarádů tvrdí, že to u nás bylo lepší v roce 1988 než v posledních třech letech... " svědčí dost přesvědčivě o tom, kdo jsou oni Havlíčkovi "kamarádi", resp. v jakých kruzích se i v ČR pohybuje!







Ale jde především o zásadní pochybnosti, jež vzbuzuje fakt, že projekt jeho expedice – navíc právě v době vrcholícího napětí mezi Ruskem a Západem a intenzivních nepřátelských akcí a dezinformačních kampaní ze strany Kremlu – mj. významně sponzoruje i ruský režim, jmenovitě Státní společnost pro atomovou energii ROSATOM a podporuje ruská Federální agentura pro cestovní ruch (ROSTOURISM) a Velvyslanectví Ruska v ČR (které – jak je obecně známo – 👹představuje spíše expozituru ruských tajných služeb, než standardní diplomatickou misi!  👿), zatímco řadě českých renomovaných žurnalistů a publicistů ruské úřady v poslední době naopak zrušily či odmítly akreditaci a další i vyhostily.






VIZ: 
Масштабный проект  М.Гавличека и П.Голечека поддержан Посольством России в Чехии, Госкорпорацией "Росатом" и Федеральным агентством по туризму (Ростуризм).





Nabízí se tak oprávněný předpoklad, že třeba reportáže o Rusku či důsledcích a ohlasech ruské agrese v Gruzii anebo postsovětských reminiscencích ve S. Asii budou spíše poplatné ruské propagandě, než objektivní realitě, tak jako v případě Havlíčkových reportáží z východní Ukrajiny, které popisují tamní realitu "zcela odlišně, od toho, čím nás krmí česká média". Není divu, jestliže jeho kamarádem, informátorem a průvodcem po Donbasu, není nikdo jiný, než slovenský terorista Richard Branický alias Рихард Донецкий, který tam bojuje jako žoldák v oddílu separatistů (nejen ve své domovině stíhaný za zločin účasti na bojové činnosti organizované ozbrojené skupiny na území jiného státu podle § 419a odst. 1 trestního zákona, ale též na Slovensku odsouzený na 4 roky za podvody) 



Havlíčkův průvodce po Donbasu - slovenský terorista Richard Branický alias Рихард Донецкий










- viz













Aby to nevypadalo, že můj blog je pouze výplodem jednoho závistivého nýmanda ( který sám nemá o cestování ani šajnu), zlomyslně špinícího dobré jméno úžasné expedice, uvádím zde odkaz na web o mých vlastních expedicích:     http://www.cadpress.sk/cestovani/ 

(byl jsem totiž opakovaně osočen členy týmu TKS2 a Havlíčkovými skalními fanoušky zhruba v těchto intencích: To se to někomu kecá, když "sedí doma na prd.li a surfuje po síti"  ... "kritizuje z gauče / od počítače“  .... atd.....  )




................   

a především pak zde (kvůli objektivitě) uvádím


Výběr z kritických a negativních OHLASŮ  

na počínání týmu TKS2,



"náčelníkem" Havlíčkem vesměs obratem 


z oficiální stránky vymazaných 

(asi v zájmu pozitivního retušování mediálního obrazu "expedice" a zachování renomé před fanoušky, médii a sponzory) :










Miroslav VANĚK >Marek Havlíček 

Marku pochop jednu věc: u stolu jste proti mě seděli dva. ve všech médiích jste se prezentovali dva, na Justici jste zapsaní dva. Najednou chodí zprávy, že jste ve sporu a nejste TO vy dva, ale jiní tři. Lidí kolem TKS2 je mnohem více a význam každého nejde posoudit několika slovy. Celkově jsou ty zprávy tendenční, rozporuplné, neprůhledné. Vůbec nejde o mne, co se dá nebo nedá čekat. Pokud budeš ve sračkách, telefon na mne máš a zvedám jej vždy, nebudeš vyjímka. Ale právě podle zpráv jak tečou z toho nevycházíš nejlépe, proto jsem otevřen vysvětlení, názoru a stanovisku. Lidé s Tebou šli do holportu z různých přesvědčení. Pokud jim to přesvědčení sebereš, obrátí se to proti Tobě. Pamatuj, svět není černobílý... A sám nejsi nic. Já to zlehčím a trochu otočím proti Tobě, snad v dobrém: dal jsi se na vojnu, tak bojuj. A bojuj tak, aby jsi to ustál se ctí :) 


 Netreba všetko zvaľovať na  Dana Pribane!
 Na začiatku projektu som s ním mal aj výmenu názorov a obhajoval som Tatru, ale bohužiaľ mýlil som sa a on už od začiatku zrejme tušil (možno i vedel), čo je Havliček zač a ako to dopadne. Danove príspevky o Tatre som nesledoval, ale o TKS2 som si urobil názor sám. A bohužiaľ po toľkých problémoch, podvodoch, prekrucovaní faktov, prázdnych sľuboch, neschopnosti si priznať i sebe menšiu chybu, rasizme, osočovaní, hraní sa na najväčších... (mám ešte pokračovať?), môj názor na vás (resp. hlavne Havlička, keďže tento projekt je len o ňom) nie je práve pozitívny. Občas mi je z prehlásení TKS2 až na 🤮. Takýto odpad sa len tak nevidí. Pre mnohých o to horšie, že je to v cestovateľskej sfére a TKS2 to kazí všetkým.



ROMAN CHIPMANN BABČAN:

No nevím ale ze začátku se mi Vaše myšlenka velmi zamlouvala, ale po té co jsem viděl a slyšel nemá TKS2 nic společného s předchůdcem udělat si stoho rádoby cestovku je smutné.... 


PETER BEDNÁR:

Cele toto je jedna velka fraška a divadlo.👏 


MICHAL SOJKA:

Pořád nějak nechápu jaký koliv význam této expedice jediné co mě napadá je slogan pro tuhle expedici mi na to máme tak okopirujeme to co udělal již někdo před nama. 


PETR CAHA CAHYNA:

Nestaci jeden zachod a koupelna, musis mit v aute dva zachody a dva sprchace, jeden pro reditele a jeden pro zbytek posadky. To je fakt uchylny. A k tomu xxx sponzoru, aby vytahl paty z domu. …. 











sledovat tuto partu hic začíná býti docela komedie


Expedícia je pre mňa cesta do končín, kde sa doposiaľ dostalo len minimum ľudí, ideálne ešte nikto predtým. Objavovanie nových končín, nových živočíchov, objavovanie prázdnych miest v mape, spoznávanie nepoznaného. V dnešných časoch je to už ťažšie, ale stále je veľa neprebádaného a i v rámci československých projektov som sledoval niekoľko skvelých expedícii. Trasa ktorú jazdí Tatra (ale i mnoho ďalších "expedícií") sa dá nájsť na zozname nejednej cestovky, čo je presný opak toho čo by mala expedícia prezentovať. To už môžeme podniknúť i expedíciu do all inclusive dovolenkového rezortu v Chorvátsku...


U TKS2 /…/ je to divadýlko, kdy se zájezd s hotelbusem pro platící zákazníky natírá na expedici, kdy jim je ještě hloupoučkým způsobem stále opakováno, jak je ona expedice drsná.


Som osobne smutný z toho, ako fandu TKS, že TKS2 sa zvrhla na takúto amatérsku šaškáreň ... zrejme neprofesionálne veľké očakávania a dosť plytká príprava založená na mohutnom PR a marketingových aktivitách/očakávaniach. Pri prvej väčšej kríze - Covid opatrenia - sa to začalo sypať ... Predsa, keď štartovali, o epidémii sa vedelo tak si mali tiež vypracovať nejaký krízový plán, pre prípad rozšírenia opatrení na plánovanú trasu cesty.


Tak to je přece základní modus operandi celého projektu a celé komunikace. Když se něco povede, je to úspěch TKS2, když se něco nepovede, může za to někdo jiný. Zde je měl evidentně "někdo" informovat. Každopádně dva svezení pasažéři za několik měsíců v Íránu, to je skvělá bilance!


Zmrdstvi v tom cejtim... to se nam to cestuje a hoduje, kdyz nam ostatni pujcuji


Havlicek dela z lidi naproste idioty... o tomhle by meli mluvit v rozhlase. to je ukrutna saskarna a amateriamus. chudak Tatra.



 ÚV TKS2 Občas si tak s úlevou řeknu,jak je dobře že tenhle člověk nemá politické ambice. Myslím,že by se do panoptika,spolu s Pitomiem,Babišem,Mudr-lantam Davidem a podobnými,hodil.... A věřím,že by měl i svůj elektorát...
Jste vlastně takova pěkna cestovka. Jenom normalni cestovka ma transparentni storno poplatky, ale na vasem webu jsou jenom obecne informace.


Proč jste panu Krodakovi smazali příspěvek. Žádná pravidla diskuse neporušoval. Na TKS2 skupina pro všechny jste psali , že mažete jen komentáře porušující pravidla diskuze. Tak to nějak nechápu.


 ted to nechapu. Nic jste nesmazali a pritom pisete, ze dostal upozorneni, ktere ignoroval a z toho vyplyva, ze na to "doplatil". To mi pripomina legendarni hlasku "ja nic neplatil a ta castka taky nesouhlasi" 😃


Tak v mazání příspěvků jste nejrychlejší na světě . Dobrou noc






tady se bohužel komentáře co se nehodí mažou 🙁 byl tu komentář s odkaz na fb skupinu, kde se diskutuje o věcech, které se tady psát nemůžou. Komentář s tím odkazem už tu není... Já sám se bojím, kdy mi smažou komentář, nebo mě zablokují na této stránce a to nic neporušuji. Nechce se mi věřit, že tohle je cestovatelský projekt co má šířit dobré jméno naší zemi. Podle nich je to největší cestovatsky projekt za posledních 30 let, ale lepší komunikaci s fanoušky by zvládlo i dítě. Doufám, že se pletu a vše bude vysvětleno.





Jaka expedice ?vzdyt jste cestovka,ktera si pujcila logo Tatry a na ceste dela jen prusery..za me 👎


"nejlepší čeští řidiči a světová výzva". Ještě mohli dodat největší dluhy.

 a největši okradači lidi co si koupili zajezd😂😂😂

Radsi pohadku,jak sel honza do sveta. I to je vetsi expedice...

Marek Havlíček o jake expedici stale mluvite? To mate na mysli ten vas zajezd?


Já vám fandil... Ale křičet do světa: nejlepší řidiči z ČR? 🤣 aspoň se při tom všem neztrapňujte ještě víc..


Marek Havlíček Ahoj Máro, mám dvě otázky:
1) Proč mi bylo znemozněno komentovat váš Instagram? Je to kvůli tomu, že jsem se tam 2 dny dozadu ohradil proti absurdně sebevědomému tvrzení, že jste "Jediná expedice s celosvětovým dosahem na cestě, zatímco ostatní ,cestovatelé' se schovávají doma"?
2) Polemizuješ tady s lidmi, že nejste cestovka a dáváš odkaz k vám na stránky. Tam je ale napsanej nicneříkajicí nesmysl. Mohl bys upřesnit, jaké důležite funkce zastávají dočasní členové? Jsou dočasnými geology, či etnology? Je tam nějaký výzkum, když je to expedice? 




Marek Havlíček za to vy jste tech zemi mimo evropu letos projeli nespocet. Ja cestuji pro sebe,za sve penize. Vy nyni cestujete pro penize a za penize cizich. Mlceti zlato Marku. A ta faktura vystavena na pana Holecka je teda podvrh nebo ji mate skutecne na starosti sam? Nebudte srab a uz kapnete bozskou!
Marek Havlíček vidime neustale co a jak delate. Soupal bych botama,pripadne se chystal do teplaku za podvody nejen na petra.


Marek Havlíček co ta vymyslena faktura na 1 200 000kc? Neodvadej pozornost od svych lzi a podvodu. Ten komu dojdou naboje pri teto otazce jsi ty. Kdo ji vystavil? Proc neni v ucetnictvi? Proc neni v kontrolnim hlaseni?


 TKS2 se vytrollila sama už jen svým názvem 😁😁😁


Mozna si uz lidi uvedomte, ze prispivat na ruznejch startovacich lidem na dovolenou neni nejlepsi napad. Tohle neni zdaleka prvni problemovej projekt tohoto typu.






a jak je to teda s tema prachama hoši? prej je vas kapo tak trochu leváček? co je na tom pravdy?



JAKUB PRŮŠANemohu se zbavit opodstatněného dojmu, že když už nechceš za nerealizovanou cestu nahradu někde v "neurčitu", ale peníze logicky nazpět, tak je to jak se pokusit dostat ze sekty a automaticky si vysloužíš místo na blacklistu...



Copak, došly? 😀 Jste slušný zoufalci, radši vraťte peníze lidem, který jste podělali. Jste jenom ostuda, která parazituje na dobrém jméně legendární expedice a ještě s těmi jmény vykrádáte cizí nápad. 😀



A nemate nejakou zpravu pro fanousky jak to vlastne je? Asi neni nejlepsi reklama tvarit se, ze se nic nedeje....

·   
    KUBA PAVELEK
Něco jsem zaslechl, ale prozatím jsem neviděl žádné oficiální vyjádření.
 tady se vse neprijemne rychle maze


Já upřímně čekám na vyjádření i zde... zajímá mě velice jak se k tomu tam TKS2 postaví a co s tím budou dělat... je tam spousta faktů uvedena na pravou míru a jsem zvědavá jak toto vše vysvětlí,aby všechny pochyby byli zahnany a ukázalo se,že ádná levarna v tom není...


Jana KRYŠTOFOVÁ (https://www.facebook.com/vachkovajana/): 

Ahoj Marku! Jsem účastníkem zájezdu, etapa Arménie, která se měla jet v první půlce dubna a nejela se.
Mám takový veřejný dotaz. Chtěla jsem se zeptat přímo tebe, aby v tom bylo jasno. Zaplatila jsem za tuto cestu 28tis kč. Když jsem zadala o vrácení peněz, protože Arménie se nejede a na jinou etapu nechci, Kateřina mi napsala, že mi vrátí pouze půlku, že tam je stornopoplatek 50% a ty si tedy mých 14 tis chceš nechat. Tomu úplně nerozumím. Za co? Nikam jsem nejela a je to pro mne hodně peněz. Nebyla mi doteď schopna napsat konkrétně odstavec ani řádek z vašich stanov, že kterých vychazela .. četla jsem si vaše stanovy a nic takového, že si můžete nechat 50% z mých peněz, když jsem nikam nejela, jsem tam nenašla. Tak jak to tedy je? A jsou tý stanovy veřejné?


Až bude k dispozici to účetnictví tak už to možná taková legrace nebude.☹️


Jiří JANEČEK >Jana Kryštofová máte smůlu že jste si to špatně přečetla. Jak se tu ohání že nejsou cestovka...jednoduše řečeno přispěla (opakují přispěla ne koupila )jste jim na projekt a za to vás vemou kousek sebou. To znamená že díky korone je ta vaše částka dar protože vy nechcete jet a oni to maji dobře sepsané a jak vy nepojedete s nimi tak budete ráda vůbec za nějakou částku co vám vrátí


Jana KRYŠTOFOVÁ >Jiří Janeček ano. Udělali že mne BLBCE. Já se ozvala jako první. Nejela se Arménie a Gruzie . Kolik lidí jim dalo,,příspěvek, kolik to je dohromady (statisíce) a kde tý peníze jsou?

Jiří JANEČEK >Jana Kryštofová jak píšou peníze jsou na účtu a pokud nevyuzijete jejich nabídky jet něco jiného nebo jinou nabidku tak asi propadnou v jejich prospěch , podle toho co mají tam uvedeno, celé vám to asi nedají jinak by jste to už mela

Jana KRYŠTOFOVÁ Prezentují se jako morálně slušní lidé se vznešenými cily a tohle teda rozhodně není fér.


Jiří JANEČEK >Jana Kryštofová to je marketing a reklama ,krásné fotky ,propagace ČR...ale jak jde o prachy tak to není tak růžové. nevěřím že to financují ze svého jak mi bylo odepsáno ano něco málo třeba ano ale takové projekty se financují z reklamy a propagace už vidím jak do toho dávají mega nebo víc. To můžou psát ovcim co nezapojí mozek. No nic držím vám palce a příště vždy vše pořádně promyslet


Hans Schmidt KUKY >Marku, proč nechcete vrátit J.K. peníze za neuskutečněnou cestu do Armenie a požadujete stornopoplatek 50%. z 28000.-Kč
To je pěkná sviňárna, to se na mně nezlob.



Jiří JANEČEK >Hans Schmidt Kuky 
to je tak když jedete za cizí peníze kolem světa tak se každá koruna hodí a nechce se nic vracet😂, pokud se to nejelo kvůli koróny a paní za to nemůže nechápu proč řeší nějaké vyrianty prostě to vše vratit a je. No už před startem mi to bylo divné, bez cizí pomoci a peněz by nevyjeli ani na Slovensko


Hans Schmidt KUKY >

Marku, zase brečíš hezky, ale na špatném hrobě.Otázka zněla : odpověz mi na otázku, proč nechcete vrátit J.K. celou částku. Myslel jsem si, že se zachováš jako chlap a ne jako AB


ANDREA MARIE PACALOVA

Poslaly jsme s děvčaty e-mail s žádost o vrácení. Peníze na účtech nejsou, jeden celkem nic neříkající e-mail. Znovu jsme zažádaly. A nic.


 LUBOMIR HEJNA

Nám nechce vrátit peníze, prý to je jen podpora projektu, já ale mám potvrzenou účast pro dvě osoby na etapu tadzikistan - kyrgystan dal jsem to pravnikovi


 IVAN VRÁTNÝ

Penize nemam, ceka se na vyjadreni pravniku.


 JANA KRYŠTOFOVÁ klasika. Také mi posílali emaily o ničem. Položila jsem konkrétní otázky a vždy vyhybava odpověď. Poté se přidalo i vyhrozovani. Držím moc palce a přeji pevné nervy!



 DANIEL WALTER Vzhledem k tomu, jak jsem měl možnost Marka poznat bych byl velmi překvapený, kdyby jel za své peníze. Své nemyslím peníze od lidí nebo sponzorů. Protože jeho způsob uvažování to vnímá tak, že pokud je majitelem Tatra kolem světa 2, s.r.o. tak jsou peníze firmy jeho. Všechny podobné spekulace by vyvrátilo transparentní účetnictví, které sám tvrdil, že bude. Z pochopitelných důvodů tomu tak není... 



Upřímně bych rád viděl nějaké vyjádření nebo postoj k danému tématu. Přijde mi to nedůstojné vůči fanouškům, kteří přece jenom velkou část expedice zaplatili. Co jsem zaslechl, tak se zvedá oblak leváren ohledně peněz ze strany jednoho z vedoucích expedice.

No na webu jsem pravě hledal jak je to s vracenim peněz když se nějaka etapa neuskutečni a našel jsem "Ano, možnost vratek je, a to na základě daných pravidel, které mají členové k dispozici."


Čekám s čím přijde p. Havlíček v novém roce a třeba se i nekam podívat. Bohužel jeho plán dostat se z5 do Ruska ještě letos vzhledem k současné geo-politické situaci (C-19, otrava opozicniho politika, Bělorusko...) jako velký Optimismus. Nemám na to důkazů ale Markovum slovum že z peněz dočasných členů neujida( al) moc nevěřím, jako černý scénář očekávám na jaře i další výmluvy proč nelze pokračovat. Pokud by někdo přišel s hromadnou žalobou asi bych se i přidal. Jako jedinec a malé částce za "zájezd" by mne jen advokát a podání k soudu stalo více než vložena částka a výsledek vzhledem k deravim zákonům ČR nejistý.


Havlíček všude psal že je expedice a ne cestovka vy jste mu platili za zájezdy? Pokud ano lhal....


Já dal 30000,00 taky naTadzikistan a Kyrgystan a vráceno 18000,00


Já zaplatili dva zájezdy celkem přes 100 litrů, tak jsem zvědav
....
Nechci prudit ale po takových problémech s vrácením peněz spousta dalších projektů půjde do kytek, protože lidí už tomu nebudou věřit 🤢🤢  


To je dobře. Tenhle projekt měl klamavou reklamu, aspoň lidí příště nebudou tak blbý..










Jen trošku nechápou, když sebou táhnete obytný Fiat a jedete v podstatě stejnou cestu. Proč jsta stavěli Tatru???


Takhle nás krásně reprezentují...ale nejspíš to meze slušného chování nepřesahuje.


Zajímalo by mě, jak to řešíte s cestovním pojištěním další party? Mají krytý i covid?
Prakticky všechny pojišťovny totiž mají v rizikových zemích výluku: "(...) hradí náklady spojené s léčbou pouze za předpokladu, že k nákaze došlo v zahraničí v tzv. bezproblémové lokalitě. Jde tedy o místo, kam MZV ČR nevydalo varování nebo doporučení necestovat z důvodu onemocnění COVID-19." Díky.


Tady je průšvih, že na rozdíl třeba od Trabantů nemáte jasně danou trasu, která má jen drobné odchylky. S tím covidem jste prostě v Íránu a teď tam bloumáte kudy kam, společný cíl zabavit se až se z toho požerete. 




Ta pachuť téhle pseudo podnikatelská expedice... Divadelni vystoupení členů posádky. 😂😂😂. Zlatý trabanti..... Hoši tohle nejni ani na klíčenku.... Reportáže o ničem.... Jedná velká barevná ostuda... 🙄


Tento projekt je velké zklamání..... 😟


ta vase výprava byl jeden velky průser, hlavne pro sponzory.... co je na tom pravdy, ze nechcete vracet penize?? me se zda, jak kdybyste do te doby byli nejdal v chorvatsku, docela amaterismus co jste tam provadeli, vcetne zatceni atd. 😄


Nezapomeňte se zmínit o opicích ze Sýrie ( mě to pořád leží v žaludku😡), když už tak reprezentujete českou republiku.
Jinak přeji hodně zdaru a doufam ze to dokončite, aby nebyla ostuda.
Bohužel cítím kolem i dost negativních věcí-the truth is out there



Dalsi projekt na podojeni nebudoucich clenu? Hmmm,tak to se nechame prekvapit 😬


Pořád nějak nechápu jaký koliv význam této expedice jediné co mě napadá je slogan pro tuhle expedici mi na to máme tak okopirujeme to co udělal již někdo před nama.

 je to obyčejný hotelbus kterých jezdí stovky, akorát se vezou na jménu...

Když se vám #TKS2 nelíbí, není jediný důvod tuto stránku sledovat.

 no jasně.. a televizi propíchnout vidlema a rádio spláchnout do záchodu, že? Bohužel je ta vaše ostuda všude.. tak proč vám to nenapsat 😉

 dostanete oba ban 😂


 to už jim tu potom zbydou asi tak čtyři lidi, co jim pořád dokola posílají ty mávací pejsky 😆

 to jsou beztak jejich vlastní fejkovy profily

 to by odpovídalo.. stojej stejně za prd, jako ten jejich “projekt”/cestovka

 souhlasím jezdíme na balkán a mezi obřezance několik let,je to tam jen o úplatkách a tohle byla,je a jestli vyjedou opět jen parodie na expedici.....tatra kolem světa....vy už nikde nejezděte a buďte rádi že jste se stěch zemí dostali do Čr....rádi vás všichni co jezdíme tyhle státy sledujeme a jen se smějem a vsazíme se co bude zase za malér.....👏


rád bych to nesledoval, objevuje se mi to ale jako příspěvek sponzorováno. To znamená, že se mi to ukázalo proto, že jste si na FB zaplatili reklamu...


ROMAN CHIPMANN BABČANNo nevím ale ze začátku se mi Vaše myšlenka velmi zamlouvala, ale po té co jsem viděl a slyšel nemá TKS2 nic společného s předchůdcem udělat si stoho rádoby cestovku je smutné....



PETER BEDNÁR:

Cele toto je jedna velka fraška a divadlo.






MICHAL SOJKA
:

Pořád nějak nechápu jaký koliv význam této expedice jediné co mě napadá je slogan pro tuhle expedici mi na to máme tak okopirujeme to co udělal již někdo před nama.


VRÁNA MATĚJ:

 je to obyčejný hotelbus kterých jezdí stovky, akorát se vezou na jménu...







a

.... níže  výběr reakcí týkajících  se jmenovitě "tatrováckého" úletu, pořizování "profesionální" reportáže / filmování z dronu nad iránskou přehradou (a poblíž vojenské základny) a prvního seznámwení s iránskou policí:


Neda mi reagovat inak ako s nepochopenim tohto vylevu. Bud ste uplne blbi alebo fakt o cestovani a bezpecnosti neviete nic. Natacat dronom v okoli priehrad a strategickych bodov je zakazane aj v nasich krajinach, nie to v Irane. Co ste cakali???


Radeji se vratte domu a nedelejte ostudu. Tohle neni zadna expedice co na neco navazuje. Tohle je jenon byznys a podle toho to taky vypada.


Tohle není žádnej “zážitek”, ale docela slušná ostuda 😢, jsem ráda, že to dobře dopadlo a snad se z toho poučíte


Naštěstí to dopadlo dobře. Přeji aby byl zbytek cesty v pohodě. Bohužel, to bylo jak jsem předpokládal a tím jste mě velice zklamali. O přehradě jste věděli, o policistech také, přesto jste vytáhli dron a vymýšleli kraviny. Bláboly o krásných záběrech nic nezachrání. Tohle zavání až arogancí a neúctou k zemi a lidem v ní žijících. Mají tam nastavená pravidla a přijedou si turisté z " pupku světa " kde je přeci demokracie a hup, už si dělají co se jim zlíbí. Komentář, že jste nedělali nic špatného není úplně na místě. Porušovali jste jejich pravidla. Jak kdosi napsal, Kim by se s vámi takhle nepáral. Nejsem si úplně jistý, že tohle je ta správná reprezentace


Chalani držím palce, ale lietať kdekoľvek v Iráne s dronom, to je ako provokácia najvyššieho kalibru. Ja sa v tomto biznise pohybujem už roky a verte mi, ze v Irane by som nikdy nelietal bez povolenia ani nad vlastnou záhradou. Minule tam väznili pol roka paraglidistov zo západu lebo si chceli dačo z výšky odfotit normálnym foťákom z ruky.

Se jim uprimne nedivim. Vy vite, ze jsou de facto ve valce s USA a NATO a vy jim zacnete dronem natacet strategickou infrastrukturu. Jak muzou vedet, ze nejste spioni? Za to jste klidne mohli dostat 10 let. Mozna mene typicky ceske lehkovaznosti a vice kulturni senzitivity.

Min. operátor dronu se podruhé narodil! Snajpr z Nachičevanu, Arménie nebo Turecka by operátora dronu u čtyřmezí pod Araratem nejdříve zneutralizoval a pak by se teprve ptali přeživších!
Děkujte za Íránce!

Připadáte mi jak ti turisti, co létají dronem kolem Sv. Víta a pak se diví... Dohledat si data v kterých zemích se dronem smí a v kterých ne a za jakých podmínek je práce na 20s s googlem. Navíc z těchto zemí jsou dost často zprávy, že někoho zatkli právě pro tohle. Přehrady jsou brány jako vojenské objekty, pak jich je spousta skrytých (v Itálii jsou třeba hrady vojenské objekty) a tak není větší hovadiny, než tam létat dronem. Kor chvíli po tom, co mě od někud vyženou policisté a je jasné, že jsou na blízku. Jsem za vás rád, že to dopadlo takto dobře, tak příště přemýšlet hlavou a snad už se vám něco podobného vyhne.

Pánové, když čtu o "cvičeném oku, které pod košilí vidí zbraň", tak o vás začínám pochybovat. Asi jste v přípravě něco podcenili nebo vynechali.


Ahoj. Jako co budete dělat dál? Tohle je neznalostní cestovatelskej průšvih. Já v Íránu nikdy nebyl ale vím, že kameru nebo dron bych tam nevytahnul. Strašně mě mrzí to fňukání jak se všechno spiklo proti vám. Předchozí výprava to měla těžší a nikdy jsem nečetl takový nářky ze svých chyb. Prosím polepšete se. Tatru kolem světa mám rád, ale jestli s tímhle přístupem nerespektování něco neuděláte, tak se to prodlouží na pět let. Otázka do pranice, co kdyby jste se dostali do pralesa mezi lidožrouty a urazili je? Pokud jedete cestu kolem světa, se satelitním příjmem, internetem, tak si přece najdu poslední kauzy, zvyklosti jak se tam chovat! Buď jste to udělali schválně aby jste měli větší sledovanost, nebo je to nebetycny amatérysmus. Každopádně doufám, že se už při sledování vaší expedice nerozčílím.


Stále je totální hovadina létat dronem v Íránu. Hrajete si na dobrodruhy a uděláte takovou blbost. Místo psaní takové slohovky doslova o ničem by bylo lepší raději uznat chybu.

z meho pohledu-jako sef vypravy a clovek, ktery ma videt "o krok dal", byla tohle vic nez hruba chyba. mas vic zkusenosti, mel jsi to zarazit hned. protoze chybelo malinko a cela vyprava mohla byt v jeste vetsim shitu, nez bylo uviznuti v Turecku. daleko, daleko vetsim. coz jiste vis. tohle je amaterismus a naprosto zbytecny hazard. lidi zavreli za daleko mensi prohresky. nezlob se na me. a muzes mit tu zemekouli objetou treba dvacetkrat.

Pavel Petkov citace z článku: "Jedním z hlavních cílů je podobně jako tehdy šířit dobré jméno Česka ve světě." - nejsem si úplně jistý, jestli to porušování zákonů a nařízení tomu nějak napomůže...i když zase aspoň podají reálný obrázek naší země :-/


Lukáš Hovorka Mně to nějak připadá celé divné. Mohli auto deponovat na turecké celnici, či v přístavu, celní zóně, a repatriovat se načas domů. Nebo mohli smysluplně někde v Turecku pomáhat a realizovat čas. Namísto toho se divně protloukali ze dne na den a spalovali finance. Už jen to, že s sebou vlečou neterénní doprovodnou dodávku působí hodně naivně na to, co je po cestě má a bude čekat. Úmyslně jsem přidal odkaz na web stavebního inženýra z Bratislavy, který v podstatě jen s manželkou a poloterénním obytným MANem + naloženým příručním "průzkumným" quadem objel v Eurasii i Severní Africe kde co a bez jediného konfliktu s místňáky.
A navíc neřešil po cestě ani jedinou poruchu MANu, kromě defektu gumy na Islandu. Za statisíce km a takřka deset let!
Tahle Tatra "expedice" je spíš o problémech, nežli poznání světa. Třeba z toho ještě vyrostou. Dobré jméno Česka a Tatry zatím ale nešíří tahle partička v žádném případě!

Hustý no , ale zrovna tam provokovat s natáčením prostřednictvím drona je asi sebevražda... třeba v severni korei by to bylo asi ještě horší pjůser,
.
Takže celou cestu se bude fňukat jaká je všude byrokracie. A jak ti policajti vás furt týrají. Tudíž hlavním tématem této mise je denně plakat, že je to drama z divokého východu.

Po přečtení komentáře na FB od vašeho spolucestujícího Tkeye už mně asi nepřekvapí cokoliv, co vás ještě potká nemilého. Vzít na takovou výpravu tak arogantního a sebestředného človeka je jako cestovat s odjištěnou bombou..


No, já to četla také, celý text, celou konverzaci, odpovědi Tomáše Tkeye a nic vtipného jsem tam nenašla, bohužel... I jeho komentář o tom, že větsina mladých chce ze země pryč a že to o něčem vypovídá, mne dost zarazil. O čem to jako vypovídá? Byli jste dva dny v zemi, z toho jeden den v base a po prvotním stěžování snad na vše kolem zatčení si Tomáš najednou hraje na to, že zná Írán a jeho lidi...
Já bych se naopak ráda zeptala, o čem tedy potom vypovídá jeho chování? Jeho vlastní slova, jeho podání toho, že jste udělali volovinu, kdy ego a potřeba mít záběr zvítězila nad respektem a zákony dané země a to dokonce po předchozím varování a pak si tady jeden z vás hraje na ublíženého, který se před a v průběhu výslechu vlastně nudil, není schopen ani veřejně poděkovat lidem, kteří mu zachránili prdel a hodí mezi cestovatele arogantně sepsaný text o tom, jak mu jako liberálovi vadí takové zacházení a zákazy.
Takový "cestovatelé" jako on, mě s prominutím serou. Žádná pokora, žádný respekt, totální absence schopnosti komunikace na úrovni. Uvědomte si, že vás do Íránu nikdo nezval, oni vás tam nepotřebují. Vy si jedete splnit svůj sen a potřebujete projet. Tomáš je součástí expedice, kterou při nejmenším má nějak reprezentovat v kladném slova smyslu a místo toho jí udělal slušnou ostudu svým vyjadřováním. Člověk má z jeho projevů pocit, že tam naháníte jen lajky a snažíte se o publicitu a je vám všem totálně jedno, že se zviditelňujete ve špatném světle. Hlavně se zviditelnit za každou cenu... Dost mne to zarazilo, tohle bych fakt nečekala.
Četla jsem tam pár komentářů od lidí, kteří na rozdíl od vás Írán velice dobře znaji, znají místní kulturu, obyvatele, žijí tam léta a ani jeden nebyl pozitivní, nikomu z nich se takový přístup nelíbí a je to logické. Nerespekt a aroganci totiž nelze skrýt za pokus o vtip.
Znáte p.Stingla? Pana Zikmunda, nebo p.Hanzelku? Říká Vám něco jméno Emil Holub? V. Váchal, Kolbaba atd?
Slyšeli jste je někdy hovořit? Nebo drželi jste např. od pana Zikmunda či Stingla v ruce knihu a přečetli ji? Z nich si vemte příklad. Z toho, jak dokázali s lidmi kdekoli na světě komunikovat, jak byli skromní, uctiví a jak je jejich vlastní "chyby" posouvaly dál.
To co včera předvedl Tomáš je ostuda, nic víc...




/…/





=======================================================


Je to rasistická reakce člena teamu tks2 a navíc na oficiální stránce tks2. Co to tam máte za lidi? Aspoň si pohlídejte, co váš team posílá do světa. Vaše stránka má velký dosah, sleduje jí mnoho lidí a vidí, jak se člen tks2 vyjadřuje o druhých tímto způsobem. Jestli máte reprezentovat naší zemi a dělat ji dobré jméno, tak moc prosím, ať se už nic podobného u vás neobjevuje. Děkuji a přeji hladký průběh výpravy. (reakce na níže uvedenou prezentaci)





Jaké jsou aktuální plány „expedice“?


A jaké jsou plány dál ?? Jste stále v Íránu ?? 


 aktuálně čekáme na potvrzení viz do Ruska. Další možnosti se jeví Ázerbájdžán, který má dle aktuálních informaci otevřít hranice 31. 8. (???)


Už v Turecku MH říkal, že když se dostane a hranice Ruska, tak s kontaktama který tam má, už nebude problém s karanténou a omezením....



Nevím, poslední jeho vyjádření, které jsem zaznamenal, znělo, že právě řeší vízum AZ+RF. Přičemž podle mých informací z RF to vypadá, že ruské hranice se neotevřou dříve než v říjnu, možná i začátkem listopadu - viz https://waytorussia.net/russia/coronavirus-travel-updates.html , obdobná situace je na hranicích AZ/IRN, 
viz http://www.sehiyye.gov.az/ nebo https://az.usembassy.gov/covid-19-information-for-azerbaijan/ , takže netuším kudy se chce MH dostat na hranice GE/RG ? - v takovém případě mě nenapadá rozumné řešení. 🙁 Možná objedou ještě jednou IRN, vždyť zatím nebyli třeba na Damavandu, anebo TR?


 jo rikal ze plan je dostat se na hranice gruzie a ruska.. tam auta zazimovat.. a letet domu a pokracovat v ceste na jare s ucastnikama ,, zajezdu


 Fakt? 😃 Tak to je hukot. Hlavně že tvrdil, že přerušení znamená ukončení. Načež utratil obrovské peníze za ježdění po Turecku a Íránu... a přeruší to? Ovšem peníze vracet nebude? WTF?





3. září 2020

Aktuální informace o expedici Tatra Kolem Světa 2 (TKS2)


"Z více zdrojů, včetně ambasády ČR v Íránu, bylo posádce týmu TKS2, která se aktuálně skládá ze čtyř osob: Marek Havlíček, Eva Šlosarová, Jiří Dvorský a Erik Hutter, doporučeno okamžitě odcestovat ze země.
Tým nechtěl opustit auta, ke kterým by se pravděpodobně později nedalo dostat – nulová šance pro opětovné vydání víz.
„O prodloužení víz jsme zažádali v úterý – zamítnuto. Zamítli mám i výjimku, že tu jsme s auty a nemůžeme s nimi opustit Írán. Požádali jsme o pomoc naše partnery, ambasády, našeho patrona ministra Karla Havlíčka. Všichni usilovně pracovali na možnostech a během několika hodin se objevilo několik cest, jak se dostat do pátku 4. září, kdy nám končí víza, z Íránu:
1. Cesta do Afghánistánu – nevýhoda dostat se dál, nestabilní zem, nemožnost tam nechat auta a muselo by se zůstat s vozy.
2. Severní Irák – vcelku bezpečná zem, dá se bezpečně zaparkovat auto, letadlem dopravit do ČR, ale nedá se pokračovat dál, ale jen se vrátit do Turecka a pak na sever až se uklidní situace.
3. Dostat auta po moři do Ruska bez nás, mohou tam počkat a my můžeme usilovat o brzká víza a následně pokračovat.
4. Dostat se do Ázerbájdžánu, podstoupit dvou týdenní karanténu a následně do několika dnů auto zaparkovat a odletět."
Havlíčkovo tvrzení, že za jeho nuceným opuštěním Iránu stojí tamní tajná služba, bude další z jeho mystifikací. Pokud by byl objektem seriozního zájmu VEVAKu, neseděl by v letadle do Prahy, nýbrž ve vězeňské cele. Nehledě na fakt, že v hledáčku bezpečnostních služeb byla jeho parta od prvního dne v Iránu díky jejich debilnímu / drzému nápadu s vypouštěním dronu a filmováním v okolí strategických objektů!


Z poslední Havlíčkovy zoufalé zprávy ze 4. září vyplývá, že jeho trucpodnik (realizovaný navzdory pandemii a zdravému rozumu) končí - přinejmenším prozatím - ve slepé uličce (kde skončí vybrané peníze, tuší jen on a Nejvyšší):

"Plán?

1. Budeme se snažit ze všech sil dostat víza do Ruska, vyzvednout auta a procestovat jih Ruska a následně dle plánu zazimovat auto u gruzínských hranic, abychom se příští rok mohli vydat na asijský okruh podobný původnímu letošnímu plánu, ale tentokrát s dočasnými členy.
2. Víza nedostaneme, auta vyzvedne důvěryhodná osoba a zazimuje je, nebo zůstanou zaparkovaná v přístavu, a to do doby, než dostaneme víza.
Momentálně jsem v Taxíku, za posledních 72 hodin jsem naspal tak možná 4 hodiny, za pár minut budeme na letišti a snad se nám podaří odletět. Zítra ve 13:00 přílet na letiště do Prahy a věřím, že za několik dnů opět z Prahy za Trajdou a Bludičkou,“.....

loučení s Trajdou a Bludičkou

a obě vozidla čekající nadále v Astrachani : 






Tahle mapa je též (aspoň pro nezasvěcené) přinejmenším zavádějící, vezmeme-li v potaz, že v tomto okamžiku Marek sedí v Praze a Tatra kdesi v Astrachani zaparkovaná v přístavu:





Podle jedné oficiální zprávy TKS2 jsou obě vozidla v machačkalském přístavu (v Dagestánu), podle druhé "Namísto ve Vladivostoku ale auta skončila v půlce září na druhé straně Ruska, v přístavu Astrachaň, v deltě řeky Volhy." - https://zpravy.aktualne.cz  14/9 2020


*******************************************

Tisková zpráva CK "TKS2" - 10. 9. 2020 – Změna plánů:

Snažíme ze všech sil dostat víza do Ruska, s tímto nám pomáhá patron projektu a srdcař vicepremiér Karel Havlíček, i naši partneři, dělají maximum proto, aby výprava mohla v co nejbližší době pokračovat. V plánu je pak vyzvednout auta, procestovat jih Ruska a následně podle plánu zazimovat vozy u gruzínských hranic, abychom se příští rok mohli vydat na asijský okruh podobný původnímu letošnímu plánu,” nastínil budoucnost „otec projektu“ Marek Havlíček.

+
Tatra kolem světa 2 - 15/9"V původním plánu se mělo dojet v říjnu do Vladivostoku, odkud se měla auta lodí převést do Chile v Jižní Americe. Přestože by jízda po zimniku byla zajímavá, rozhodli jsme se auta zaparkovat na západě Ruska a na východ pojedeme v roce 2021." 


Pokud jde o pokračování expedice a 

plán vyzvednout auta, procestovat jih Ruska

nevím, zdali jde jen o zbožné přání "náčelníka" -- jelikož hranice RF jsou pro cizince uzavřené a vydávání ruských víz je pozastavené na neurčito (viz oficiální zpráva ruského konzulátu) -- anebo má natolik silné konexe u ruských tajných služeb FSB a GRU, že speciálně jemu dají vízum.




Ostatní bláboly komentovat nemíním, jelikož jsou již dávno vyvrácené či uvedené na pravou míru výše.





EPILOG:

Blíží se konec roku a zřejmě i rozuzlení příběhu Havlíčkovy anabáze:
Jak tak sleduji nejnovější vývoj "největší expedice všech dob", tj. aktuální  trasu T-Rajdy z 12. prosince,, ani bych se nedivil, kdyby měl náčelník znovu  namířeno na Donbas, aby hledal právě tam útočiště pro svůj malovaný cirkus u kamarádů separatistů v Doněcku či Luhansku 🙂   
 .... pokud tedy netáhne nazpět do Neratovic, 🙂 ale ještě nás může překvapit nějakým "geniálním tahem", který jinak člověka logicky vůbec nenapadne 🙂








Když čtu 13. Prosince, po 4 měsících deponování Tatry v Astrachani, náčelníkův výlev: 

""Kam bychom dle tebe měli auta přemístit a proč? 😉 Ještě uuuuplně není rozhodnuto, tak by mě zajímal tvůj názor, který by mohl ovlivnit rozhodnutí."" 

- vyprskl jsem smíchy. To snad není pravda... o čempak přemýšlel těch čtvrt roku v ČR, když položí tuto idiotskou otázku v okamžiku, kdy mu zbývají na řešení 4 dny (platnosti ruského víza) ??? (Nemluvě již o tom, že na náhradní řešení cestovního plánu či evakuace měl již předtím půl roku během bloudění po Turecku a Iránu). 












Jak může nějaký seriozní cestovatel cestovat - navíc s globálními ambicemi - bez záložních plánů, variant A, B, C (navíc jako manager zodpovědný za klienty své CK) ???? 

To je prostě choré.... 

Nedočkavě čekám, co mu na řečnickou otázku odpoví, poradí jeho pitoreskní klaka, fanoušci, kteří vesměs ani netuší, kde leží Volgograd či Astrachaň (natožpak, že v TR a IRN nežijí Arabové, že z Astrachaně do Pakistánu nefunguje námořní doprava a že mezi ARM a TR/AZ neexistují hraniční přechody atd.)







Anabáze Brouka Pytlíka pokračuje:

Poté, co 14/XII dorazil malovaný cirkus do Pitěru, mám pocit (a nejen já) že ten autista chce jen zase nějakým nečekaným, potažmo absurdním počinem vytřít všem zrak, po kličkování Tureckem a Iránem a okruhu Teherán-Astrachaň-Pitěr už lze očekávat cokoliv, od okružní cesty Pobaltím směr Kokořín, přes zaparkování v Helsinkách či Tallinu (jakožto "logického" vychozího bodu na cestě do Vladivostoku 😂 ) až po trajekt do Kanady či Brazílie. Jeho myšlenkové pochody jsou stejně tajuplné, jako složení týmu TKS2

Pokud jde o pominutí logicky se nabízející varianty, vrátit se domů přes Ukrajinu, myslím, že pointa se nabízí sama (dokonce dosti věrohodná), a to, že mu na Ukrajině hrozilo zatčení (sice ne za údajnou špionáž, ale reálně za protiukrajinskou propagandu, nezákonné vniknutí na okupované teritorium Donbasu a spolupráci se separatisty).




...poté, co věnovali 2 dny obdivování Aurory a další petrohradských pamětihodností, v den vypršení platnosti jejich víz absolvuje Havlíček se svou suitou okruh Pitěr-hranice-Pitěr, aby se večer ocitli na stejném místě odkud ráno vyrazili. 










Zdali má nějaký náhradní plán, nezveřejňuje (jako obvykle). Zřejmě opět zapojí do záchranné operace českou diplomacii.

Však ministr Karel Havlíček už zapojil do podpory téhle cestovky kdejakou instituci .... a pak že stát (ANO) nepomáhá podnikatelům v cestovních ruchu postiženým Covidem (ale dokonce i duševně 🙂 ) !!! 

Ten magor by přetvořil v dobrodružství i výlet do Chorvatska, zdá se... 

Na řešení problémů této "expedice" se ještě české Ministerstvo zahraničí asi řádně namaká. Přestože se během roku fakticky nedostal dál, než za humna Evropy, využil (zneužil) Havlíček služeb české diplomacie a vlády (ministra Havlíčka) pomalu více, než Hanzelka se Zikmundem během celé kariéry. O nadělané ostudě na jménu ČR, cestovatelské komunity i v očích veřejnosti nemluvě, v tom nemá konkurenci.

 Ostatně, s ohledem na jeho postoje a aktivity a na striktní prověrky amerického imigračního úřadu, se může klidně stát, že ho jako podezřelé individuum či maskovanou cestovku nepustí ani do USA 







Smutný závěr. "Největší čs. expedice všech dob" se se smrskla na zoufalé bloudění Tureckem (během,kterého se "cestovatelům" podařilo minout všechny významné místní pamětihodnosti, ba i Ararat zahlédli jen z dálky), okruh Iránem po trase stovek běžných zájezdů komerčních cestovek (kde se vyhnuli i legendárnímu Damavandu) a prapodivný výlet  z Teheránu na Kokořín přes Astrachaň, Moskvu, Petrohrad a Pobaltí za několik set tisíc
😱😱😱  s tím, že s Tatrou (odeslanou údajně z Pitěru do Afriky) se má znovu sejít v Džibuti ...   😱😱😱






Co dodat?! 
Každému trochu inteligentnímu člověku stačí zrekapitulovat si Havlíčkovy hlášky a podívat se na mapy, aby si udělal představu o tomto chorém projektu. Ti, kterým to nestačí, budou dál lajkovat jeho bláboly.













Kdo má ještě zájem sledovat příval dalších kritických poznámek a postřehů k Havlíčkovu cirkusu od jeho bývalých spolupracovníků, řidičů tatrovky, techniků, cestovatelů a zklamaných / obklamaných klientů této podivné "cestovky/necestovky", 
tomu doporučuji diskuzi na FB-skupině založené Havlíčkovým bývalým partnerem Ing. Holečkem:

Tatra kolem světa 2  - skupina pro všechny




******************************************************

Mě osobně to Havlíčkovo "hrdinství" připomíná známý vtip o slepém koni, co hrdinsky narazil hlavou do zdi   

Jen zopakuji: Celý ten cirkus kolem Havlíčka a CK "TKS2" je, bohužel zároveň odrazem duševní úrovně této společnosti (o úrovni médií, která mu dělají stafáž, ani nemluvě). Je nepochopitelné, jak může nějaký šašek poté, co během několikaměsíčního bloudění po Turecku minul de facto všechny tamní hlavní pamětihodnosti načež projel Irán okruhem, který je součástí běžné nabídky kdejaké komerční cestovky, vystupovat v médiích v roli drsného dobrodruha a náčelníka "největší expedice všech doby"!! Jak může ještě někdo brát vážně bláboly o pokračování z Astrachaně kolem Kavkazu, kde zuří regulérní válka, a návratu do Iránu, kde údajně taktak unikl zatčení, a pokračování po původní trase (přes Kyrgyzstán, kde momentálně panují nepokoje) anebo trajektem do Turkmenistánu či Kazachstánu (dávno nefungujícím)! To už není jen o Markovi, nýbrž o IQ jeho obdivovatelů a promotérů, kteří nemají nejen špetku soudnosti, ale ani základní zeměpisné znalosti (jak je zřejmé z někdejších dotazů fanoušků, jako "proč nejedete z Turecka do Arménie?", resp. "z Arménie pokračujete do Ázerbájdžánu?" - tj. asi přes minová pole na hranici těchto znepřátelených států, které jsou ve válečném stavu, anebo jejich obdivu nad "skvosty arabské kultury v Turecku / Iránu"). 

P.s. 

Pokud Marek posílal auta do Astrachaně, zřejmě počítal s pomocí ze strany svých ruských kmotrů (Rosatomu a party v jeho pozadí) a strýčka z ANO, double-ministra Havlíčka, proto si byl tak jistý, že formality zvládne - jak avizoval - během pár dní.

Proč neposlal tRajdu do Afriky z nejbližšího přístavu, tj. Sevastopolu, když už uvízla v jižním Rusku, na to se těžko bude hledat vysvětlení .... asi stejně jako na to, proč se aspoň z Iránu nevrátil do Turecka, když už tam uvíznul, anebo nenechal tatrovku v Rusku, když chtěl pokračovat do Vladivostoku :)

Můj komentář se může zdát být škodolibým, ALE faktem je, že až Havlíčkovy impertinentní poznámky  „mimo mísu“, jimiž mi nahrál na smeč, mě motivovaly  k tomu, abych se začal blíže zajímat o "náčelníka", jeho charakter a pozadí podivné "expedice"... J



A propos:

Právě jako " závist a nenávist" interpretuje kritické ohlasy Marek i jeho nohsledi, přitom:

1) já třeba  (jako i mnozí z dalších jeho dnešních kritiků, "hejtrů") jsem mu v počáteční fázi (a nevědomosti o pozadí a jeho motivaci) nabízel konkrétní rady a pomoc, poskytl i řadu kontaktů na Sibiři např.;

2) poté, co jsem celou jeho letošní plánovanou trasu projel (místy několikrát; bez Tatry, bez sponzorů a bez mediálního humbuku, viz:  http://www.cadpress.sk/cestovani/  ) a třeba ze S.Asie se vrátil jen nedávno, určitě mu nezávidím a ani v nejmenším nelituji, že nejsem v jeho náhodně posbíraném improvizačním týmu;

3) po několikerých zkušenostech v postavení organizátora skupinového cestování, resp. člena expedičního týmu, bych si s ním osobně nevyměnil role (bez ohledu na očekávaný zisk - v penězích či VIP-PR)! To je prostě podsouvání vlastních myšlenek, pohnutek a úmyslů.





Navzdory skutečnosti, že jsem mládí prožil za ostnatými dráty tábora socialismu a nikdy jsem nezbohatl natolik, abych se zmohl na klimatizovanou Tatru či offroad, jsem totiž slušný kus světa – na rozdíl od většiny Havlíčkových naivních obdivovatelů - procestovat stihl, viz: http://www.cadpress.sk/mapa_expedic_asie_2011az18_prac01.png ... bez Tatry, bez sponzorů a bez mediálního humbuku i ostudy. A navzdory tomu, že preferuji poznávání a sžití s prostředím namísto nahánění za rekordy a počtem navštívených destinací.

A jestliže komentuji jeho úlety „z gauče / od počítače“ (přesněji z pracovny mezi prací na své knize), pak jen proto, že jsem se z poslední půlroční expedice po Sibiři a S.Asii vrátil v listopadu a tu další, plánovanou na jaro a léto 2020 již koncem ledna odložil na další rok po zohlednění prognóz vývoje pandemie, které byly pro arogantní hlupáky a ignoranty jen „dezinformacemi, hejty a fejky“. 


Každý holt máme o expedičním cestování jinou představu. Pokud jsem osobně v minulosti organizoval nějakou expedici (Mongolsko, Sibiř, Arktida), razil jsem zásadu „relaxovat můžete doma, po návratu, expedice není rekreace“! Již kvůli časovému limitu a třeba i pronájmu auta podle počtu dnů mi bylo líto ztrácet čas oddychovými dny, resp. mulatováním do noci kolem táboráku anebo několikahodinovým vyvařováním. Držel jsem se zásady, že minimálně 10 hodin denně buď absolvujeme konkrétní intenzivní program, anebo sedíme v autě a přesouváme se k další destinaci. Faktem je, že jsem kvůli tomu musel s některými svátečními „spolucestovateli“, zvyklými na lážo-plážo cestování s cestovkou a postrádajícími civilizační vymoženosti (jako je klimatizace, teplá sprcha či kompletní teplý oběd) nejednou svádět boj. Kvůli tomu jsem se také po několika skupinových expedicích či výletech na tento styl cestování rezignoval a pokračoval od r. 2013 už jen sólo.



.



No, čert vem Havlíčka i s jeho partou pochlebovačů a kavek, zoufalců, kteří naplňují přísloví "komu není shůry dáno..." resp. "komu není rady ..." ALE šlak mě může trefit z toho, že bezskrupulózní "mediátoři", od stýčka K. Havlíčka po bulvární "publicisty a novináře", mu dělají komparz / stafáž a ignorují vědomě fakta, čímž nese spoluvinu na dopadech jeho průserů a podvodů!

Žurnalistům, obdivovatelům a podporovatelům, kteří propagují a obdivují onu podivnou Havlíčkovu "expedici" či cestovku/necestovku, tedy doporučuji mrknout se aspoň na stránku

když už si "náčelník" vynutil  zrušení původní nezávislé skupiny

založené někdejším spoluzakladatelem projektu Ing. Holečkem

dříve, než jí budou dělat reklamu anebo posílat finanční dary!



Doporučuji též článek   TOMÁŠE POLÁČKA: 


"Prokletá expedice"

 

"Ponořit se do dění kolem velké expedice Tatra kolem světa 2, která odstartovala přesně před rokem, představuje poněkud toxický zážitek. Od startu ji provázely spory, původní tým se postupně rozpadal, plány zkřížil covid. Přesto se nyní Tatra chystá na druhou etapu do Afriky a těsně před odjezdem vydává prohlášení s podivuhodným titulkem „Tatra kolem světa 2 inspiruje, a to jak v cestování, tak i v mezilidských vztazích“. Nic bohužel nemůže být vzdálenější pravdě......."

Pokračování:

https://reportermagazin.cz/a/piDGX/prokleta-expedice






Doporučuji zkušenosti a zážitky bývalého člena realizačního týmu TKS2, jenž poté rezignoval na spolupráci s Havlíčkem, jako většina ostatních odborníků:

Daniel Walter:

Jelikož se leckdy opakují v komentářích pod různými příspěvky podobné otázky, pokusím se sepsat malý souhrn deníkovou formou z toho, co jsem zažil od stavby auta po Vánocích 2019 až po Gruzínskou hranici v polovině března 2020, kdy jsem výpravu opustil....



Rozumnému člověku asi otevřou oči již samotná

vyjádření  hlavních aktérů:



Host Reportéra Tomáše Poláčka: Petr Holeče‪k

 

Měla to být jedna z největších cestovatelských expedic v české historii, ale za prvé má smůlu a za druhé řeší vnitřní problémy: Tatra kolem světa 2. Z Prahy vyrazila těsně před vypuknutím pandemie, koronavirus jí pak znemožnil svobodný pohyb. A k tomu se dvě hlavní postavy ocitly ve sporu. Ke společnému rozhovoru jsme pozvali obě, ale Marek Havlíček se omluvil (přičemž naše pozvání i nadále platí). Přišel jen Petr Holeček, který už se „svou“ expedicí nechce mít nic společného.

 

https://podcasts.apple.com/cz/podcast/host-report%C3%A9ra-tom%C3%A1%C5%A1e-pol%C3%A1%C4%8Dka-petr-hole%C4%8Dek/id1517318550?i=1000494934153&l

 

 

Host Reportéra Tomáše Poláčka: Marek Havlíče‪k

·          

Říkali si „Největší česká expedice za posledních třicet let“, teď už si spíše říkají „Covidová expedice“. Výprava Tatra kolem světa 2 měla objektivní smůlu, když jí pandemie koronaviru znemožnila svobodně cestovat do ruského Vladivostoku, což měl být letošní cíl. Zároveň má i další potíže. Původní parta expedičních nadšenců se rozdělila na dvě skupiny, z nichž jedna projektu stále věří, ale druhá v posledních měsících upozorňuje na to, že vedoucí výpravy Marek Havlíček nevede projekt zodpovědně. Nesmiřitelně se rozešly i dvě hlavní postavy expedice – prvním je právě Marek Havlíček, druhým Petr Holeček. K tomuto původně plánovanému dvojrozhovoru jsme zvali i Marka Havlíčka, který se ale omluvil a přišel až nyní.

 

https://podcasts.apple.com/cz/podcast/host-report%C3%A9ra-tom%C3%A1%C5%A1e-pol%C3%A1%C4%8Dka-marek-havl%C3%AD%C4%8Dek/id1517318550?i=1000495422412&l=cs

 

 





A propos:
Ani moc neudivuje, že Havlíčkova "expedice" má podporu ministra Karla Havlíčka, vezmeme-li v potaz, jakými podivnými okolnostmi je obklopena i kariéra pana ministra:

"Měsíčník Reportér v červnu 2019 poukázal v článku „Insolvence, dotace, kmenové buňky. Obchody pana ministra“ na sporné podnikání Karla Havlíčka v minulosti, které vyvolává pochyby.[25] V 90. letech začal podnikat v obchodu s elektronikou, pracoval ve firmě ElCom, kde později působil jako jednatel. Společnost ElCom skončila v březnu 2003 v konkurzu, který bývalí obchodní partneři označují za připravený podraz. V insolvenčním řízení skončil také výrobce umělého kamene Technistone, tehdy největší firma skupiny Sindat, kde Havlíček od roku 2007 působil jako generální ředitel.[26] Firma Technistone na sebe roce 2010 podala návrh na insolvenční řízení zároveň s žádostí o reorganizaci, která byla úspěšná, ale již s jinými investory než skupinou Sindat.[27]

Poté Karel Havlíček se skupinou Sindat investoval do holdingu SinBio zabývajícího kmenovými buňkami a biomedicínou. Holding v roce 2012 získal státní souhlas ke klinické studii a použití kmenových buněk u pacientů trpících amyotrofickou laterální sklerózou. Jako lékařská autorita vystupovala v této studii profesorka Eva Syková. Ze zákona jsou studie pro testované pacienty zdarma, ale pacienti obvykle platili sto padesát tisíc za jednu dávku buněk. Formálně šlo ovšem o „dar“. Účinnost léčby se neobjevila. pacienti vyléčeni nebyli. Vedení akademie věd, v jejímž objektu firmy holdingu SinBio prováděly studie, si nechal provést kontrolu za období od roku 2013 do počátku roku 2016. Na jejím základě pak vedení akademie konstatovalo, že Eva Syková manažersky i eticky selhala stejně jako někteří její kolegové. Podle této zprávy jednali spíš v zájmu soukromé firmy než veřejné instituce a zapříčinili postupné ovládnutí Bioinovy soukromými investory. Zpráva také uvádí, že firmy spojené s Karlem Havlíčkem zase například využívaly velmi drahé čisté prostory, ale platily za standardní, nebo že některé drahé přístroje nakupoval ústav, ale využívala Bioinova.[25] Kauza vešla ve známost také díky pořadu Reportéři ČT Obchod s nadějí.[28]"

Zdroj:   https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Havl%C3%AD%C4%8Dek_(ekonom) 


Momentálně připomíná projekt TKS2 spíše hokynářství "Rakve, biče, olejovky", než nějakou expedici:




Nadále už je mi líto věnovat vůbec čas 

sledování a komentování Havlíčkových aktivit, takže od tohoto okamžiku již působení této cestovky nesleduji :) 



=====================================================================





DOPORUČUJI I SVÉ DALŠÍ ČLÁNKY 


NA TOMTO BLOGU:








====================================



  OSOBNÍ  AKTUALITA  






Zájemcům o život reálného současného Ruska doporučuji 1. svazek ze sibiřské série cestopisů


- CESTA NA TAJMYR aneb "Po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu - krajem šamanů, starověrců, komunistických lágrů a morbidní postsovětské nostalgie"


(doplněným stovkami barevných fotografií)
- který se pokouší oslovit nejen milovníky cestování a cestopisů, ale i lidi zajímající se o reálné autentické Rusko (potažmo Sibiř a Arktidu) a historii vztahů Rusko v. Západ, jakož i naivní a pomýlené "rusofily" čerpající své informace o "zemi, kde dnes znamená včera", výlučně ze Sputniku a proruských webů či bulvárních / dezinformačních médií.

ANOTACE

„Cestopis o Rusku, a jmenovitě hlavně o Sibiři a Arktidě, z pera renomovaného českého cestovatele, jenž zná Rusko zřejmě lépe, než 90% Rusů, jelikož ho během posledních 10 let projel křížem krážem – od Petrohradu po Vladivostok, od Murmansku po Magadan, od Čečenska po Čukotku a od Altaje po Jamal a Tajmyr – a navštívil de facto všechny oblasti a republiky Ruské federace, vyhýbajíc se vesměs turistickým destinacím.


Během svého putování navštívil nejen četná muzea, chrámy a archivy, ale též mnohé školy a výzkumné ústavy i mnohá těžko dostupná místa – starověká posvátná místa, opuštěné vojenské základny, archeologická naleziště, zlaté doly i polární stanice, megalitické svatyně, továrny i mrtvá města, pozůstatky stalinských lágrů, rejdařství a ateliéry umělců, ale i pozoruhodné přírodní scenérie, zahraničním turistům nedostupné.


Pomáhal vakcinovat soby jamalským pastevcům, účastnil se lovu kalmarů v Japonském moři a sobů na Čukotce, lovil jesetery na Leně a kambaly na Kolymě, zúčastnil se šamanských obřadů na Altaji, v Burjatsku, Tuvě a Jakutsku, splavil mohutné a divoké sibiřské řeky - Jenisej, Irtyš, Lenu, Kolymu, Angaru a Podkamennou Tunguzku...


Díky tříletému pobytu uvnitř nejrůznějších místních etnických a sociálních komunit, sdílejíc s domorodci mnohé intimní životní epizody (rodinné oslavy, svatby, křtiny a náboženské rituály), měl možnost seznámit se zdejšími poměry – každodenním životem a názory obyčejných lidí – komplexněji, než se to podaří mnohému "domorodci", žijícímu ve vzdálené metropoli, nebo zahraničnímu "expertovi", mnohdy navíc závislému na službách tlumočníka, během několikatýdenní expedice.


Cestujíc po Rusku autostopem, dálkovými vlaky, maršrutkami a náklaďáky, občas pásovými transportéry, na palubě vrtulníku, nákladní lodi či tankeru, setkává se během svých cest s intelektuály i dělníky a řemeslníky, ministry i pastevci, vědci i domorodými šamany, rektory universit i venkovskými učiteli, žurnalisty, spisovateli, zálesáky, léčiteli, geology a naftaři, představiteli samospráv, byznysmeny i politiky, s polárníky, záchranáři, piloty vrtulníků i šoféry náklaďáků; s lodníky, námořníky i rybáři. Diskutuje při šálku čaje či sklence vodky s místními umělci, spisovateli, válečnými veterány, kozáky, lovci a zlatokopy, studenty i penzisty, buddhistickými mnichy, muslimskými imámy i židovskými rabíny, pravoslavnými popy i katolickými misionáři, s etnografy i příslušníky nesčetných původních etnik, aby své poznatky a zážitky následně prezentoval ve svých cestopisech, doplňujíc je vlastními úvahami.


Kniha je navíc doplněná zhruba 750 jedinečnými barevnými fotografiemi.“


Kompletní prezentace knihy (včetně recenzí a ukázek) je na webu  






Pokud jde o mé další, rozepsané knihy, díky Covidu se mohu momentálně intenzivně věnovat zpracovávání rukopisů, dokumentů a poznámek. Sice mnoho času pohltí nekonečné urgence doplňujících materiálů od ruských partnerů, ale i tak se mi v posledních týdnech podařilo zásadně pokročit v práci na další připravované trilogii CESTA NA KONEC SVĚTA A ZPĚT (která opět naše kremloboty nepotěší)






První svazek („Návrat na Polární Ural a potulky Jamalem“) vyšel v červenci 2021, druhý  („Proti proudu Obu a Irtyše a potulka Omskou gubernií“) v říjnu 2021, a třetí („Severním Kavkazem“) mám výrazně rozpracovaný a pomalu se chýlí ke konci.
























http://www.cadpress.cz/cadpress/eshop/0/0/5/11519-CESTA-NA-KONEC-SVETA-A-ZPET-1-3-Set





 

Nutno podotknout, že mám však rozdělané rukopisy dalších 10 svazků, takže práce a plánů mám nad hlavu, rychlost pokroku bude samozřejmě úměrná, resp. hodně závislá na ohlasech (i odbytu) mého prvního svazku, CESTA NA TAJMYR, který vyšel v nejméně vhodnou dobu, pokud jde o uvedení knihy na trh. Vždyť knihkupectví jsou od okamžiku vydání knihy víceméně zavřená, plánované besedy a autogramiády v ČR kvůli uzávěře hranic a úředním restrikcím zrušeny a média - kde nemám konexe, jelikož nepatřím mezi pražskou intelektuální elitu - obecně zajímají hlavně konspirace a senzace.

 

A k mé práci potřeboval přece jen občas průběžně i dobít, motivovat aspoň morálně 🙂 .... když už finančně jsem vydáním první knihy zatím hluboce v minusu.

Takže uvítám i Vaši případnou pomoc při popularizaci výše  uvedené knihy









Komentáře

ferohrabal píše…
Milý Péráku, tady nejde (vesměs) o nějakou zlomyslnost ve stylu „chcipla mi koza ať sousedovi chcipne taky!“ Naopak o babišovsko-havlíčkovskou interpretaci jakékoliv kritiky jako kampááááně, resp. projevu závisti, zášti a zlomyslnosti.
Ve stejném stylu jsi ostatně i TY mě napadl před časem jako troubu, který "sedi doma na prd.li a surfuje po siti" (tedy nemá šajnu o cestování, natožpak o tvrdých podmínkách dobrodružné pouti po tureckých asfaltkách a polních cestách), ačkoliv zde voláš po odložení vášní, toleranci a klidném řešení nedorozumění.
Načež jsem Ti odpověděl:
„ano, namísto plánované expedice "sedim doma na prd.li a surfuji po siti", ovšem jenom proto, že nejsem magor, abych ignoroval fakta a jasná rizika, takže nejsem momentálně (podle původního plánu) v Izraeli, Egyptě ani Súdánu, nýbrž doma (zpracovávaje dokumentaci z cest po Pamíru a Arktidě) ... a "kde se člověk pohybuje a s kým." vím velmi dobře, jelikož Vaši letošní původně plánovanou trasu mám projetou (místy opakovaně) od Bosporu až po Vladivostok. ... tudíž tvá impertinentní poznámka je mimo mísu. A pokud je už někdo truhlík, pak je to drtivá většina vašich skalních fanoušků, jak vidno z jejich "zasvěcených" nekritických až infantilních komentářů, které vám ovšem lahodí více, než jakákoliv kritika, na tu jste všichni alergičtí“ ... což platí i nadále.
A už ani nemluvě o Havlíčkových reakcích na má březnová varování a odkazy na seriozní zdroje informací, které označil za „hejty, fejky, dezinformace a vyvolávání paniky“ (včetně odkazu na web tureckého Min. zdravotnictví nebo gruzínského Min. zahraničí). Takže komu není prostě rady, tomu není pomoci aneb Kdo chce kam ….
p.s. Nevím, co bychom měli závidět zoufalcům, které MH vláčí sem tam po Turecku (přičemž obloukem objíždí všechny nejvýznamnější pamětihodnosti) anebo v 50stupňovém vedru po Iránu (a S. Asii) zamořeném koronou. Navíc většina z jeho hlavních kritiků (včetně mne) má tyto destinace dávno projeté…
Anonymní píše…
A propos: Ani bych se nedivil, kdyby nakonec samotná firma Tatra podala na Havlíčka trestní oznámení za poškozování dobrého jména, jelikož díky skutečnosti, že se MH vydal na cestu pod hlavičkou Tatry ve zřejmě jaksi poslátané haraburdě a pravděpodobně neprofesionálnímu provozování vozidla, se pomalu každý týden objevují na stránkách TKS2 zprávy o dalších a dalších poruchách a závadách, navzdory skutečnosti, že jejich Trajda ujela jen pár tisíc kilometrů (vesměs po normálních silnicích či lesních cestách) a se skutečně náročným terénem - jaký ji čeká teoreticky v Pamíru či v Mongolsku - se dosud nemusela potýkat.
ferohrabal píše…
Je mi záhadou další vývoj Havlíčkovy Expedice". Nevím, poslední jeho vyjádření, které jsem zaznamenal, znělo, že právě řeší vízum AZ+RF. Přičemž podle mých informací z RF to vypadá, že ruské hranice se neotevřou dříve než v říjnu, možná i začátkem listopadu - viz https://waytorussia.net/russia/coronavirus-travel-updates.html , obdobná situace je na hranicích AZ/IRN, viz http://www.sehiyye.gov.az/ nebo https://az.usembassy.gov/covid-19-information-for-azerbaijan/ , takže netuším kudy se chce MH dostat na hranice GE/RG ? - v takovém případě mě nenapadá rozumné řešení. 🙁 Možná objedou ještě jednou IRN, vždyť zatím nebyli třeba na Damavandu, anebo TR?
ferohrabal píše…
Když jsem 11/9 reagoval na náčelníkovu zprávu „Dnes proběhla tisková konference, kde tým #TKS2 mluvil o tom, proč se na otočku vrátil do Česka i o plánech budoucích. Velký díky patří moderátorovi Radek Hrdina , který do tiskovky vnesl vtip a dobou náladu. “
Upozorněním dotyčnému „žurnalistovi“, že by si měl ověřovat, komu dělá propagaci,
Radek HRDINA (moderátor ve společnosti Radio Kiss a Seznam Zprávy) mi na výtku cynicky odpověděl následovně: "Dobrý den, pane, omlouvám se, pro mne je to práce na kterou jsem dnes a denně najímán, interní věci, jsou pro mne věcí cizí a nepřísluší se v nich jakkoliv “vrtatNapsal jsem a víc to řešit nebudu, mám svoje věci na starosti. Mějte se “
. CO DODAT?

ferohrabal píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.
ferohrabal píše…
Jen zopakuji: Celý ten cirkus kolem Havlíčka a CK "TKS2" je, bohužel zároveň odrazem duševní úrovně této společnosti (o úrovni médií, která mu dělají stafáž, ani nemluvě). Je nepochopitelné, jak může nějaký šašek poté, co během několikaměsíčního bloudění po Turecku minul de facto všechny tamní hlavní pamětihodnosti načež projel Irán okruhem, který je součástí běžné nabídky kdejaké komerční cestovky, vystupovat v médiích v roli drsného dobrodruha a náčelníka "největší expedice všech doby"!! Jak může ještě někdo brát vážně bláboly o pokračování z Astrachaně kolem Kavkazu, kde zuří regulérní válka, a návratu do Iránu, kde údajně taktak unikl zatčení, a pokračování po původní trase (přes Kyrgyzstán, kde momentálně panují nepokoje) anebo trajektem do Turkmenistánu či Kazachstánu (dávno nefungujícím)! To už není jen o Markovi, nýbrž o IQ jeho obdivovatelů a promotérů, kteří nemají nejen špetku soudnosti, ale ani základní zeměpisné znalosti (jak je zřejmé z někdejších dotazů fanoušků, jako "proč nejedete z Turecka do Arménie?", resp. "z Arménie pokračujete do Ázerbájdžánu?" - tj. asi přes minová pole na hranici těchto znepřátelených států, které jsou ve válečném stavu   , anebo jejich obdivu nad "skvosty arabské kultury v Turecku / Iránu"   ). P.s. Pokud Marek posílal auta do Astrachaně, zřejmě počítal s pomocí ze strany svých ruských kmotrů (Rosatomu a party v jeho pozadí) a strýčka z ANO, double-ministra Havlíčka, proto si byl tak jistý, že formality zvládne - jak avizoval - během pár dní.
ferohrabal píše…
Doporučuji článek¨

TOMÁŠ POLÁČEK: Prokletá expedice
REPORT:
Ponořit se do dění kolem velké expedice Tatra kolem světa 2, která odstartovala přesně před rokem, představuje poněkud toxický zážitek. Od startu ji provázely spory, původní tým se postupně rozpadal, plány zkřížil covid. Přesto se nyní Tatra chystá na druhou etapu do Afriky a těsně před odjezdem vydává prohlášení s podivuhodným titulkem „Tatra kolem světa 2 inspiruje, a to jak v cestování, tak i v mezilidských vztazích“. Nic bohužel nemůže být vzdálenější pravdě.

Pokračování:
https://reportermagazin.cz/a/piDGX/prokleta-expedice
ferohrabal píše…
Doporučuji zkušenosti a zážitky bývalého člena realizačního týmu TKS2, jenž poté rezignoval na spolupráci s Havlíčkem, jako většina ostatních odborníků:

Daniel Walter:
Jelikož se leckdy opakují v komentářích pod různými příspěvky podobné otázky, pokusím se sepsat malý souhrn deníkovou formou z toho, co jsem zažil od stavby auta po Vánocích 2019 až po Gruzínskou hranici v polovině března 2020, kdy jsem výpravu opustil....
Pokračování:
https://www.facebook.com/groups/1866925910127431/permalink/1880554015431287/
ferohrabal píše…
Bohužel, i já jsem jednou dávno, v r. 2012, vyrazil na "expedici" pod vedením "náčelníka" Havlíčkova typu, a shodou okolností zrovna také do Iránu. A shodou okolností (a nikoliv náhodou!) i průběh byl obdobný   "Náčelník" např. zapomněl účastníky předem informovat, že v Iránu panuje prohibice, takže nás rovněž zatkli hned na hranicích, jelikož většina spolucestujících vláčela s sebou zásoby slivovice a borovičky (obdobně jako "náčelník"), takže jejich kapesní následně padlo na pokuty, načež jeden z účastníků byl zatčen když fotografoval raketovou baterii pod Točálem (obdobně jako kameraman TKS2 s dronem přehradu). Tím pádem to pro mě byl poslední skupinový organizovaný výlet ... naštěstí to pro mě bylo ponaučení a vyhnul jsem se větším prů§erům .... ještě, že tehdy nebyl Covid  
Reportér píše…
Jak se rozhádala expedice Tatra kolem světa 2:
Měla to být jedna z největších cestovatelských expedic v české historii, ale za prvé má smůlu a za druhé řeší vnitřní problémy: Tatra kolem světa 2. Z Prahy vyrazila těsně před vypuknutím pandemie, koronavirus jí pak znemožnil svobodný pohyb. A k tomu se dvě hlavní postavy ocitly ve sporu. Ke společnému rozhovoru jsme pozvali obě, ale Marek Havlíček se omluvil (přičemž naše pozvání i nadále platí). Přišel jen Petr Holeček, který už se „svou“ expedicí nechce mít nic společného. Kompletní rozhovor si můžete poslechnout pod heslem Host Reportéra na všech podcastových platformách nebo na konci tohoto textu.

https://reporterpremium.cz/a/p2z4h/jak-se-rozhadala-expedice-tatra-kolem-sveta-2


ferohrabal píše…
Hlavní iniciátor této štvanice / kampáááně je Havlíček. Ukázkou jeho charak
teru je už samotná kauza pitomého řidičáku. Namísto, aby na dotaz, "zdali má řidičák skupiny "D"?" Jednoduše ho naskenoval a ukončil debatu (kampááň) , už rok mlží a na otázky odpovídá krkolomnými proslovy, díky čemuž utvrzuje veřejnost v "dezinformaci", že jezdí s Tatrou načerno ..... a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna .... Babiš i Havlíček mi strašně připomínají žlučovitého ruského mužika, který se – po všech těch ruských špinavostech, agresích a intrikách vůči celému světu během posledních 100 let - stále dokola ptá "Proč nás nikdo nemá rád? Proč se proti nám celý svět spiknul?".
Dnes už obdivují a podporují Bureše i Havlíčka jen stejní křiváci jako on (kterým imponuje svou drzostí a hroší kůží) a hlupáci, kteří za to nemohou díky svému IQ; každému soudnému člověku je jasné, že s. Bureš i Havlíček je darebák
Anonymní píše…
https://www.facebook.com/photo?fbid=10219017928419984&set=g.1866925910127431
ferohrabal píše…
Na každou svini se voda vaří!
----
Ve věci podezření ze spáchání přečinu podvodu podle § 209 odst.1 tr. zákoníku a přečinu neoprávněného podnikání podle § 251 tr. zákoníku předala na základě dřívějšího podnětu ze strany živnostenského úřadu v Mělníku státní zástupkyně Jitka Šamanová dne 12.4.2021 kauzu Policii ČR k zahájení úkonů trestního řízení podle § 158 odst.3. Předpokládám, že nyní dojde ke sloučení s dalšími podněty, podanými jednotlivci přímo na policii (alespoň se to tak běžně dělá). Kauzu nestandardních majetkových přesunů a vydávání nezaúčtovaných faktur pak šetří nezávisle na výše uvedené věci finanční úřad v Mělníku, který však nemá povinnost podávat médiím jakékoliv informace o průběhu či výsledku šetření.

Viz:
https://www.facebook.com/groups/1866925910127431/permalink/1926544354165586/

J.Kryštofová píše…
https://www.facebook.com/groups/1866925910127431/permalink/1926747217478633/
ferohrabal píše…
Podle lokalizátoru TKS2 = https://www.kpcs.cz/tks2/current.html
se zdá, že i v Etiopii funguje Havlíčkova cestovka stylem okružních jízd s týdenními "oddychovými a technickými" přestávkami před nějakým hotelem/servisem a bude zřejmě do léta kroužit /bloudit po Habeši, jako předtím po TR a IRN .... při téhle rychlosti a stylu to má Havlíček do penze :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Drtivá porážka Ruska - jediná šance na dosažení míru v Evropě!

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost

Cestovní zápisky z Ruska aneb Rusko je jiná planeta!