CÍRKEVNÍ RESTITUCE a MORÁLKA



jelikož rudí švábové a příslušníci lumpenproletariátu si tu melou stále dokola svoje, ZOPAKUJI ZNOVU:

V zemi, kterou vede někdejší komunistický agent, obklopený bývalými estébáky a podporovaný Gottwaldovými pohrobky, zodpovědnými za rozkradení nejen církevního majetku, ani nepřekvapuje výsledek proticírkevního tažení, zdanění restitučních náhrad. V zemi, kde dodnes nikomu nevadí ani rudé vlajky se srpem a kladivem, ani drzí komunisté v parlamentu, těžko apelovat na morální hodnoty. 

Copak lze očekávat od lidí, kterým nepřipadá nemorální, že bývalí funkcionáři KSČ a estébáci mají mnohem vyšší penze (ne-li dvojnásobné, jako třeba v mém případě včetně "odbojářského" příspěvku), než jejich oběti… ačkoliv na rozdíl od církví nejen, že komančové nikdy v historii pro tuhle zemi nic kloudného neudělali ale navíc kromě toho, že nakradený majetek prožrali a porozdávali kdejakým nemakačenkům, toho ještě více zničili.




Masaryk, Havel i Karel Kryl se asi v hrobě obracejí ....
 

Pokud někdo nechápe "Proč jeho vnuci budou splácet církevní restituce", pak zapomněl na to, že on (resp. jeho rodiče a prarodiče) kdysi žili z nakradeného církevního či kulackého majetku, že církevní instituce po celá staletí pečovaly a (dodnes pečují) o stovky sirotčinců, chudobinců, starobinců, hospiců, škol, lékáren, nemocnic (ale i knihoven, které ovšem lůza nepovažuje za potřebné - na rozdíl od "pražské kavárny") ….




Problémem je ta otrocko-zlodějská nátura značné části populace, jež v kombinaci se závistí v historii vyvrcholila ideálem "společného vlastnictví lidu" a nastolením bolševického režimu, jenž posvětil právo lumpenproletariátu rozkrást i majetek svých pracovitějších bližních. V makrosvětě, v malém to znamená, že ožrani, lenoši a flákači ukradnou sedlákovi krávu, "spravedlivě ji rozdělí" a navaří z ní guláš, v globálním měřítku to pak representuje "znárodnění", kdy všechno patří lidu a nikdo nemá za nic odpovědnost a když to všechno rozkradou a zničí, zůstane jim jen rudý prapor revoluce a holá prdel .... čs. komoušům vydržela ta "kráva" (zestátněný průmysl atd.) jakžtakž až do r. 1989 ... a teď mají hlupáci dojem, jak bylo tehdy blaze. Zapomínají mj. i na to, že pokud by socialismus ještě chvíli pokračoval, padli by úplně "na hubu"; dopadli by jako Bělorusové, možná jako Severokorejci!!!

S výše uvedeným souvisí samozřejmě i problematika církevních restitucí (a ostatně víceméně restitucí vůbec). Díky 40-letému vymývání mozků a komunistické demoralizaci, bylo soukromé vlastnictví jako takové - a bohatství zvlášť - ostrakizováno a ideologicky posvěcená zlodějina (zestátňování, rozkulačování, ) dokonce povýšena na ctnost a ideál a spolu s opěvovanou rovností (jež je de facto popřením spravedlnosti) se stala základní premisou patologického uvažování průměrného občana. Není divu, že je ve společnosti takový odpor vůči církevním restitucím (a velmi často nepokrytě i vůči restitucím obecně). Přestože je každý schopen pochopit paralelu - Ukradnou ti auto, ale když se najde, prohlásí zloděj 1) že ho nemůže vrátit, jelikož ho potřebuje a vrátí ho až se mu to bude hodit; 2) že ho nevrátí, jelikož je chudý a tak si ho zaslouží víc než ty; 3) už do něj investoval plno peněz do údržby a modernizace ... v případě restitucí se operuje argumenty stylu !čo bolo, to bolo" ... "když jsme si to už dávno ukradli, je to naše a církev (potažmo restituenti) si to stejně nezaslouží, jelikož upálila Jana Husa a na majetky stejně neměla morální právo" atd ...
A že populistům odmítajícím odškodnění církví většina lidí tleská? No a co? Vždyť loupežníci a šikovní darebáci měli u nás vždy aureolu a těšili se široké popularitě mezi prostým lidem. Ostatně už ve škole se učila naše generace, že např. krádež bicyklu je zavrženíhodná, ale pokud okrademe boháče, fabrikanta či jiného vykořisťovatele, pak je to nejen v pořádku, ale dokonce záslužným činem.

Nejsem ani katolík, ani historik, abych se zaobíral odborně problematikou restitucí. Vím jen tolik, že

1) církev po celá staletí (mj. i díky a prostřednictvím oněch majetků ukradených církevním institucím komunistickým režimem), de facto až do 19. století, spravovala podstatnou část škol, internátů, knihoven, sirotčinců, chudobinců a špitálů (nemocnic), takže má na vrácení svých někdejších majetků přinejmenším morální právo;

2) národ, jenž se ve své většině 40 let podílel na devastaci a rozkrádání tohoto (i dalšího "státního") majetku nemá žádné právo restituce zpochybňovat;

3) namísto právnického kličkování a zpochybňování čehokoliv je třeba někde už tu "tlustou čáru" udělat, aby vznikla startovací dráha pro normální vztahy mezi církví a státem a konečně byl položen základ pro další fungování společnosti nezatížené reminiscencemi, křivdami a zlodějinami, což předpoklad morální obrody.

Zajímavé je, že nikdo z nynějších obránců národního kulturního dědictví před "chamtivou církví" neměl starost o tento vracený majetek, když bolševici likvidovali kláštery a církevní instituce, vyváželi neocenitelné klášterní knihovny na skládky, do sběrných surovin a skladů, kde vzácné středověké rukopisy hnily a plesnivěly na hromadách; že neprotestovali, když architektonické církevní skvosty pustly a kláštery a kostely se měnily ve skladiště, kasárna, traktorové stanice, ubytovny, věznice či polepšovny (pokud neposloužily jako dělostřelecké terče - na Doupově, Dobré Vodě - či kasárna PS v pohraničním pásmu); když lůza drancovala někdejší církevní majetky a ničila historické památky, přemalovávala náboženské fresky a malby budovatelskými motivy.

Je trapné, když dnes všichni ti "spravedliví" odsuzují církevní restituce a dovolávají se morálky, zatímco po 89. je ani nenapadlo, že by se měl např. zabavit majetek všem komoušům a v případě funkcionářů KSČ, milicionářů a estébáků i jejich rodinám, nebo měli raději už na jaře 90.roku demonstrovat a prosadit ZÁKAZ KSČ a očistu veřejného života OD KOMUNISTŮ, aby někdejším členům zločinecké KSČ, Lidových milic a SČSP, pracovníkům a agentům StB a funkcionářům ROH, NF i SSM bylo znemožněno účastnit se privatizace kdysi už jednou ukradeného a zplundrovaného zestátněného majetku a působení ve státní správě, justici, armádě, bezpečnosti, místní samosprávě i v parlamentu ...




Ono nejjednodušší je nekrást a pak není třeba vracet. Zajímavé je, že bojovníkům proti restitucím připadá celkem normální, že bývalí estébáci, milicionáři a vůbec komunisté, kteří zlikvidovali desetitisíce nejschopnějších mozků a dostali Československo (disponující při svém vzniku zhruba 65% průmyslového potenciálu R-U) z úrovně Švédska, Belgie a Švýcarska na úroveň RVHP-standardu (Rumunska, Maďarska a Bulharska) .... pobírají dál socialistické penze a jejich potomci obývají luxusní byty a vily, k nimž se dopomohli díky svým funkcím v KSČ.

Je tristní, že si ještě dovolují kydat špínu na církev a básnit o růžové realitě komunistického režimu, když díky nucené izolaci od Západu a podřízení čs. ekonomiky zájmům SSSR (jakož i souvisejícímu masivnímu odlivu mozků v důsledku emigrace a politických represí), klesla postupně její úroveň z předválečné světové špičky na úroveň zaostalých ruských satelitů, v některých oblastech pak na úroveň zemí Třetího světa. V letech 1948-67 odešlo na Západ asi 600-800 představitelů vědeckého a kulturního života. Po sovětské invazi v r. 1968 odešlo do emigrace na 2000 vědců z akademie věd a vysokých škol.

Ani nepřekvapí, že rudé šváby v parlamentu hanba nefackuje, ani když zdaňují odškodné Židovské náboženské obci - přeživším Židům a jejich potomkům v předvečer Mezinárodního dne obětí holokaustu

Soudruzi počítají holt s tím, že většina židovských spoluobčanů skončila v plynových komorách, takže si ten majetek co po nich zbyl a po 48. komouši rozkradli, mohou klidně ponechat .... přeji jim tedy, aby se s pozůstalými sešli nikoliv až před soudem Božím, nýbrž co nevidět před soudem mezinárodním ve Štrasburku,


kde budou mj. vysvětlovat třeba rozkradené zlaté náčiní a obrazy ze židovských svatyní, zničené a zmizelé vzácné středověké knihy z vykradených náboženských knihoven a synagog v hodnotě stamilionů, alikvotní náhradu za židovské chrámy a hřbitovy srovnané se zemí a náhrobky použité na dláždění Národní třídy a jinde (když už ne vykradené židovské bankovní účty, zlato a šperky ze židovských trezorů, atd)

Církve a Židovská náboženská obec by dnes měly jednoduše změnit smířlivý postoj a namísto původně dohodnutého odškodného požadovat nejen náhradu ukradeného majetku, ALE i kompenzaci za 50 let jeho využívání a ušlý zisk (v případě konfiskované zemědělské půdy, lesů a hospodářských objektů), jakož i úroky z ukradených bankovních vkladů.


Není divu, že zlodějině tleská lůza, která považuje od r. 48 zlodějinu za revoluční čin, potažmo samozřejmost!


Oblíbeným tématem levicových demagogů je také slogan, jak "poctivě pracující lidé už nemohou vyžít ze svých platů, kvůli čemuž je exekutoři vyhánějí z bytů a jsou doháněni pravicovou vládou až k sebevraždám"! K tomu jen tolik, za prvé statistiky nic takového nepotvrzují, za druhé před nástupem zlotřilého kapitalismu nikdo nepáchal sebevraždu kvůli ztrátě zaměstnání, jelikož nebylo nezaměstnaných, protože práci 2 lidí vykonávalo 5 flákačů ... a díky pracovní povinnosti z práce nevyhodili ani opilce a lemply, co měli za měsíc 15 absencí, vyráběli zmetky a flákali se s koštětem po dvoře. (Pokud jde o oběti exekutorů, vesměs nejde o sociální případy, jako spíše o lidi, kteří se nezodpovědně předlužili, resp. pobrali úvěry a pak přišli o práci, tj. nemysleli na zadní kolečka, anebo měli smůlu a zapomněli zaplatit nějakou složenku, což nesouvisí s tím, zda je levicová či pravicová vláda!)





Komunista a morálka prostě nejdou dohromady. Není ani divu, že lůza vždy nadšeně odhlasuje každou zlodějinu. Horší by bylo, kdyby těmto šmejdům u soudu řekli, že dostanou nazpět svoje ukradené auto jen v případě, že odvedou 19% daň z jeho ceny.


Zdanění restitucí je hanba politiků, katolická církev ale doplatí hlavně na jejich formu. Z podnikání se neuživí, musí se obrátit na věřící, říká Roman Češka:


"Církve byly poškozené nejvíc ze všech restituentů. Ostatní restituenti dostali svůj majetek zpátky, pokud to šlo fyzicky, na začátku 90. let. Finanční náhrady se vyplácely už také od těchto let. Církve naproti tomu mohly podepsat smlouvy se státem o vypořádání až v roce 2013. To je samo o sobě obrovská ekonomická křivda, stát sebral církvím 20 let, aby mohly s majetkem zodpovědně hospodařit. Druhá obrovská křivda, na kterou církve bohužel přistoupily, je rozložení výplaty finančních náhrad do třiceti let. Koruna vyplacená za deset, dvacet, třicet let má podstatně nižší hodnotu než koruna vyplacená hned, a dramaticky nižší hodnotu než koruna vyplácená někdy v roce 1992. "

Více:  https://domaci.ihned.cz/c1-66517360-zdaneni-restituci-je-hanba-politiku-katolicka-cirkev-ale-doplati-hlavne-na-jejich-formu-z-podnikani-se-neuzivi-musi-se-obratit-na-verici-rika-roman 







 
Pro zapomnětlivé (a dementní mladé komsomolce s portrétem Che Guevary na tričku) doporučuji aspoň návštěvu mých tematických alb na FB:





 
Více již na blogu 
POCHOD PODLÝCH "REVOLUCIONÁŘŮ":

či



Samozřejmě, rudí švábové budou vždy hledat v pozadí svého krachu americké brouky, CIA, Mossad, zednáře či illumináty.... jenže pravda je prostá.  K úspěšnému vybudování socialismu by bylo potřeba mít tři základní výrobní prostředky: Hrnečku vař, Oslíčku otřes se a Obušku z pytle ven. Bohužel soudruzi mají k dispozici jenom ten obušek….

Tzv. SOCIALISMUS (jenž je jen prachsprostým hybridem kapitalismu a marxistické ideologie) obvykle zajde na úbytě krátce poté, co proletáři vyžerou zkolektivizovaný špajz a vytráví guláš z kulackých krav (tj. prošustrují zestátněnou ekonomiku), resp. odjedou tanky Velkého Bratra (v kubánském případě rakety). Pak holt nezbývá, než se vrátit k ověřenému, byť kritizovanému a mnohdy i proklínanému, kapitalismu.
Tak, jako se Maduro vzteká za to, že zajel se svým rudým autobusem do slepé uličky či do žumpy, někteří hlupáci holt stále nemohou pochopit, že tzv. „socialismus“ je jen nejdelší odbočka od kapitalismu ke kapitalismu. Maduro prostě skončí jako jeho marxističtí předchůdci .... .... buď v ruském exilu anebo na kandelábru.  Všichni diktátoři se zřejmě vyznačují jakýmsi patologickým mentálním defektem - i Mussolini, Saddám, Kaddafí, Allende a Ceaușescu žili až do posledního okamžiku fixní ideou, že jsou nedotknutelní .... jak skončili, víme.  Každý vládce, který dá střílet do vlastních občanů jen proto, aby se udržel u moci, automaticky pozbývá jakékoliv legitimity - ať jde o Ceaușeska, Janukovyče anebo Madura.

Pro levičácké blouznivce a naše kryptokomunistické bardy opěvující vymoženosti socialismu a kydající špínu na kapitalistický zlořád a vzpomínající na nákupní výlety do DDR, paštikové dovolené a balatonské žáby, BY BYL NEJVĚTŠÍ TREST VYEXPEDOVAT JE DO této či jiné ZBYLÉ SOCIALISTICKÉ REZERVACE / jednoho ZE ZBÝVAJÍCÍCH SKANZENŮ SOCIALISMU.  Však i z Kuby uplaval, kdo mohl, Velký Bratr má sám holou pr.el, takže už si ani bratří Castrovi moc vyskakovat nemohou a tak má soudruh autobusák Maduro rovněž na kahánku.
ZARÁŽEJÍCÍ JE, ŽE DO ONOHO KAPITALISTICKÉHO PEKLA ZA OCEÁNEM SE UŽ 200 LET TOUŽÍ DOSTAT MILIONY LIDÍ Z CELÉHO SVĚTA, byť soudruzi nás už několik generací ujišťují o tom, že "poslední bitva vzplála" a zahnívající americká demokracie co nevidět podlehne katastrofě (ovšem dolar je dále silný, americké akcie dále stoupají, americká ekonomika se stala energeticky soběstačnou a USA se pozvolna stávají exportérem ropy i plynu, s nímž musí i šejkové vážně počítat. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) se Spojené státy v příštích 5 letech stanou lídrem růstu světové produkce ropy a plynu. Díky metodě frakování do roku 2024 předstihnou Rusko a ohrozí pozici Saúdské Arábie jako největšího světového vývozce ropy, budou se podílet na globálním růstu ropné produkce z 80% a vytěží v tomto období i o 30% více zemního plynu než Rusko.) ... a statisíce lidí z celého světa se každoročně pokouší do USA dostat všemi možnými způsoby, po zemi, přes zátarasy, podzemními tunely, na nafukovačkách...), ZATÍMCO i z oné země "kde dnes bývalo zítra" (a dalších pseudo-socialistických rezervací) PRCHÁ KDO MŮŽE.

Zajímavé je, že utopistickou komunistickou ideologii rozpracovanou evropskými intelektuály se nakonec podařila (jakžtakž) implantovat výlučně v rámci asijských / orientálních společností, které jí ovšem vtiskly poněkud jiný punc (z něhož by klasiky marx-leninismu zřejmě ranil šlak).



A jestliže třeba nachází autobusák Madura oporu jen u kubánských marxistů, čínských maoistů, iránských ajatolláhů, fašisty Erdogana a hlavně Putinova imperialistického Ruska, mluví to samo za sebe … vypovídá to dostatečně o tom, která bije.


Vždyť právě Rusko, které vyzbrojilo diktátory od Kuby po KLDR a vyškolilo vůdce všech středovýchodních teroristů, bombarduje utečenecké tábory a nemocnice, vetem v RB znemožnilo vytvoření bezpečných zón pro uprchlíky v Sýrii a dodává zbraně jak Sýrii, tak Iránu (který neuznává existenci Izraele, resp. má v programu zničení "sionistického útvaru na území Palestiny"), pokrytecky vyzývá ke zklidnění situace a politickému / mírovému řešení v Sýrii a zároveň  dodalo Asádovi rakety S-300 (což bude impulsem k izraelsko-iránské válce, ne-li ke střetu mezi ruskou Osou zla a Západem). Stejně jako v případě KLDR, která je odedávna spojená s Moskvou pupeční šňůrou (přímo či prostřednictvím maoistické Číny), jako po zuby ozbrojený Frankenstein, využívaný coby maoistický a putlerovský strašák vůči Západu, i v případě Venezuely dnes Kreml vyzývá Západ ke zdrženlivosti a obviňuje USA z pokusu destabilizovat tuto zemi, nacházející se na pokraji občanské války, s cílem "zmocit se jejího nerostného bohatství".
Pokrytecké bláboly! Kdyby opravdu Západ (potažmo „americký imperialismus / vrazi z Wallstreetu“) chtěl odstavit arabské a jiné diktátory - Saddáma, Assádovy, Kaddafího, Maduru či Kimovu familii - aby "se zmocnil přírodního bohatství jejich zemí" anebo "nastolil západní demokracii", jak nám tvrdí kremloboti, rudí švábové, naivní levicoví intelektuálové či různí populisté a antiamerikanističtí "konspirátoři", NEČEKAL BY 40 či 60 let!! Však i Chavezisté neplundrují Venezuelu od včera, nýbrž 20 let. Konspirátoři, vemte už rozum do hrsti.
Venezuela je prostě ukázkovým příkladem aplikace marxistických pouček v praxi. Známe řadu zemí, které se vyznačují identickými "přírodními podmínkami" i surovinovou základnou, přičemž jejich HDP a vůbec ekonomické trendy jsou naprosto nesrovnatelné jen díky politickému uspořádání a mentalitě národa – ANIŽ BY KDY BYLY OBĚTÍ KOLONIALISMU A IMPERIALISMU.

Navíc nevím, jak si VUMLovské mudrování našich socanů poradí se srovnáním, kdy jedna země (třeba RUSKO) má k dispozici 100 x vyšší surovinovou základnu (v poměru k populaci), navíc disponuje centralizovaným aparátem eliminujícím sociální výkyvy a regulujícím ekonomiku země, drancuje fakticky kolonie a přitom nesahá v celkové technologické a obecně životní úrovni ani po kolena JAPONSKU (které nemá téměř žádné suroviny ani kolonie, disponuje pouze omezeným prostorem atd.). Nemluvě o tom, že třeba Středoafrická republika, jež patří mezi nejbohatší země, co do suroviny (vlastníce téměř celou Mendělejevovu tabulku) je zároveň nejchudší zemí světa přestože není 100 let ničí kolonií, stejně jako Venezuela, kdysi jedna z nejbohatších zemí Lat. Ameriky, kterou nezachrání před bankrotem ani obří zásoby nafty.
Pokud jde o oblíbené báchorky o koloniálním útlaku jakožto příčině chudoby zemí třetího světa, pak vězte, že mezi nejchudší země světa patří třeba HAITI (nejstarší nezávislá republika na amer. kontinentu, která získala nezávislost po úspěšném povstání otroků r. 1804), jež nepoznalo prakticky kolonialismus (je 1.nezávislým národem Latin. Ameriky a 1. postkoloniálním státem vedeným černochy), stejně jako AFGHÁNISTÁN (který nebyl kolonií nikdy) a ETIOPIE (jež byla kolonií jen 5 let).












Doporučuji též články


+


RUSKÁ OPRIČNICKÁ DEMOKRATURA V PRAXI:



a album  "Báječná léta pod psa" 



ALE také třeba blog  "RUSKÁ PRAVDA" a skutečnosthttps://ferohrabal.blogspot.com/2019/01/ruska-pravda-skutecnost.html+Idea Třetího Říma a Zjuganovovi "blaničtí rytíři"https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/idea-tretiho-rima-zjuganovovi-blanicti.html "Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě rudých švábů"https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/proc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html Ruský sen - který bych přál prožít všem našim kremlobotůmhttps://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/rusky-sen-ktery-bych-pral-vsem-nasim.html "Děsivé dědictví Rudého Babylonu aneb Rusko na cestě k fašismu"https://ferohrabal.blogspot.com/2019/03/rudy-babylon.html +
Idea panslavismu je trojský kůň ruského imperialismu,
aneb"RUSKÁ OPRIČNICKÁ DEMOKRATURA V PRAXI":
http://ferohrabal.blogspot.sk/2017/05/rusky-antimajdan-navrat-opricniny.html


Komentáře

ferohrabal píše…
Vladimír Mertlík: Únor bílý – komouš sílí. Někdo by měl KSČM říct, jaký je rok a v jaké zemi žijí. Vladimír Mertlík 18. února 2019 .
https://www.reflex.cz/clanek/zpetne-zrcatko/93138/vladimir-mertlik-unor-bily-komous-sili-nekdo-by-mel-kscm-rict-jaky-je-rok-a-v-jake-zemi-ziji.html
Anonymní píše…
Bartolomějská noc řeholníků: Tajná akce StB znamenala obrovské škody na kulturním dědictví národa
Když v roce 1948 se v Československu dostala k moci komunistická strana, někteří lidé možná zajásali a oslepila je vidina spravedlivého světa, který však bohužel nikdy nepřišel. Místo něho nastoupila totalita a útlak obyvatelstva v nejrůznější podobě. Trnem oku tehdejší socialistické vládě byla také katolická církev, vůči níž se ostře vymezovala a hledala možnosti, jak ji zdiskreditovat.
https://www.ctidoma.cz/historie/2019-04-11-bartolomejska-noc-reholniku-tajna-akce-stb-znamenala-obrovske-skody-na-kulturnim
ferohrabal píše…

Paláce stát nevrátil, zato ruiny ano. Jak ve skutečnosti vypadají církevní restituce.
Komunisté jim domy vzali, zničili a nevrátili. Finanční náhradu, kterou stát poslal církvím místo nemovitostí, jim teď stát na návrh komunistů plánuje zdanit.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/palace-stat-nevratil-zato-ruiny-ano-jak-ve-skutecnosti-vypadaji-cirkevni-restituce-66192

Populární příspěvky z tohoto blogu

Drtivá porážka Ruska - jediná šance na dosažení míru v Evropě!

Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě nácků a rudých švábů

"RUSKÁ PRAVDA" a skutečnost